Címkék: Peugeot e-Expert

2022. január 07. péntek, 20:26

 

Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi: 2021. december 13-án legördült a gyártósorról a Peugeot legelső hidrogénüzemű szériamodellje.

 

 

 A Peugeot ezzel a legelső gyártók egyike, amelyik a haszongépjárművek szegmensében a hagyományos meghajtású és az akkumulátoros elektromos modellek mellett hidrogén-üzemanyagcellás elektromos változatot is kínál.

Linda JACKSON, a Peugeot vezérigazgatója: „A Peugeot az e-Expert Hydrogen modell bevezetésével élen jár egy, a kishaszonjárművek piacán különösen releváns, zéró emissziós technológia alkalmazásában. A hidrogén-üzemanyagcellás elektromos technológia intenzív napi használatot tesz lehetővé anélkül, hogy meg kellene állni tölteni a járművet. Ez komoly előny a céges ügyfelek számára, akik azután, hogy egy nap akár több száz kilométert is levezettek autópályán, gyakran korlátozott kibocsátású városi övezetekben kell, hogy folytassák az útjukat. A Stellantis által kifejlesztett és a Peugeot e-Expert Hydrogen modellben alkalmazott hidrogénmeghajtás tökéletesen alkalmassá teszi erre a járművet.”

 

 

 

A Peugeot hidrogénhajtású furgonjában tökéletesen sikerült integrálni a „mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” rendszert a motortérbe és az alvázba. Az eredmény változatlan rakodókapacitás és – nagyobb stabilitást, biztonságot és mozgékonyságot eredményező – alacsonyabb súlypont.

Ezzel megkezdődhet a Peugeot e-Expert Hydrogen járművek forgalmazása. Az első ügyfél, amelyik még az ünnepek előtt átveheti a szállítmányt a WATEA by MICHELIN, a MICHELIN csoport zöld mobilitási megoldásokra szakosodott fiatal leányvállalata.

A 2021 végén frissen gyártásba került e-Expert Hydrogen a márka „Extended power of choice” névre hallgató stratégiájának új szimbóluma, mely a választási lehetőségek kibővítésével garantálja, hogy minden ügyfél megtalálja a saját céljainak legmegfelelőbb motorváltozatot, azonos design, karosszéria és helykínálat mellett.

A hidrogén-üzemanyagcellás elektromos változat bevezetésével felgyorsult a Peugeot Expert modellkínálat villamosítása. Az új változat gyártása alig 15 hónappal a 2020-ban piacra dobott akkumulátorhajtású e-Expert-é után kezdődött, mely jármű 2021 elején – 1992 óta a hatodik Peugeot modellként – elnyerte az Év Furgonja (International Van of The Year) díjat.

A Peugeot e-Expert Hydrogen az akkumulátoros e-Expert-re épül. Gyártása Franciaországban, az hordaini (Nord, Hauts de France) gyárban történik, az átalakításra pedig a németországi Rüsselsheimben, a Stellantis hidrogéntechnológiára specializálódott szakértői központjának gyártósorain kerül sor.

Az új Peugeot e-Expert Hydrogen újítása a STELLANTIS által kidolgozott „mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” rendszer, mely a következőkből áll:
Egy üzemanyagcella, mely a tartályban lévő hidrogénnek köszönhetően megtermeli a gépjármű meghajtásához szükséges villamos energiát
Egy 10,5 kWh kapacitású, hálózatról tölthető nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor, mely a vezetés bizonyos fázisaiban szintén a villanymotort táplálja

 

 

 

Az új Peugeot e-Expert Hydrogen jellemzői:
Bármekkora táv CO2-kibocsátás nélkül
A hidrogénnel való feltöltés mindössze 3 percet vesz igénybe, ami több mint 400 km WLTP szerinti hatótávolságot biztosít (adat jóváhagyás alatt)
A nagyfeszültségű akkumulátor töltésére szolgáló töltőnyílás
Kétféle hosszméret (sztenderd és hosszú) a dízel- és az akkumulátoros elektromos változatéval megegyező rakodókapacitással
Akár 6,1 m³ raktérfogat
Akár 1000 kg hasznos terhelés
Akár 1000 kg vontatókapacitás
130 km/h maximális sebességével jól alkalmazkodik a különböző út- és autópálya-viszonyokhoz


A karakteres stílusú új Peugeot e-Expert Hydrogen műszaki szempontból kifejezetten innovatív. A városközpontokat is beleértve, mindenhol csendben és CO2-kibocsátás nélkül közlekedik, és sem a hasznos szolgáltatások, sem a kényelem, sem a vezetési élmény terén nem ismer kompromisszumot.

A hidrogén mára az energetikai átállás egyik fontos pillérének számít, és számos nemzetközi projekt épül köré. Európában is kiépülőben van a szükséges infrastruktúra, a European Clean Hydrogen Alliance pedig egy kb. 60 milliárd eurós befektetéssel támogatja ezt a megoldást.

A kormányzati terveknek köszönhetően Európában folyamatosan nő a hidrogéntöltő állomások száma, a Peugeot pedig az energiaszolgáltatókkal közösen csomagajánlatok kidolgozásán munkálkodik.

Az új e-Expert Hydrogen modellel a Peugeot az energetikai kihívás megoldásában fontos szerepet játszó márkaként pozicionálja magát.

 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER