Címkék: Lexus RZ

2022. szeptember 05. hétfő, 13:38

 

A gepárd sprintjében rejlő erő ihlette a Lexus első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett autója, a hamarosan hazánkba is megérkező RZ nagyméretű SUV egyensúlyát.

 

 

 A „Next Chapter” formanyelv orsó formájú testje bepillantást enged a Lexus formavilágának jövőjébe, míközben a „Seamless E-motion” koncepció a letisztultsággal képes élettel telivé varázsolni a megjelenést. A Lexus dizájnerei ugyanis hisznek abban, hogy a forma képes kifejezni az elektrifikációban rejlő teljesítményt, kifinomultságot és vezetési élményt.

Az új Lexus RZ talán legfeltűnőbb jellemzője a megjelenése. A Lexus első tisztán akkumulátoros elektromos járműve (BEV) jellegzetes külső kialakítása miatt tűnik ki a tömegből. Ez pedig a gepárd és a „Seamless E-motion” formanyelv ihlette dinamizmust hivatott kifejezni, amely az elektrifikáció által biztosított zökkenőmentes gyorsulást testesíti meg. Az RZ több mint egy merész kortárs forma, hiszen azt is megmutatja, hogy merre halad a Lexus a jövőben. A progresszív tervezés hordoz magában kockázatot is. Nem minden SUV-vásárló szeretne kirívóan más járműben ülni, és néhányaknak időbe telik, hogy megszokják az új formai irányokat. Ugyanakkor a határokat feszegető formatervezők gyakran maguk formálják a közízlést. A Lexus „Next Chapter” formanyelvének felkarolásával pedig az RZ bemutatja, hogy a márka milyen jövőre törekszik az autóiparban. Egy olyan jövőre, amelyben az elektromos technológia javítja a jármű teljesítményét, kiváló vezetési élményt kínál, és előmozdítja a „Lexusság” által kifejezett kifinomultságot és kényelmet.

 


Mivel ez a vízió határozta meg az RZ alapfilozófiáját, külső kialakítása egy SUV bőséges utasterét, de egyben az elektromos autók vehemens gyorsulását is képes kifejezni. A tágas utastérre a hosszú tengelytáv, a sarkokba tolt kerekek, valamint a bőséges fejteret jól láttató sziluett utal. A tisztán elektromos meghajtást pedig a viszonylag alacsony motorháztető és az orrkialakítás teszi egyértelművé, amelyről hiányzik a belső égésű erőforrások hűtéséhez elengedhetetlen hűtőrács.
Annak ellenére, hogy a Lexus orsó formájú hűtőrácsa eltűnt, az RZ egy pillanatig sem hagy kétséget afelől, hogy egy Lexusszal állunk szemben. Mindez annak köszönhető, hogy ezt a jellegzetes formai megoldást továbbgondolva az egész karosszériára kiterjesztették az orsó formát. Ezt úgy oldották meg, hogy a hűtőrács helyén továbbra is megvan az orsó formájú karosszériaelem, amely a motorháztető felé folytatódva a karosszériára is kiterjed. A jellegzetes megoldást kiemeli a karosszéria színe is, hiszen ahol eddig a hagyományosan fekete hűtőrács helye volt, ott most fekete színnel emelték ki az orsó alakot, illetve a sárvédők is nagyobb hangsúlyt kaptak.


Fontos kiemelni, hogy az elektromos hajtás kiváló reakciókat és élvezetes vezetést képes nyújtani. Az RZ főmérnöke, Takashi Watanabe a gepárdtól merítette az alapihletet, és ezt terjesztette ki az autó megjelenésére is. Az RZ karosszériája a villámgyorsan sprintelő vadmacskát idézi: az orra lefelé tekint, a farka felfelé áll, a hátsó lábai pedig a földbe mélyednek a tapadás és a lendület érdekében. Ezt jeleníti meg az RZ sziluettje is, ahogyan a hátsó kerekek az aszfaltnak feszülnek. A karosszéria felépítése azt a hatást kelti, hogy a hátsó kerekek még hátrébb kerültek, a kerékjárati ívek pedig kifejezetten izmos kiállást kölcsönöznek az autónak.

„Mivel a gepárd talán egy kicsit túl közvetlen lett volna, mint az autó szimbóluma, így sokat vitatkoztunk erről a koncepcióról, és úgy döntöttünk, hogy a gepárd által ihletett DIRECT4 fejezi majd ki a kiváló teljesítményt.” - avat be Daichi Kimura főtervező.

Ez a teljesítmény – és ahogyan ezt a teljesítményt az útra viszi az autó a Lexustól megszokott kifinomultsággal – ihlette az RZ „Seamless E-Motion” dizájnkoncepcióját. A légáramlás szabályozása és az aerodinamikai hatékonyság egyértelműen megmutatkozik az RZ karosszériájára pillantva, amelynek dinamikus formája a levegő áramlását testesíti meg. Az első hűtőmaszk redői, az utastér középvonala, a keskeny felületek, a karcsú él az ajtókon, amely vízszintesen fut végig az autó két oldalán, és a hátsó tetőlégterelő mind azt az képességet erősítik, hogy a RZ finoman szelje a levegőt.


A tetőlégterelő két különálló elemre válik szét, melyek az autó karosszériájának szélein találhatók, közvetlenül a C-oszlopok mögött. Egyesek szerint szarvakra hasonlítanak. Mint sok más külső részlet, ez is egy tökéletes példa arra, ahogyan a látványos formák kiváló funkciókkal párosulnak – és ezek a formák elegánsak és egyediek. Az RZ mind esztétikai, mind pedig praktikus okokból mer más lenni.


 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER