Címkék: Dakar | Mini

2020. január 19. vasárnap, 12:14

 

A MINI John Cooper Works Buggy versenyautóval induló Carlos Sainz harmadszor emelhette magasba a világ legkeményebb technikai versenyének arany serlegét. A MINI ezzel ötszörös abszolút győztes a Dakaron.

 

 

 A 2010-es és a 2018-as diadal után 2020-ban ismét a Carlos Sainz és Lucas Cruz alkotta spanyol versenyduó nyerte a Dakar Ralit, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a MINI megszerezte ötödik abszolút győzelmét a világ legnehezebb technikai versenyén: a brit prémiumgyártó és motorsport-partnere, az X-raid istálló tovább írja a 2012 és 2015 közötti töretlen diadalmenet sikertörténetét. A 7 500 kilométeren át tartó megmérettetést végül a spanyol páros 6 perc 21 másodperccel a tavalyi győztes, a katari NasserAl-Attiyah előtt fejezte be. A MINI John Cooper Works Buggy versenyautó ráadásul az abszolút tabella harmadik helyét is megszerezte, a francia Stéphane Peterhansel és a portugál Paulo Fiuza alkotta duó 9 perc 58 másodperccel Carlos Sainz után érkezett be a célba. Mindkét MINI John Cooper Works Buggy versenyautó négy szakaszt nyert meg az idei Dakaron, a szaúd-arábiai tizenkét napból kilencen pedig a MINI versenygépei bizonyultak a leggyorsabbaknak.

 

 

 

 A rajthoz álló kilenc MINI-csapatból hét érkezett be a célba, négy közülük ráadásul az első tízben. Orlando Terranova és navigátora, Bernardo „Ronnie” Graue az összetett tabella hatodik helyén végzett, Yasir Seaidan és Alexey Kuzmich párosa pedig az abszolút kilencedik helyre hozta be a MINI John Cooper Works Rally versenyautót. Aleksandr Dorosinsky és Oleg Uperenko a tizennegyedik, Denis Krotov és Dmitry Tsyro a tizenhetedik, Jakub Przygonski és Timo Gottschalk pedig a tizenkilencedik lett.

A MINI a 2020-as Dakar Rali mindegyik napját az abszolút ranglista első helyén zárta: az első nap végén Vaidotas Zala és Saulius Jurgelenas párosa, a második nap végén az Orlando Terranova és Bernardo „Ronnie” Graue alkotta duó, a harmadik naptól kezdve pedig Carlos Sainz és Lucas Cruz uralta a mezőnyt.

„Nagyon-nagyon boldog vagyok. Kemény munka, rengeteg edzés, a csapattal pedig végtelenül sok teszt kellett ahhoz, hogy ma a dobogó tetején álljunk. A verseny fantasztikus volt, de már az első nap nagyon keményen kellett küzdenünk. Nehéz elképzelni, de az első métertől az utolsóig padlógázas megmérettetés volt, így most már csak ki szeretném élvezni a sikert” – nyilatkozta a célban Carlos Sainz.

„Különleges Dakar volt az idei, mert az utolsó percben cseréltünk navigátort. Örülök az eredménynek, hiszen a harmadik hely sokkal jobb, mint amit a rajtnál reméltem. Az élmezőny rendkívül gyorsan, navigációs hibák nélkül versenyzett. Kihoztuk magunkból, amit csak tudtunk” – mondta Stéphane Peterhansel.

 

 

 

„A MINI teljes családja nevében gratulálok Carlos Sainz és Lucas Cruz párosának, valamint az X-raid istállónak a 2020-as győzelemhez. Gratulálok Stéphane Peterhanselnek és Paulo Fiuzának is, akik ugyancsak a dobogón végeztek. Sikerünket sajnos beárnyékolja Paulo Gonçalves és Edwin Straver tragikus balesete, a történtek minket is mélyen megráztak. Mindkettejük családjának erőt, Edwin Stravernek pedig mielőbbi felépülést kívánunk. Versenyzőink kiváló teljesítményt értek el Szaúd-Arábiában, ahol először rendeztek Dakart a verseny történetében. Kitartásukat siker koronázta. A MINI John Cooper Works Buggy még a rendkívül nehéz, kemény terepen is gyorsnak és megbízhatónak bizonyult. 2015 óta az első győzelem, amely a MINI történetében már az ötödik: különleges pillanat ez nekünk” – fogalmazott Bernd Körber, a MINI márkaigazgatója.

„Lenyűgöző ez a teljesítmény! A rajtnál még csak nem is reméltük az első és a harmadik helyet. Fantasztikus verseny volt, sok-sok kemény csatával. Carlos és Stéphane kimagasló munkát végzett. A MINI John Cooper Works versenyautókból álló flotta legyőzhetetlennek bizonyult. Nagy örömünkre szolgál, hogy annyi év próbálkozás után végre ismét nyerni tudtunk a Dakaron, az első tízen belüli négy és az első húszon belüli hét helyezés pedig technikáink átlagon felüli megbízhatóságát tanúsítják. Köszönöm minden csapattagnak és mindenkinek, aki hitt bennünk és támogatott minket – kiváltképp a MINI-nek és partnereinknek” – tette hozzá Sven Quandt, az X-raid istálló igazgatója.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER