Címkék: Kocs | Kocsitoló Fesztivál

2016. június 07. kedd, 14:35

 

2016.07.08-10-én 18. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Kocsitoló Fesztivál, Kocson.

 

A Komárom-Esztergom megyében, Tatától kb. 10 km-re található település múltja nagy jelentőséggel bír a mobilitás történelmében. Első említése 1217-ből, a Váradi Regestrumból való, neve feltehetőleg egy török személynévből ered. A község azonban mesterembereinek köszönheti hírnevét, hiszen ők készítették el azt a kocsi szekeret, melyet 1518-ban Sigmund Von Herberstein, rajzán meg is örökített. Kocsról kapta a nevét a kocsi, ami aztán más nemzetek nyelvjárásában is hasonló alakban jelent meg. Így lett világhírűvé a könnyűszerkezetű kocsi és a település is, amiről a nevét kapta.

Hogy miért is olyan különleges ez a „szekér”? Szerkezete és felépítése miatt sokkal könnyebb a korabeli szekereknél, kialakítása kényelmes és praktikus, sebességét pedig 3 ló biztosította, mellyel a kocsit húzták.

Ha kíváncsi mi az a fergettyű és hogyan kapcsolódik a kocsihoz, ha szeretné látni a „kocsi kocsit”, ha kíváncsi a községre, akkor látogasson el a Kocsitoló Fesztiválra, amely Kocs meghatározó történelmének, a kocsinak, a kocsikészítő mestereknek állít emléket és mindemellett biztosítja a fesztiválhangulatot.

A rendezvény legjelentősebb programja a kocsitoló verseny, amelyen 1800 méteren 350 kg-os szekereket tolnak végig a falun 5 fős csapatok. Nevezések érkeznek a megmérettetésre nemcsak a megyéből, az ország távolabbi pontjairól, de Olaszországból, Németországból és Szlovákiából is.

Idén második alkalommal kerül megrendezése a nAgymenők futam is, ahol a versenyzők 3 kategóriában (profi, amatőr, kezdő) mutathatják be saját fejlesztésű járműveiket.

A 3 napos rendezvény 2016.07.08-án veszi kezdetét kiállításokkal és Fél Edit Kocsról írt Monográfiájának 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezéssel. Este pedig rock zenekarok koncertjén hallgathatjuk a tehetséges környékbeli zenészeket.

Szombaton néptánc, baranta, indiai tánc, mazsorett, katasztrófavédelmi bemutatók, buborékfoci és lézerharc várja az ide látogatókat. Bunyós Pityu, Sógorok és a Dupla Kávé szórakoztatja a közönséget.

Vasárnap a kocsitoló versenyé és a nAgymenőké a főszerep, de a fellépők sem maradhatnak el. Tompeti és barátai a gyerekeket, Szikora Robi és az R-Go az idősebbeket énekelteti meg. Késő délután a rendezvényre érkezők hőlégballonnal emelkedhetnek a magasba. A fesztivált a Vaga Banda társulat tűzzsonglőrjei és egy fergeteges tűzijáték zárja.

Kocs, 2016.07.08-09-10. Nemzetközi Kocsitoló Fesztivál.

A község lakói mindenkit szeretettel várnak ingyenes 3 napos rendezvényükre.

falu programok

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER