Címkék: csendőr | Peugeot

2022. február 12. szombat, 06:58

 

Mintegy négyszáz plug-in hibrid Peugeot-val erősíti járműparkját a Gendarmerie Nationale. Nem ezek lesznek az első új generációs Peugeot-k a csendőrség kötelékében.

 

 

A Peugeot régi beszállítója a Francia Belügyminisztériumnak. Ez a hagyományos kapcsolat új szintre lépett, amikor a rendőrség és a csendőrség 2020 végén jelentős mennyiségben vásárolt az oroszlános márkától: a két szervezet összesen 1263 darab Peugeot 5008-as szabadidőjárműre adott rendelést.

A szerződés szerint 48 hónapon keresztül (2022 novemberéig) történik az átadás, a crossovereket 130 lóerős benzinmotorral, két üléssoros kialakítással rendelték meg. Ezeken a megkülönböztető jelzésekkel ellátott gépkocsikon kívül számos civil gépkocsival is bővítették a hatóságok járműparkját, most pedig egy új közbeszerzés keretében Peugeot 3008-asok csatlakoznak a meglévő crossoverek mellé.

 

 

 

A választást ugyanazokkal az értékekkel indokolta a minisztérium, amelyek a polgári vásárlók körében is népszerűvé teszik a márkát: megbízhatóság, teljesítmény és értéktartás dolgában egyaránt a legmagasabb színvonalat képviselik a Peugeot típusai.

A mostani vásárlást az teszi különlegessé, hogy ezúttal a népszerű modell plug-in hybrid változatait fogják felmatricázni és fényhidakkal felszerelni. A döntést nem csupán a hálózatról tölthető hibrid technológiával együtt járó, rendkívül kedvező üzemanyag-költségek, és nem is a járőrözés során gyakran praktikus, teljesen csendes üzemre való képesség indokolta.

Az is szerepet játszott a választásban, hogy a francia belügyi tárca egyre nagyobb hangsúlyt fektet járműparkjának károsanyag-kibocsátásra, és ehhez a villamosítás jelenti a leginkább kézenfekvő megoldást.

A hatóságok a Peugeot 3008 Hybrid elsőkerék-hajtású, 225 lóerős, nyolcfokozatú automata sebességváltóval szerelt kivitelét rendelték meg. A modell 13,2 kWh kapacitású akkumulátorával a hivatalos mérések szerint képes akár 56 kilométert is megtenni tisztán elektromos üzemben, norma szerinti átlagfogyasztása 1,4 liter/100km. A nagy motorteljesítmény alkalmassá teszi a Peugeot-kat arra, hogy beavatkozó járműként teljesítsenek szolgálatot.

Ez a 395 autó egyelőre a csendőrséghez került, ám várhatóan a francia rendőrség számára is rendelnek a plug-in hibrid szabadidőjárművekből, méghozzá már 2022 elején.

 

 

 

A francia rendőrségen és csendőrségen kívül más nemzetek rendfenntartó szervei is előszeretettel vásárolnak Peugeot-kat. A római körgyűrűn például 2014-ben tűntek fel az első hibrid rendőrautók: a speciális kivitelű Peugeot 508 RXH Stradale sok szempontból a modern Peugeot 3008 Hybrid elődjének volt tekinthető.

Emelt hasmagassága és nagyteljesítményű hajtáslánca révén tetszőleges környezetben bevethető volt, az autópályától a földutakig, minimális üzemanyag-fogyasztása miatt nem terhelte meg a rendőrség költségvetését, kényelme és biztonsága pedig optimális munkakörnyezetet biztosított a rendőröknek.

Angliában 2015 és 2020 között több mint 5000 Peugeot állt szolgálatba a rendőrségnél, illetve a tűzoltóságnál. A brit hatóságok a márka teljes palettáját igénybe veszik, a furgonoktól (Partner, Expert és Boxer) a személyautókon (208, 308 és 308 SW) át a szabadidőjárművekig (3008 és 5008).

A flotta legizgalmasabb példányai azonban az elektromos e-208-asok, amelyekből már 2020 őszén több mint 80 darab szolgált Nagy-Britanniában. A Peugeot és a brit rendőrség jó kapcsolatára jellemző, hogy a Covid-időszakban ingyenesen extra kölcsönautókat bocsátottak a szervezet rendelkezésére, hogy a rendőrök el tudják látni megnövekedett feladataikat.


 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER