Címkék: hidrogén | Toyota

2021. szeptember 22. szerda, 16:09

 

A Toyota a Japánban futó, Super Taikyu 2021 elnevezésű versenysorozaton egy hidrogén meghajtású (ám belsőégésű és nem üzemanyagcellás) Corollával méreti meg magát, amire a vállalat fontos tesztelési és előre lépési lehetőségként tekint a hidrogénmeghajtású motorokkal szerelt járművek terén.

 

 

Az autót versenykörülmények között tesztelő pilóták egyike nem más, mint a vállalat világszintű elnöke, Akio Toyoda. Mindez kiváló lehetőséget nyújt annak megismerésére is, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk a teljes karbonsemlegességet jelentő hidrogén-alapú társadalom felé vezető úton. A versenysorozatra felkészülve a Toyota tesztelte az Ausztráliában előállított, lignitből származó hidrogén tengerentúli szállítását a Kawasaki Heavy Industries közreműködésével épp úgy, mint a tiszta hidrogén Japán területén belül történő szállítását bioüzemanyaggal és üzemanyagcellás elektromos teherautók segítségével. A versenyeket követőn a célirányos fejlesztéseknek köszönhetően a Toyota javítani tudta a jármű képességeit, fokozva a teljesítményt és lerövidítve a hidrogéntartályok feltöltésének idejét, ráadásul egy új kapcsolódó rendszert is sikerült bemutatni.

 

 

 

A Toyota a Hankook által támogatott Super Taikyu Széria 2021 bajnokság ötödik fordulójában, az ötórás Suzuka S-tai versenyen is rajthoz áll a fejlesztés alatt álló hidrogénmeghajtású motorral szerelt járművel. A hidrogénnel hajtott belsőégésű erőforrás a Toyota karbonsemleges mobilitást célzó törekvéseinek készült. Ahogyan a harmadik és negyedik fordulóban, úgy ezúttal is az ORC ROOKIE Racing csapatának színeiben áll majd rajthoz az autó, és maga Akio Toyoda, a Toyota vezetője is részt vesz a versenyen pilótaként. Különböző iparágakból érkező emberek nagy akaraterővel és szenvedéllyel vetették bele magukat a közös munkába, szembenézve az új kihívásokkal annak érdekében, hogy a hidrogénhajtású motorral szerelt versenyautókkal hozzák közelebb a karbonsemleges hidrogén-társadalom megvalósítását. A Fuji Speedwayen rendezett versenyen a Toyota a hidrogén használatát próbálta ki a versenyautóval, majd az azt követő Autpolisban tartott megmérettetésen már a hidrogén előállítása terén próbálta növelni a lehetőségeket. A suzukai viadalon ezúttal a szállítás kihívásával néznek szembe. Egészen pontosan ausztrál lignitből előállított hidrogént használ majd autójának meghajtására a Toyota az ötödik fordulóban. Ez a hidrogén három vállalat közös segítségével jut majd el Japánba, majd azon keresztül a verseny helyszínére. Ezek pedig a következők: a Kawasaki Heavy Industries, Ltd. (Kawasaki Heavy Industries), az Iwatani Corporation (Iwatani), és az Electric Power Development Co., Ltd. (J-Power).


A Toyota vállalja a tiszta hidrogén-társadalom megvalósításának kihívását, méghozzá a hidrogén szállítása közben Japánban kibocsátott széndioxid mennyiségének csökkentésével is. Mindezt bioüzemanyaggal hajtott és üzemanyagcellás teherautók használatával éri el az autógyártó. Ami a járműveket illeti, a rugalmas fejlesztés révén elősegítik a további fejlődést, és új, összekapcsolt rendszereket vezetnek be a fejlesztési helyszíneken, amelyek hozzájárulnak a járművek továbbfejlesztéséhez.
A Fuji Super TEC 24 órás viadalon való részvétel óta a mérnökök számos problémát fedeztek fel, amelyek megoldásában is egyre gyorsabbak lettek. A Toyota továbbra is együttműködik majd más iparágakkal annak érdekében, hogy a projekt keretében felfedezett problémákra megoldást találjon.

A hidrogén tengerentúli szállítása
A Kawasaki Heavy Industries – amely a Toyota segítségére lesz a hidrogén szállításában – több mint 30 évvel ezelőtt kezdett el hidrogéntartályokat építeni rakétaüzemanyag szállítása érdekében, és azóta is folyamatosan fejleszti a hidrogéntechnológiáját. 2016-ban az Iwatanival, a J-Powerrel és más vállalatokkal együtt létrehozták a HySTRA technológiai kutató szövetséget, és azt tervezik, hogy az Ausztráliában bányászott olcsó, és nagy mennyiségben jelen lévő lignitből gazdaságos hidrogént állítanak elő, amit aztán Japánba szállítanak. A 2022-es pénzügyi évben arra tesznek majd kísérletet, hogy a világ első cseppfolyósított hidrogénszállító-hajójának segítségével – amely a Kawasaki Heavy Industries technológiáját használja – hidrogént szállítanak majd Ausztráliából Japánba. Ez a kísérlet nem csupán „szállítási”, hanem „tárolási” oldalról is kihívást jelent, hiszen a hidrogént folyadékká kell alakítani. A 2020-as évek közepén egy nagymennyiségű cseppfolyós hidrogén szállítására alkalmas szállítóhajó is épül majd, amely 10.000 tonna hidrogén szállítására képes egyszerre. 2030-ig pedig 225.000 tonna hidrogén szállítását tervezik Ausztráliából egy teljesen kiépített kereskedelmi ellátási lánc keretein belül. Becslések szerint Japánnak körülbelül 3 millió tonna hidrogénre lesz igénye 2030-ban, 2050-ben pedig 20 millióra növekszik ez a szám. Ahogyan növekednek az igények, úgy válik szükségessé, hogy Japánon kívülről is nagy mennyiségben szerezzenek be hidrogént.


A Kawasaki Heavy Industries, az Iwatani, és a J-Power a hidrogén levegőben történő szállításával is kísérletezik Ausztrália és Japán között, és ők biztosítják majd a Toyota számára szükséges hidrogén egy részét a Super Taikyu Sorozat 2021 ötödik fordulójára, a Suzuka S-tai versenyre. A hidrogén helyben történő felhasználása közben a három vállalat és a Toyota konkrét jövőbeli terveket oszt majd meg egymással a hidrogén szállításával és használatával kapcsolatban. Ezenkívül fontolóra vesszük a Suiso Frontier által szállított hidrogén felhasználását a Super Taikyu Sorozat 2022-es évadában. A 2020-as évek közepére a Toyota azt tervezi, hogy egy cseppfolyós hidrogén nagymennyiségű szállítására alkalmas szállítóhajó segítségével folytatja tovább a hidrogén-társadalom megvalósításának érdekében tett erősfeszítéseit.

 

 

 

A hidrogén szállítása Japánon belül
A Super Taikyu Sorozat 2021-es Suzuka S-tai versenyén kétféle hidrogént használnak majd a hidrogénhajtású motorral szerelt versenyautónkhoz: Ausztráliából importált, lignitből származó hidrogént és a Namie városában található Fukushima Hydrogen Energy Research Field (FH2R) által előállított tiszta hidrogént. Az ausztrál hidrogént a Commercial Japan Partnershio (CJPT) kis, üzemanyagcellás teherautói szállítják majd a Suzuka versenypályához, míg az F2HR hidrogénjét a Toyota Transport bioüzemanyaggal hajtott teherautói viszik majd a helyszínre. Ezzel a Toyota hozzájárul a tiszta hidrogén-társadalom megvalósításához azáltal, hogy a tengerentúli szállítás mellett bővíti a lehetőségeket a Japánon belüli szállítás területén is.

A Super Taikyu Sorozat 2021 ötödik fordulóján, a Suzuka S-tai versenyen használt hidrogén előállítása és szállítása
A hidrogénhajtású motorral szerelt járművek fejlesztése érdekében a Toyota már részt vett a Fuji Super TEC 24 órás versenyen és a Super Taikyu versenyen Autpolisban, és az utóbbi óta eltelt másfél hónapban a vállalat mérnökei azon dolgoztak, hogy továbbfejlesszék a versenyautót. Ennek köszönhetően sikerült egy benzines motor teljesítményszintjére emelni az erőforrás teljesítményét. Az utántöltési idő tekintetében is előrelépés történt, hiszen ezentúl mind a két oldalról tölthetők a tartályok, ezzel az Autopolisban tartott versenyen tapasztalt három percével szemben immár két perc alatt tele lehet tölteni az autót hidrogénnel. Ezenkívül a fejlesztési oldalon új, összekapcsolt rendszer készült, amely lehetővé teszi nagyobb mennyiségű, pontosabb adatok gyűjtését, ráadásul gyorsabban. A kapcsolódási technológiák felgyorsítják a fejlesztést, de a motorsportban szerzett tapasztalatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben még jobb autók készülhessenek.

Az Autopolis óta eltelt körülbelül 6 hétben történt fejlesztések
Teljesítmény: Egy benzines erőforrás teljesítményszintjére növelt hajtóerő.
Utántöltés ideje: A jármű mindkét oldaláról történő tankolás csökkentette az üzemanyag-feltöltéshez szükséges időt a csatlakoztatástól a hidrogénállomás csövének leválasztásáig.
(Az újratöltés a Fuji Speedway-en 5 percet, az Autopolison 3 percet vett igénybe, Suzukában pedig előreláthatóan csak 2 percet vesz majd igénybe.)
A Toyota folytatja az együttműködést az érintettekkel, hogy jobbá tegye és felgyorsítsa a hidrogénhajtású motorok fejlesztését a motorsport kemény körülményei között, és iparágakon túlnyúló barátságokat hozzon létre, ezzel segítve egy jobb hidrogén-társadalom létrehozását.
rópai és magyarországi Toyota modell lehet.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER