Címkék: autógyár | Infiniti | mercedes | Nissan | Renault

2014. július 01. kedd, 10:52

 


A Renault-Nissan vállalatszövetség és Daimler AG jelentősen kibővítik együttműködésüket a prémium kategória kompakt autóinak tervezése és mexikói gyártása terén.

 

Carlos Ghosn, a Renault-Nissan vezérigazgatója és Dieter Zetsche, a Daimler AG vezérigazgatója bejelentették annak az 50-50 százalékos vegyesvállalatnak a megalapítását, amely az észak-mexikói Aguascalientesben épülő új gyár építését és üzemeltetését végzi majd. Az új gyár egy már működő Nissan-üzem közelében épül fel, és kapuin a teljes gyártási kapacitás elérése után évi 300 000 új jármű gördülhet ki.

A gyártás a tervek szerint 2017-ben kezdődik az Infiniti modelljeivel, az első Mercedesek pedig 2018-ban készülhetnek el.

A Daimler és a Nissan az aguascalientesi üzem megközelítőleg 1 milliárd eurós költségein egyenlő arányban osztozik. A két vállalat összesen közel 5700 új - többek között mérnöki, gyártósori és támogatási - munkahelyet teremt a teljes gyártási kapacitás 2021-re várható eléréséig. A helyi erőforrások nagyarányú alkalmazása jelentősen bővíteni fogja a mexikói beszállítói bázist.

Carlos Ghosn, a Renault-Nissan vállalatszövetség elnök-vezérigazgatója a következőket mondta: „A kompakt prémium autók közös fejlesztése és aguascalientesi közös gyártása a Renault-Nissan szövetség és a Daimler egyik legjelentősebb közös projektje, mely jól példázza, hogyan válik Európában megkezdett együttműködésünk világszintűvé."

Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke és a Mercedes-Benz Cars vezetője szerint: „Aguascalientesben sikeres együttműködésünk új szakaszba lép, amelynek keretében vállalataink - a Daimler és a Nissan - egyetlen üzemben kamatoztatják szakértelmüket. Az új mexikói üzemről hozott döntésünkkel alig több mint négy éves együttműködésünk fontos mérföldkövéhez érkeztünk."

Az Infiniti és a Mercedes-Benz közötti szoros együttműködés a fejlesztés minden szakaszában tetten érhető - a kutatástól a tervezésen keresztül a gyártásig. Ez a szoros együttműködés a záloga annak, hogy a projekt során megszülető modellek mind megjelenésükben, mind műszaki jellemzőikben jelentősen el fognak térni egymástól.


Közös növekedés Mexikóban
Aguascalientesben mindkét együttműködő fél igénybe veheti a Nissan díjnyertes és igen hatékony munkaerejét. A Nissan 1992 óta gyárt autókat Aguascalientesben, és az ottani üzem a múlt évben jelentős bővítésen esett át.

Novemberben a Nissan megnyitotta a 2 milliárd dolláros beruházással felépített aguascalientesi gyártóüzemének első részét. Ezzel a Nissan teljes mexikói gyártókapacitása évi 850 000 jármű fölé nőtt.

Mexikó a Daimler számára jelenleg is jelentős piac. A vállalat buszokat és teherautókat gyárt Saltillóban, Santiago Tianguistencóban és Garciában, alkatrészeket állít elő San Luis Potosí városában működő központjában, valamint egy felújítóüzemet is működtet Tolucában. A Daimler személygépjárművekkel foglalkozó részlege egy átadás előtti vizsgálatokat és oktatásokat végző központot tart fenn az országban.


Négyéves, egyre bővülő együttműködés
A Daimler és a Renault-Nissan szövetség francia-japán-német ipari együttműködése 2010 áprilisában kezdődött három „alappillérnek" számító projekttel, amelyek eredetileg csak Európára összpontosítottak. Azóta az együttműködés portfóliója 9 további jelentős projekttel bővült, amelyek már Észak- és Dél-Amerikára, valamint Japánra is kiterjednek.

Az Infiniti és a Daimler éppen tegnap jelentették be, hogy megkezdték a négyütemű benzinmotorok közös gyártását az Amerikai Egyesült Államok Tennessee államában található Decherd városában. Az évente 250 000 darab előállítására képes decherdi üzem termékeit a Mercedes-Benz C osztály autóiba, valamint az Infiniti Q50 modelljébe szerelik be.

A Renault-Nissan szövetség és a Daimler még ebben az évben meg fogják kezdeni a Smart és a Twingo közös platformra épülő következő generációjának értékesítését. A Twingót és a négyüléses Smartot a Renault szlovéniai, Novo Mestóban található üzemében, míg a kétüléses Smartot a franciaországi Hambachban gyártják.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER