2013. január 08. kedd, 00:19

 

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős egy helyezést javított az összetettben és már a 29. helyen áll, még úgy is, hogy mivel semmiből sem akartak kimaradni, a magyar fiúk is beszálltak a Pisco és Nazca közötti szakasz elején random kialakult össznépi homokozásba, szinte rögtön az első dűnesorban.




Bunkoczi meg is jegyezte: legközelebb a rajt előtt kiküldi Szalayt egy kicsit a sivatagba, hogy szokja a homokot, vagy hogy bemelegedjen a lapátokkal, utána pedig jöhet a rajt. Persze ez csak tréfa volt, hiszen a sivatag kiszámíthatatlan, az ember sohasem tudhatja, mire számíthat. A pilóta éppen úgy választhat rossz irányt, mint ahogy a navigátor – és a sivatagban nem mindegy, tíz méterrel jobbra, vagy balra akarod kerülni az adott homokdombot.

opel-dakar

Nos, az Opel Dakar Team pilótája hétfőn rossz irányt választott. 
„Már az első dűnesoron elástuk magunkat és sajnos nagyon mély volt a homok, ezért csak úgy tudtunk kijönni, hogy folyamatosan rakosgattuk az autó elé a homokfutót, ami hasznos, csak nagyon lassú. Sok időt veszítettünk, vagy negyven autó és kamion megelőzött, és óriási port csináltak előttünk, mert persze utóbb megpróbáltuk visszaszerezni a pozíciónkat” – mondta Szalay Balázs, aki a szakaszon a 32. helyet érte el az új Opel Mokkával, amely eddig kiválóan bírja a kiképzést. 

Ami a pályát illeti, az eleje és a vége volt dűnés, és jó néhány autósnak meggyűlt a baja a puha, mély, vendégmarasztaló homokkal, ugyanakkor a szakasz közepe táján olyan látványban volt részük a versenyzőknek, amire Szalay azt mondta: az ehhez hasonló, felejthetetlen tájak miatt is érdemes eljönni a Dakarra. 

„Két szikla között megérkeztünk egy nagyon mély lejárathoz, amely annyira meredek volt, hogy szinte csúszott rajta lefelé az autó. Előttünk pedig közben hullámzott az óceán – egyszerűen lélegzetelállító volt a látvány. Utána még vagy két kilométert mentünk a parton, s megint következtek a dűnék. Szóval az elejét leszámítva jó kis szakaszunk volt, a történtek fényében nem rossz az összetettbeli 29. hely, de bevallom, abban reménykedtem, hogy előrébb leszünk. De ami jó hír, hogy lassan újra belelendülünk a sivatagi autózásba” – mondta Szalay Balázs, akire a mezőny többi tagjával együtt (már aki versenyben van, mert az utóbbi két napban elég sok volt a kieső) kedden a verseny egyik legnehezebb szakasza vár Nazca és Arequipa közt. 

szalay-opel-dakar

3. szakasz, Pisco–Nazca (össztáv: 343 km, ebből szelektív szakasz: 243 km). Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Lucas Cruz (katari, spanyol, Buggy) 2:30:14, 2. Gordon, (amerikai, Hummer) 1:18 p h., 3. Peterhansel, Cottret (francia, Mini All4) 3:52 p h., ...32. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 1:04:01 ó h. 
Motorosok: 1. Francisco López Contardo (chilei, KTM) 2:37:54, 2. Goncalves (portugál, Husqvarna) 1:08 perc hátrány, 3. Despres (francia, KTM) 4:08 p h. 
Kamionosok: 1. Gerard de Rooy, Tom Colsoul, Darek Rodewald (holland, Iveco), 2. Nyikolajev, Szavosztyin, Ribakov (orosz, Kamaz) 1:24 p h., 3. Biasion, Hiusman, Albiero (olasz, Iveco) 2:31 p h. 

Az állás. Autósok: 1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret 5:34:26, 2. Al-Attijah, Cruz 6:33 p h., 3. Alvarez, Graue (argentin, Toyota) 18:11 p h., ...29. Szalay, Bunkoczi 1:49:37 ó h. 
Motorosok: 1. Cyril Despres 6:15:03, 2. López Contardo 2:51 p h., 3. Ullevalseter (norvég, KTM) 4:59 p h. 
Kamionosok: 1. Gerard de Rooy 6:23:15, 2. Loprais, Bruynkens, Pustejovsky (cseh, Tatra) 6:59 p h., 3. Biasion 13:26 p h. 




  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER