Címkék: Peugeot

2022. május 16. hétfő, 19:15

 

A folyamatos típusfejlesztés és a modellválasztás teljes szabadságának filozófiája jóvoltából mostantól prémium megoldással találkozhatunk minden, nem manuális sebességváltóval szerelt Peugeot 208 és 2008 típusban.

 

 

 A Peugeot tíz évvel ezelőtt bemutatott i-Cockpit ergonómiai koncepciója eredetileg csak a vezetői környezet fogalmát gondolta volna újra. Olyan összetett rendszerről van szó, amely egyszerre teszi logikusabbá, kényelmesebbé és ösztönösebbé a vezetést, nem utolsósorban azáltal, hogy soha nem tapasztalt helyet szabadít fel a vezető előtt. Ez utóbbi rendkívüli mértékben kiszélesíti az utasok látómezejét, ami a térérzetet és az aktív biztonságot egyaránt javítja.

 

 

 

Mára azonban bebizonyosodott, hogy az innovatív elképzelés a márka piaci pozíciójának felfelé mozdításában is kulcsszerepet játszik. Ezt a célt szolgálják a technológiához kapcsolódó, fejlett digitális megoldások, a kézre álló kezelőszervek igényes kidolgozása, vagy az olyan, új generációs rendszerek, mint az adatok prioritizálására is alkalmas, háromdimenziós megjelenítés. Ez az új generációs i-Cockpit rendszer a Peugeot új generációs városi személyautóiban: a 208 és 2008 szériákban jelent meg, messze a kategória fölé emelve a kisautók által kínált vezetési élményt.

Ugyanezt a célt szolgálja a közös műszaki alapokon nyugvó modellpáros legutóbbi fejlesztése. Az eredetileg 2019-ben bevezetett modellcsalád számos különböző hajtáslánccal lépett piacra.

A klasszikus belső égésű (benzin- és dízelüzemű) erőforrások mellett villanymotorral is megrendelhetők; az előbbiek hatfokozatú kézi vagy nyolcfokozatú automata sebességváltóval választhatók, míg az utóbbihoz rögzített áttétellel működő erőátviteli rendszer csatlakozik. Ez utóbbi praktikusan ugyanúgy használható, mint egy automata sebességváltó – a vezetőnek csak a menetirányt (előre, hátra, üres) kell meghatároznia, a többit elvégzi az elektronikus vezérlésű egység –, ezért a Peugeot az egységes felhasználói élmény érdekében ugyanazt a választókart szerelte minden erőforrásához.

A Peugeot 3008 középkategóriás szabadidőjárműből ismerős, elegáns irányválasztó kar eleve különlegesen kifinomult részletnek számított a B-szegmensben. A 2022-es modellévre azonban ezt a megoldást is tovább tökéletesítette a Peugeot, méghozzá az i-Cockpit filozófiájának szellemében egy maximálisan leegyszerűsített kezelőfelülettel.

A kézbe illő váltókar helyét egy pontosan működtethető, optimális méretű billenőkapcsoló foglalta el: a vezető ezt előre- , illetve hátramozdítva határozhatja meg a kívánt haladási irányt – a séma ugyanaz, mint a korábban alkalmazott karnál.


Szintén nem változott a jármű véletlen elgurulását megakadályozó parkolófokozat, illetve a kormány mögötti váltófülek használatát lehetővé tevő manuális üzemmód aktiválásának a módja: ezekre egy-egy diszkrét nyomógomb szolgál. Az utóbbi helyén a villanymotoros modellekben a fokozott motorfékhatást, ezáltal erőteljesebb fékenergia-visszanyerést lehetővé tevő üzemmód aktiváló kapcsolója található. Ennek a rendszernek a funkcionalitását is átdolgozták: mostantól kikapcsolásig aktív marad, így a jármű leállítását követően sem szükséges újra aktiválni azt.

A padlókonzolt áttekinthetőbbé, a belső teret szellősebbé tevő megoldás helyigénye jóval kisebb, mint a korábbi rendszeré. A Peugeot formatervezői azonban úgy döntöttek, az így felszabaduló helyen egy újabb tárolórekesz helyett egy praktikus és kényelmes csuklótámaszt alakítanak ki. Ez ergonomikus kontúrjával megkönnyíti a váltó kezelését, szénszálas kompozitokat idéző mintázata pedig még modernebbé teszi az utastér megjelenését. Az új rendszerhez minden esetben a mechanikus kéziféket helyettesítő, elektronikusan aktiválható rögzítőfék társul.

A városi járművek kategóriájában különlegességnek számít a Peugeot innovatív megoldása, ugyanakkor a márka mérnökei nem először értelmezik újra a sebességváltó kezelésére szolgáló felületet: a Peugeot Traveller és Rifter modellek pilótái diszkrét forgótárcsával kapcsolhatják az automata váltó – vagy az elektromos hajtáslánchoz kapcsolódó erőátviteli egység – fokozatait.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER