Címkék: Toyota

2019. június 26. szerda, 14:27

  

Az Toyota bejelentette, hogy 2020-tól számos új modellben elérhető lesz két új biztonsági funkció.

 

 

A Toyota gépkocsik automatikusan parkolófokozatba váltanak amennyiben fennáll a jármű elgurulásának veszélye, illetve egy bizonyos idő után automatikusan leállítják motorjukat, ha járva felejtették őket.
 
A 2020-as modellévtől kezdődően számos Toyota modell két új biztonsági funkcióval gyarapodik.
Az első funkció automatikusan parkolófokozatba kapcsolja az automata sebességváltót, amennyiben a rendszer úgy érzékeli, hogy fennáll a jármű elgurulásának veszélye. A második funkció egy bizonyos idő után önműködően leállítja a motort.

 


 A márka folyamatos tökéletesítésre irányuló törekvésének keretében bevezetésre kerülő két új biztonsági technológiát a csaknem teljesen megállt vagy már leparkolt járművek biztonságát fokozza majd. Az első rendszer az automatikus parkolófokozat (Automatic Park), amely nevében hordozza lényegét. Az elektronikus váltóprogram-választóval és/vagy elektronikus rögzítő fékkel felszerelt Toyota modellek automatikusan parkolófokozatba kapcsolják a sebességváltót és/vagy behúzzák az elektromos kéziféket, amennyiben azt észlelik, hogy a vezető anélkül szállt ki a járműből, hogy P-be kapcsolta volna a váltót.

 A Toyota gépkocsikban már eddigi is hang- és fényjelzés figyelmeztette a vezetőt, ha elfelejtette parkolófokozatba tenni a sebességváltót; az új gurulásgátló funkció ezeket egészíti ki.
A másik rendszer az automatikus motorleállítás (Auto Shut Off). A Toyota 2003-ban bevezetett, a vezetőt a járó motorra figyelmeztető, intelligens kulcs nélküli nyitási és indítási rendszerének kiterjesztéseként megalkotott új funkció, ami egy meghatározott idő után önállóan leállítja a motort. A Toyota egyelőre nem közölte, pontosan meddig vár az autó, mielőtt leállítaná a motort, azt azonban hozzátették, hogy a funkciót „továbbfejlesztett” hang- és fényjelzések kísérik. A jövőben a Toyota okostelefonos alkalmazásban kínál további emlékeztetőket.

 Még nem ismert, hogy mely Toyota modellek kapják meg elsőként ezekben a funkciókat, viszont azt már tudni lehet, hogy az automatikus parkolófokozat funkció kizárólag elektronikus váltókarral vagy elektromos rögzítőfékkel szerelt járművekhez lesz elérhető. Az automatikus motorleállítás funkció várhatóan szélesebb körben lesz elérhető, de valószínűleg csak azokon a típusokon, amelyek rendelkeznek a nyomógombos motorindítás funkcióval. A Toyota egyelőre azt sem közölte, hogy mikor kezdi meg a funkciók bevezetését, az új rendszerek azonban alighanem hamarosan piacra kerülnek.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER