Címkék: autósport | Toyota

2023. november 15. szerda, 11:49

 

A világ legkeményebb tereprally versenyének számító Dakart 2019-ben, 2022-ben és 2023-ban is megnyerő (2020-ban és 2021-ben pedig ezüstérmet szerző) Toyota Gazoo Racing versenyistálló 2024-es nevezőinek teljes névsorának publikálása még várat magára, a japán motorsport csapat azonban annyit már most elárult, hogy két teljesen új páros is az ő színeiben vág neki a 2024-es megmérettetésnek.

 


A Toyota Gazoo Racing bemutatta két teljesen új párosát a 2024-es Dakar Rallyra, mielőtt a teljes csapatnévsort közzétennék november második felében. Mindkét új páros a GR DKR Hilux T1+ továbbfejlesztett változatát fogja vezetni, amelyek 2022-ben és 2023-ban győzedelmeskedni tudtak a Dakar Rallyn.

Lucas Moraes és Armand Monleón
Az első új legénység Lucas Moraes pilótából és az egykori motoros Armand Monleón navigátorból áll majd. Moraes a W2RC egyik leggyorsabb fiatal versenyzőjeként bizonyított, és tavaly, élete első Dakar Rallyján az összesített harmadik helyet szerezte meg. Most a gyári TGR csapat tagjaként Moraesnek újabb lehetősége lesz arra, hogy megvalósítsa álmát, és megnyerje a Dakar Rallyt. A brazil a múltban már belekóstolt a győzelem ízébe, kétszer nyerte meg a Rally dos Sertoes-t. Emellett háromszor nyerte meg a brazil nemzeti bajnokságot, és kétszer a dél-amerikai Mitsubishi-kupát.

 

 

 

Seth Quintero és Dennis Zenz

A másik új páros pilótája az amerikai Seth Quintero lesz, aki gyorsan hírnevet szerzett magának a Tereprally Világbajnokságon azzal, hogy a 2022-es Dakar Rally tizenkét szakaszán is nyerni tudott egy könnyű prototípussal. Quintero, társa navigátorként Dennis Zenz lesz. A kaliforniai San Marcosból származó Quintero 10 éves korában kezdett el könnyű prototípusokkal versenyezni, és első bajnokságát még azelőtt megnyerte, hogy elég idős lett volna a közúti vezetéshez. Seth és Dennis nemrégiben FIA W2RC bajnokok lettek a T3-as osztályban, ezzel megerősítve státuszukat, mint izgalmas, feltörekvő tereprally világsztárok.

A Frissített GR DKR Hilux T1+
A versenyzők felállásának új tagjaival a TGR a jövőbe tekint, amely magában foglalja a Dakar győztes GR DKR Hilux T1+ folyamatos fejlesztését is. Az autó 2024-re vonatkozó frissített specifikációjának részleteit a közeljövőben ismertetik majd. Az autó legújabb fejlesztése azonban megfelel majd az FIA által meghatározott legújabb szabályoknak. Emellett a Toyota célja, hogy a motorsporton keresztül egyre jobb autókat építsen, további finomításokra ösztönözte a mérnököket az autó különböző alkatrészei kapcsán. Ugyanakkor a csapat a fenntartható jövő felé tekint, amelynek részleteit egyelőre nem jelentették be.

Előkészületek a 2024-es Dakar Rallyra
A csapat Dakar Rallyra való felkészülésének részeként Seth és Dennis részt vett a Dubai International Baja versenyen. A 2023. november 10-13. között megrendezésre került esemény versenyképes kilométereket kínált a párosnak a frissített GR DKR Hilux T1+ volánja mögött. Hasonló lehetőség lesz Lucas és Armand számára a 2023. november 23-25. között Szaúd-Arábiában megrendezésre kerülő Baja Qassim verseny. A 2024-es Dakar Rally ismét a 2024-es Tereprally Világbajnokság (W2RC) első fordulójaként szolgál majd. A 12 állomásos maratoni verseny 2024. január 5-én kezdődik az észak-szaúdi Alula városában. Onnan az útvonal Szaúd-Arábia látványos homokvidékén kanyarog majd vissza, mielőtt visszaérne a célba a tengerparti Yanbu városába.


„Visszatekintve a W2RC és a Dakar megmérettetéseinkre, amelyek az első W2RC szezonban való indulásunkkal kezdődtek, nem tudok nem büszke lenni. Kétéves elkötelezettséggel, egyetlen nevezéssel indultunk, és soha nem tudtuk volna elképzelni, hogy sikerül mindezt elérnünk. A GR DKR Hilux T1+ autónknak köszönhetően, amely rendkívül megbízhatónak és robusztusnak bizonyult, Nasser és Mathieu ügyességével és tapasztalatával együtt tökéletes eredményeket értünk el a W2RC első két szezonjában: mindkét szezonban megszereztük a gyártóknak, a pilótáknak és a navigátoroknak járó címet is. Most abban a helyzetben vagyunk, hogy megerősíthetjük a TGR folyamatos elkötelezettségét az FIA W2RC mellett, kezdve a 2024-es Dakar Rallyval. Továbbá a Dakar Future 2026 projekt által kitűzött célokért dolgozunk, de ennél is többet teszünk azért, hogy fokozzuk elkötelezettségünket azzal, hogy két új legénységgel bővítjük a csapatot.” – avat be Andrea Carlucci, a Toyota Motor Europe alelnöke.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER