Címkék: BMW M4

2024. február 02. péntek, 15:57

 

Nagyobb erő, markánsabb stílusjegyek, új személyre szabhatósági opciók és számos digitális innováció: a BMW M GmbH az exkluzív teljesítményélmény területein végzett következetes fejlesztésekkel írja tovább a prémium középkategória négykerekű legendáinak sikertörténetét.

 

 

Az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Cabrio minden korábbinál intenzívebben hangsúlyozza ki a bennük lakozó motorsport-géneket.

A 2024-es modellév főbb fejlesztéseit az M xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozó BMW M4 Competition Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,0 – 10,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 226 – 229 gramm / km) és BMW M4 Competition Cabrio (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,2 – 10,3 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 231 – 233 gramm / km) 15 kW / 20 lóerő teljesítmény-többlete, az új első fényszórók, a lézerfény-technológiával dolgozó hátsó lámpák, az új kialakítású, kovácsolt BMW M könnyűfém keréktárcsák, az új kormánykerekek és új utastéri kárpitok, valamint a BMW 8.5 operációs rendszer érkezése fémjelzik.

A jövőben az M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, soros hathengeres benzinmotor három teljesítményszinttel lesz elérhető. A 353 kW / 480 lóerő maximális teljesítményre képes erőforrás és a hatfokozatú manuális váltó konfigurációja továbbra is egyedülálló a szegmensben: az új BMW M4 Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,0 – 10,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 226 – 230 gramm / km) párját ritkítja. Az új BMW M4 Competiton Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 9,7 – 9,9 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 219 – 223 gramm / km) erőforrása 375 kW / 510 lóerő maximális teljesítmény leadására képes, a soros hathengeres benzinmotorhoz itt egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automataváltó kapcsolódik. Az M xDrive intelligens összkerékhajtással kiegészülve mindez extrém sportos menetdinamikával és 390 kW / 530 lóerő maximális teljesítménnyel kecsegtet, a Coupé és a Cabrio karosszériaváltozat esetében egyaránt.

 

 

 

Az aktuális fejlesztéseknek köszönhetően a prémium középkategória nagyteljesítményű legendáiban minden előfeltétel adott ahhoz, hogy tovább folytassák népszerűségüket a nemzetközi piacon és világszerte megszilárdítsák kategóriaetalon pozíciójukat. Az Egyesült Államok a BMW M4 Coupé elsőszámú önálló piacává lépett elő, amelyet Kína, Németország és Nagy-Britannia követ. A tengerentúlon a BMW M4 Cabrio is messze a legmagasabb értékesítési mutatókat produkálja. Ráadásul a nyitott tetős négyüléses Németországban és Nagy-Britanniában is kimagasló népszerűségnek örvend. A BMW M4 modellsorozat tagjai globálisan és az egyes piacokon is szemmel látható előnnyel vezetik saját szegmensüket.

A BMW M4 Coupé és a BMW M4 Cabrio új kiadásai a BMW Group dingolfingi gyárában készülnek. Mindkét modell piaci bevezetése a 2024 márciusában induló sorozatgyártást követően kezdődik.

Legendás modellek hamisítatlan M teljesítménnyel

A BMW M4 modellsorozat tagjait kompromisszumoktól mentes menetdinamika jellemzi, a hétköznapokban és a versenypályákon egyaránt. Mindez a modellek formanyelvében is visszaköszön: a kimagasló teljesítményről erőteljes karosszériaarányok, valamint hűtőlevegő-ellátást optimalizáló és aerodinamikai egyensúlyt garantáló, M-specifikus stílusjegyek árulkodnak. A nagyméretű, függőlegesen megrajzolt BMW hűtőrácsok vízszintesen elrendezett, M-specifikus duplalamellákat viselnek, a kerékjárati ívek erőtől duzzadnak, a Coupé és Cabrio modellekben rejlő dinamikus potenciált pedig magasfényű fekete kontraszttal húzott, kidolgozott küszöbtoldatok és első-hátsó koptatók sugallják.

A legendás modellsorozat minden egyes tagja egyedülálló, önálló entitás, amely páratlan stílusban adja át a bajor prémiummárka ügyfeleinek a vezetés extrém sportos élményét. A szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült tető például a BMW M4 Coupé összes modellváltozata esetében az alapfelszereltség része. Az M xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozó BMW M4 Competition Cabrio eközben a hamisítatlan M teljesítmény és a nyitott tetős vezetési élmény párosának kiváltképp egyedülálló lehetőségét kínálja. A modell kifinomult, panelekkel erősített vászonteteje a lenyitható keménytetők és a klasszikus vászontetők előnyeit egyesíti, elektromos működtető mechanizmusa ráadásul a menet közbeni nyitást és zárást is lehetővé teszi.

Soros hathengeres benzinmotor motorsport-technológiával és új teljesítményspecifikációval

Az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Cabrio soros hathengeres benzinmotorja a BMW M GmbH erőforrásaira jellemző, kivételesen széles fordulatszám-tartományt a legkorszerűbb M TwinPower Turbo technológia innovációival egyesíti. A 3.0 liter hengerűrtartalmú motor összes változatát reszponzív teljesítmény-leadás és kimagasló forgatónyomaték jellemzi, még a legfelső fordulatszám-tartományban is. Ezen kvalitások azon összetéveszthetetlen, egyenletes teljesítmény-karakterisztika sajátosságai, amelyek a BMW M divízió modelljeit évtizedek óta hőn áhított ikonokká emelik.

Az erőforrás műszaki alapjai közvetlenül a motorsport élvonalából érkeznek, a zárt tetős kialakítású, extrém merev motorblokktól kezdve, a súlycsökkentett, kovácsolt főtengelyen keresztül, egészen a hengerperselyek ívhuzalos szórási eljárással (AWSP) felvitt vasbevonatáig. A hengerfej háromdimenziós nyomtatással előállított központi része a hűtőcsatornák olyan precíz elrendezését teszi lehetővé, amely a hagyományos fémöntési eljárással lehetetlen lenne. A mérnökök ezzel az eljárással úgy optimalizálták tovább a motor hőkezelő rendszerét, hogy közben csökkentették az alkatrész saját tömegét. A hajtáslánc kenési- és hűtőrendszerét a legextrémebb versenypályás használat szempontjai szerint tervezték meg.

Az erőforrás M TwinPower Turbo technológiája két darab egycsatornás (mono-scroll) turbófeltöltővel dolgozik, mindkettő három-három hengert lát el sűrített levegővel. A közvetett töltőlevegő-hűtő munkáját alacsony hőmérsékletű kör segíti, a töltőegység teljesítmény-leadását pedig speciális kompresszorok optimalizálják. A technológiai csomagnak ráadásul 350 bar maximális befecskendezési nyomásra képes, magas pontosságú közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszer, VALVETRONIC változó szelepvezérlés és dupla-VANOS változó vezérműtengely-állítás is része.

A soros hathengeres benzinmotor az M xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozó, új BMW M4 Competition Coupé és új BMW M4 Competition Cabrio motorházteteje alatt adja le legnagyobb teljesítményét: a percenkénti 6 250 főtengely-fordulatnál jelentkező 390 kW / 530 lóerő maximális teljesítményhez itt 650 Nm csúcs forgatónyomaték társul, amely percenkénti 2 750 és 5 730 főtengely-fordulat között mindvégig a vezető rendelkezésére áll. A minden korábbinál nagyobb, folyamatosan jelenlévő teljesítmény a kiváltképp dinamikus vezetési szituációkban felfokozott teljesítményélményt garantál. A 15 kW / 20 lóerő teljesítmény-többletet a mérnökök az erőforrás vezérlőelektronikájának módosításával varázsolták elő, újabb bizonyítékul szolgálva a BMW M GmbH által fejlesztett soros hathengeres benzinmotorban rejlő kimagasló potenciálra. Ez a motor szolgál a hosszútávú megmérettetéseken rajthoz álló BMW M4 GT3 versenyautó erőforrásának műszaki alapjául is.

Amíg az M xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozó, új BMW M4 Competition Coupé 3,5 másodperc alatt teljesíti a nulla-százas sprintet, addig az M xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozó, új BMW M4 Competition Cabrio modellnek ehhez 3,7 másodpercre van szüksége. A hajtáslánc vezérlőelektronikája az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Cabrio összes modellváltozatának végsebességét 250 km/óránál korlátozza, az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető M Driver’s Package teljesítménynövelő csomag azonban ezt az értéket egészen 290 km/óráig (az M xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozó, új BMW M4 Competition Cabrio modell esetében 280 km/óráig) képes kitolni.

 

 

 

A Nürburgringen tökéletesítve: hamisítatlan M teljesítménycsomag a motor, a váltó és a futómű-technológia finomhangolásával

Ahogyan az összes modellváltozatba épített, Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automataváltót, úgy az új BMW M4 Coupé hatfokozatú manuális váltóját is tökéletesen az erőforrás teljesítmény-karakterisztikájához hangolták a mérnökök. A megannyi módon személyre szabható vezetési élmény felé vezető utat spontán váltásokat lehetővé tevő, kormány mögé épített váltófülek és számos váltókarakterisztikát kínáló Drivelogic gomb kövezi ki.

A soros hathengeres benzinmotor legerősebb változatához ráadásul M xDrive intelligens összkerékhajtás kapcsolódik. Az M xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozó, új BMW M4 Competition Coupé és az M xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozó, új BMW M4 Competition Cabrio párosa így kivételes tapadást, és mint ilyen, letaglózó gyorsulásélményt garantál. A hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint hangolt működési módnak és a hátsó tengelyen dolgozó, 0-100 százalék közötti arányban változtatható aktív M differenciálműnek köszönhetően az M xDrive intelligens összkerékhajtás még a legdinamikusabb kanyarokban is hamisítatlan M teljesítményt ígér. Sőt mi több, a vezetőnek arra is lehetősége nyílik, hogy az alapbeállításként aktiválódó 4WD vezetési üzemmódot 4WD Sport vezetési üzemmódra változtassa, amely még inkább a hátsó tengely meghajtását helyezi előtérbe. A dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) kikapcsolásával ráadásul a 2WD vezetési üzemmód is aktiválhatóvá válik, amely színtiszta hátsókerék-meghajtást tesz lehetővé.

A karosszériaváz és a futómű-bekötési pontok kimagasló torziós merevsége a magával ragadó agilitás és az azonnali kormányreakciók ideális előfeltételeit teremti meg. A lélegzetelállító menetdinamika, a versenyautós agilitás és a mérnökien precíz irányíthatóság BMW M modellekre jellemző egységéhez a típus-specifikus merevítések is nagymértékben hozzájárulnak.

A kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal dolgozó első- és az ötkaros hátsó kerékfelfüggesztés M-specifikus elasztokinematikai hangolása az összes modellváltozat esetében garantálja az extrém menetdinamika és a kimagasló menetkomfort közötti tökéletes harmóniát, a hétköznapokban és a hosszabbra nyúló utazások során egyaránt. Az alapfelszereltségként kínált adaptív M futómű az M Setup menüponton keresztül háromféle beállítási lehetőséget kínál. A nagyteljesítményű modellsorozat futómű-technológiájának az M-specifikus Servotronic funkcióval dolgozó kormányberendezés és az integrált fékrendszer is része, utóbbi BMW M fékrendszerrel, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig BMW M karbon-kerámia fékrendszerrel dolgozik együtt.

Az integrált hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszerek – amelyek együttműködését többek között a Nürburgring északi aszfaltcsíkján tökéletesítettek a mérnökök – a hétköznapokban is kiváltképp dinamikus, mérnökien precíz irányíthatóságot garantálnak. A kategóriában egyedülálló vezetési élményt dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) és M Dinamikus Mód (MDM – M Dynamic Mode) fokozza, amelyek mentén a vezető tíz fokozatban, saját preferenciái szerint állíthatja be a kipörgésgátló rendszer beavatkozási határértékét. Az M Traction Control tapadásvezérlés – amely a Competition modellek esetében az alapfelszereltség, az új BMW M4 Coupé esetében pedig az opcionális extrafelszereltség része – lehetővé teszi, hogy a vezető fokozatosan csökkentse a menetstabilizáló technológia közreműködését és egyre inkább megközelítse a vezetés fizikai határait, például versenypályás használat során. Az M Laptimer és az M Drift Analyser funkciók eközben a zárt aszfaltcsíkokon nyomatékosítják tovább a nagyteljesítményű sportmodellek versenyautós karakterét.

Tengelyenként változó kerékméretek és új kialakítású, kovácsolt BMW M könnyűfém keréktárcsák

A dinamikus kanyarodások közben felépülő oldalirányú erőhatások rendkívül hatásos elnyelését tengely-specifikus kerékméretek garantálják. Az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Competition Coupé alapfelszereltségként elöl 18”, míg hátul 19” méretű, kovácsolt BMW M könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról. Az M xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozó, új BMW M4 Competition Coupé és új BMW M4 Competition Cabrio modellpárosa ezeket elöl 19”, hátul pedig 20” méretű, kovácsolt BMW M könnyűfém keréktárcsákra cseréli.

A 19” és 20” méretű felnik az opcionális extrafelszereltség részeként az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Competition Coupé számára is elérhetőek. Az extrafelszereltségi palettán újdonságként mutatkoznak be a fenti méretekben elérhető, új BMW M könnyűfém keréktárcsák, amelyek duplaküllő-dizájnnal és ezüst árnyalatban érhetők el, most először. Fényesen ragyogó felületük egyszerre kínál sportos és kifinomultan elegáns megjelenést.

Vezetést támogató rendszerek számos személyre szabható funkcióval

Az automatizált járművezetést és parkolást lehetővé tevő intelligens rendszerek folyamatos továbbfejlesztése a vezetés hamisítatlan élményéhez is hozzájárul. Az újabbnál újabb innovációk mind funkcionalitásukat, mind elérhetőségüket tekintve mércét állítanak az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Cabrio szegmensében. A vezetést támogató rendszerek működési módjai ráadásul a középkonzolon található M Mode gombon keresztül széles körben személyre szabhatók, a nagyteljesítményű sportautókra jellemző, vérpezsdítő vezetési élmény érdekében. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, versenypályára fejlesztett TRACK üzemmód például az összes kényelmi és biztonsági rendszer ideiglenes kikapcsolását is lehetővé teszi.

Az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Cabrio alapfelszereltségének az első és hátsó szenzorokkal dolgozó parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control), a fékező funkcióval dolgozó tempomat (Cruise Control with Brake Function), az automata fékező funkcióval dolgozó, frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), a korrigáló kormánymozdulatokra is képes, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), a KRESZ-jelzéseket felismerő rendszer (Traffic Sign Recognition) és az előzési tilalmakra is figyelmeztető sebességhatár-kijelzés (Speed Limit Info) is része. A Competition modellek opcionális extrafelszereltségi tételei között a Driving Assistant Professional csomag is megtalálható, amely az automata sebességhatár-asszisztenssel (Speed Limit Assist) dolgozó kormányzó- és sávtartó asszisztenst (Steering and Lane Control Assistant), a sávtartó asszisztenst (Lane Keeping Assistant), a KRESZ-jelzéseket felismerő rendszert (Traffic Sign Recognition) és a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomatot (Active Cruise Control with Stop & Go) is magába foglalja. A parkolóasszisztens (Parking Assistant) segít az automata parkolásban (be- és kiállásnál egyaránt), a tolatási segédlet (Reversing Assistant) pedig már alapfelszereltségként a technológia része.

 

 

 

Modern stílusjegyek: új első fényszórók és lézerfény-technológiával dolgozó hátsó lámpák

Az újratervezett első fényszórók az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Cabrio frontrészének egyaránt modern kisugárzást kölcsönöznek. Az alapfelszereltségként kínált LED-technológiás fényszórók belseje még kidolgozottabb, miközben funkcionalitásukat is továbbgondolták a mérnökök. A tompított és a távolsági fényeket immár ugyanaz a LED modul állítja elő. A helyzetjelzők, a nappali menetfények és az irányjelzők funkcióját oldalanként két függőlegesen elrendezett, nyilat formáló LED-fényforrás tölti be, amelyek technológia-központú kialakítása egyszerre kínál kifinomult és progresszív megjelenést.

Az opcionális extrafelszereltség részeként elvakítás-mentes mátrix távolsági fénnyel dolgozó, adaptív LED-technológiás első fényszórók is megrendelhetők. A városi fényeket és kanyarfényeket is magába foglaló fényszórók a kék betétekről ismerhetők fel. A városi fények alacsony utazósebességnél garantálnak optimális láthatóságot azokon az utakon, amelyek a fedélzeti navigációs rendszer szerint lakott területen vezetnek keresztül. A tompított fények csak 35 km/órás sebesség fölött kapcsolnak be automatikusan. Az adaptív LED-technológiás első fényszórók az opcionális extrafelszereltség részeként sötét betétekkel szerelt M Shadow Line fényekkel is megrendelhetők.

Az adaptív LED-technológiás első fényszórókhoz ráadásul vizuálisan és technológiailag is lenyűgöző, LED-technológiás hátsó lámpák társulnak, amelyek az új BMW M4 modellsorozat összes tagjához elérhetők. A lézerfény-technológiával dolgozó hátsó lámpákat szemet gyönyörködtető fénydizájnnal álmodták meg a mérnökök: az üvegburkolatokba rendkívül vékony lézerfény-szálakkal szőttek, amelyek olyan hatást keltenek, mintha lebegnének a lámpák belsejében és elrendezésükkel látványos háromdimenziós hatást eredményeznek. Eme innovatív megoldás első ízben a mindössze 1 000 példányban elkészült BMW M4 CSL limitált szériában ünnepelte világpremierjét.

A Competition modellek hátulját díszítő BMW logó és M logó környezetének új kialakítása tovább hangsúlyozza a nagyteljesítményű sportautó kifinomult eleganciáját: a BMW logó háttere immár magasfényű Black árnyalatban ragyog, a BMW M divízió emblémáját pedig ezüst keret egészíti ki.

Sőt mi több, a karosszéria személyre szabhatóságát egy olyan exkluzív stílusjegy is fokozza, amelyet kifejezetten az új BMW M4 Coupé modellváltozatai számára terveztek meg a mérnökök: az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető M grafika a motorháztető és a csomagtérajtó megjelenését teszi egyedibbé. A kontraszt-árnyalatú grafika a kétajtós modell sportosságát hangsúlyozza és magasfényű Black, illetve magasfényű Red színekben érhető el. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, elektromosan működtethető napfénytetővel szerelt acéltető többletköltség nélkül érhető el, a bajor prémiumgyártó ügyfelének kérésére egy további stílusjeggyel kiegészítve: a tető fényezett acélrésze ilyenkor nem a karosszéria színét viseli, hanem magasfényű Black árnyalatban ragyog.

M-specifikus sportautó-utastér új kormánykerekekkel és új utastéri kárpitokkal

A nagyteljesítményű modellek utasterében átélhető modern motorsport-hangulatot szintén továbbfejlesztették a mérnökök. Az M-specifikus sportautó-utasterek exkluzív atmoszféráját új kormánykerekek és vezérlőelemek, valamint prémium minőségű anyaghasználat mentén megtervezett műszerfal és utastéri kárpitok fokozzák.

Már az alapfelszereltségként kínált, multifunkciós gombokkal, két M memóriagombbal, a Competition modellek esetében pedig kormány mögötti váltófülekkel szerelt, bőrözött BMW M sportkormány is magával ragadó versenyhangulatot áraszt. Az új kormánykereket a tervezők a karima alsó felén lapos kialakítás szerint, némileg módosított küllőkkel és vörös 12-órás jelzéssel álmodták meg. Mostantól ráadásul az Alcantara-bevonatú BMW M sportkormány is elérhető, hasonló kialakítással és funkciókkal. Az opcionális extrafelszereltség részeként mindkét kormánykerék fűtéssel is kiegészíthető.

Az M-specifikus műszerfal-kialakításnak a középkonzolon elhelyezett vezérlőpanel is része, amely a váltókarnak vagy az automataváltó előválasztó kapcsolójának, a vörös Start/Stop gombnak, a BMW iDrive vezérlőtárcsájának, a Setup gombnak és az M Mode gombnak ad otthont. Utóbbiakkal a műszerfal kijelzői és a vezetést támogató rendszerek megannyi funkciói szabhatók személyre, illetve igazíthatók az adott vezetési szituáció körülményeihez.

A BMW M modellek az utastérben átélhető versenyautós sportosság és prémium hangulat harmóniájának megtestesítői, amely többek között az ergonomikus kialakítás és a prémium minőségű anyaghasználat eredménye. A műszerfal és a középkonzol alapfelszereltségként Dark Graphite matt árnyalatban ragyog. Az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Cabrio utasterébe az opcionális extrafelszereltség részeként alumíniumból készült, rombuszmintás, antracit árnyalatú dekorbetétek és a finomra csiszolt alumínium dekorbetétek új változatai is megrendelhetők. A műszerfal az opcionális extrafelszereltség részeként Sensatec-bevonattal is megrendelhető, még tovább finomított felületszerkezettel.

Az alapfelszereltségként kínált BMW M sportülések sokrétű elektromos állíthatósági lehetőséget, integrált fejtámlákat és világító márkaemblémákat kínálnak. Az ideális üléspozíció a memóriafunkciónak köszönhetően eltárolható. A fűthető első ülések ugyancsak az alapfelszereltség részei, az opcionális extrafelszereltség részeként ülésszellőztetéssel kiegészítve. Az alapfelszereltségként kínált Merino bőrkárpitozás, a teljes Merino bőrkárpitozás, a kibővített BMW Individual Merino bőrkárpitozás és a teljes BMW Individual Merino bőrkárpitozás is négyféle árnyalatban válik elérhetővé.

Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, elektromosan állítható és fűthető M Carbon kagylóülések megteremtik a vezető és az autó közötti optimális kapcsolatot. Az ülések motorsportos funkcionalitása könnyűszerkezetes kialakítással, csúcstechnológiás műszaki megoldásokkal és kimagasló hosszútávú menetkomforttal párosul. Az ülőfelület és a háttámla szerkezeti elemeinél alkalmazott szénszál-erősítésű műanyag (CFRP), valamint az oldaltámaszok melletti és a fejtámlák alatti kivágások a saját tömeg tekintetében együttesen 9,6 kilogramm csökkenést eredményeznek az alapfelszereltségként kínált BMW M sportülésekhez képest.

Az M xDrive intelligens összkerékhajtással dolgozó, új BMW M4 Competition Cabrio opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján az Air Collar rendszer is megtalálható, amely három fokozatban állítható légáramlatot generál az utastérben, nyitott tetős vezetés közben és külső hőmérséklettől függetlenül is kellemes meleget biztosítva a vezetőnek és első utasának.

BMW Ívelt Kijelző és új BMW 8.5 operációs rendszer

Az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Cabrio minden korábbinál fejlettebb digitalizációs megoldásokkal fűszerezi az exkluzív sportautós hangulatot. A vezető koncentrációját M-specifikus tartalmakkal kiegészített, nagyfelbontású BMW Ívelt Kijelző segíti, amely egyetlen üvegfelület mögött kínálja fel a 12,3” képernyő-átmérőjű műszeregység és a 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző teljes egészében digitális párosát.

A BMW Ívelt Kijelző a legkorszerűbb BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia platformjaként is szolgál az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Cabrio fedélzetén. A BMW Intelligent Personal Assistant technológiát is magába foglaló BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia – amely így érintésekkel és hangutasításokkal is vezérelhető – a BMW 8.5 operációs rendszer alapjain fut. A műszeregység és a központi kijelző M-specifikus tartalmait az alapfelszereltségként kínált háromzónás automata légkondicionáló új kialakítású vezérlőfelülete egészíti ki: az utastéri hőmérsékletek és a légbefúvások intenzitásai, illetve az ülések és a kormánykerék fűtése érintésekkel, a központi kijelző alsó éle mentén elérhető speciális menüsávon keresztül és hangutasításokkal is beállíthatók, az adott modell felszereltségi szintjétől függően.

A digitális megoldások terén alkalmazott innovációk térnyerésével párhuzamosan az utastérben egyre kevesebb gomb és kapcsoló kap helyet, a műszerfal pedig új formát ölt. A műszerfal közepén és két szélén elhelyezett szellőzőrostélyok új állítógombjai forgatással és billentéssel teszik lehetővé a kívánt légbefúvás irányának beállítását. Az alapfelszereltségként kínált hangulatvilágításnak már a műszerfal kontúrvilágítása is része. A hangulatvilágítás színe és erőssége a bajor prémiummárka ügyfelének személyes preferenciáihoz igazítható, nem csupán a lábterekben és a tárolórekeszekben, de a középkonzolon és az ajtókárpitokon is. E tekintetben kilencféle árnyalat érhető el. Az utastéri világítások között az üdvözlő- és elköszönő animáció is megtalálható, valamint a nyitott ajtókra és beérkező telefonhívásokra figyelmeztető fényjelzések is.

Az alapfelszereltségként kínált BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezésnek a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer is része, ahogyan a BMW Head-Up kijelző is. Utóbbi a vezetéshez kapcsolódó legfontosabb M-specifikus tartalmakat is képes a vezető látómezejébe vetíteni, így többek között a színes fordulatszámmérőt, az ideális sebességváltás kijelzését és a különböző M funkciók információit is.

A BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezésnek az adatátvitelt elősegítő, két darab USB-csatlakozó, a vezeték nélküli kapcsolat és az okostelefon-integrálhatóság is része, amely többek között az Apple CarPlay® és az Android Auto™ használatát is lehetővé teszi. Sőt mi több, az új BMW M4 Coupé és az új BMW M4 Cabrio széleskörű alapfelszereltségének a kompatibilis okostelefonok vezeték nélküli töltése és a 250 W teljesítményű erősítővel megtámogatott, 10 hangsugárzóval dolgozó Hi-Fi zenerendszer is része.

Célzott személyre szabhatóság az M Carbon külső felszereltségi csomaggal, az M Race Track csomaggal és az eredeti BMW M Performance alkatrészekkel

A nagyteljesítményű modellek precíz személyre szabhatóságát típus-specifikus M Carbon külső felszereltségi csomag segíti, még intenzívebben helyezve előtérbe a sportautók versenyzői génjeit. Az M Carbon külső felszereltségi csomag a szélesre tárt első légbeömlők és a hátsó diffúzor egyedi geometria szerint megtervezett betétjeit, a külső visszapillantó-házakat és a szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült légterelő szárnyat (a BMW M4 Coupé esetében) tartalmazza. Az ugyancsak opcionális extrafelszereltségként megrendelhető M Race Track csomag több mint 25 kilogrammal csökkenti a sportmodell saját tömegét. A csomagnak a BMW M karbon-kerámia fékrendszer, az első M Carbon kagylóülések és a szénszálból készült, magasfényű utastéri dekorbetétek is részei.

Az eredeti BMW M Performance alkatrészekkel a bajor prémiumgyártó ügyfelei részletekbe menően szabhatják személyre új nagyteljesítményű sportautójuk dinamikus atmoszféráját és az általuk kínált vezetési élményt. A típus-specifikus alkatrészek között szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült elemek, felniközéppontban rögzített, kovácsolt BMW M Performance könnyűfém keréktárcsák, BMW M Performance szőnyegek és BMW M Performance kormánykerekek is megtalálhatók.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER