Címkék: Toyota LQ

2019. október 15. kedd, 18:56

 

A Toyota a 2019-es Tokiói Autószalonon egy olyan különleges tanulmányautó bemutatását tervezi, amely emocionális kötődést hoz létre az autó és a vezető között.

 

 

 A negyedik szintű önvezetésre képes Toyota LQ koncepcióautóban a fedélzeti mesterséges intelligencia Yui nevű asszisztense biztosítja a személyre szabott vezetési élményt. A modell a 2019-es Tokiói Autószalon keretében megrendezett "Future Expo"kiállításon lesz látható, 2020 júniusától szeptemberig pedig Tokióban az autó tesztvezetésére is vállalkozhatnak az érdeklődők.

A Toyota olyan tanulmányautót mutat be az október 24. és november 4. között megrendezésre kerülő 2019-es Tokiói Autószalonon amely fejlett technológiát alkalmazva emocionális kötődést hoz létre a jármű és vezetője között. Ez az autó a 2017-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon bemutatott Toyota "Concept-i" tanulmányautó utódja. Az LQ önvezető képességű, mesterséges intelligenciával felvértezett fedélzeti asszisztense, Yui személyre szabott vezetési élményt hoz létre.

 

 

„A múltban az autók iránt érzett vonzalmunk alapja az volt, hogy távoli helyekre juthattunk el velük, és lehetővé tették, hogy kalandozzunk.” - magyarázza az LQ fejlesztőcsapatának vezetője, Daisuke Ido. „A fejlett technológia ma már lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjunk ügyfeleink életstílusához is, lehetőséget adva nekik, hogy új, izgalmas élményekkel gazdagodjanak, és kötődést alakítsanak ki az autójukkal. Az LQ-val személyre szabható élményeket kínálunk, megfelelhetünk a vezető egyedi mobilitási igényeinek, és még erősebb kötődést alakíthatunk ki a vezető és az autó között.”

A magát mobilitási vállalatként definiáló Toyota hisz az emberek szabad mozgásában és abban, hogy minden lehetséges. E filozófia alapja az a felfogás, mely szerint a mobilitás nem csupán személyszállítás, de az emberek mozgás és kötődés iránti igényeinek kielégítése is. Az LQ ezt a filozófiát követi, fejlesztésének három fő témaköre pedig: tanulj, növekedj, szeress. A Yuit és az LQ önvezető technológiáját a Toyota Kutatási Intézet (TRI) fejlesztette ki. A cél egy olyan különleges mobilitási élmény létrehozása volt, melynek során a vezető és a jármű között egyedi viszony alakul ki, mivel a jármű tanul a vezetőtől, miközben reagál annak személyes preferenciáira és igényeire. A név a Toyota reményét fejezi ki az iránt, hogy ez a megközelítés fogja meghatározni a jövőben azoknak az autóknak a fejlesztését, amelyek erre a személyesebb viszonyra fókuszálnak. Az LQ-t a nyilvánosság a Tokiói Autószalon "Future Expo" elnevezésű tematikus kiállításán láthatja, amit október 24. és november 4. közt rendeznek meg. Ezen felül a Toyota "Toyota Yui Project Tours 2020" elnevezéssel nyilvános tesztvezetési rendezvényeken teszi lehetővé az autó kipróbálását 2020. júniusától novemberig. Az LQ és a Yui mesterséges intelligencia iránt érdeklődőket regisztráció után választják ki. A kiválasztottak egy okostelefonos applikáció segítségével adhatják meg előre érdeklődési területüket és igényeiket, majd tesztelhetik is az LQ-t és a Yuit.
Az alábbiakban az LQ főbb jellemzői és műszaki megoldásairól olvashatóak részletek.

Yui mobilitásszakértő és mesterséges intelligencia (AI) asszisztens
Az LQ-ban egy fedélzeti mesterséges intelligencia asszisztens munkálkodik, a neve: Yui. Ő a vezető érzelmi állapotától és éberségétől függően szabja személyre a vezetési élményt. A biztonság és a kényelem érdekében a mesterséges intelligencia beszéddel és ülésbe épített funkciókkal képes kapcsolatot teremteni a vezetővel, hogy fokozza annak éberségét és csökkentse a rá ható stresszt. Ebben – más ember-gép (HMI) interakciók mellett – közreműködik a belső világítás és a légkondicionálás is, sőt még illatokat is bevetnek. A zenét is a környezet szerint lehet kiválasztani, és a vezető szintén eszerint kérhet le az őt érdeklő témákról valós idejű információkat.

A TRI-nél végzett kutatásokon felül a Toyota a következő vállalatoktól kapott támogatást a Yui fejlesztésében és létrehozásában:

 JTB Corporation: ingatlan- és útvonal-információkat bocsátott rendelkezésre, amelyek az ügyfelek preferenciáit hivatottak kielégíteni
 AWA Co., Ltd.: streamelt zenét bocsátott rendelkezésre, ami megfelel a jármű által bejárt útvonalnak, és megfelel az ügyfelek ízlésének
 NTT DoCoMo, Inc.: nagy sebességű és stabil 5G kommunikációs környezetet biztosított a tesztelés bázisállomásán

A Toyota a jövőben is folytatja a Yui bevezetését és integrálását más eszközökkel (pl. mobiltelefonok).

 Biztonságot, nyugalmat és komfortos mobilitásélményt nyújtó technológia

Önvezetés: az LQ része a Toyota által fejlesztett SAE2 4. szintű önvezető funkció.
Automatizált Valet parkoló rendszer (a Panasonic vállalattal közösen fejlesztve): a rendszernek köszönhetően nem kell már parkolóhelyet keresgélni. Miután a vezető kiszállt az autóból, a jármű magától keres parkolóhelyet a lehető legközelebbi helyen. Ezzel jelentősen megkönnyíti a mozgáskorlátozottak, a nyugdíjasok, a terhes nők, a kisgyerekes szülők vagy bárki más célba jutását, akinek problémát okozna a parkolás. A rendszer a parkolók kihasználtságát is javítja, mivel az egymás mellett álló autók távolságát maximum 20 centiméterre korlátozza. Az automatizált parkolóberendezés fedélzeti rendszere azonosítja a jármű pillanatnyi helyzetét, ehhez több kamerát, radart, kétdimenziós térképet, valamint a parkolóhelyre és a vezérlőközpontba épített kamerát használ. A jármű szenzorai és a parkolóhely kamerái figyelemmel kísérik a többi jármű és a gyalogosok mozgását az önvezető útvonalon. Szükség esetén – ha másik járművet, vagy gyalogost érzékelnek – leállítják az autót.

AR-HUD (a Panasonic vállalattal közösen fejlesztve): az LQ-ba beépített Kiterjesztett Valóság Head-Up Display (AR-HUD) a kiterjesztett valóság, vagyis az Augmented Reality (AR) segítségével bővíti ki a Head-Up Display (HUD) működését. Ez biztonságosabbá teszi az autózást, hiszen a vezető kevesebb szemmozgással jut hozzá a szükséges információhoz. A sávhatárok, közlekedési táblák és az útvonalra vonatkozó információ is három dimenzióban, könnyen érthetően ábrázolható a szélvédőn át látható környezetben. Ezáltal a vezető tekintete az úton maradhat, amiben egy nagy felületű képernyő segíti. Ennek mérete 230 collal egyenértékű, és a jármű előtti teret 7 és 41 méter közötti mélységben mutatja.

Éberség és lazítás funkcióval (világújdonság) kiegészített ülések (a Toyota Boshoku vállalattal közösen fejlesztve): az LQ fejlett üléseibe több felfújható párnát építettek be, amelyek mellé egy beépített légkondicionáló rendszer is társul. Ezek a közlekedési helyzettől függően éberen tartják vagy pihentetik a vezetőt. Ha a rendszer érzékeli, hogy a vezető fáradt, felfújja a támlába épített légpárnát, ezáltal egy egyenesebb üléspozícióba segíti őt, miközben a légkondicionáló hűvös levegőt irányít az ülésbe. Ha a körülmények lehetővé teszik a vezető pihenését önvezetés közben, akkor az ülésbe épített légpárna fokozatosan felfúvódik, támogatva a hasi légzést.

 

További fejlett technológiák és berendezések

Új HMI funkciók: az LQ a tetőkárpitot és a szőnyegeket is intuitív kommunikációs platformként használja a jármű és az utasok között. A belső világítás eltérő színű fénnyel világít önvezető és manuális üzemmódban, és azt a lábteret világítja meg, amelyik utassal a Yui kommunikál. Az LQ a bent ülőkkel és külső személyekkel is képes közölni az útfelület állapotát. Ehhez az első fényszórókba épített digitális mikrotükör berendezést (DMD) használja. A rendszer egymillió apró beépített tükörrel képes komplex formákat vetíteni az útra.
Organikus LED kijelző (először a Toyotánál): az LQ-ban első alkalommal valósul meg egy Toyotában, hogy a műszerfal kijelzői organikus LED-ekkel világítanak. (OLED). A korszerű műszerfal körülöleli a vezetőt, és jó kitekintést tesz lehetővé.
Légtisztító bevonat (az Aisin Chemical Co., Ltd. vállalattal és a Cataler vállalattal közösen fejlesztve): az LQ egyik különlegessége az az új fejlesztésű katalitikus bevonat, amelyik a hűtő ventilátorán átáramló ózont oxigénné alakítja. Így a talajhoz közeli ózon, ami fotokémikus szmogot okoz, az autó haladásával eltűnik. A Toyota mérései szerint 1000 liter levegőben levő ózon 60 százaléka tűnik így el egy egyórás autóút után. A Toyota reményei szerint ez a technológia segít haladás közben az olyan káros anyagok megsemmisítésében, mint az ózon. Ezért tervezik az eljárást a jövőben készülő haszonjárműveikben is alkalmazni.

Formaterv

Az LQ utastere futurisztikus, előre koncentráló kialakítású, Yuival a műszerfal központjában. A műszerfal vonalai szinte átmenet nélkül folynak át az autó belsejéből a külsejére. A minimalista beltér könnyed és karcsú, olyan kulcsfontosságú megoldásokkal, mint a rejtett szellőzőnyílások. A 3D nyomtatású középkonzolt topológiai optimalizálás segítségével erősítették meg. Ezzel a megoldással ideális a komponens anyag szilárdsága, a beltérben pedig kevesebb tartóelem látható. Az ajtók üvege átmenet nélkül simul az utastérbe, integrált, elegáns hatást keltve.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER