Címkék: BMW 5

2024. február 08. csütörtök, 19:51

 

A BMW 5-ös Touring, a prémium felső-középkategória vezetési élményének, sportos eleganciájának és modern funkcionalitásának megtestesítője új korszakba lép.

 

 

 A BMW 5-ös Touring hatodik nemzedéke minden korábbinál progresszívabb, számos digitális innovációval, az automatizált járművezetés és parkolás úttörő technológiai megoldásaival, teljes életciklust felölelő fenntarthatósági fejlődéssel, a BMW i5 Touring képében pedig most először tisztán elektromos meghajtással. Az új BMW 5-ös Touring a hétköznapi utazások és a hétvégi kikapcsolódások kifinomult útitársa, amely a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek a stílusos megjelenés, a vérpezsdítő sportosság, a sokoldalúság és a tágas utastér nyújtotta kényelem egyedülálló egységét kínálja.

A rugalmas hajtáslánc-struktúrának köszönhetően az újdonság összes modellváltozata a BMW Group dingolfingi üzemének egyazon gyártósorán lát napvilágot, rendkívül hatékony benzines és dízelüzemű erőforrásokkal, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiákkal és tisztán elektromos meghajtással egyaránt. Németországban, megannyi európai piacon és Japánban a modell piaci bevezetése 2024 májusában, míg a többi piacon 2024 júniusában veszi kezdetét.

 

 

 

 

Elnyújtott karosszériaarányok, magabiztos frontrész, összetéveszthetetlen hátsó kialakítás

Az új BMW 5-ös Touring karosszériáját dinamikusan elnyújtott arányok és aprólékosan kidolgozott, nagyméretű felületek jellemzik. Közvetlen elődmodelljéhez képest az új BMW 5-ös Touring 97 milliméterrel hosszabb (5 060 milliméter), 32 milliméterrel szélesebb (1 900 milliméter) és 17 milliméterrel magasabb (1 515 milliméter). A nóvum a szegmens leghosszabb tengelytávolságával büszkélkedhet, amely az új BMW 5-ös Touring közvetlen elődmodelljéhez képest 20 milliméterrel nőtt (2 995 milliméter).

A modell magabiztos frontrésze a dupla ikergyűrű-motívummal dolgozó első fényszórók és a vese alakú BMW hűtőrácsok modern újraértelmezése mentén ölt testet. Az irányjelzők és a nappali menetfények szerepét két, szinte függőlegesen elrendezett LED-technológiás fényforrás tölti be. A látványosan kiemelkedő BMW hűtőrácsok az opcionális extrafelszereltség részeként BMW Iconic Glow kontúrvilágítással is megrendelhetők. Oldalnézetből az elegáns, két részre osztott karosszéria sportosságát keskeny ablaksáv és hosszú tetőszárny, míg hátulnézetből a modell szélességét erőteljesen kidolgozott hátsó kerékjárati ívek és keskeny hátsó ablak nyomatékosítja. A mélyen előrenyúló, LED-technológiás hátsó lámpákat „L” alakú króm betét osztja ketté.

A karosszériafényezési árnyalatok palettáján háromféle BMW Individual fényezés is megtalálható. Az új BMW 5-ös Touring alapfelszereltségének a 18” méretű (a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek esetében 19” méretű) könnyűfém keréktárcsák is részei. Az opcionális extrafelszereltség részeként a nóvum alá akár 21” méretű felnik is megrendelhetők. Az új BMW 5-ös Touring dinamikus karakterét az opcionális extrafelszereltség részeként M Sport csomaggal, M Sport Pro csomaggal és M Carbon külső felszereltségi csomaggal fokozhatják tovább a bajor prémiumgyártó ügyfelei. A paletta csúcsmodelljeként a BMW i5 M60 xDrive Touring (kombinált energiafogyasztás (WLTP): 18,3 – 20,8 kWh / 100 km) alapfelszereltségként viseli magán a kimagasló menetdinamikai adottságokról árulkodó karosszéria-kiegészítőket.

Progresszív kialakítású műszerfal, teljes egészében vegán utastér

Az új BMW 5-ös Touring progresszív, vezetőre összpontosító műszerfal-kialakításának középpontjában a BMW Ívelt Kijelző áll, egy 12,3” képernyő-átmérőjű műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző teljes egészében digitális párosával. Az utastér modern prémium hangulatát már alapfelszereltségként laposabb alsó karimával megrajzolt kormány és új sportülések fokozzák, a BMW Interaction Bar funkcióegység az opcionális extrafelszereltség része.

Az új BMW 5-ös Touring már alapfelszereltségként teljes egészében vegán utastérrel gurul le a gyártósorról. Az ülésfelületek az opcionális extrafelszereltség részeként a bőrszerű tulajdonságokkal rendelkező és látványos dekorvarrást viselő Veganza anyagborítással is megrendelhetők. Az utastér az opcionális extrafelszereltség részeként a megannyi kéttónusú változatban megrendelhető BMW Individual Merino bőrkárpitozással is elérhető. Az opcionális extrafelszereltségi tételeket egyesítő palettán a panoráma üvegtető és az akár 18 hangsugárzóval dolgozó Bowers & Wilkins surround audiorendszer is megtalálható.

Optimalizált funkcionalitás a hétköznapokra, kikapcsolódáshoz és utazáshoz

Az új BMW 5-ös Touring több helyet, érezhetően nagyobb láb-, váll- és könyökteret (kiváltképp a hátsó üléssorban), valamint optimalizált akusztikai komfortot kínál. Sokoldalú utasterének és megannyi intelligens funkciójának köszönhetően az új BMW 5-ös Touring a hosszabb utakon is éppoly lenyűgöző, mint a hétköznapok során.

A csomagtér szélesebb nyílása és alacsony padlója a nagyméretű tárgyak szállítását is lehetővé teszi. Az új BMW 5-ös Touring alapesetben 570 literes csomagtere egészen 1 700 literig bővíthető, mindegyik hajtáslánc-változat esetében. Az automata csomagtérajtó-működtetés és a távolról vezérelhető ajtózárak mellett a 40:20:40 arányban osztott, csomagtérből lenyitható hátsó üléstámlák is az alapfelszereltség részei. A csomagtér padlója alatt kialakított tárolórekeszek a csomagrögzítő hálónak és a csomagtérfedélnek, valamint a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek járműtöltő kábelének is helyet biztosítanak.

A tisztán elektromos meghajtású BMW i5 Touring kétféle változatban ünnepli világpremierjét

Az új BMW i5 Touring a prémium felső-középkategória első tisztán elektromos meghajtású kombija, amely azonnal kétféle változatban ünnepli világpremierjét. A BMW i5 M60 xDrive Touring meghajtásáról az első és a hátsó tengelyen is egy-egy elektromos motor gondoskodik, amelyek együtt így elektromos összkerékhajtást hoznak létre és 442 kW / 601 lóerő maximális rendszerteljesítmény leadására képesek. Az M Launch Control rajtprogram vagy az M Sport Boost üzemmód aktiválásával a rendszer csúcs forgatónyomatéka 820 Nm, amely 3,9 másodperc alatt abszolvált nulla-százas gyorsulást tesz lehetővé. A modell végsebességét a hajtáslánc vezérlőelektronikája 230 km/óránál korlátozza. A BMW i5 eDrive40 Touring (kombinált energiafogyasztás (WLTP): 16,5 – 19,3 kWh / 100 km) hátsó tengelyén dolgozó elektromos motor 250 kW / 340 lóerő maximális teljesítményre, a Sport Boost üzemmód vagy a Launch Control rajtprogram aktiválásával pedig 430 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes. A modell 6,1 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra.

A 81,2 kWh kapacitású nagyfeszültségű akkumulátort a mérnökök mindkét változat esetében helytakarékosan, a modell padlólemezébe építették be. A hatékony elektromos motorok mellett a BMW i5 Touring tisztán elektromos hatótávolságát olyan technológiai innovációk növelik, mint a lassuláskor és fékezéskor felszabaduló energia adaptív visszatáplálásának legkorszerűbb verziója, vagy az utastér, a hajtáslánc és a nagyfeszültségű akkumulátor optimális hűtéséért és fűtéséért felelős hőpumpa-technológia intelligens vezérlése. A valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint így a BMW i5 M60 xDrive Touring egyetlen feltöltéssel 445 – 506 kilométer, a BMW i5 eDrive40 Touring pedig 483 – 560 kilométer megtételére képes.

 

 

 

Innovatív járműtöltő megoldások a BMW Charging jóvoltából

A BMW i5 Touring nagyfeszültségű akkumulátora alapfelszereltségként 11 kW, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig akár 22 kW töltési kapacitású AC járműtöltéssel, sőt mi több, akár 205 kW töltési kapacitású DC ultratöltéssel is feltölthető. A gyorstöltések hatékonyságát az energiatároló egység előrelátó hőkezelő rendszere optimalizálja. A tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek számára a Connected Home Charging intelligens otthoni járműtöltés opciója is elérhetővé válik: a technológia a napenergia-optimalizált és a terhelés-optimalizált járműtöltési lehetőségek, illetve a dinamikusan változó villamosenergia-tarifákhoz igazoló, költségoptimalizált járműtöltési lehetőségek előfeltételeit is megteremti. A BMW i5 Touring ráadásul a Plug & Charge funkcióval is felvértezhető.

Új dízelmotorok 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával

Az új BMW 5-ös Touring összes dízelmotorjának hatékonyságát 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológia segíti, az erőforrások pedig kivétel nélkül nyolcfokozatú Steptronic automataváltóhoz kapcsolódnak. Az új BMW 520d Touring (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 5,3 – 5,9 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 141 – 154 gramm / km) és az új BMW 520d xDrive Touring (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 5,7 – 6,2 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 149 – 163 gramm / km) négyhengeres dízelmotorja 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítmény és 400 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes. 2024 nyarán az újdonság motorpalettája egy soros hathengeres dízelmotorral gazdagodik és két plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával felvértezett modellváltozat is bemutatkozik.

A sportosság és a menetkomfort ideális egyensúlya

Az új BMW 5-ös Touring vezetési élményének alapját a sportosság és a menetkomfort ideális egyensúlya teremti meg. Ennek előfeltételeit a szegmens leghosszabb tengelytávolsága, a széles nyomtávok, az első és a hátsó tengely közötti szinte tökéletes, 50:50 arányú terhelés-elosztás, az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés és a futómű-bekötési pontok optimalizált merevsége együttesen adja. A széleskörűen továbbfejlesztett futómű-technológiának alapfelszereltségként része a sport kormánymű, a közvetlen vezérlésű kipörgésgátló technológia és az integrált fékrendszer legkorszerűbb verziója is. A tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek hátsó tengelyén automata szintszabályozású, levegős futómű dolgozik.

Az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán az M sport futómű, az M sport fékrendszer, az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal dolgozó, Professional adaptív futómű (a BMW i5 M60 xDrive Touring esetében az alapfelszereltség része), az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) és az új vertikáldinamika-vezérlő rendszer is megtalálható. A csúcsmodellekhez az aktív borulásgátló rendszerrel felszerelt, Active Roll Comfort technológiával dolgozó M Professional adaptív futómű is megrendelhető.

Az automatizált járművezetést és parkolást elősegítő innovatív rendszerek

Az új BMW 5-ös Touring félautomata járművezetési és parkolási funkcióit elősegítő, alapfelszereltségként vagy opcionális extrafelszereltségi tételként kínált rendszerek megbízhatóságukkal és hétköznapi használhatóságukkal egyaránt kategóriaetalon mércét állítanak fel. A portfólió csúcsa a távolságtartó és Stop & Go funkcióval dolgozó kormányzó- és sávtartó asszisztenst (Steering and Lane Control Assistant) is magába foglaló Driving Assistant Professional csomag, amely az opcionális extrafelszereltség részeként rendelhető meg a modellhez. Németországban, Kanadában és az Egyesült Államokban az Autópálya Asszisztens (Highway Assistant) is elérhető, amely képes magától, az autópályák felfestett forgalmi sávjaiban tartva kormányozni az autót. 130 km/órás sebességig a technológia képes folyamatosan fenntartani az autó előtt haladó jármű mögött kijelölt távolságot és elvégezni a sávtartáshoz szükséges kormánymozdulatokat is, így a vezető kényelmes pozícióban pihentetheti karjait és maximálisan az autó körüli forgalmi szituációra koncentrálhat. A rendszernek a szemmozgással is aktiválható, egyedülálló aktív sávváltó asszisztens (Active Lane Change Assistant) is része.

Az indulásfigyelést (start monitoring) is magába foglaló parkolóasszisztens (Parking Assistant), a vontatmányasszisztens (Trailer Assistant) és a tolatókamera az új BMW 5-ös Touring alapfelszereltségét színesíti. A modellhez az opcionális extrafelszereltség részeként a Parking Assistant Professional is megrendelhető, amely lehetővé teszi, hogy a bajor prémiummárka ügyfelei az autójukon kívülről, okostelefonjukon keresztül vezéreljék végig az automatizált parkolás teljes folyamatát. A technológia részét képező manőverasszisztenssel (Manoeuvre Assistant) ráadásul még összetettebb manővereket is végrehajthatnak az autóban ülve, akár 200 méter teljesen automatizált manőverezési távolságot lefedve.

QuickSelect koncepció szerint felépített, új BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia, videóstreaming, AirConsole játékélmény

A BMW 8.5 operációs rendszeren futó, QuickSelect koncepció szerint felépített, új BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia új, áttekinthetően elrendezett funkciókkal dolgozó főképernyővel, a felhasználói felület vezetőhöz közelebb eső oldalán pedig függőlegesen elrendezett, élő ikonokkal dolgozik együtt. A BMW Ívelt Kijelző és a BMW Intelligent Personal Assistant párosa megteremti az érintésekkel és élőbeszéd útján történő járművezérlés lehetőségét. Az alapfelszereltségként kínált BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezésnek a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer, az opcionális extrafelszereltségként megrendelhető BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezésnek pedig a BMW Head-Up kijelző, valamint a központi kijelzőn vagy a digitális műszeregységen elérhető kiterjesztett nézet (Augmented View) is része.

Az új BMW 5-ös Touring információ-szolgáltató rendszereit számos vonzó digitális szolgáltatás egészíti ki. A Connected Professional csomagnak a YouTube és a videóalkalmazás is része, amelyek nemzetközi és piacspecifikus tartalmak videóstreaming lehetőségét kínálja fel a központi kijelzőn. Az új BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia az AirConsole platformnak is teret enged, az utastéri játékélmény innovatív formáját váltva valóra.

Az alapfelszereltségként kínált kettő darab és az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, összesen négy darab 5G mobilantennával az új BMW 5-ös Touring optimalizált hálózati kapcsolatot és telefonminőséget garantál. A modell széleskörű alapfelszereltségének az optimalizált okostelefon-integrálhatóságot garantáló Apple CarPlay® és Android Auto™ is része. A személyes eSIM kártya tökéletesen integrálja az autót a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek digitális ökoszisztémájába. A távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítéseknek (Remote Software Upgrades) köszönhetően az új BMW 5-ös Touring mindig naprakész és a legfrissebb szoftvereket futtatja. A bajor prémiumgyártó ügyfeleinek arra is lehetőségük van, hogy a BMW ConnectedDrive Store-ban előre kipróbálják a kiválasztott funkciókat, amelyeket ezt követően személyre szabott feltételek mentén foglalhatnak le.

 


  •  

Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER