Címkék: BMW | Vehicular CrowdCell

2016. február 22. hétfő, 21:48

 

A „Vehicular CrowdCell” elnevezésű mobil femtocella-technológia jelentős mértékben növeli az autóban és a jármű környezetében hozzáférhető mobilinternet-hálózatok lefedettségeit és jelerősségüket, amellyel a vállalatcsoport az utazás közben elérhető mobil szélessáv járműtechnológiai alapjait fekteti le.

A Barcelonában 2016. február 22-25. között megrendezett idei Mobil Világkongresszuson ­– amely a berlini IFA Szórakoztató Elektronika Kiállítás mellett a legfontosabb mobilkommunikációs kiállítás és vásár Európában - a BMW Group a „Vehicular CrowdCell” névre keresztelt kutatási projektet tárja a nagyközönség elé, amely az egy évvel ezelőtti barcelonai kiállításon bemutatott „Vehicular Small Cell” járműtechnológia-koncepció továbbgondolt, kibővített változata. Amíg utóbbi a mobil femtocella-technológiának köszönhetően optimalizálja az autóban hozzáférhető mobilinternet-lefedettségeket, addig a vadonatúj „Vehicular CrowdCell” már az adatátvitel sebességét és a jármű környezetében elérhető mobilinternet-lefedettségek jelerősségeit is jelentős mértékben növeli. A BMW Group az autóipari kommunikációs technológiák terén élen járó peiker céggel és a vezeték nélküli szolgáltatásokat fejlesztő Nash Technologies vállalattal együttműködve készítette el a „Vehicular CrowdCell” technológiával felszerelt BMW kutatási prototípust.

bmw-veh

A széleskörű multimédia-szolgáltatások átfogó használatának és az okoseszközök által elterjesztett zene-, illetve videómegosztásoknak köszönhetően a mobil adatátvitel sebessége rohamos növekedésen ment keresztül, a technológia fejlődése pedig a jövőben a mobilinternet-hálózatok egyre stabilabb lefedettségét és jelerősségét igényli. Az úttörő femtocella-technológia nagyszámú alkalmazása és a már meglévő bázisállomások femtocellás korszerűsítése is eme technológiai követelményt váltaná valóra.

2015-ben a BMW Group a peiker és a Nash Technologies partnerekkel együttműködve a világon elsőként mutatta be az autóba integrált mobil femtocella-technológiát: a „Vehicular Small Cell” névre keresztelt koncepció a jármű antennáján keresztül optimalizálja az autóban hozzáférhető mobilinternet-lefedettségeket. Az úttörő járműtechnológiát idén a „Vehicular CrowdCell” innovációja emeli minden korábbinál magasabb szintre: a mobil femtocellák a jármű aktuális helyzetében elérhető mobilinternet-hálózatok lefedettségeihez és jelerősségeikhez dinamikusan alkalmazkodva aktiválódnak, a szükséges adatátvitel sebessége és mennyisége szerint.

A „Vehicular CrowdCell” kutatási prototípus gyakorlati előnyei

A „Vehicular CrowdCell” kutatási prototípus egyik legoptimálisabb hétköznapi felhasználása az autómegosztó szolgáltatások járműparkjában valósulhat meg - a város számos pontján parkoló elektromos autók ugyanis így egyszerre mobil és fix lefedettség-, illetve jelerősítő funkciót is betöltenének, rendkívüli hatékonyságot garantálva. A technológia dinamikusan alkalmazkodna a hálózathoz kapcsolódó felhasználók számához, a sávszélesség és a hálózati jelerősség igényei szerint aktiválva a mobil femtocellákat, s mint ilyen, a mobilinternet-hálózatok teljesítménye folyamatosan a felhasználók igényeihez igazodna. Az okostelefonok felhasználói főként a nagyobb adatátviteli sebességben és a fehér foltoktól mentes hálózati lefedettségben profitálnának a technológia elterjedéséből – különösen azokon a területeken, ahol a természeti vagy infrastrukturális környezet okán kisebb a hozzáférhető mobilinternet-hálózatok lefedettsége.

„A „Vehicular Small Cell” optimalizálja a járműben hozzáférhető mobilinternet-kapcsolatok lefedettségeit, a „Vehicular CrowdCell” pedig mindeközben a jármű környezetében is kimagasló minőségű mobilinternet-kapcsolat elérhetőségét teszi lehetővé, folyamatosan és gördülékenyen” – fogalmazott Dr. Peter Fertl, a BMW Group projektmenedzsere.

A BMW Group hosszú évek óta azon piacvezető autógyártók egyike, akik élen járnak a vezető, a jármű és a környezet közötti állandó, interaktív kapcsolat megteremtése és fenntartása terén. A vállalatcsoport a BMW ConnectedDrive innovatív szolgáltatásainak részeként megállás nélkül dolgozik a jövőbe mutató digitális szolgáltatások kifejlesztésén és elterjesztésén. A „Vehicular CrowdCell” elnevezésű kutatási prototípus az utazás közben elérhető mobil szélessáv járműtechnológiai alapjait fekteti le.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER