Címkék: Toyota-corolla

2021. december 02. csütörtök, 18:58

 

Jövőre hazánkban is debütál a vadonatúj Toyota Corolla Cross, a hosszú évek óta a világ legnépszerűbb autójának Toyota Corolla SUV változata.

 

 

 Ez lesz a világ első autója, amelyben bemutatkozik a világ legfejlettebb, ötödik generációs öntöltő hibrid elektromos meghajtása, ráadásul elsőkerékhajtású és intelligens összkerékhajtású (AWD-i) változatban egyaránt. A Corolla Crossban helyet kapó vadonatúj multimédia rendszer kapcsolódási lehetőségek széles skáláját és a Toyota első 12,3 colos kijelzőjét kínálja, míg a kimagasló biztoságról a T-Mate rendszer gondoskodik, ami a legújabb generációs Toyota Safety Sense, mint például az új vészmegállító rendszer, valamint további aktív vezetési és parkolási segédrendszerek kombinációját jelenti.

A Toyota Corolla Cross révén teljessé válik a Toyota SUV kínálata, amely így az európai piac legszélesebb palettájával áll majd az ügyfelek rendelkezésére: a belép modell az ugyancsak vadonatúj Aygo X lesz, amelyet az idén bemutatott Yaris Cross, a népszerű C-HR, a vadonatúj Corolla Cross, a világ legnépszerűbb SUV-jaként ismert RAV4, az ugyancsak jövőre érkező, vadonatúj akkumulátoros elektromos BZ4X és a zászlóshajó SUV Highlander követ. A Corolla Cross révén kézzelfogható közelségbe kerül a Toyota célja, hogy a legnagyobb európai autóipari szegmensnek számító C-szegmensben (alsó-középkategória) 2025-re mintegy évi 400.000 új autót értékesítsen, ami mintegy 9%-os szegmensrészesedésnek felel majd meg.

 

 

 

A vadonatúj Toyota Corolla Cross a világ legnépszerűbb autójának első SUV verziójaként tágas, praktikus és erőteljes formavilágú autóként hoz új lendületet a C-szegmensbe. Az új SUV modell nem csak a Corolla változatok kínálatát egészíti ki a Hatchback, a Touring Sports és a szedán mellé érkezve, hanem egyben a Toyota SUV kínálatát, amely az ügyfelek számára az európai piac legszélesebb palettájával áll rendelkezésre. A TNGA filozófia szerint felépülő Corolla Cross a legújabb GT-C platform fejlesztéseit kapja meg, amelyek előnyt jelentenek a kialakítás, a méretek, a technológia és a menettulajdonságok terén.

Robosztus formaterv
Az új Toyota SUV erőteljes, robusztus formaterve kimondottan az európai piac igényeinek megfelelően készült. A fényszórók és a hátsó lámpák egyedi kombinációja, a kettős trapéz alakú első hűtőrács, a kidomborodó, háromdimenziós kerékjárati ívek, valamint a sokoldalúságot sugalló belső tér mind kiemelik a SUV változat különlegességét. A Corolla Cross hosszúsága 4460 mm, szélessége 1825 mm, magassága pedig 1620 mm, miközben tengelytávja 2640 mm-es. Méretben a Toyota C-HR és a RAV4 között foglal helyet, épp a különösen népszerű európai C-SUV szegmens kellős közepén, az aktív, kisgyerekes családok számára bőséges kényelmet, praktikumot és sokoldalúságot kínálva. A belső tér kivételes átláthatóságot kínál az összes utas számára, miközben bőséges első és hátsó láb-, illetve fejteret nyújt. A nagyméretű hátsó ajtók könnyed beszállási lehetőséget biztosítanak, a panorámatető pedig még szellősebb és fényesebb belsőt nyújt még jobb térérzettel. Az alacsony küszöbbel rendelkező csomagtartó könnyen hozzáférhető a széles ajtón keresztül, még inkább megkönnyítve a nagyméretű tárgyak, például babakocsik vagy kerékpárok elhelyezését.

A világ legfejlettebb, 5. generációs öntöltő hibrid elektromos hajtása
A Corolla Cross az első globális Toyota modell, amely a megkapja a hibrid elektromos hajtás fejlesztésében évtizedes iparági előnyt felhalmozó, az elmúlt negyed évszázadban világszerte több mint 18 millió hibridet értékesítő autógyártó vadonatúj, ötödik generációs öntöltő hibrid elektromos rendszerét. A Toyota ötödik generációs, öntöltő, teljes hibrid hajtáslánca elsőkerékhajtással és intelligens összkerékhajtással (AWD-i) is elérhető, az elődjénél pedig nagyobb nyomatékot, még nagyobb elektromos teljesítményt, fokozott hatékonyságot és ezáltal megnövelt vezetési élményt nyújt. Az átdolgozott elrendezésű rendszer új kenési és olajelosztási részegységet kapott, amely alacsonyabb viszkozitású olajat használ. Ez hozzájárul a hatékonyság és a teljesítmény fokozásához a csökkentett elektromos és mechanikus veszteségnek köszönhetően. A legújabb fejlesztésű lítium-ion akkumulátorokat magában foglaló akkucsomag erőteljesebb, mégis 40 százalékkal könnyebb, mint korábban. Mindkét motor teljesítménye megnövekedett, így több mint 8 százalékkal erősebb az új rendszer a korábbinál. Az elsőkerékhajtású, kétliteres hibrid hajtáslánc 199 lóerőt nyújt (146 kW), amivel a 0-100-as gyorsulás csupán 8,1 másodpercig tart. Az AWD-i variáns kiegészítő elektromotorral rendelkezik a hátsó tengelyen, amelynek teljesítménye 30,6 kW (42 lóerő). A hátsó motor automatikusan működésbe lép, ha nagyobb tapadásra van szükség, fokozva a vezető magabiztosságát és nyugalmát alacsonyabb tapadási viszonyok közepette. Ugyanakkora az AWD-i Corolla Cross menetteljesítményei megegyeznek az elsőkerékhajtású változatéval. Az ötödik generációs hibrid rendszer vezethetősége is továbbfejlődött. Az erőleadás még lineárisabb, kiszámíthatóbb és könnyeben szabályozható gyorsítás közben. A jármű sebessége jobban megfelel a motor tényleges fordulatszámának, ami még inkább intuitív és természetes vezetési élményt nyújt. Mindez elsősorban a gázpedál, valamint a hajtáslánc válaszának finomhangolásából ered.

 

 

 

High tech műszaki megoldások
A vadonatúj Corolla Cross számos fejlett technológiával rendelkezik. A tovább fejlesztett HMI (Human Machine Interface) vezérlési koncepció központi szerepét a legújabb, 10,5 colos multimédiás központi rendszer tölti be, illetve a kimondottan az európai vásárlók igénye szerint készült vadonatúj, többféleképp személyre szabható, 12,3 colos digitális műszercsoport. A 12,3 colos digitális műszercsoport új hardverrel és szoftverrel rendelkezik. A szegmens legnagyobb megoldása maximális helyet kínál a tartalmaknak, miközben széles körű alakíthatóságának és személyre szabhatóságának köszönhetően minden igényt kiszolgál. Képes például az üzemanyag-fogyasztás részletes kijelzésére, a hibrid rendszer aktuális állapotának bemutatására, de akár a navigációs utasítások nagyméretű megjelenítésére is. Az új, gyorsabb processzorral rendelkező, legfrissebb multimédiás rendszer 10,5 colos nagyfelbontású érintőképernyővel rendelkezik, és támogatja a vezeték nélküli Apple CarPlay, illetve a vezetékes Android Auto okostelefon-integrációt, valamint a Toyota Smart Connect csomagja révén telefonos alkalmazás segítségével is elérhető. Az ügyfelek ezúttal már megtapasztalhatják a felhő alapú navigáció kényelmét, miközben a közlekedési jelentések révén időt spórolhatnak meg. A hangfelismerés még szélesebb skálán működik, a vezeték nélküli, over-the-air frissítések pedig mindig aktualizálják a rendszert. Emellett a MyT alkalmazás összekapcsolt szolgáltatások széles skálájával áll rendelkezésre, beleértve a vezetési analitikát, a jármű helyzetet, valamint távoli vezérlési megoldásokat, mint például a klíma időzítése vagy az ajtók zárása.

Kimagasló, osztályon felüli biztonság
A vadonatúj Toyota Corolla Cross fontos újdonsága a T-Mate rendszer, amely a legújabb generációs Toyota Safety Sense csomagot más aktív vezetési és parkolási rendszerekkel együtt foglalja össze. Az újdonság nem csak könnyebbé és biztonságosabbá teszi a vezetést, de különféle helyzetekben védi és óvja az összes utast és úthasználót is. Az ütközést megakadályozó rendszerek között elsőként találjuk az alacsony sebességnél működő véletlen gyorsítást megakadályozó funkciót, valamint a kereszteződés asszisztenst, illetve a szembejövő forgalmat felismerő asszisztens, valamint a bekanyarodási asszisztens továbbfejlesztett verzióját. A további új Toyota Safety Sense funkciók között megtalálható a továbbfejlesztetett vészmegállító rendszer (EDSS) és az over-the-air (OTA) frissítés, amely az összes funkciót frissíti, sőt, a lehetőségeket kibővítheti. A tervezők továbbfejlesztették a teljes sebességtartományban működő adaptív tempomatot (FSR ACC), a sávtartó rendszert (LTA) és a táblafelismerőt (RSA) is. A T-Mate vezetési segédrendszerei között megtalálható a holttérfigyelő (BSM), a biztonságos kihajtást segítő (SEA), az automatikus távolsági fényszórórendszer (AHB), a parkolási segítség Toyota Teammate Advanced Park önparkoló rendszerrel, a panoráma monitor (PVM), a hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer automatikus fékezés funkcióval (RCTAB), valamint az intelligens távolságfigyelő radar (ICS). A passzív biztonságot még magasabb szintre emeli a vadonatúj Corolla Cross kimagasló merevségű GA-C platformja. Az új első, központi légzsák megakadályozza, hogy az elöl ülők baleset esetében egymással összeütközve okozzanak sérülést maguknak oldalirányú becsapódás esetén.

Tovább írja a Corolla sikertörténetét
1966-os bemutatása óta több mint 50 millió Corolla talált gazdára világszerte. Az új Corolla Cross még tovább erősíti a Toyota kínálatát a C-szegmensben és támogatja a Toyota ambícióját, amely 400.000 jármű értékesítéséről szól 2025-ben a kontinensen – mindez a legerősebb európai autóipari szegmens 9 százalékát jelenti. A praktikus és tágas SUV kialakítással, a fejlett hibrid rendszer dinamikájával és hatékonyságával, valamint a kibővített kapcsolódási és biztonsági rendszerekkel a vadonatúj Corolla Cross segíti a modern családokat a mindennapok kihívásainak legküzdésében. A világ legnépszerűbb autójának SUV változata várhatóan Magyarországon is jövő év közepétől lesz rendelhető, az első példányokat pedig ősszel vehetik majd át az ügyfelek.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER