Címkék: BMW X1

2023. június 28. szerda, 17:10

 

A legkorszerűbb motorgeneráció legerősebb négyhengeres erőforrása, M-specifikus futómű-technológia, BMW xDrive intelligens összkerékhajtás.

 


 Az új BMW X1 portfóliójának csúcsára egy hamisítatlan M-jegyekkel felvértezett, teljesítményre optimalizált modell gurul fel. Az új BMW X1 M35i xDrive a kompakt méretű Sports Activity Vehicle (SAV) modell génjeibe kódolt vezetési élményt a BMW M modellek által fémjelzett menetdinamikával, agilitással és precizitással fűszerezi. M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, soros négyhengeres erőforrása a BMW Group EfficientDynamics motorcsaládjának új, moduláris generációját képviseli, 221 kW / 300 lóerő maximális teljesítménnyel.

Az új BMW X1 M35i xDrive 5,4 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebességét pedig a hajtáslánc vezérlőelektronikája 250 km/óránál korlátozza. M-specifikus futómű-technológiája – amely az opcionális extrafelszereltség részeként, a teljesítményre optimalizált modellek történetében először BMW M fékrendszerrel is felszerelhető – BMW xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozik együtt, magával ragadó menetteljesítményt garantálva. Az új BMW X1 M35i xDrive rendkívül sportos adottságai a karosszéria formanyelvében és az utastérben is visszaköszönnek: a csúcsmodell olyan exkluzív stílusjegyekkel és felszereltségi tételekkel érkezik meg az utakra, amelyek eredetileg a BMW M GmbH nagyteljesítményű sportautóinak sajátjai. Ilyenek többek között a kipufogórendszer dupla ikervégződései és a világító M logóval ellátott BMW M sportülések is.

 

 

 

Az új BMW X1 M35i xDrive a digitális technológia terén is élen jár, hiszen az elsők között kapja meg a QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive járművezérlő technológia és a BMW 9.0 operációs rendszer párosát. Az új BMW X1 M35i xDrive piaci bevezetése 2023 novemberében kezdődik. A csúcsmodell a BMW Group regensburgi gyárában készül majd, az új BMW X1 összes modellváltozatával és a tisztán elektromos meghajtású BMW iX1 modellel közös gyártósoron.

Új négyhengeres benzinmotor még több erővel

A legkorszerűbb moduláris motorgeneráció legerősebb négyhengeres erőforrása lélegzetelállító teljesítménnyel ruházza fel az új BMW X1 M35i xDrive modellt. Ehhez számos technológiai innováció hozzájárul, így többek között a Miller-ciklus alkalmazása, az újratervezett szívónyílások és égésterek, illetve a vezérműtengely-állítás, a befecskendezés, a gyújtórendszer és a kipufogógáz-elvezetés terén eszközölt változtatások is.

A 2.0 liter hengerűrtartalmú erőforrás M-specifikus újításainak sorát színesíti továbbá az új, extrém masszív főtengely, a dugattyúk hűtőcsatornákkal optimalizált kenési rendszere, valamint a legkorszerűbb soros hathengeres benzinmotor főcsapágycsészéi és főtengely-csapágyfedelei. Az erőforrás M TwinPower Turbo technológiáját a turbófeltöltő és a közvetett töltőlevegő-hűtő rendszer teljesítményének növelésével, illetve a kettős befecskendezés alkalmazásával optimalizálták tovább. A benzinmotor hatékonyságát optimalizált kenésű működtető egységgel dolgozó VANOS változó vezérműtengely-állítás és VALVETRONIC változó szelepvezérlés fokozza. Az erőforrás percenkénti 5 750 és 6 500 főtengely-fordulat között adja le maximális teljesítményét, csúcs forgatónyomatéka pedig percenkénti 2 000 és 4 500 főtengely-fordulat között mindvégig a vezető rendelkezésére áll.

Az új négyhengeres erőforrás letaglózó erejét az M-specifikus kipufogórendszer szólaltatja meg. Az új BMW X1 M35i xDrive a BMW M GmbH első olyan teljesítményre optimalizált modellje, amely dupla ikervégződéssel dolgozó kipufogórendszert visel. A hátsó lökhárító széleit ékesítő kipufogóvégek, amelyek mindeddig a nagyteljesítményű BMW M modellek kiváltságai voltak, most a kompakt SAV modell csúcsára is megérkeztek.

Hétfokozatú, duplakuplungos Steptronic automataváltó M Sport Boost funkcióval

Az új BMW X1 M35i xDrive modellben dolgozó hétfokozatú Steptronic automataváltót kimagaslóan gyors váltás jellemzi. A vezetés élményét a kormány mögötti váltófülekkel elvégezhető manuális váltások emelik új szintre.

Az M Sport Boost funkció eközben sportautós kigyorsításokat tesz lehetővé. A funkció aktiválásával – a kormány mögötti bal oldali váltófül legalább egy másodpercig tartó, folyamatos meghúzásával – az összes hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszer a legsportosabb beállítás szerint dolgozik együtt.

Lélegzetelállító tapadás és agilitás: BMW xDrive intelligens összkerékhajtás, mechanikus differenciálmű az első tengelyen

BMW xDrive intelligens összkerékhajtás minden vezetési szituációban a lehető legoptimálisabban, a futómű-vezérlő rendszerekkel folyamatosan együttműködve osztja el a motorból érkező erőt az első és a hátsó tengely között, az elektrohidraulikus vezérlésű, szabadonfutó hátsó differenciálmű pedig a másodperc törtrésze alatt osztja tovább a szükséges forgatónyomatékot a bal hátsó és a jobb hátsó kerék között – ezzel is garantálva a BMW által fémjelzett tapadás, iránystabilitás és sportos vezethetőség egységét.

A BMW xDrive intelligens összkerékhajtás munkáját a hétfokozatú Steptronic automataváltóba épített mechanikus differenciálmű is segíti, korlátozva az első kerekek eltérő forgási sebességét. Az akár 26 százalékos záró funkcióra is képes technológia laza terepen és kedvezőtlen útviszonyok közepette a tapadást, tempósan vett kanyarodásoknál pedig az agilitást és a menetdinamikát fokozza.

 

 

 

Adaptív M futómű és sport kormánymű alapfelszereltségként

Az új BMW X1 M35i xDrive alapfelszereltségének az adaptív M futómű is része, amely mechanikusan vezérelt, állítható és folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítókkal fokozza a modell agilitását és hosszútávú menetkomfortját. A lengéscsillapítók kifinomult működését az egységek belsejébe épített, aktív kiegészítő szelepek segítik, így komfortos utazás közben a technológia úgy képes csillapítani és kiegyenlíteni az úthibákat, hogy maradéktalanul fenntartja a sportautósan dinamikus vezethetőség lehetőségét is.

A teljesítményre optimalizált modell M-specifikus futómű-technológiája 15 milliméterrel csökkenti a BMW X1 hasmagasságát. A Servotronic sebességfüggő rásegítéssel dolgozó sport kormánymű ugyancsak az új BMW X1 M35i xDrive alapfelszereltségének része.

Integrált fékrendszer, az opcionális extrafelszereltség részeként BMW M fékekkel

Az új BMW X1 M35i xDrive integrált fékrendszere mérnöki precizitással adagolható és pontos visszajelzéseket garantál. A technológia a fékaktiváló, a fékrásegítő és a fékvezérlő funkciókat egy kompakt modulban egyesíti, a szükséges féknyomást pedig egy elektromos működtető egység állítja elő.

Az új BMW X1 M35i xDrive a BMW M GmbH első olyan teljesítményre optimalizált modellje, amely az opcionális extrafelszereltség részeként BMW M fékrendszerrel is felszerelhető – az első tengelyen négydugattyús nyergekkel és 385 milliméter átmérőjű tárcsákkal, a hátsó tengelyen pedig egydugattyús úszónyergekkel és 330 milliméter átmérőjű tárcsákkal. A belső szellőzésű féktárcsákat öntöttvas és alumínium kettőséből állítják elő. A BMW M fékek még a legintenzívebb terhelések közepette is kényelmes fékezést, abszolút visszajelzéseket és magabiztos lassító erőt garantálnak. Sőt mi több, a hagyományos fékrendszerekhez képest a BMW M fékek alacsonyabb saját tömeget és alacsonyabb rugózatlan tömeget is jelentenek. A féknyergeket szürkére fényezik és látványos M logókkal látják el.

Hajtásfüggő kipörgés-korlátozás a még intenzívebb agilitás érdekében

Az új BMW X1 M35i xDrive precíz vezethetőségének és rendkívüli agilitásának páratlan harmóniájához nagymértékben hozzájárul – a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) mellett – a hajtásfüggő kipörgés-korlátozás. A technológia tapadásvezérlő funkcióját a mérnökök az erőforrás vezérlőelektronikájába integrálták, amelynek köszönhetően a DSC vezérlőegységéhez vezető jelcsatorna jelentős mértékben lerövidült, így a rendszer közbeavatkozása a hagyományos megoldásokhoz képest tízszer gyorsabbá és kivételesen precízzé vált. A hajtásfüggő kipörgés-korlátozás még csúszós útfelületeken is optimális tapadást kínál, miközben extrém kigyorsítások közben is higgadt teljesítmény-leadást, kanyarodásoknál pedig kiváló iránystabilitást garantál.

19” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsák alapfelszereltségként

A 19” méretű, ikerküllő-dizájnú BMW M könnyűfém keréktárcsák az új BMW X1 M35i xDrive típus-specifikus futómű-hangolásának ékei. A csúcsmodell minden korábbinál dinamikusabb kvalitásai érdekében az alapfelszereltségként kínált felniken az elődmodellhez képest 20 milliméterrel szélesebb gumiabroncsok feszülnek. Az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán a 20” méretű, exkluzív ikerküllő-dizájnú, sport gumiabroncsokkal szerelt BMW M könnyűfém keréktárcsák is megtalálhatók.

Formanyelv és felszereltség
Exkluzív kitekintés a BMW M modellek legendás teljesítménye felé
Az új BMW X1 M35i xDrive nem csupán teljesítménybeli adottságaival, de jellegzetes megjelenésével is kimagaslik a kompakt SAV modellek mezőnyéből. Az új csúcsmodell letaglózó sportosságát M-specifikus stílusjegyek hangsúlyozzák, a BMW M GmbH összes eddigi, teljesítményre optimalizált modelljénél intenzívebben.

Az új BMW X1 M35i xDrive utastere már alapfelszereltségként is vérpezsdítően sportos hangulatot áraszt, az exkluzív atmoszféra pedig olyan tételekkel fokozható tovább, mint például a BMW M sportülések. A 10,25” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és a 10,7” képernyő-átmérőjű központi kijelző párosával dolgozó BMW Ívelt Kijelző M-specifikus tartalmai még inkább elősegítik, hogy a vezető a sportos vezetési élményre koncentráljon. A legerősebb kompakt SAV modell ráadásul szinte az új BMW X1 opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján megtalálható összes tétellel felszerelhető, legyen szó akár a vezetési élmény, a kényelem vagy az egyediség fokozásáról.

Összetéveszthetetlen megjelenés jól ismert M-stílusjegyekkel: BMW M hűtőrács vízszintesen megrajzolt duplalamellákkal, BMW M külső visszapillantó-házak és négy kipufogóvég

Az új BMW X1 M35i xDrive M-specifikus stílusjegyei a kivételes sportautókkal szemben támasztott hűtési és aerodinamikai igényeket nyomatékosítják. Az első lökhárító kifejezetten nagy légbeömlőin keresztül beáramló hűtőlevegő minden vezetési szituációban, még a legextrémebb tempózások közepette is garantálja a motor, a váltó és a fékrendszer optimális hűtését. A küszöbtoldatok kiképzése, a típus-specifikus tetőszárny és a diffúzorral ellátott hátsó lökhárító eközben az új csúcsmodell teljesítményre optimalizált egyéniségét hirdeti.

Az új BMW X1 M35i xDrive BMW M hűtőrácsa büszkén viseli a BMW M divízió logóját, mialatt vízszintesen megrajzolt duplalamellák húzódnak – ez a megoldás eddig kizárólag a nagyteljesítményű BMW M modellek sajátja volt. Oldalnézetből feketére fényezett, ikerkonzol-hatású BMW M külső visszapillantó-házak ragyognak, míg hátulnézetből a típus-specifikus lökhárítóba integrált négy darab, egyenként 80 milliméter átmérőjű kipufogóvég zár ki minden kétséget. A hátsó lökhárító széleit ékesítő kipufogóvégek az új BMW X1 M35i xDrive meghajtásáról gondoskodó erőforrás kvalitásait nyomatékosítják.

 

 

 

M-specifikus utastér, az opcionális extrafelszereltség részeként BMW M sportülésekkel

Az M-specifikus utastér rendkívül fontos szerepet játszik az új BMW X1 M35i xDrive vérpezsdítően intenzív vezetési élményében. Az ajtók mögött a bajor prémiummárka ügyfeleit olyan látványos elemek várják, mint az Alcantara-borítású műszerfal, a sötét alumíniumból készült dekorbetétek, az antracit-árnyalatú tetőkárpit, a BMW M küszöblécek, a BMW M pedálsor, a BMW Ívelt Kijelző és – az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető – BMW Head-Up kijelző M-specifikus tartalmai, valamint a kormány mögötti váltófülekkel dolgozó BMW M bőrkormány.

Alapfelszereltségként az új BMW X1 M35i xDrive Black árnyalatú és kék kontraszt-varrást viselő, Sensatec/Alcantara kettős borítású sportülésekkel érkezik meg az utakra. Az opcionális extrafelszereltség részeként ezek speciális, gyémántmintás steppeléssel ellátott Vernasca bőrkárpittal is megrendelhetők. Az opcionális extrafelszereltségek listáját színesítik továbbá az integrált fejtámlával és világító M logóval ellátott háttámlával szerelt BMW M sportülések is, amelyek rendkívül széles tartományban, elektromosan állíthatók (a vezetőülés esetében memóriafunkcióval kiegészítve).

Az utastér magával ragadó sportossága ugyanakkor a kompromisszumoktól mentes funkcionalitással is kéz a kézben jár. Az új BMW X1 M35i xDrive hátsó üléssora 40:20:40 arányban osztott és dönthető, ráadásul mindegyik szekció dőlésszöge külön-külön állítható. A hátsó üléssor az opcionális extrafelszereltség részeként előre-hátra is csúsztatható, amely tovább fokozza az utastér sokoldalúságát. Az alapesetben 540 literes csomagtér egészen 1 600 literig bővíthető.

Kifinomult opcionális extrafelszereltségi tételek

Az új BMW X1 M35i xDrive opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján a típus-specifikus M Sport Pro csomag is megtalálható, amely kibővített elemekkel ellátott M magasfényű Shadowline külső felszereltségi csomaggal és M Shadowline világítással emeli új dimenzióba a csúcsmodell már alapfelszereltségként is kifejező megjelenését. A csomag része továbbá a vörös féknyergekkel dolgozó BMW M sport fékrendszer, illetve a BMW M sportülések és a BMW M biztonsági övek is.

Az új BMW X1 M35i xDrive széleskörű alapfelszereltségének a kétzónás automata légkondicionáló, a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszerrel dolgozó BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezés, a magasfényű Black árnyalatú BMW M tetősínek, az automata csomagtérajtó-működtetés, az automata fényszóró-vezérléssel dolgozó esőszenzor, a négy darab USB-C csatlakozó és a két darab 12V-os aljzat is része. Az opcionális extrafelszereltség részeként a bajor prémiummárka ügyfelei többek között az utastéri és a külső visszapillantó-csomaggal, a hangulatvilágítással, a panoráma üvegtetővel és a Harman Kardon zenerendszerrel emelhetik új szintre a csúcsmodell prémium kisugárzását.

A fedélzeten működő megannyi intelligens, csúcstechnológiás vezetést támogató rendszernek köszönhetően az új BMW X1 M35i xDrive automatizált vezetésre és parkolásra is képes. A modell alapfelszereltségének része a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), a fékező funkcióval dolgozó tempomat (Cruise Control with Brake Function), továbbá a tolatókamerával és tolatási segédlettel (Reversing Assistant) dolgozó parkolóasszisztens (Parking Assistant) is. Az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán eközben olyan tételek sorakoznak, mint a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go function), az Aktív Navigáció, a kiszállás-figyelmeztető funkció (Exit Warning), a Surround View funkció, a Remote 3D View funkció, a BMW Drive Recorder és a Remote Theft Recorder. A felszerelt funkciók naprakész működését és folyamatos frissítéseit a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrade) garantálják, amelyek újabb és újabb funkciók telepítését is lehetővé teszik (a megfelelő hardverrel felszerelt és szükséges piaci feltételeknek megfelelő modellek esetében).

 

 

Kijelző- és járművezérlő rendszer, járműkapcsolati megoldások
A QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive járművezérlő technológia és a BMW 9.0 operációs rendszer
Az új BMW X1 M35i xDrive az elsők között kapja meg a továbbfejlesztett, QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive járművezérlő technológia és a BMW 9.0 operációs rendszer párosát. Hogy a megannyi funkció és digitális szolgáltatás kiválasztása, illetve működtetése minden korábbinál intuitívabbá és kényelmesebbé váljon, a BMW iDrive járművezérlő technológia legújabb generációja újfejlesztésű főképernyővel és innovatív QuickSelect funkcióval dolgozik együtt. Mindez az okoskészülékek mintájára kínál tovább optimalizált menüelrendezést. Azáltal, hogy a szükséges információkat minden esetben a lehető legoptimálisabb helyen jeleníti meg, az új BMW iDrive járművezérlő technológia egyedülálló szerepet játszik a koncentrált vezetési élmény új dimenziójában.

Az új BMW X1 M35i xDrive továbbfejlesztett, QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive járművezérlő technológiája a BMW 9.0 operációs rendszernek is teret biztosít, amely minden korábbinál több, digitálisan elérhető információ-szolgáltató és szórakoztató tartalmat, az egyes funkciók esetében rövidebb frissítési ciklusokat, számos speciális online szolgáltatáshoz pedig jobb hozzáférést tesz lehetővé. A QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive járművezérlő technológia a BMW Ívelt Kijelzővel és a BMW Intelligent Personal Assistant technológiával is együttműködik, felkínálva az érintések és élőbeszéd útján érkező utasítások mentén végzett járművezérlés lehetőségét.

QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive járművezérlő technológia: egyazon szinten megjelenített funkciók közvetlen eléréssel

A BMW 9.0 operációs rendszer új főképernyője képes folyamatosan megjeleníteni a navigációs rendszer térképét vagy a bajor prémiummárka ügyfele által kiválasztott és egyénileg konfigurált tartalmak bármelyikét. Ugyanezen a szinten, a főképernyő vezető felőli oldalán függőlegesen elrendezett funkcióikonok állnak rendelkezésre, amelyek elhúzó mozdulattal aktiválhatók. A megfelelő funkciók közvetlenül, almenübe történő navigálások nélkül elérhetők. Az adott funkciók kiválasztása után elegendő a kijelző alsó felén található „Home” ikonra koppintani, hogy a rendszer visszatérjen a főképernyőre. A „Home” ikon mellett a légkondicionáló, az „All Apps” menü, illetve – ha aktiválva vannak – az Apple CarPlay® és az Android Auto™ is önálló, közvetlen ikont kapott.

Az új, lapos menüelrendezésnek köszönhetően minden korábbinál kényelmesebben aktiválhatók az egyes funkciók és beállítások. A fedélzeten elérhető digitális tartalmakat – miként a hardverként funkcionáló BMW Ívelt Kijelzőt is – úgy alakították ki a mérnökök, hogy a vezető a BMW által fémjelzett, abszolút vezetési élményre koncentrálhasson. A vezetés közben elérhető intuitív járművezérlést olyan grafikai felület és menüelrendezés segíti, amelyet a BMW Group tervezőcsapata a márkára jellemző, egyszerű és könnyed járművezérlés új dimenzióját szem előtt tartva álmodott valóra.

A digitális szolgáltatások portfóliója személyre szabottan bővíthető tovább

Az új BMW X1 M35i xDrive alapfelszereltségként kínált BMW iDrive járművezérlő technológiájának a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer legújabb generációja is része. Az új BMW X1 bevezetésével elérhetővé tett szolgáltatások és alkalmazások ráadásul a BMW 9.0 operációs rendszerben is hozzáférhetők. Ilyen többek között a BMW Intelligent Personal Assistant és más, hangvezérléssel irányítható asszisztens, a BMW ConnectedDrive Store, a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrades), az okostelefon-integrálhatóság, az Apple CarPlay®, az Android Auto™ és a My Modes vezetési üzemmódok. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, személyes eSIM kártya 5G mobiltechnológiát kínáló antennarendszerrel dolgozik együtt.

A BMW 9.0 operációs rendszer a digitális szolgáltatások magas fokú személyre szabhatóságát garantálja. Az új BMW Digital Premium opció a BMW ConnectedDrive Store kibővített palettájához kínál hozzáférést, amelynek égisze alatt a bajor prémiummárka ügyfelei a régiójukban elérhető összes okosalkalmazást, így például a streaming-szolgáltatásokat, a hírcsatornákat és a játékokat is előfizetéses alapon használhatják. A BMW Digital Premium opció a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer és a BMW Intelligent Personal Assistant továbbfejlesztett funkcióit is magába foglalja, valamint további My Modes vezetési üzemmódokat. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető funkció a digitális szolgáltatások és a BMW ConnectedDrive Store okosalkalmazásainak teljes adatforgalmát is lefedi. A BMW Digital Premium a BMW ConnectedDrive Store-ból és a My BMW okosalkalmazáson keresztül tölthető le. A bajor prémiummárka ügyfelei havi és éves előfizetési lehetőségek közül választhatnak, a digitális szolgáltatások portfóliójának személyre szabhatósága terén mindkét esetben maximális rugalmasságot kínálva.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER