Címkék: Lexus-hibrid

2023. május 10. szerda, 18:59

 

Az NX-ben bevezetett új Predictive Efficient Drive elemzi a vezetési szokásokat és az útvonalakat, amelyeket valós idejű közlekedési információkkal kombinálva maximalizálja a fékenergia-visszanyerést és a tisztán elektromos üzemmódban megtehető kilométerek számát.

 

 


 A második generációs Lexus NX az első szabadidő-autó a kategóriájában, amely alapfelszereltségként biztosítja a felhőalapú navigációt azokon a piacokon, ahol a szolgáltatás elérhető. Fejlett adatkommunikációs modulja lehetővé teszi, hogy a Link Pro fedélzeti rendszer mobil internetkapcsolat segítségével mindig csatlakoztatva legyen a Lexus központi szerveréhez, amely élő információkat ad a közlekedési eseményekről, balesetekről és az útviszonyokról.

Így lehetővé válik a hatékonyabb utazástervezés, vagyis a torlódások elkerülése és a késések megelőzése. Még olyan helyi információkat is biztosít a felhőalapú navigáció, mint például az üzemanyagárak és a parkolási lehetőségek. Nyugat- és Közép-Európában az NX alapfelszereltségként négyéves csatlakozási csomaggal érkezik, így a vezeték nélküli (OTA) szoftverfrissítésekre képes multimédiás rendszer teljes körű kihasználása esetén sincs többletköltsége a tulajdonosnak.

 

 

 

Mostantól azonban a Link Pro még többre képes az NX-ben: segítségével a Lexus középső SUV-ja képes megtanulni a sofőr szokásos útvonalait és vezetési stílusát, miközben az élő forgalmi adatok feldolgozásával időben előre tekint, hogy jelezze az üzemanyag-megtakarítás új lehetőségeit az út későbbi szakaszain. A takarékosabb vezetés automatikusan és zökkenőmentesen valósul meg az akkumulátor töltésének és merítésének optimalizálásával az öntöltő hibrid (350h), valamint a tisztán elektromos vagy hibrid üzemmódok használatával a PHEV modellváltozatban (450h+).

A navigációs rendszer adatai segítenek a Predictive Efficient Drive-nak azonosítani azokat a helyeket, ahol rendszerint hirtelen lassulás tapasztalható, ami azért fontos, mert itt a regeneratív fékezés mértéke automatikusan növelhető az energia-visszanyerés maximalizálása érdekében. Ha be van állítva a navigáció egy úti célhoz, a rendszer proaktívan „előre” elkezdi tölteni az akkumulátort, amikor közelgő torlódást észlel, hogy csökkentse a benzinmotor jövőbeli használatát, amikor majd a forgalom lelassul vagy leáll.

Ezen kívül a technológia elemzi a közelgő forgalmi és útviszonyokat, például az emelkedőket és lejtőket, valamint a városi és az autópálya-szakaszokat, és ahhoz igazítja az akkumulátor töltését és merítését az alacsonyabb benzinfogyasztás érdekében. Ráadásul az intelligens rendszer a folyamatos napi használat során egyre hatékonyabbá válik, mivel a megtett kilométerek számának növekedésével a rendelkezésére álló adatok mennyisége is növekszik, amelyeket aztán az elektrifikált hajtáslánc egyre hatékonyabb működtetésére használ fel.

 

 

Erőteljes akkumulátorának és kiváló hatékonyságának köszönhetően a Lexus első plug-in hibridje, az NX 450h+ lényegesen nagyobb elektromos hatótávolságot biztosít, mint a vetélytársai többsége. A kombinált WLTP-ciklusban 69-76 km, városi forgalomban pedig akár 89-98 km is megtehető benzinfogyasztás nélkül, ráadásul a 18,1 kWh-s lítium-ion akkumulátor teljesítménye lehetővé teszi a teljesen elektromos vezetést akár 135 km/órás sebességnél is.

A Lexus plug-in hibrid hajtástechnológiájának döntő előnye, hogy akkor is rendkívül hatékony, amikor a nagyfeszültségű hibrid akkumulátor lemerült, mert ekkor normál, azaz öntöltő üzemmódra áll át. Azt mutatják az autógyártó saját mérései, hogy az NX üzemanyag-fogyasztása lemerült akkumulátorral átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb, mint a konkurenciáé.

A Predictive Efficient Drive a legújabb, Lexus Link Pro navigációval felszerelt Lexus NX hibrid és plug-in hibrid modellekben debütált, és várhatóan a jövőben más modellekben is megjelenik, legközelebb talán az NX-szel azonos alapokra épült RX-ben.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER