Címkék: elektromos | Toyota

2022. október 28. péntek, 17:38

 

A napokban érkezik meg a magyarországi márkakereskedésekbe a hazánkban immáron 70%-ban öntöltő hibrid elektromos autókat értékesítő Toyota első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, a vadonatúj bZ4X nagyméretű SUV.

 

Az elektrifikált meghajtások vezető fejlesztőjének számító japán autógyártó azonban már le is leplezte a bZ sorozat legújabb, soron következő tagját, az egyelőre csak Kínában forgalmazni tervezett, több, mint 600 kilométeres hatótávot ígérő, bZ3 névre keresztelt akkumulátoros elektromos szedánt.

Magyarország talán legizgalmasabb autós eseménysorozata október folyamán a még most is tartó Toyota Beyond Zero roadshow volt, amelynek keretében a japán autógyártó márkakereskedéseiben az érdeklődők megismerkedhettek/megismerkedhetnek a jelen és jövő zöld technológiáival, köztük a világ első ötödik generációs öntöltő hibrid elektromos meghajtását megkapó Corolla Cross modellel, a világ első harmadik generációs plug-in hibrid hajtásával működő RAV4 Plug-in Hybriddel, a világ első hidrogén üzemanyagcellás elektromos autójának második generációjával, a Toyota Mirai-val, és a Toyota első dedikáltan akkumulátoros elektromos autójaként a napokban a márkakereskedésekbe is megérkező bZ4X SUV-val, amely a RAV4 és a Highlander közötti méretosztályban versenyez majd. Azt már az első pillanatban elárulta a Toyota, hogy bZ néven egy egész dedikáltan akkumulátoros elektromos modellsorozat érkezik majd, amelyet a bZ (beyond Zero) jelzés mintegy almárkaként fog majd csokorba. Ezzel egyidőben a Toyota meghirdette Beyond Zero-ra keresztelt új vállalati stratégiáját is, amelynek az elektrifikáció terén betöltött vezető szerep megőrzése és további erősítése csupán az egyik, ámbár kétségtelenül fontos pillére.

 

 

 

bZ3 – az első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett Toyota szedán
A Toyota most Pekingben leleplezte a bZ sorozat második modelljét is, a bZ3 névre keresztelt középkategóriás akkumulátoros elektromos szedánt, amelyet a japán autógyártó a BYD és a FAW együttműködésével fejlesztett, első körben a kínai piac számára, és a FAW Toyota gyártja és értékesíti majd.

Három cég együttműködésével született az új elektromos szedán
A bZ3 fejlesztése során a Toyota, a BYD és a FAW Toyota szorosan együttműködött annak érdekében, hogy a japán autógyártó a legjobb termékeket kínálja vásárlóinak Kínában, a világ legnagyobb akkumulátoros EV (BEV) piacán. A fejlesztésben több mint 100 Toyota mérnök vett részt a tervezési, gyártási, mérnöki és minőség-ellenőrzési részlegből, akik együtt dolgoztak a BYD és a FAW Toyota szakembereivel.
A Toyota világelső az öntöltő hibrid elektromos járművek (HEV) tömeggyártásában és a részben vagy teljesen elektromos meghajtások fejlesztésében egyaránt: a japán autógyártó eddig több mint 20 millió elektrifikált autót adott el világszerte. A vásárlók globálisan nagyra értékelik a Toyota modelljeit, köszönhetően a vállalat fejlett elektrifikációs technológiáinak széles skálájának – a HEV-ktől kezdve az üzemanyagcellás elektromos járművekig minden megvan a gyártó palettáján –, és a régóta csiszolt, vezetési élményt sem hanyagoló, nagyon magas QDR (Quality, Durability, Reliability, azaz minőség, tartósság és megbízhatóság) szintnek. A Toyota bZ3 is magában hordozza ezt a DNS-t, akárcsak a Toyota bZ4X. A BYD már 1995-ös megalakulása óta az elektromos járművek akkumulátoraira és más alapvető technológiáira szakosodott, beleértve az e-Platform 3.0 rendszert is. Az egyre növekvő vállalat átfogó megoldásokat kínál az új területen, és világszerte kivívta ügyfelei bizalmát magas színvonalú termékeivel, hatékony fejlesztési rendszereivel és fejlett elektrifikációs technológiáival. A Toyota bZ3 számára a BYD és partnerei fejlett, biztonságos és megbízható akkumulátortechnológiát kínálnak. A FAW Toyota 2000-es megalapítása óta egyre jobb termékeket és szolgáltatásokat kínál Kínában vásárlóinak. A vállalat jól ismert kiterjedt termékkínálatáról és a termelést, értékesítést és szervizelést is magában foglaló „egyablakos” ügyintézéséről. Máig a FAW összesített értékesítési volumene elérte a tízmillió darabot. Világszínvonalú létesítményei és technológiái alapján a vállalat most kiváló minőségű új termékeket gyárt, köztük a Toyota bZ sorozatot. A Toyota bZ3 a három vállalat fejlesztési, autógyártási és akkumulátortechnológiai együttműködésének és szinergiájának eredménye. Az egyes közreműködők erősségeinek összeadódása soha nem látott új értéket és új élményeket eredményeztek az ügyfelek számára.
A Toyota bZ3 újszerű autós élményt kínál vásárlóinak három kulcstulajdonság mentén: elektromos, dinamikus és élvezetes. Ezt a teljesen új alapok és formák, valamint az „új szabadság, új élmények” filozófia teszi lehetővé.

Több, mint 600 kilométeres hatótáv
Az elektromos rendszer egyesíti a BYD lítium-vas-foszfátot használó lítium-ion LFP akkumulátorát és a Toyota szerteágazó elektrifikációs technológiáit, amelyeket a régóta végzett HEV fejlesztések során csiszoltak tökéletesre. A maximális hatótávolság így eléri a 600 kilométert*1. Az akkumulátor szerkezetét, a hűtési, vezérlő és biztonsági felügyeleti rendszereket mind újonnan, ehhez az autóhoz tervezték, így a kiváló minőségű elektromos rendszere hatékony, fejlett, biztonságos és megbízható lett. Ezenkívül a Toyota felhasználta az elektrifikáció terén szerzett tudását, hogy csökkentse az akkumulátorok degradációját, mindezt azzal a fejlesztési céllal, hogy még tíz év elteltével is 90%-os kapacitást biztosítson az ügyfelek nyugalma érdekében.

Kiemelkedő dinamizmus az e-TNGA platformnak köszönhetően
A Toyota bZ3 az e-TNGA járműplatformot használja a kellemesebb vezetési élmény eléréséhez, beleértve a jobb reakciókészséget, az alacsony súlypontot és kiváló kezelhetőséget biztosító stabilitást. A vezetési pozíció úgy van kialakítva, hogy minimálisra csökkentse az izmok megerőltetését, csökkentse a fáradtságot hosszú távon, és élvezetes vezetési élményt biztosítson. A menettulajdonságokat, a kormányzást és a fékhatást a Toyota autógyártásban és motorsportban szerzett több évtizedes tapasztalata során felhalmozott szakértelmének felhasználásával finomhangolták. Az eredmény kényelmesebb utazás mind a vezető, mind az utasok számára.

Élvezetes és kényelmes vezetési élmény
A Toyota bZ3 fejlesztési koncepciója a Family Lounge, amely azon az elgondoláson alapul, hogy az autók nem csupán közlekedési eszközként szolgálnak, hanem helyet biztosítanak a családdal és a barátokkal töltött minőségi idő eltöltésére. Az emberközpontúságot előtérbe helyezve a Toyota a koherens és kényelmes utastér létrehozására törekszik, továbbfejlesztett digitális funkciókkal, amelyek tökéletesen illeszkednek az utastérbe, hogy megfeleljenek az ügyfelek igényeinek. A jármű a Toyota bZ sorozat jellegzetes, pörölycápára – vagy más néven kalapácsfejű cápára – emlékeztető formáit kapta meg. A sziluettje nyugalmat áraszt, amely a BEV modellekre jellemző hosszú tengelytávot ötvözi a fastback stílusból fakadó hosszú utastérrel. Ezenkívül a külső stabilitást és erőt sugároz, valamint rendkívül elegáns profillal rendelkezik, amely önmagában a sebesség érzetét kelti. A lökhárító sarkai a légáramlás szempontjából hasznos légterelőket és légelvezetőket kaptak, míg a lapos ajtókilincsek, az alumínium kerekek és a légellenállást csökkentő hátsó lökhárító 0,218-as Cd értéket, és ezzel kategóriaelső aerodinamikát eredményez. Az utastérben a Digital Island rendszer van a középpontban, amely egy nagy, függőleges középső kijelzőt és egy tálca jellegű konzolt integrál. A vezeték nélküli töltésen kívül a multimédiás rendszer magában foglalja az okostelefon-integrációt, új élményt nyújtva az ügyfeleknek. A légkondicionálás, az audiorendszer, a csomagtér nyitógombja és egyéb kezelőszervek is be vannak építve a nagy kijelzőbe, a hangvezérlés pedig nagyban elősegíti a kényelmet és az innovációt.

A Toyota bZ3 főbb műszaki adatai
Hosszúság 4.725 mm
Szélesség 1.835 mm
Magasság 1.475 mm
Tengelytávolság 2.880 mm
Cd érték 0,218
Szállítható személyek száma 5
Akkumulátor típusa lítium-ion akkumulátor (elsőként használ LFP katódot)

A Toyota bZ sorozatról
A Toyota a következő négy alapértéket határozta meg a bZ sorozathoz:
Ön és mások: a Toyota bZ a kényelmes utastér mellett új életstílust és lehetőséget kínál arra, hogy értékes időt töltsön családjával és barátaival.
Ön és az autója: a Toyota bZ biztosítja a BEV járművek egyedülálló vezetési élményét és a rendelkezésre álló lehetőségek izgalmát.
Ön és a környezet: a Toyota bZ nemcsak a széndioxid és egyéb káros kibocsátásokat csökkenti, hanem pozitívan járul hozzá a környezetvédelemhez.
Ön és a társadalom: a Toyota bZ egy biztonságosabb társadalmat teremt, ahol mindenki nagyobb nyugalmat élvezhet.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER