Címkék: Toyota Supra

2022. február 16. szerda, 06:13

 

A Toyota Supra 17 év után, 2019-ben támasztotta fel a sportautólegenda GR Suprát, amely mára az elsőként bemutatott 3 literes, 340 literes motor mellett egy kisebb, 2 literes, 258 lóerős erőforrással is elérhető.

 

 

A japán autógyártó többi sportmodelljéhez hasonlóan a márka motorsport tevékenységéért is felelő Toyota Gazoo Racing versenyistálló által jegyzett Supra hamar meghódította a sportautórajongók szívét, sőt, több versenysorozatban a versenypályán is bizonyított. Most azonban valami olyasmiről érkezik hír, amire kevesen számítottak: itt az önvezető driftelésre képest Toyota GR Supra. Mielőtt azonban a kedves olvasó rohanna megvenni, sajnos le kell lombozzuk: a modell kereskedelmi forgalomba nem kerül, kizárólag kutatási és fejlesztési célokat szolgál.

 

 

 

A Toyota elmúlt években sikert sikerre halmozó versenyistállója, a Toyota Gazoo Racing sok örömöt szerzett a sportautó rajongók milliói számára az elmúlt években: a Hosszútávú Világbajnokság 2018/2019-es, 2019/2020-as, és 2020/2021-es idényében szerzett konstruktőri és egyéni világbajnoki címek, a Rally Világbajnokságban szerzett 2018-as konstruktőri, 2019-es és 2020-as egyéni valamint 2021-es konstruktőri és egyéni világbajnoki címek, valamint a 2019-es és 2022-es Dakar bajnoki címek mellett olyan utcai sportautócsodákat köszönhetünk az istálló mérnökcsapatának, mint a lenyűgöző GR Supra, GR Yaris vagy épp a hamarosan érkező GR86, és persze a C-HR, Corolla, Yaris és Hilux modellek GR Sport változatai is magukon viselik a kézjegyüket.
A GR Supra önvezető driftelésre képes változata azonban – jóllehet kétségkívül szoros együttműködést igényelt a versenyistálló részéről is – nem az ő érdemük: a Toyota Kutatóintézet és a Stanford Egyetem Dynamic Design csapata jegyzi, a projekt célja pedig nem más mint a jövőbeli önvezető asszisztensrendszerek fejlesztése

Ez a Toyota keresztben autózik… a biztonság jegyében
A Toyota mérnökei tehát építettek egy önvezető driftelésre képes GR Supra sportautót, amelynek a versenypályán tanúsított képességeit az alábbi videó is jól illusztrálja: Pushing Vehicle Capabilities To Advance Active Safety - YouTube
A mérnökök azonban nem öncélból és szórakozásból dolgoznak ezen a projekten, hanem azért, hogy még jobb automatizált biztonsági asszisztens rendszereket hozzanak létre, amelyek „a kezelhetőség határain túl” is képesek irányítani az autót.
Ahogy a videóból is kitűnik, az önvezető driftelésre képes GR Supra úgy megy végig a pályán, hogy a pilóta nem kormányzoz és a pedálokhoz sem nyúl hozzá. A modell a Formula Drift sorozat szabályai alapján készült, automatizált vezetési rendszerekkel, és be lett beprogramozva az adott pályára és az ott elhelyezett akadályokra. Mindezek ellenére 5 századmásodpercenként ellenőrzi a sebességet és a kormányzást az autó, hogy vizsgálja a kerekek tapadását a határhelyzetben, a Toyota pedig az adatok felhasználásával vezetési segédeszközöket fejleszt majd jövőbeli járműveihez.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER