Címkék: rally | Toyota

2020. február 17. hétfő, 18:51

 

Elfyn Evans még csupán a második alkalommal versenyzett a Toyota Yaris WRC-vel, és máris lenyűgöző teljesítménnyel szerezte meg első győzelmét a Toyota Gazoo Racing World Rally csapatában a Svéd Rallyn.

 

 

 De a szenzációsan szereplő 19 éves újonc, Kalle Rovanperä is felállhatott mellé a dobogó harmadik fokára, miután a rallyt lezáró gyorsasági szakaszon vívott izgalmas csatában sikerült megelőznie világbajnok csapattársát, Sébastien Ogiert. Ezzel a trió folytatja a teljesen új pilótákkal felállított csapat impozáns idénynyitó menetelését: a Toyota az autógyártók mezőnyében máris átvette a vezetést, míg a pilóták közt Evans – pályafutása során először – az élen áll, holtversenyben egy riválisával.

 

 

 

 Evans a rajt pillanatától az első helyen versenyzett és győzött, így pályafutása során második alkalommal diadalmaskodott egy FIA Rally Világbajnoki futamon. Első győzelmét hazai pályán szerezte 2017-ben a Wales Rallyn. Ez volt az első WRC győzelem navigátora, Scott Martin számára is, akivel a tavalyi idény óta alkotnak egy párt. Ők az első brit versenyzők, akiknek sikerült győzni a Svéd Rallyn, ami a WRC 1973-as elindulása szerepel a versenynaptárban. Az idei Svéd Rallyn aratott győzelem – ami négy év alatt már a harmadik volt a Toyota Yaris WRC számára – nagyon különbözik a korábbiaktól.

A versenyt megelőzően ugyanis az évszakra nem jellemző, hóban és fagyban szegény időjárás miatt a szervezők rövidített útvonalat jelöltek ki az autók számára. Pénteken és szombaton a fagypont alatti hőmérséklet segített jó állapotban tartani az utat, a vasárnapi eső viszont komoly kihívás elé állította a csapatokat az utolsó szakaszon. Evans az utolsó napot 17,2 másodperces előnnyel kezdte, miután az előző nyolc szakaszból ötöt megnyert, ami lehetővé tette számára, hogy a nehezebb, utolsó szakaszon viszonylag óvatosan vezessen, de az előnyéből így is megőrzött 12,7 másodpercet. A Monte-Carlo Rallyn történt impozáns bemutatkozást követően Rovanperä újabb szintet lépett a Svéd Rallyn, miután összetettben pénteken már a második helyen is állt. Ő és Ogier többször is helyet cseréltek szombaton, majd Ogier lett az, aki fél másodperces előnnyel kezdhette a vasárnapot.

 A 21,19 kilométeres Likenäs szakasz nehéz útviszonyai között Rovanperä 3,7 másodperccel mindenki másnál gyorsabb volt, így megszerezte első szakaszgyőzelmét a WRC-ben, illetve a gyorsasági szakaszon elérhető maximális öt bónuszpontot is. Mindezzel ő lett minden idők legfiatalabb dobogós helyen végző indulója a WRC-ben; két évvel fiatalabban, mint az eddigi rekordtartó. Ezen a szakaszon Ogier lett a harmadik leggyorsabb, összetettben pedig a negyedik, amivel fontos pontokat szerzett, így jelenleg a harmadik helyen áll a világbajnoki mezőnyben, öt ponttal Evans mögött.

 

 

 

Akio Toyoda (a csapat elnöke)
„A szokatlan, hóban szegény időjárás dacára Evans és Martin megszerezték az idény első győzelmét új összeállítású csapatunk számára. Elfyn és Scott, gratulálok nektek! Pályafutásának ezen új fejezete előtt Elfyn eljött észtországi üzemünkbe, ahol késő éjszakába nyúlóan dolgozott azon, hogy megértse a Yaris WRC használatát és működését. Ráadásul a csapatszellemet is erősítette, amikor elment bowlingozni a szerelőkkel. Nagyon örülök, hogy új csapattagként máris ilyen remek eredményeket produkál. De Kalle és Jonne is felállhattak a dobogóra, akik alig három másodperccel előzték meg Sebet és Julient. Nagyra értékelem, hogy ők négyen fontos pontokat szereztek nekünk, és izgalmas versenyt produkáltak szurkolóink számára. Katsuta is célba ért, sőt bizonyos szakaszokon – ahol támadó szellemben versenyzett – jó időket futott. Volt olyan etap, ahol gyorsabb volt Tänaknál is, s ez bizonyára önbizalmat ad neki.

Csak így tovább Taka! Egy dolog van, amit sajnálok: megígértem Tänaknak és Järveolának, hogy pezsgővel locsolom majd őket a dobogó tetejéről, de sajnos nem lehettem ott Svédországban, hogy ezt megtegyem... De nem is elég meleg az idő most egy pezsgőcsatához! Remélem lesz még alkalmam erre, melegebb időben. Csak így tovább csapattársaim a Toyota Gazoo Racingnél! Ott és Martin, küzdjetek tovább! Úgy érzem, pilótáink fordulóról fordulóra egyre jobbak, és egyre inkább élvezik a Yaris WRC vezetését. Úgy hiszem, rengeteg izgalom jön még! Előre is köszönöm rajongóinknak a támogatást! A Svéd Rallyn Latvala a navigátorával, Hänninennel egy privát Yaris WRC autóval indult. Ők voltak az első pilótáink, amikor 2017-ben visszatértünk a WRC-be. Hallottam Jari-Mattitól, mennyire örült annak, hogy a Toyotánál lehet, és hogy ismét a Yarissal versenyezhet. Nagyon örültem, hogy a Yaris WRC-t választották, sajnálom a műszaki problémát, ami az autóval adódott Jari-Matti és Juho számára. Szerettem volna, ha a lehető legjobban szerepelnek és élvezik a versenyt, de ezúttal nem jött össze. Hallottam, hogy eljönnek a Szardínia Rallyra is. Ott egy tökéletesen felkészített Yaris WRC-t adunk majd nekik, kérem, hozzanak is mindent ki belőle, amit csak lehet!”

 

 

 

Tommi Mäkinen (csapatfőnök)
„Fantasztikus eredményt értünk el, Elfyn nagyon jó volt ezen a hétvégén, ő és Scott történelmet írtak ma, hiszen ők az első brit győztesek Svédországban. Az is hihetetlen, amit Kalle nyújtott az utolsó szakaszon, hiszen ez volt számára az első futam ezzel az autóval, és egyszerűen lehagyott mindenkit. Úgy gondolom, igazi álomcsapat állt össze. Remek a hangulat, és a csapatszellem is jobb, mint eddig bármikor. Csak mosolyogni tudok, és büszke vagyok rájuk.”

Sébastien Ogier (a 17. rajtszámú autó pilótája)
„Nem vagyok csalódott a hétvége miatt. Nem igazán örülök a negyedik helynek, de azért fontos pontokat jelent a bajnokságban, és jó pozíciót biztosít számunkra Mexikó előtt. Kalle megérdemli a dobogós helyet, nagyszerűen szerepelt az egész hétvégén és a gyorsasági szakaszon, ahol remek időt ért el, igazán mindent beleadott. Nagyon kedvezőtlenek voltak az útviszonyok, és tekintettel a bajnokságra, nem volt egyszerű a küzdelem. Elfyn fantasztikusan vezetett, egyaránt szép eredményt ért el a csapat számára és egyénileg is. Mindig jobb, ha az ilyen erős versenyzők a mi csapatunknál vannak és nem a riválisoknál. Ebben az idényben nagyon jó pilóták vannak a Toyotánál. Most a következő fordulóra kell koncentrálni, ahol mindent megteszünk a győzelemért.”

Elfyn Evans (a 33. rajtszámú autó pilótája)
„Nagyon jó érzés, hogy már a második versenyemen megvan az első győzelmem a Toyota Gazoo Racingnél. Rengeteget köszönhetek a csapatnak, nem csupán azért, mert nagyszerű autót adtak, hanem a támogatásért és a sok segítségért is, amit a tesztelésnél kaptam tőlük. Nagy önbizalmat ad nekem az autó, és ez nagyon sokat jelent az olyan változékony útviszonyok mellett, amilyenek itt is voltak. Élvezetes volt vezetni az autót, remélhetőleg a jövőbeni versenyeken, a murvás útburkolaton is megmarad ez az érzés. Igazán köszönöm Scottnak is, hogy velem van, boldog vagyok, hogy sikerült közösen megszereznünk az első győzelmet számára is.”

Kalle Rovanperä (a 69. rajtszámú autó pilótája)
„Szuper érzés felállni a dobogóra. Nehéz rally volt ez, mert rövidebb volt a táv, mint máskor, és végig teljes gázzal kellett menni. Veszítettünk némi időt, amikor hibáztam, de végül mégiscsak sikerült ismét dobogóra állni és öt pontot szerezni a gyorsasági szakaszon. Remekül sikerült a mai nap, mindent beleadtam. Bár az elején óvatosabban vezettem, kíméltem az abroncsokat, de ez megtérült, mert nagyon jó részidőket mentünk, és a verseny vége is jól sikerült.”

 

 

 

Végeredmény – Svéd Rally
1. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) 1 óra 11 p 43.1 mp
2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +12.7 mp
3. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +20.2 mp
4. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +23.6 mp
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Ford Fiesta WRC) +32.4 mp
6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +33.8 mp
7. Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 p 00.9 mp
8. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +1 p 24.5 mp
9. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt (Toyota Yaris WRC) +1 p 59.6 mp
10. Jari Huttunen/Mikko Lukka (Hyundai i20 R5) +4 p 03.0 mp

Mi következik?
A Mexikói Rallyn (március 12-15.) durva, murvás utak várnak a versenyzőkre 30°C körüli melegben. Emellett a nagy tengerszint feletti magasság is jelentős szerepet játszik majd, hiszen a rally legmagasabb pontja 2 737 méteren lesz, ahol a ritkább levegő miatt a motorok teljesítménye akár 20 százalékkal is csökken.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER