Címkék: Lexus | törésteszt

2022. március 04. péntek, 16:10

 

A vadonatúj Lexus NX az előzetes várakozásoknak megfelelően a legmagasabb, ötcsillagos minősítést kapta az Euro NCAP független járműbiztonságot tesztelő szervezettől.

 

 

 A Lexus sikervárományos közepes méretű prémium SUV-ja minden kategóriában meggyőző teljesítményt nyújtott, legyen szól a felnőtt- és gyermekvédelemről, az egyéb forgalomban részt vevők védelméről vagy a vezetéstámogató technológiákról és aktív bizonsági rendszerekről. Az eredmények, amelyek egyaránt vonatkoznak az öntöltő hibrid elektromos NX 350h és a plug-in hibrid elektromos NX 450h+ modellekre, a Lexus Safety System+ harmadik generációjának hatékonyságáról tanúskodnak, ami alapfelszereltség az összes új NX modellhez. Az NX biztonsági előírásai ugyanakkor túlmutatnak az Euro NCAP tesztelés kritériumain, elég ha csak az e-Latch elektronikus ajtókioldó és a holttérfigyelő világelső összekapcsolására gondolunk, amely a véletlen ajtónyitásból eredő ütközések megelőzésében jelent áttörést.

 

 

 

A vadonatúj Lexus NX modellben található fejlett biztonsági és vezetőtámogató rendszerek széleskörű csomagja hozzájárult ahhoz, hogy a közepes méretű prémium SUV a független európai szervezet, az Euro NCAP tesztjén ötcsillagos minősítést szerezzen. A teszteredmények azt mutatják, hogy az NX minden kategóriában remekel. Mindemellett bizonyítja a legújabb, harmadik generációs Lexus Safety System + – amely egyébként alapfelszereltségként szerepel az összes NX modellben – magas színvonalát és hatékonyságát, valamint átfogó passzív biztonsági funkcióit és az autó alapvető szilárdságát, amelyek védelmet nyújtanak ütközés esetén. Az eredmények egyaránt vonatkoznak a hibrid NX 350h és a plug-in hibrid NX 450h+ modellre is.

Részleteket tekintve, az NX 83 százalékos értékelést ért el a felnőtt utasok védelmére, 87 százalékost a gyermek utasok védelmére, 83 százalékost az egyéb forgalomban részt vevő veszélyeztetett személyek védelmére és 91 százalékost a biztonsági asszisztens rendszerek teljesítményére vonatkozóan.
A Lexus jelentősen kibővítette aktív biztonsági és vezetéstámogató rendszereinek hatókörét és funkcionalitását, hogy azok a különféle forgalmi helyzetekben a veszélyek még szélesebb körét tudják felismerni és megelőzni. Az ütközést megelőző biztonsági rendszer (PCS) például a továbbfejlesztett milliméter-hullámú radar- és kamerarendszerek előnyeit élvezi, így mostantól képes észlelni az autó útjába kerülő gyalogosokat és motorkerékpárokat is. Megnövelt védelmet kínál kereszteződésben történő kanyarodáskor, és felismeri, amikor ütközés veszélye áll fenn a szembejövő forgalommal vagy az úton keresztben átkelő gyalogosokkal és kerékpárosokkal.

Az NX az első Lexus modell, amely új vészhelyzeti kormányzási asszisztenst kapott. Ez azonnal felismeri, ha a vezető azért próbál kanyarodni, hogy elkerüljön egy akadályt – például egy gyalogost vagy egy álló járművet –, és automatikusan kormányzási támogatást nyújt, miközben az autót a forgalmi sávon belül tartja. Ezek és a PCS egyéb fejlesztései jelentősen növelték a baleseti kockázatának észlelését. Az Euro NCAP által tesztelt összes biztonsági asszisztens rendszer megkapta a legmagasabb, „jó” besorolást, beleértve a PCS teljesítményét, a sáv- és nyomtartó rendszert, a sebességtartó automatikát/sebességhatárolót és a fáradtságérzékelést. Míg az NX megfelel az Euro NCAP tesztek kulcsfontosságú kritériumainak, a biztonságos vezetés és a nyugalom érdekében még tovább megy. Például a biztonságos kiszállást segítő rendszer képében, amely a világon elsőként összekapcsolja az elektromos e-Latch ajtónyitó rendszert és a holttérfigyelő rendszert: amennyiben utóbbi hátulról közeledő forgalmat észlel, megakadályozza az ajtónyitást, hogy elkerülje az ütközést. A Lexus Safety System + adaptív sebességtartó automatikát is kínál, amelynek képességei tovább javultak, így gyorsabban tud reagálni a forgalom változására, és természetesebb íveket követ a kanyarokban. Ezek mellett úgy állítja be a sebességet, hogy a vezető természetesebbnek érzi a közlekedést. Míg a Lexus Safety System + az új NX összes európai verziójában az alapfelszereltség részét képezik, a magasabban felszerelt modellek tulajdonosai további opciókkal egészíthetik ki autójukat egy kiterjesztett biztonsági csomaggal. Ebbe beletartozik a sávváltást támogató asszisztens (LCA), amely képes automatikus sávváltásra, amikor a vezető az irányjelzővel jelzi, hogy merre szeretne sávot váltani. Ugyanígy az első keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszert is tartalmazza a kibővített csomag, amelynek radaros érzékelői észlelik és figyelmeztetik a vezetőt az oldalról közeledő forgalomra, amikor kis sebességgel belép egy kereszteződésbe.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER