Címkék: Toyota túraautó

2019. január 23. szerda, 20:13

 

A Toyota tavaly és idén sosem látott sikerszériát könyvelhetett el valamennyi kiemelt motorsportban, amelyben képviselteti magát. 

 

 

 

A motorsport területén rendkívüli hagyományokra visszatekintő autógyártó 2018-ban története során immáron negyedszer (1993, 1994, 1999, 2018) hódította el a Rally Világbajnokság (WRC) konstruktőri világbajnoki címét, megnyerte a legendás Le Mans-i 24 órás futamot és a Hosszútávú Világbajnokságban (WEC) élen állva minden esélye meg van arra, hogy a 2014-es diadal után ebben a szezonban is elhozza a konstruktőri világbajnoki címet, és ha mindez nem lenne elég, történetében először 2019-ben a Toyota megnyerte a Dakart is. Nem mindennapi sikersorozat ez, és a japánok szerencséjére (bár mindez valószínűleg sokkal inkább a nagyon tudatos és megfeszített munka, semmint szerencse számlájára írható - egyelőre nem látszik a vége.

 

 

Miközben a világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának tartott Toyota nem kis részben környezetbarát hibrid elektromos autóinak elképesztő népszerűsége révén jó eséllyel visszaszerzi a világ legnagyobb autógyártója címet, a vállalat sosem látott sikereket könyvelhet el a motorsport területén is, amelyre a Toyota a jövő technológiái számára létező legkeményebb tesztlehetőségként tekint. A Toyota ugyanis hosszú évek óta a világ messze legnépszerűbb autómárkája, csoportszinten (a japán gyártó jegyzi a legzöldebbnek tartott Lexus prémium autómárkát, a Daihatsu budget márkát és a Hino teherautó és buszmárkát is) ugyanakkor az elmúlt két évben (részben az őt megelőző versenytársak akvizícióinak köszönhetően) minimális lemaradással ugyan de nem sikerült megcsípnie az első helyet. A 2018-as végleges adatok ugyan még nem elérhetőek, de a legutóbbi részadatok alapján az autógyártónak minden esélye meg van arra, hogy ismét felálljon a képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokára – miközben nem mellesleg a Toyota a világ messze legnyereségesebb autógyártója és legértékesebb autómárkája (a Forbes, az Interbrand és a Millward Brown szerint egyaránt) is.
A látványos értékesítési sikerekhez ugyanakkor az elmúlt időszakban legalább ennyire magukért beszélő sportsikeres is társulnak. A Toyota világszintű elnöke, Akio Toyoda a legutóbbi kimagasló siker, a Dakar megnyerése után személyesen kommentálta a az elért eredményt.


„A 2019-es Dakar Rally mezőnye célba ért! Minden évben számos induló választ Toyota-modelleket e nehéz kihívás leküzdéséhez. Az idei év sem volt kivétel: több Hilux és Land Cruiser pilótája hozta ki magából és gépéből a lehető legtöbbet mindent a mintegy 5000 kilométeres, két hétig tartó versenyen. Szeretnék őszintén köszönetet mondani az összes csapatnak, akik a Toyotát választották az idei Dakar Rallyhoz. Köszönöm a kemény munkát! Különösen az alábbi három csapatnak szeretnék gratulálni. A Land Cruiser Toyota Auto Body (TLC) csapata immár sorozatban a hatodik alkalommal győzött a sorozatgyártású autók kategóriájában. A teherautó kategóriában a Hino Team Sugawara szintén első helyen végzett a Hino Rangerrel immár zsinórban tizedik éve. (10,0 literes vagy kisebb lökettérfogatú autók géposztálya).

 

 

Nasser Al-Attiyah és Mathieu Baumel a TOYOTA GAZOO Racing South Africa csapatával egy Hiluxban nyerte meg a rallyt. Ez egy fontos alkalom, hiszen először sikerült egy Toyota modellel megszerezni ezt a helyet a legendás Dakar Rally csúcsán. Nasser és én Spanyolországban versenyeztünk a győztes Hilux modellel 2017 végén. Akkor adta át nekem a csapat egy korábbi Dakar Rally második helyéért járó trófeát, ígéretet téve arra, hogy legközelebb összehozzák majd az elsőnek járó kupát is. Lenyűgöző, hogy sikerült teljesíteniük ezt az ígéretüket! Tavaly alkalmam volt részt venni egy verseny előtti tesztelésen, amit a TLC szervezett a marokkói sivatagban. Ez az élmény mély benyomást tett rám, mivel korábban soha nem autóztam homokdűnéken. Képzeljék el, milyen érzés a vezetőülésből átélni, ahogy mászunk felfelé a meredek dűnéken, és csak az eget látjuk. Ezután pedig ereszkedés közben, lefelé haladva a homokos domboldalakon olyan érzésünk van, mintha a tenger hullámain szörföznénk. És az utak? A sivatagban nincsenek rendes utak! Ám ha az autók nem bírják ezeket a durva körülményeket, akkor hiányzik belőlük a raison d'etre, azaz létezésük értelme. Egy autó legyen képes elmenni bárhová, ahová az autós menni akar. Szenvedélyesen hiszek abban, hogy az utak szülik az autókat.

Ha most azon gondolkodnak, előfordult-e velem, hogy elsüllyedtem a homokban, akkor jól teszik: mert bizony elsüllyedtem. Az olyan autók, amik csődöt mondanak az extrém körülmények között és nem tudnak tovább menni, akár az autósok életét is veszélybe sodorhatják. Ezzel pedig eljutottunk egy újabb meglátáshoz, ami fontos számomra: Az autókon múlik az emberek élete.
Természetesen a profi pilóták számítanak arra, hogy ilyen nehéz útvonalat kell teljesíteni a versenyen. Úgy érzem, az összes csapat felnőtt ehhez a kihíváshoz: nem hátráltak meg a Dakar Rallyn előforduló extrém körülmények elől, és számottevő mértékben előmozdították a Toyota Csoport ’alkossunk egyre jobb autókat’ filozófiáját. A Toyota Csoport idén és a jövőben is tovább dolgozik majd azon, hogy egyre jobb autókat készítsen annak köszönhetően, hogy világszerte sokféle úton és terepen versenyeznek majd járművei. Köszönjük a folyamatos támogatást!” – fogalmaz Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke.

A Toyota a WRC, a Dakar és Le Mans megnyerésével kétségkívül letette a névjegyét, és a jelek szerint idén sem ülnek majd a babérjaikon. Izgalmas lesz látni ahogy igyekeznek megvédeni a megszerzett címeket.

 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER