Címkék: BMW | CES

2024. január 11. csütörtök, 07:49

 

A 2024-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (CES – Consumer Electronics Show) a BMW Group az aktuális és a jövőbeni modellek által kínált digitális élményeket gurítja reflektorfénybe.

 

 

A 2024. január 9-12. között zajló eseményen bemutatkoznak a BMW jelenleg elérhető modellpalettájának új információ-szolgáltató termékei, miközben innovatív fejlesztési projektjei részleteivel a müncheni központú vállalatcsoport a jövőbe is idő előtti betekintést enged. A kiállítás látogatói a csarnok területén távolról vezérelhetnek egy BMW iX modellt, megtapasztalhatják utasként a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket, az Alexa élőbeszéd-modelljével (LLM – Large Language Model) felvértezett BMW Intelligent Personal Assistant közreműködésével pedig a generatív mesterséges intelligencia új élményét élhetik át. Utóbbi első kézből mutatja be, hogy a jövő BMW modelljei mennyire gyorsan és összetetten reagálnak majd a bajor prémiummárka ügyfeleinek hangutasításaira.

„A BMW a vezetés élményével és az autóban átélhető digitális élményekkel egyaránt egyet jelent” – fogalmazott Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja. „A Szórakoztató Elektronikai Kiállításon több tartalmat, több személyre szabhatóságot és több játékot mutatunk be – mindezt erőteljes, házon belül fejlesztett BMW operációs rendszerünkön. Az ember és gép közötti interakció égisze alatt eközben természetesen a jövőbe is betekintünk, tökéletesen integrált kiterjesztett valósággal és erős, megbízható mesterséges intelligenciával” – tette hozzá.

 

 

 

A BMW 9.0 operációs rendszer lehetővé teszi: új játékélmények a BMW ConnectedDrive Store-ból 2024-ben

Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Digital Premium ajánlat részeként a bajor prémiummárka azon ügyfelei, akiknek autójában BMW 9.0 operációs rendszer fut, a BMW ConnectedDrive Store kibővített tárházához kapnak hozzáférést. Az igény szerinti járműfunkciók mellett ennek a zene & audió, hírek & magazinok, valamint játékok & információ-szolgáltató funkciók kategóriáinak egyre szélesebb választéka is része. A BMW ügyfelei minden korábbinál több játékhoz férhetnek hozzá, a játékélményt pedig a jövőben kompatibilis kontrollerek fokozhatják. A BMW a 2024-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon első ízben mutatja be az utastéri játékélmény eme új formáját. A „Beach Buggy Racing 2” névre keresztelt játék például a legnagyobb konzol-klasszikusokat idézve kínál kikapcsolódást. A két játékos osztott képernyőn, kompatibilis kontrollerekkel versenyezhet egymással. A BMW központi operációs rendszeréhez bármilyen, Bluetooth-kapcsolatra képes kontroller néhány lépésben csatlakoztatható. 2024-ben a BMW 9.0 operációs rendszert futtató BMW modellekben az online kontroller-csatlakoztatás lehetősége is elérhetővé válik.

Az AirConsole játékplatform már most felkínálja a bajor prémiummárka ügyfeleinek az utastéri játékélmény lehetőségét. A „casual” játékok könnyedén feltelepíthetők, játszi könnyedséggel elindíthatók és intuitív módon vezérelhetők, miközben a felhasználók okostelefonjai kontrollerként használhatók. Az elérhető játékok tárháza folyamatosan bővül.

A BMW Digital Premium ajánlat a BMW 9.0 operációs rendszert futtató BMW modellekhez érhető el az opcionális extrafelszereltség részeként, akár a BMW ConnectedDrive Store-ból, a My BMW okosalkalmazáson keresztül, vagy közvetlenül az autóból. A BMW Digital Premium ajánlat részeként a BMW ügyfelei az országukban elérhető összes hírforráshoz, játékhoz, illetve videó- és zenestreaming-lehetőséghez hozzáférhetnek az autójukban, miközben a csomag az összes digitális szolgáltatás és okosalkalmazás forgalmiadat-szükségletét fedezi. Az ajánlat kibővített navigációs funkciókat és plusz személyre szabási opciókat is tartogat.

Abszolút szórakozás – a BMW 8.5 operációs rendszerrel és BMW 9.0 operációs rendszerrel elérhető videóalkalmazással

A BMW 7-es sorozatba épített BMW Theatre Screen mellett a bajor prémiummárka ügyfelei már számos videótartalmat a központi kijelzőn is élvezhetnek*. Az utastéri videóélmény érdekében a BMW Group fejlesztőmérnökei az XPERI Inc.-vel együttműködve néhány hónap alatt optimalizálták az okostelevíziókhoz készült, rendkívül sikeres TiVo operációs rendszert, amelynek végeredménye a TiVo műszaki alapjaira épült DTS AutoStage Video Service lett. A szórakoztatóprogram élő közvetítéseket és előre legyártott médiatartalmakat egyaránt tartalmaz a hírek, a sport, a gyerektartalmak, a mozifilmek és a sorozatok kategóriáiban.

Az új BMW 5-ös sorozatban bevezetett platform a bajor prémiumgyártó további executive és luxusmodelljeibe is online feltelepíthető lesz**. 2023 vége óta a BMW Digital Premium ajánlat részeként a BMW azon ügyfelei is hozzáférhetnek a videóalkalmazáshoz , akik BMW 9.0 operációs rendszert futtató kompakt modellt vezetnek. 2024-ben a lista újabb modellekkel bővül, így többek között a BMW X2 kompakt Sports Activity Coupé-val és az új MINI modellcsalád tagjaival.

A videóalkalmazás jelenleg az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Dél-Koreában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Spanyolországban érhető el, és hamarosan Japánba is megérkezik. Számos portál világszerte elérhető, így többek között a Pluto TV, a Bloomberg, a TED, a Yahoo! és a Chili is. Ezeket az alábbi piacspecifikus streaming szolgáltatók egészítik ki:

Németországban: JOYN, ZDF, tagesschau, Deutsche Welle
Olaszországban: RaiPlay
Franciaországban: TF1
Az Egyesült Államokban: Tubi, Gusto TV, Journy
Japánban: Abema TV, NHK Plus, TVer, Hulu Japan, NTV NEWS NNN
A videóstraming platformok portfóliója folyamatosan bővül és újabb országokat ölel fel.

 

 

 

Jönnek a jövőbe mutató okoseszközök: felfokozott vezetési élmény a kiterjesztett valóságot generáló XREAL Air 2 szemüveggel

A 2024-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon a BMW Group első ízben mutatja be, hogy a kiterjesztett valóságot generáló szemüveg miként képes fokozni a vezetés élményét. A kiállítás látogatói egy Las Vegason keresztülvezető utazás során tapasztalhatják meg a technológiában rejlő lehetőségeket. Az XREAL Air 2 szemüveg tökéletesen integrálja a valóságba a navigációs rendszer iránymutatásait, az operációs rendszer figyelmeztető üzeneteit, a szórakoztató tartalmakat, a járműtöltő állomások információit és a parkoláskor megjelenő vizuális segítségeket. A kiterjesztett valóságot (AR) és kevert valóságot (MR) generáló okoseszközök a következő években egyre népszerűbbek lesznek, a technológia folyamatos fejlődésének és az egyre szélesebb célközönség számára elérhető belépő szintű modelleknek köszönhetően. A kiterjesztett valóságot és kevert valóságot generáló okoseszközök a jövőben a vezetőt és az utasokat is plusz információkkal látják el, az utazás élményét pedig a járműbe épített kijelzőket kiegészítő tartalmakkal lesznek képesek fokozni.

A BMW Group 2008 óta dolgozik az AR/MR technológia kifejlesztésén, kutatási projektjei részeként pedig számos, kényelmesen viselhető lehetőség víziójába befektet. A BMW mérnökeinek és fejlesztőpartnereiknek most először sikerült stabilan integrálni mozgó autóba a kiterjesztett valóság és a kevert valóság tartalmait. Ez azt jelenti, hogy a vezető és az utasok szeme elé vetített kép akkor is stabilan a valóságba ágyazódva marad, ha megváltoznak a vezetés körülményei: például kanyarodás, intenzív gyorsítás vagy nagyobb útegyenetlenségbe hajtás közben is. A mérnököknek ehhez az adott AR/MR okoseszközt szorosan össze kellett kapcsolniuk az autó szenzoradataival.

A BMW Group az elmúlt években folyamatosan bővítette az AR/MR technológiával kapcsolatos szaktudását, amelyet időről időre prezentált is a nagyközönségnek. Ilyen volt többek között 2015-ben a MINI kezdeti, forradalmi kijelző-tanulmánya és 2023-ban a BMW Motorrad ConnectedRide okosszemüvege is. A BMW és a MINI aktuális modelljeiben elérhető Augmented View funkció valós időben egészíti ki a fedélzeti kijelzőn látható élőképet a navigációs rendszer plusz információival. A kiváltképp innovatív, járművekkel kapcsolatos XR alkalmazások területén a BMW Group az elmúlt években mintegy 70 fejlesztői találmányra nyújtott be szabadalmat.

„A Meta Reality Labs és az XREAL oldalán gyümölcsöző, legutóbbi kutatás-fejlesztési együttműködéseinknek köszönhetően hatalmasat léptünk előre a külső XR eszközök vezetési élményre gyakorolt hatását tekintve. Büszkék vagyunk arra, hogy e téren is iparági úttörők vagyunk, és hogy ügyfeleinket a jövőben lélegzetelállító XR élményekkel kápráztathatjuk el” – mondta Peter Lehnert, a BMW Group kutatás-fejlesztésre, új technológiákra és digitális innovációkra szakosodott részlegének alelnöke.

„Izgatottan várjuk, hogy az autóipari technológia és a kiterjesztett valóság ötvözésével a digitális térben új dimenzióba emeljük a világunkat. Mindez merőben új, utazások közben átélhető élményekhez vezethet és utat nyit a kiterjesztett valóság új lehetőségei felé” – tette hozzá Peng Jin, az XREAL társalapítója.

A BMW Group már a múltban is kimagasló sikereket ért el az úttörő digitális technológiák terén – például a BMW Digital Key okoskulcs bevezetésével –, az iparág-szerte bevezetett innovációk szabványosításában pedig iránymutatóként közreműködött. A vállalatcsoport az AR/MR technológia területén továbbra is nyitott az újabb együttműködésekre. A cél egy olyan iparági szabvány kidolgozása, amely megkönnyíti a szórakoztató elektronikai iparág XR okoseszközeinek autókba integrálását.

Fejlesztési demó: a BMW hangutasításokkal vezérelhető asszisztense az Alexa élőbeszéd-modelljének segítségével abszolút járműszakértővé válik

A 2024-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon a BMW Group és az Amazon bemutatja az élőbeszéd-modell (LLM - Large Language Model) kvalitásaival felvértezett, hangutasításokkal vezérelhető asszisztenst. A technológia a két vállalat jelenleg is zajló, közös fejlesztési projektjének műszaki alapjaira épül, amely a sorozatgyártás lehetőségét is előkészíti. A BMW Intelligent Personal Assistant ezzel abszolút járműszakértővé válik, az Alexa LLM technológiájának támogatását élvező generatív mesterséges intelligenciának köszönhetően. A 2024-es Szórakoztató Elektronikai Kiállítás látogatói első kézből tapasztalhatják meg, hogy a hangutasításokkal vezérelhető asszisztens milyen gyorsan képes instrukciókat adni és mennyire emberi, beszélgetésszerű módon képes válaszolni az autó egyes funkcióival kapcsolatos kérdésekre, miközben más járműfunkciókat folyamatosan vezérel.

A BMW Intelligent Personal Assistant régóta használ mesterséges intelligenciát az élőbeszéd elősegítésére, e fejlesztési demó pedig újabb ékes bizonyítékul szolgál a BMW és partnerei által megálmodott folyamatos innovációra. Ennyire összetett, emberi interakciókat és dialógusokat is lehetővé tevő technológia még nem mutatkozott be sorozatgyártásban kínált BMW modellben. E kvalitásokat a mesterséges intelligenciával felvértezett LLM technológia alkalmazása teszi lehetővé, amely a legmagasabb szintű élőbeszéd megalkotására képes és az ügyfelek kérdéseire is eszerint válaszol. A BMW Group gondos odafigyeléssel dolgozik azon, hogy ügyfeleinek biztonságos és megbízható élményt nyújtson, miközben töretlenül folytatja partnereivel az LLM technológiában rejlő lehetőségek kiaknázását, tesztelését és továbbfejlesztését.

A BMW Intelligent Personal Assistant első, 2018-as bevezetése óta az élőbeszéd útján érkező hangutasítások a BMW iDrive járművezérlő technológiának is szerves részévé váltak. A müncheni központú vállalatcsoport ügyfelei ma már számos járműfunkciót hangutasítások útján vezérelhetnek, kezüket így végig a kormányon tarthatják, figyelmüket pedig le sem kell venniük az útról.

Az Amazon Alexa Custom Assistant – az Alexa technológiáján alapuló megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a vállalatok személyre szabják saját, hangutasításokkal vezérelhető asszisztensüket – képességeinek kiaknázásával idén a BMW Intelligent Personal Assistant következő generációja minden korábbinál erőteljesebb tulajdonságokkal debütál a BMW 9.0 operációs rendszert futtató modellekben.

 

 

 

A Valeo oldalán kiépített közös fejlesztési projekt az önálló parkolás felé vezető utat kövezi ki

A BMW Group és a Valeo stratégiai partnerségre lépett, hogy közösen kifejlesszék a 4-es szintű automatizált járművezetés következő generációs parkolási megoldásait. Ennek része az önálló parkolás (AVP – Automated Valet Parking) kifejlesztése is: az ügyfél az előre kijelölt zónában kiszáll az autóból, amely ezt követően magától megkeresi a számára optimális, üres parkolóhelyet és bemanőverezi magát, majd később az ügyfél kérésére magától kiáll és a kijelölt zónában a kért időpontban előáll. E technológia műszaki alapjaként akár az automatizált járművezetési rendszer, akár az automatizált parkolási rendszer használható.

A 2024-es Szórakoztató Elektronikai Kiállítás látogatóinak lehetősége nyílik arra, hogy távolról vezérelve kipróbálják az önálló parkolás technológiáját. A távvezérlés teljes körű irányítást biztosít azokban a helyzetekben, amelyek a teljes mértékben automatizált rendszerek számára nagy kihívást jelentenek, például összetett vagy ismeretlen környezetben.

A távvezérlő kifinomult technológia és élő kamerakép segítségével irányíthatja az autót, amely így folyamatos kontroll alatt parkolható be a kijelölt parkolóhelyre, majd ki onnan. E technológia lehetséges jövőbeni alkalmazási területei között éppúgy szerepelhet az eseményeken és a repülőtereken történő parkolás, mint a logisztikai szektorban való alkalmazás.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER