Címkék: Citroen | Honda | Lada | WTCC

2015. november 04. szerda, 08:38

 

Egy magabiztos pole-t követő rajt-cél győzelemmel José María López már az első futamban bebiztosította magának második FIA WTCC világbajnoki címét* a Citroën Total csapat színeiben.

 

– Az argentin versenyző mellé két csapattársa, Sébastien Loeb és Ma Qing Hua állhatott a dobogóra. A 2. futam végeztével ugyanezen két Citroën-pilóta nyakába került az ezüst- és a bronzérem.

– A Citroën C-Elysée WTCC-k számára jól indult a nap: a csapat történetében először az öt legjobb idővel zárták azidőmérőket.

– A csapatnál azonban még a kontruktőri és az egyéni világbajnoki cím megszerzése után is van miért izgulni: vajon Yvan Muller vagy Sébastien Loeb szerzi meg összesítésben az ezüstöt Katarban? Jelenleg alig két pont választja el egymástól a két riválist.



A szabadedzéseken még nem teljesen rajzolódtak ki az erőviszonyok, az időmérőn azonban már kijátszották kártyáikat a versenytársak. Az előző nap tapasztalatait ügyesen hasznosítva az öt Citroën C-Elysée WTCC-pilóta – csapatuk történetében először – teljesen kisajátította magának a Q3 öt első helyét. A szezonban immár hatodszor José María López bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte Sébastien Loeb, Yvan Muller, Ma Qing Hua és Mehdi Bennani következett.

Mire késő délután felsorakoztak a versenyzők az 1. futam rajtrácsán, már roskadásig megtelt a Chang International Circuit központi lelátója. A verseny meglehetősen extrém körülmények között – 33 °C-os hőségben, 60%-os páratartalom mellett, 45 °C-ra felforrósodott aszfalton – vette kezdetét.

A piros lámpák kialvásakor José María López igazi repülőrajtot vett. Bevágott Sébastien Loeb elé, miközben Ma Qing Hua és Yvan Muller egymással viaskodott. Utóbbi nem jutott nagyon messzire: miután két versenytárssal is összeakadt, törött hátsó tengelyével kénytelen volt elhagyni a pályát. Medhi Bennani ügyesen kihasználta a helyzetet és átmenetileg megszerezte magának a harmadik helyet.

A safety car távozása után Ma Qing Hua megelőzte marokkói csapattársát, és az első négy helyen így kialakult sorrend már nem is változott a célig. José María López – Sébastien Loeb folyamatos szorongatása ellenére is – be tudta húzni kilencedik futamgyőzelmét a szezonban, és ezzel elegendő pontot szerzett ahhoz, hogy bebiztosítsa magának második FIA WTCC világbajnoki címét. Az ünneplés azonban későbbre maradt, mert hamarosan elrajtolt a 2. futam is – nem kisebb káosszal, mint az első. Yvan Muller már az első kanyarban távozásra kényszerült, miután összeakadt Ma Qing Huával. Az első kört Michelisz Norbert zárta az élen, akit Monteiro, Chilton, Loeb, Ma és López követett.

A verseny ezután is elég hektikusan alakult, egymást érték az előzések. Sébastien Loeb azonban fokozatosan egyre előbbre jutott, egészen a második helyig. Fokozva a tempót már Monteiro nyakában lihegett, amikor a túlságosan gyenge fényviszonyok miatt a piros zászló véget vetett a futamnak.

Sébastien Loeb így kénytelen volt beérni a második hellyel; Ma Qing Hua és José María López pedig, akik szintén látványos előzéseket hajtottak végre, mögötte értek célba.


NYILATKOZATOK:
Yves Matton (a Citroën Racing igazgatója): ): „A már Sanghajban megszerzett konstruktőri világbajnoki címünk után most újabb öröm ért minket azzal, hogy José María López a pilóták versenyében meg tudta védeni tavalyi címét. Ezzel egy olyan szezonra tette fel a koronát, melynek során mindvégig kiszámíthatóan, remek formában versenyzett. És bár a mai napnak nem ez volt a legfőbb eseménye, mindenképp szeretném megemlíteni az időmérőkön elért öt legjobb időnket. Öt autóval nehéz lett volna ennél jobban teljesíteni! Azt hiszem, ez mindent elárul arról a csapatszellemről, amelynek a sikereinket köszönhetjük. A 2. futamot viszont kissé keserű szájízzel zártuk: ha nem a piros zászló vet neki idő előtt véget, Sébastien Loeb talán megszerezhette volna a győzelmet.”

José María López: „Annyira örülök, hogy a második világbajnoki címet is sikerült megszereznem! A tavalyi győzelmemkor még elsősorban annak örültünk, hogy Juan Manuel Fangio óta először újra egy argentin versenyző diadalmaskodott. Idén azonban már elsőként a családomra gondolok, amely rengeteg áldozatot hozott azért, hogy én Európában versenyezhessek. 23 éve kezdtem meg pályafutásomat, de még ennyi év után sem lankadt a lelkesedésem, és ez a világbajnoki címvédés is hatalmas örömöt jelent a számomra. Szeretném kifejezni köszönetemet a Citroën Racing csapatának is, amiért lehetőséget teremtett nekem a versenyzésre, az igazán neves ellenfelek legyőzésére. Idén úgy érzem, eggyel magasabb szintre léptünk. Bizonyára ez az oka, hogy most még meghatottabb vagyok, mint 2014-ben. Szeretném minél jobban kiélvezni az öröm pillanatait.”

Sébastien Loeb: „Gratulálok Pechitónak az újabb világbajnoki címhez. Nagy öröm számomra, hogy már lassan két éve remek hangulatban, együtt dolgozhatunk. De attól nekem még ugyanolyan nehéz legyőznöm… A mai két dobogós helyezéssel elégedett vagyok, bár maradt bennem egy kis hiányérzet. Ha nem intik le a versenyt, minden bizonnyal meg tudtam volna szorongatni Tiagót. Nagyon szorosan feljöttem Yvan mögé a pontversenyben, még bármi lehetséges, úgyhogy én a magam részéről a világbajnoki ezüstért utazom Katarba!”

Yvan Muller: „Még szerencse, hogy a kvalikat vasárnap délelőttre tették, ellenkező esetben ma nem sok időt töltöttem volna a pályán. Mi mást mondhatnék, mint hogy csalódott vagyok, amiért kétszer is fel kellett adnom a versenyt az első kanyarokban történtek miatt. De hát a sport már csak ilyen, és sajnos a világbajnoki címre már amúgy sem volt esélyem. Gratulálok Josénak a győzelemhez, igazán hibátlan szezont tudhat maga mögött.”

Ma Qing Hua: „Örülök Pechito győzelmének, nagyon megérdemli ezt a címet. Verhetetlen volt ebben a szezonban, de nagyon örülök, hogy a csapattársam, hiszen rengeteget tanulok tőle. A mai nap meglehetősen nehéz volt, igazán szoros volt a küzdelem. Az időmérők után keményen dolgoztunk, és nekem sikerült kétszer is dobogóra kerülnöm. Ezzel talán sikerül megtartanom a negyedik helyet a világbajnoki pontversenyben, de tudom, hogy az utolsó pillanatig keményen küzdenem kell.”


EREDMÉNYEK:

IDŐMÉRŐK
1. José María López (Citroën C-Elysée WTCC) 2. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) 3. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC) 5. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)

1.FUTAM
1. José María López (Citroën C-Elysée WTCC) 2. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) 3. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC) 4. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC) 5. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC) Legjobb kör: Sébastien Loeb: 1’39’’577

2.FUTAM
1. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
2. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) 3. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC) 4. José María López (Citroën C-Elysée WTCC) 7. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)

AZ EGYÉNI PONTVERSENY ÁLLÁSA (PILÓTÁK)
1. José María López 438 pont
2. Yvan Muller 324 pont
3. Sébastien Loeb 322 pont
4. Ma Qing Hua 210 pont
5. Tiago Monteiro 196 pont

VILÁGBAJNOKI TABELLA (KONSTRUKTŐRÖK)
1. Citroën 964 pont
2. Honda 676 pont
3. Lada 335 pont
* Amennyiben az eredményeket a FIA hivatalosan is megerősíti.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER