2019. szeptember 23. hétfő, 18:24

 

Új mérföldkő született az abszolút zöld, melléktermékként csupán tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológia alkalmazásában.

 

 

A Toyota és a CleverShuttle nevű fuvarmegosztó startup több mint 2 millió kilométert tett meg károsanyag-kibocsátás nélkül Németországban a Toyota üzemanyagcellás Mirai szedánjával. A Hamburgban, Münchenben és Stuttgartban 2017 szeptembere óta elérhető hidrogén-alapú fuvarmegosztó szolgáltatás, a CleverShuttle alkalmazza a legszélesebb körben használt hidrogénhajtású flottát a világon.

 

 

 Már a kétmilliomodik megtett kilométert is elérte a CleverShuttle nevű német fuvarmegosztó startup flottája. Valójában 567 ezer utas 24 hónap alatt több mint 2,2 millió kilométert utazott károsanyag-kibocsátás nélkül 45 üzemanyagcellás Toyota Mirai szedánnal (hidrogén üzemanyag-fogyasztás: 0,76 kg/100 km, áramfogyasztás: 0 kWh/100 km, CO2-kibocsátás: 0 g/km). Az első egymillió kilométer eléréséhez ugyan még 15 hónap kellett, ám a CleverShuttle kicsit kevesebb mint 10 hónap alatt érte el a második milliót. A CleverShuttle – amiben 2015 óta részvényes a Deutsche Bahn – szolgáltatásait elsősorban azok veszik igénybe, akik érdeklődnek a technológia és a környezet iránt, illetve CO2-semleges módon kívánnak közlekedni. Az utakat egy alkalmazáson keresztül lehet lefoglalni, ezután az ügyfeleket felveszik a megadott címen, és elviszik az úticéljukhoz. Mivel a hasonló útvonalon közlekedő utasokat egyazon járműben szállítják, a mobilitási szolgáltatás alacsony árakkal tud dolgozni, s ez akár 40 százalékkal kevesebb lehet, mint a hagyományos taxik díja.

Az együttműködés 2017. szeptemberében indult Hamburgban, kezdetben 20 üzemanyagcellás Toyota Mirai autóval. Az autók feltöltése hidrogénnel a H2 MOBILITY – az országos hidrogén infrastruktúra bővítésére létrehozott vegyesvállalat – töltőállomásain történik. A világ első üzemanyagcellás szedánjának praktikussága és megbízhatósága miatt a CleverShuttle a flottát 45 autóra bővítette, ami Hamburg mellett már Münchenben és Stuttgartban is működik.

„Nagyon örülünk, hogy hidrogén-technológiánk számára sikerült megtalálni a tökéletes partnert a CleverShuttle személyében.” – avat be Ferry M. M. Franz, a Toyota berlini irodájának igazgatója. „A több mint 2,2 millió megtett kilométerrel ez a világ legnagyobb futásteljesítményű hidrogénes flottája, ami jól demonstrálja a technológia innovatív, vonzó és problémamentes alkalmazhatóságát. Nem is tudtuk volna gyorsabban és jobban megismertetni az emberekkel ezt a jövőbe mutató technológiát.“ - teszi hozzá Franz.

A Toyota Mirai modellt 2014-ben vezették be, Németországban 2015 óta forgalmazzák. Az autó magánszemélyek és flották számára is megrendelhető. A modellpaletta felső szegmensébe tartozó, 4,89 méteres, üzemanyagcellás szedán maximálisan környezetbarát, és négy külön ülésének köszönhetően tökéletes kényelmet kínál utasai számára. Az emissziómentes Mirai kizárólag hidrogént használ üzemanyagként, amit az üzemanyagcella alakít át elektromos árammá, táplálva a 113 kW/154 LE teljesítményű elektromotort. A folyamat eredményeként a rendszer csak vizet bocsát ki. Teli tankkal a Toyota Mirai hatótávolsága akár 500 km is lehet, az üzemanyag-feltöltés pedig három perc alatt elvégezhető.

 

 

A CleverShuttle
A CleverShuttle Németország vezető fuvarmegosztó szolgáltatója. A cég szolgáltatása ötvözi a sofőrszolgálatot a fuvarmegosztással, ezzel környezetbarát, ugyanakkor megfizethető.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER