Címkék: Toyota

2021. november 16. kedd, 17:34

 

A GT86 örökébe lépő vadonatúj a harmadik globális Toyota GR modell, amelyet a Toyota Gazoo Racing műszaki szakértelmével fejlesztettek ki, a tiszta vezetési élményre tervezve, „a digitális kor analóg autójának”.

 

 

 A vadonatúj GR86 a nagysikerű GT86 kupé örököseként megőrizte és továbbfejlesztette az arra jellemző kimagasló minőséget épp úgy, mint a klasszikus orrmotoros, hátsókerékhajtású felépítést, miközben az új 2,4 literes „boxer” motor az elődmodellénél jelentősen nagyobb teljesítményt és nyomatékot biztosít. A sebességváltót úgy tervezték, hogy erőteljes, egyenletes gyorsulást biztosítson egészen a magas fordulatszám-tartományig, a miközben a fokozott merevség, a könnyebb felépítés és az alacsonyabb súlypont még jobb menetteljesítményt és reakciókészséget tesz lehetővé. A formaterv megtartja a Toyota sportautók örökségét, miközben átvesz a motorsportból származó aerodinamikai megoldásokat is A modell december elején tartja majd európai premierjét, és a Toyota ígérete szerint ez lesz a belépő modell a gyártó sportautói között.

 

 

 

Az új GR86 a Toyota harmadik globális GR modellje lesz, amely a GR Supra és a GR Yaris oldalán megalkotja a vérbeli sportautók kínálatának „hármas erejét”. Akárcsak testvérei, a GR86 is közvetlenül profitál abból, hogy a Toyota Gazoo Racing a legmagasabb szintű nemzetközi motorsport megmérettetéseken több bajnoki címet is nyert. Az új kupé jelenti majd a belépőt a Toyota GR kínálatába, amivel szélesebb rétegek számára teszi elérhetővé a sportos vezethetőség és a teljesítmény által nyújtott élményeket. Az újdonság a GT86 evolúciós leszármazottja, amely a GR86-ba is továbbörökített orrmotoros, hátsókerékhajtású felépítésével a Toyota újbóli elköteleződését jelezte a sportautók fejlesztése terén.

Az erőforrás szerepében továbbra is egy pörgős, négyhengeres „boxer” egység található, amely azonban nagyobb lökettérfogattal rendelkezik a jelentősen megnövelt teljesítmény és nyomaték érdekében. A motor és a sebességváltó műszaki megoldásai biztosítják az extra erő egyenletes leadását, és a kiváló gyorsulást a teljes fordulatszám-tartományban. Az alapok fejlesztésénél a tömeg csökkentésére és a súlypont alacsonyabbra helyezésére fektették a hangsúlyt a még élesebb irányíthatóság és reakciókészség érdekében. Szélesebb körben használtak alumíniumot és egyéb könnyű, de erős anyagokat, illetve a stratégiai pontokon megerősítették a vázat, ezzel elérve a minden tekinteteben nagyobb merevséget. A felfüggesztés beállításait is módosították a kezelhetőség optimalizálása érdekében, míg a tervezők a motorsportban dolgozó kollégáiktól kaptak segítséget a karosszéria aerodinamikai jellemzőinek kidolgozásához. Az először 2021 áprilisában leleplezett GR86 európai bevezetése 2022 tavaszán lesz. Az európai premiert pedig 2021. december 2-án tartják.

Élmény vezetni – a Waku Doki autó
A GR86-ot úgy mutatták be, mint „a digitális kor analóg autója”, amelyet a vezetési élmény szerelmesei fejlesztettek a vezetési élmény szerelmeseinek, nem meglepő módon a vezetés tiszta élményét állítva a középpontba – erre az elköteleződésre használják a japán „waku doki” kifejezést. Fontos, hogy a GR86 nem csupán a kiemelkedően tapasztalt pilóták és a puristák autója: az általa nyújtott élményeket a mindennapokban is ki lehet élvezni közúton és versenypályán egyaránt. A GR almárka új belépőmodelljeként továbbviszi a GT86 kiváló tulajdonságait, amelyekkel új rajongókat szerzett és lelkesedést váltott ki a Toyota autós kultúrája iránt, köszönhetően többek között az alulról szerveződő versenyeknek, valamint a tunerek és az utángyártott alkatrészek szakértőinek inspirálásának. Az autó személyre szabáshoz egyébként számos TGR kiegészítő áll rendelkezésre. A GR86 vezető mérnöke, Yasunori Suezawa így foglalta össze a Toyota célját: „A GR86 küldetése az, hogy kinyissa a GR világának kapuját, és ezzel még több ember számára tegye elérhetővé az általa nyújtott élményeket.”

2,4 literes „boxer” erőforrás
Akárcsak a GT86 esetében, a vízszintesen, egymással ellentétesen mozgó „boxer” a GR86 meghatározó pontja, amely a teljesítmény szívét és lelkét adja, valamint kulcseleme az alacsony súlypontnak. A 16 szelepes DOHC négyhengeres egység ugyanazt a hengerblokkot használja, mint korábban, de a lökettérfogat 1998-ról 2387 köbcentiméterre nőtt. Ez annak az eredménye, hogy a furat átmérője 86-ról 94 milliméterre növekedett. Megőrizve a magas, 12,5:1 kompresszióarányt, a motor nagyobb erőt biztosít: a csúcsteljesítmény nagyjából 17 százalékkal növekedett a korábbi 200 lóerőről (147 kW) 234 lóerőre (172 kW) 7000 1/perces fordulatszámon. Ennek köszönhetően a 0-100 km/órás gyorsulási idő több mint egy másodperccel rövidebbre, 6,3 szekundumra adódik (automata váltóval 6,9 másodperc). A GR86 végsebessége manuális váltóval 226 km/óra, automatával pedig 216 km/óra.

A forgatónyomaték is megnövekedett, a teljesítményt pedig úgy hangolták, hogy a 250 Nm-es csúcsot már korábban, 3700 1/perces fordulatszámnál leadja, ellenben a GT86 által 6600 1/perces fordulaton leadott 205 Nm-rel. Ez egyenletes, erőteljes gyorsulást biztosít egészen a magas fordulatszám-tartományig, így kiváló teljesítményt nyújtva – kiváltképp a kanyarokból történő kigyorsításokkor. A nyomaték megegyezik a manuális és az automata váltós változatok esetén. Részletes változtatások történtek a motor tömegének csökkentése és a nagyobb teljesítménynek való megfelelése céljából. Ezek többek között vékonyabb hengerperselyeket, a vízköpeny optimalizálását és a szelepfedél alumíniumról gyantaanyagúra cserélését – amely szintén csökkenti a vibrációkat – foglalják magukban. A hajtórudak erősebbek lettek, és a hajtórúdcsapágy, valamint az égéstér formáját optimalizálták. A D-4S üzemanyag-befecskendezést, amely mind a közvetlen, mind pedig a hengerenkénti befecskendezést alkalmazza, újrahangolták a gázreakciók gyorsítása érdekében.

A közvetlen befecskendezésnek hűtő hatása van a hengerben, amely támogatja a magasnyomás alkalmazását, míg a hengerenkénti befecskendezést a motor az alacsony és közepes igénybevételkor használja, ezzel maximalizálva a hatékonyságot. A motor légbeszívását is továbbfejlesztették a szívócsonk-nyílás átmérőjének és hosszának növelésével, amely egyenletesebb nyomatékleadást és gyorsulást eredményezett. A szívónyílást a légáramlás optimalizálása érdekében újratervezték. További előnyökkel jár az üzemanyag-szivattyú új kialakítása, amely egyenletes áramlást biztosít kanyarodáskor, míg a kisebb méretű, nagysebességű vízpumpa úgy lett megtervezve, hogy magas sebességtartományban jobb áramlási sebességgel és megbízhatósággal segítse a teljesítményt. Új vízhűtéses olajhűtőt építettek be, a vastagabb hűtő légvezetőkkel van ellátva az áthaladó hűtőlevegő mennyiségének növelése érdekében. A kipufogóendszerben egy új, 5,6 literes középső cső található, amely kellemes „morgó” hangot generál gyorsítás közben, melyet az Active Sound Control (ASC) aktív hangszabályzó egészít ki azzal, hogy eljuttatja a motorhangot az utastérbe. A zaj és a vibráció elleni küzdelem érdekében a GR86 új, alumíniumból készült, folyadékkal töltött motortartókkal és átdolgozott, merevebb, keresztborda alakú olajteknő szerkezettel rendelkezik.

 

 

 

Kifinomult sebességváltó
A GR86 hatfokozatú manuális és automata sebességváltóját egyaránt átdolgozták a motor megnövekedett teljesítményének és nyomatékának megfelelően, valamint nem mellesleg azért, hogy fontos szerepet játszanak az autó által nyújtott kiemelkedő vezetési élményekben. A manuális rendszer új, karbonból készült szinkronizáló szerkezettel lett még jobb, amely megkönnyíti a negyedik fokozatba váltást. Az új, alacsony viszkozitású olaj és a szintén friss csapágyak felhasználása biztosítja a váltás egyenletességét nagyobb motorteljesítmény mellett. Az autó erejében rejlő teljes potenciál kiaknázásához a vezető Track üzemmódba kapcsolhat, vagy kikapcsolhatja a menetstabilizálót. A váltókart a rövidebb váltóút és jó fogásérzet érdekében tervezték újra. Az automata váltóhoz kapcsolófülek is járnak, hogy a vezető át tudja venni a váltások manuális irányítását. Sport üzemmódban a váltó az alapján választja ki az optimális fokozatot, hogy a pilóta hogyan bánik a gáz- és fékpedálokkal, illetve mennyire dinamikusan használja az autót. A motor nagyobb teljesítményének zökkenőmentes kihasználása érdekében további kuplungtárcsákat és egy új, nagy teljesítményű nyomatékváltót építettek be.

Könnyű, nagy merevségű váz
A kiváló kezelhetőség a GT86 egyik meghatározó tulajdonsága volt, és a GR86 modellel a Toyota egy olyan izgalmas autót szeretett volna megalkotni, amely pontosan úgy mozog az úton, ahogyan azt a vezetője szeretné. Annak érdekében, hogy az erőforrás plusz teljesítménye a kezelhetőség és a reakciókészség terén is megmutatkozzon, a vázat és a karosszériát könnyű, de nagy szilárdsággal rendelkező anyagok felhasználásával alkották meg, ezzel fokozva a merevséget, csökkentve a tömeget és megerősítve a kulcsfontosságú területeket. Elöl átlós kereszttartók kerültek a felfüggesztés és az autó váza közötti összekötőkre, javítva az első kerekek teherátvitelét és csökkentve az oldalirányú meghajlásukat. Nagy szilárdságú elemeket alkalmaztak a váz és a felfüggesztés rögzítőinek összekötésére, a motorháztető pedig új, átlós belső vázszerkezetet kapott a korábbi méhsejt kialakítás helyett. Ezekkel a módsításokkal a karosszéria elülső részének oldalirányú merevsége 60 százalékkal nőtt. Hátul egy teljes gyűrűs szerkezet köti össze a felső és az alsó vázat, és ahogyan elöl is, a vázat és a felfüggesztés rögzítőit összekötő új elemek jobb kezelhetőséget biztosítanak a kanyarokban fellépő G-erők hatása alatt. Azzal, hogy a belső panel immár a platformhoz csatlakozik, egy egységes vázszerkezet jött létre. A teljes karosszéria csavarodási merevsége 50 százalékkal nőtt.

A kulcsfontosságú területeken alkalmazott erős és könnyű anyagok használata jól tükrözi, hogy a tervezők a tömegcsökkentésre és az autó súlypontjának lejjebb helyezésére koncentráltak, Ide tartozik a nagy szilárdságú és melegen sajtolt acél, valamint alumínium, amelyek segítenek kontrollálni az autó gördülési és dőlési viselkedését. A szerkezeti ragasztók használata a teljes alváz esetén növeli az autó vázának feszességét és egységes minőségét. A tetőpanel és az első szárnyak, valamint a motorháztető immár alumíniumot használnak, és az első ülés, a hangszigetelés és a kardántengely új kialakítása is további tömegcsökkentést eredményez. Ezek kulcsfontosságúak abban, hogy a GR86 szinte tökéletes, 53:47 arányú első/hátsó súlyeloszlást biztosítson, és az egyik legkönnyebb négyüléses sportautó legyen a piacon, a legalacsonyabb súlyponttal. Tulajdonképpen a GR86 tömege majdnem megegyezik a GT86-éval még annak ellenére is, hogy jóval több biztonsági és ütközésvédelmi rendszert kapott.

Kiváló felfüggesztés
A GR86 továbbörökíti a GT86 futóműmegoldásait: elöl független MacPherson rugóstagokat, hátul pedig kettős keresztlengőkaros felfüggesztést kapott, amelyek hangolása a még magasabb szintű reakciókészséget és stabil irányíthatóságot biztosít. A részlegesen önzáró Torsen differenciálmű a kanyarokban megnyugtató tapadást nyújt. A lengéscsillapító csillapítását és a tekercsrugó karakterisztikáját úgy optimalizálták, hogy az autó kezelhetősége kiszámítható legyen. Elöl határolórugót és alumínium motortartó bakot alkalmaztak, valamint a kormányműház tartószerkezetének merevségét növelték. Mivel a 2,4 literes motor nagyobb nyomatékot biztosít, a hátsó felfüggesztést megerősítették, és a maximális stabilitás érdekében immár közvetlenül a segédvázhoz csatlakozik a bukókeret.

Meggyőző kormányzás
Az új, elektromos szervokormány áttétele 13,5:1, és a GR86 háromküllős kormánykereke ütközéstől ütközésig mindössze 2,5 fordulatot tesz meg, ezzel könnyű manőverezhetőséget biztosítva. A rendszer egy új, kormányoszlopon található integrált motorral rendelkezik, amely csökkenti a tömeget és helytakarékosabb. A sebességváltó tartószerkezete merevebb lett (lásd fent), köszönhetően a kemény gumiperselynek és az átformázott rögzítőalátétnek.

Hatékony, nagyteljesítményű fékek
Elöl és hátul egyaránt belső hűtésű tárcsafékek vannak, melyek 294, illetve 290 milliméteres átmérővel rendelkeznek. A fékvezérlő rendszerek – ABS, fékasszisztens, kipörgésgátló, menetstabilizáló, emelkedőn való elindulást segítő rendszer – az alapfelszereltség részét képezik, beleértve a vészfékezést jelző rendszert is.

Külső és aerodinamika
A GR86 külső megjelenése a GT86 dinamikus, feszes megjelenésének evolúciós továbbfejlődését hozza el, amely kiválóan kifejezi az orrmotoros, hátsókerékhajtású felépítést. Mindemellett olyan stíluselemeket vonultat fel, melyek a Toyota történelmében fellelhető kiváló sportautókat idézik, mint például a 2000GT és az AE86 Corolla. A külső méretek közel állnak a GT86-hoz, ám a magasság 10 milliméterrel csökkent (1310 milliméterre), míg a tengelytávolság 5 milliméterrel nőtt (2575 milliméterre. A súlypont sikeres süllyesztése központi szerepet játszik az autó kezelhetőségében és a vezetési élményben – amit az is támogat, hogy a vezető csípője 5 milliméterrel lejjebb került. Az új LED fényszórók belső elrendezése a Suprához hasonlóan L alakot ölt, míg az új hűtőrács a GR modellek exkluzív ismertetőjegyeként G-alakot formázó mintázatot kapott. Az első lökhárító díszbetéte új textúrát kapott, amely amellett, hogy fokozza a sportosságot, funkcionális is, és segít csökkenteni a légellenállást.

Oldalnézetből a méretes első légterelő, és a küszöbelemek hangsúlyos domborításai lehetnek feltűnők, míg a vízszintesen futó alváz, amely a szárnyakon és az ajtó vonalán is áthalad, erőteljes kiállást biztosít az autó teljes hosszában. A hátsó szárny ugyancsak erőteljes megjelenést kölcsönöz, míg az utaskabin hátsó részének kúpos formája az autó szélességét és az alacsony súlypontot hangsúlyozza. A hátsó fényszórók grafikája háromdimenziós, és ügyesen játszanak össze a GR86 hátsó traktusának teljes szélességében végighúzódó díszléccel. A Toyota Gazoo Racing motorsportban szerzett szakértelmének köszönhetően kerültek az autóra az első légterelők és a teljesen funkcionális légbeömlőnyílások is. Ezek az első kerékjárat ívek mögött találhatók, hogy szabályozzák a légáramlást és csökkentsék a gumiabroncsok körüli turbulenciát. Az új, fekete fényezésű külső tükrök az aerodinamikai hatékonyság jegyében ívelt kialakítást kaptak, míg a hátsó kerékjárati íveken feltűnő bordázat és a hátsó lökhárító alsó részén található légterelő elemek segítik a légáramlás szabályozását az autó karosszériája felett és attól eltávolodva, ezzel fokozva a stabilitást. A magasabb felszereltségű modellek esetén egy kacsafarokra emlékeztető légterelő is kerül a csomagtérajtó alsó élére. Modellváltozattól függően a GR86 vagy csiszolt felületű, 17” tízküllős könnyűfém keréktárcsákat kap Michelin Primary HP abroncsokkal, vagy 18” fekete felnikkel érkezik, amelyeken Michelin Pilot Sport 4 gumik feszülnek.

 

 

 

Belső – utas- és csomagtér
A GR86 belső kialakításának célja az volt, hogy a lehető legjobb elrendezést biztosítsa az autó funkcióinak használata és működése szempontjából. Az erősen meghúzott, vízszintesen megalkotott műszerfal széles látóteret biztosít, és segít a pilótának abban, hogy a vezetésre tudjon koncentrálni. A tervezés minden részletében érezhető a harmónia. A vezető köré elhelyezett kezelőszerveket az intuitív felismerhetőség és kezelhetőség jegyében alkották meg és helyezték el. Beleértve a középkonzolon található klímapanelt, amely nagy, LED megvilágítású forgókapcsolókat és zongorabillentyűkre emlékezetető gombokat kapott, de említhetnénk az ajtóbetétek integrált behúzóval ellátott könyöklőit is. A középső kartámasz praktikumát egy pohár, vagy kisebb üvegek tárolására alkalmas tartóval, két USB aljzattal és az AUX csatlakozóval fokozták. Az új első sportülések támaszai egymástól függetlenek, ezzel jó kialakítást és testtartást biztosítva. Az első ülések vállrészénél található kar segítségével megkönnyíthető a hátsó sorba való bejutás. A belső színek is tükrözik a vezetési élményre helyezett hangsúlyt: van egy teljesen fekete belső ezüst díszítésekkel, illetve egy fekete, vörös színű részletekkel, kontrasztvarrással, szőnyegekkel és ajtóbetétekkel. A hátsó üléstámlák az utastérben vagy a csomagtérben található karokkal ledönthetők. Ezeket ledöntve a csomagtérbe elfér négy darab kerék, amely ideális azok számára, akik mondjuk egy versenypálya nyíltnapjára tartanak.

Multimédia és infotainment
A GR86 különleges sportautó státuszát kiemeli a nyolccolos központi érintőképernyőn, valamint a vezető hétcolos műszercsoportján indításkor megjelenő GR márkajelzés. A multimédiás rendszer továbbfejlesztett CPU-val rendelkezik, amely gyorsabb reakcióidőket garantál. Alapfelszereltség a DAB vevőegység, a Bluetooth kihangosító, valamint az Apple CarPlay és az Android Auto okostelefon-integráció. A készülékek csatlakoztatásához és töltéséhez USB és AUX csatlakozók is rendelkezésre állnak. Az új adatkommunikációs modullal rendelkező GR86 képes eCall hívásra baleset vagy vészhelyzet esetén. A vezető műszercsoportján található multi-információs kijelzőtől jobbra található a központi sebességmérővel rendelkező hagyományos fordulatszámmérő. A kijelző tartalmai a kormánykerék gombjai segítségével módosíthatók. Sport módban a műszercsoport vörös háttérvilágítást kap. Ha a vezető Track üzemmódra vált, a kijelzés megváltozik és olyan megjelenítést használ, amelyet a Toyota Gazoo Racing professzionális pilótái is használnak. Egy központi hasáb mutatja a motor fordulatszámát, amelyhez az aktuális váltófokozat, valamint az olaj és a hűtőfolyadék hőmérséklete társul, lehetővé téve, hogy a vezető azonnal felismerje az autó állapotát, illetve az optimális időpontban váltson.

A Toyota Gazoo Racing
A Toyota GR modelljeinek – a kétüléses GR Supra kupénak, a rally génekkel rendelkező GR Yarisnak, valamint most a GR86-nak – az a célja, hogy a motorsportban szerzett tapasztalatot és tudást a közútra átültetve még jobb autóvá váljanak, lehetőséget adva az emberek számára, hogy megtapasztalhassák a vezetés színtiszta élményét. A Toyota Gazoo Racing globális versenysikerei erős alapot nyújtanak új technológiák és műszaki megoldások fejlesztéséhez, amelyek a pályaversenyzés és a rally világából a közúti közlekedésbe kerülhetnek – a széles rajongói kör legnagyobb örömére. A Toyota Gazoo Racing 2012 óta már négy alkalommal nyerte el a FIA Hosszútávú Világbajnokságot és 2021-gyel bezárólag sorban négyszer győzedelmeskedett a Le Mans 24 órás versenyen. A Toyota Gazoo Racing World Rally Team 2017-től kezdve versenyez a Rally Világbajnokságon, ahol azóta már két pilóta bajnoki és egy gyártói elsőséget ért el a Yaris WRC-vel. A Toyota Gazoo Racing rendszeresen részt vesz a Dakar Rallyn; a dél-afrikai központú csapat 2019-ben egy speciálisan felkészített Hilux segítségével győzedelmeskedett. A Toyota éppen ezekben a napokban biztosította be győzelmét a WRC-ben.


 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER