Címkék: Citroën C5 Aircross | hibrid | plug-in hybrid | teszt | töltés

2021. május 16. vasárnap, 10:04

 

A két éve bemutatott francia szabadidő-autónak megérkezett a legjobban várt kivitele. Tavaszig a C5 Aircross volt Citroën legnagyobb autója, de közben megérkezett a C5 X, amely harminc centivel múlja felül a tesztautónk kereken 4,5 méteres hosszúságát. Így ez a szabadidő-autóba hajló újdonság vált márka zászlós hajójává.

 

A C5 Aircross külseje hozza a Citroënekre jellemző kialakítást. Az autó elejét a mackós orr és a keskeny lámpák határozzák meg. A LED-es technika bevetése hátul nagyon szép munkát eredményezett, mert a búra alatt, világító tömbként jelennek meg a fényforrások.



Ami megnyugtató, hogy a Citroën is átvette a cégcsoportnál bevált rendszert, ami az, hogy a tölthető hibrid és a tisztán elektromos modellek, külsejükben alig különböznek a hagyományos meghajtású kivitelektől. A franciák fel sem vették azt a trendet, ami a pár évvel ezelőttig működött: ha zöld az autód, akkor mindenképpen furán vagy kreténül kell kinéznie.

A zöldségre utaló jeleket nagyítóval kell keresni. Az autó oldalában lévő műanyag elemben lévő kék betét a legfeltűnőbb és persze az, hogy két tankoló nyílás fedél is található a karosszérián.



A hajtástechnika

A PSA csoportnál bevált műszaki tartalom található a C5 Aircross alatt, ez az 1,6 literes benzines turbómotor, villanymotor és a hátsó ülések alatt helyet kapó lítium-ion akkumulátor hármasából áll. A negyedik elem, a japán Aisinnal közösen kifejlesztett nyolc sebességes automata váltó.

A felvonultatott technikához a következő számok tartoznak: a motor 180 lóerőt tud, a váltóval egybe épített villanymotor 108 lóerőre képes Az akkumulátor pedig 13,2 kWh kapacitású.
A felvonultatott hibrid megoldás az adatok szerint 55 kilométeres tisztán elektromos üzemmódot jelent. Ez a gyakorlatban inkább kereken félszáz. Az összteljesítmény természetesen kevesebb, mint a két motor adatainak az összeadása. Amivel lehet számolni, az 225 lóerő és 320 Nm. Ez elsőnek soknak tűnik, de a mindennapokban nem farag a C5-ből versenyautót, amitől félni kellene. A hétköznapi használatban egy fürge, takarékos és szuper kényelmes rugózású suv a C5 Aircross.



A gyakorlatban

Többféle tölthető hibridet vezetve, az lett a megfigyelésünk eredménye, hogy a járművek hibrid rendszere eléggé eltérő karakterűek. A gyárak különböző hibrid rendszereket alkalmaznak és máshogy oldják meg a programozásukat is.
Ha akku minimálisnál jobban töltött a C5-nél, akkor az átlagos városi közlekedés közben nem indul be a belső égésű motor, csak a villanymotor hajt. Ez hozza az elektromos autókra jellemző teljes csendet a fülkében, amihez jól passzol a kényelmes, szinte minden úthibát kirugózó rugózás. Ez a nyugi nagyon élvezhető, amihez hozzájárul, hogy itt nem kell félni az autó lemerülésétől.

A különböző tölthető-hibrid stílusokra jó példa a Ford Kuga PHEV, ahol a nemrég leírt tiszta elektromos hajtás kevésbé van meg. A hibrid technika időnként bekapcsol, ritka a hosszú EV mód, ennek ellenére jó az autó fogyasztása.

A teszt alatt egyszer egy félórát töltöttük a járművet, ekkor minimális energiát szedett össze. Ezt követően bő két órát kapott töltést az autó, ennek az az eredménye, hogy 42 kilométernyi elektromos töltéssel gyarapodtunk. Ez a mennyiség és az –  amikor teljes töltéssel hoztuk el a vezérképviselettől –  komolyan ejtette a benzin fogyasztást.

Rendszeresen töltve a munkahelyen és vagy otthon, gyakorlatilag elektromos autóként lehet használni a C5 Aircross-t.

Három hajtásmód közül lehet választani: az elektromos, a hibrid és a sport. Hibrid módban komótosan, kényelmesen vált a váltó, a sport módban jobb lesz motor hangja és minden agilisabban, gyorsabban történik. Villany mód a legcsendesebb és a legkifinomultabb, a gázpedál mozgására ilyenkor is gyors az autó reakciója.


A fogyasztás

Az esetek nagy részében hibrid módban ment a C5 Aircross. A visszatöltés mértékét a váltókart visszahúzva lehet fokozni, ekkor már megjelenik a motorfék, amivel kis gyakorlással már lehet spórolni. Érdekes módon, dimbes-dombos környezetben például néhány tíz kilométer alatt, minimális energiát sikerült csak visszanyerni.

A lényeg, hogy csak hibridként használva a C5 Aircross-t, 6,5, 7 literes fogyasztásokat lehet produkálni, ami az autó méreteihez képest csekély érték. Töltés után, az első félszáz kilométeren tényleg lehet nulla benzin fogyasztást produkálni. A kibocsájtás nélküli közlekedéshez az otthoni vagy a munkahelyi töltés szükséges, ekkor valódi zöld aranybánya a tölthető hibrid C5 Aircross.

A jó számok és a zöldség ellenére a kedvezménnyel levitt 15 300 000 forintos vételár elég magas. Szerencsére ezért számtalan vezetési-segéd és kényelmi extra is jár az autóhoz. A hagyományos modellekhez képest a felára sajnos szinte soha sem autózható ki. Ennek a kivitelnek – a zöld rendszám mellett –  a későbbi jobb értéktartás lehet a nagy pozitívuma.     

A belső

Zárásként érdemes a belsőről is megemlékezni. A fülkében a kényelemre tették a fókuszt a tervezők. A kényelmesek a bőr/szövet kombinációjú világos színű ülések. A citroenes ötletesség szerencsére nem maradt el: a három különálló ülés egyenként vagy egyben is mozgatható előre-hátra, ráadásul a háttámlák dőlésszöge is változtatható. Olyan 180 cm felett már a fejtér kezd szűkössé válni. Ez betudható a hátra nyúló napfénytetőnek, ami elvesz pár centit a fejtérből. A hátsó rész egyedüli hibája, hogy a hátsó ülésnél az említett magasság fölött a térdeknél kevés a hely.

A csomagtartó 460/600 és 1510 literes paraméterekkel rendelkezik. A váltózó első érték, a variálható üléseknek köszönhető. A burkolat alatt okos tároló rendszer található, ahol elhelyezték a két töltőkábelt. A 230-as és az Type 2-es kábel megléte pozitívum, nincs sóherkodás pl. az utcai töltőkábelekkel.



A rugózás

Ez az a dolog, amit nem lehet elégszer magasztalni. A Citroën raliautóban kifejlesztett technika, a tölthető hibridben is remekül teszi a dolgát. A rázós, kemény rugózású szabadidő-autók után gyakorlatilag megváltás ez a csillapítás. Ebben az ársávban, senki nem csinál kényelmesebb rugózást a suvoknak.

Szöveg és fotók: Benedek Attila


 


  •  
 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER