Címkék: Alfa Romeo | Tonale

2022. november 17. csütörtök, 18:28

 

Az alfa romeo tonale plug-in hybrid q4 érkezésével teljessé válik a tonale modellcsalád.

 

 

 Az új változat úgy vezeti át a márkát a villamosítás korába, hogy közben maximálisan őrzi az olasz sportautós gének 1910-ben megteremtett hagyományát. A kínálat csúcsán álló modell új fejezetet nyit az alfa romeo átalakulásának történetében. A lehető legtakarékosabb, miközben kiemelkedően sportos: városban több mint 80 kilométert képes megtenni kizárólag akkumulátorai segítségével, vegyes használatban 600 kilométeres hatótávolsággal bír, átlagos co2-kibocsátása pedig mindössze 26g/km.

 

 

A tonale plug-in hybrid q4 az alfa romeo sportos jövőképét vetíti előre.

A tonale plug-in hybrid q4 a kategória legkiválóbb menetjellemzőivel bír, fedélzeti technológiái és online kapcsolódási funkciói pedig egyben minden idők legmodernebb alfa romeo modelljévé is teszik. A minőség és a részletekbe menő kidolgozás a modell dinamikus jellemzőivel társulva újraalkotja a sportosság fogalmát a xxi. századra. Ennek szellemében az alfa romeo tradicionális logója is megújult, ráirányítva a figyelmet a márka villamosítási törekvéseire: a tonale plug-in látványos és meghatározó stíluseleme a bal hátsó ablakon látható, elegáns „elektromos kígyó” nyomat, amelyet még hangsúlyosabbá tesz a sötétített üvegfelület.

A tonale plug-in hybrid q4 fontos mérföldkő az alfa romeo „zérótól a zéróig” fejlődési folyamatában, amely a 2022 elején még zéró villamosítású márkától már 2027-re a zéró kibocsátású, azaz 100%-ban villamosított márkáig vezet. Azáltal, hogy ezt az utat mindössze öt év alatt járja be, az alfa romeo minden más márkánál rövidebb idő alatt fogja elérni a szénsemlegességet.

Tisztán elektromos a mindennapokban, hibrid a hosszú utazások során a plug-in hybrid q4 új hajtásláncának köszönhetően az alfa romeo tonale a márka legtakarékosabb, leginkább fenntartható típusa, amelynek villamosított rendszerét kifejezetten a márka értékeit szem előtt tartva fejlesztették ki. A 280 lóerős plug-in hybrid q4 rendszer a létező legjobb menetteljesítményeket és hatótávolságot biztosítja.

A fejlett hibrid rendszerben a 180 lóerős, 1,3 literes, soros négyhengeres multiair turbómotor hatfokozatú automata sebességváltón keresztül hajtja az első kerekeket, míg a hátsó tengelynél egy 90 kw csúcsteljesítményre és 250 nm forgatónyomatékra képes villanymotor dolgozik. A 306 v-os, 15,5 kwh kapacitású lítium-ion akkumulátor városi használatban akár 80 kilométert meghaladó hatótávolságot biztosít, míg hibrid üzemben több mint 600 kilométer tehető meg egyhuzamban: a tonale plug-in hybrid a jelenleg kapható egyik legtakarékosabb plug-in hibrid szabadidőjármű.

Emellett fenntarthatóság tekintetében is kiemelkedően teljesít, hiszen az új hibrid egység co2-kibocsátása mindössze 26 g/km, ami 40%-kal csökkenti a teljes modellcsalád összesített emisszióját. Az üzemanyag fogyasztás szintén jelentősen csökkent: a wltp norma szerint mért érték 1,14 liter/100 kilométer. Ráadásul, hogy az ügyfelek mindig a lehető legtakarékosabban használhassák autójukat, a 7,4 kw-os fedélzeti töltővel mindössze 2,5 óra alatt teljesen feltölthető az akkumulátor.

A q4 összkerékhajtási rendszernek (amelyben az első kerekeket a belső égésű motor, a hátsókat pedig a villanymotor hajtja) köszönhetően a tonale plug-in hybrid q4 az alfa romeóra jellemző vezetési élményt biztosítja: a dinamizmus, a csekély tömeg és a menetdinamika terén egyaránt a kategória legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtja.

A tonale plug-in hybrid q4 takarékosságához és fenntarthatóságához ráadásul kiemelkedő sportosság társul. A 280 lóerős rendszerteljesítmény a szegmens élére emeli a modellt, amely álló helyzetből mindössze 6,2 mp alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége pedig tisztán elektromos üzemben 135, hibridként pedig 206 km/óra. Az intenzív gyorsítás élményét tovább fokozza az e-awd rendszer: mivel a villanymotor késlekedés nélkül adja le maximális forgatónyomatékát, a gázpedál érintésére azonnal megjelenik a hajtóerő a hátsó tengelyen.

A tonale plug-in modellt új funkciók teszik még takarékosabbá

A tonale plug-in hybrid q4 modell alfa dna üzemmód-választó rendszerét a modell sajátosságainak figyelembe vételével módosították, hogy minél takarékosabb, illetve a lehető legdinamikusabb legyen. A vezető a forgótárcsa révén egy mozdulattal módosíthatja a q4 menetdinamikai és tapadásszabályozó rendszereinek működését, a motor és a sebességváltó összjátékát, továbbá a vezetési rendszerek reakcióit. A kifinomult kalibrációs rendszer jóvoltából a vezető anélkül összpontosíthat az útra, hogy a különböző kezelőszervek viselkedésével kellene foglalkoznia.

„dinamikus” üzemmódban egyedi gázreakciók és váltóvezérlés mellett specifikus beállítás szerint működnek a menetstabilizáló rendszerek, valamint közvetlenebbé válnak a kormányreakciók. „normál” üzemmódban hibrid összkerékhajtás biztosít optimális menetteljesítményeket. A belső égésű motor és az elektromos erőforrás működését automatikusan vezérli a rendszer, ami így a lehető legtakarékosabb formában biztosít kompromisszumoktól mentes teljesítményt. Végezetül a „speciális takarékosság” állás tisztán elektromos üzemben szavatolja a lehető legkedvezőbb energiafelhasználást. Ez az üzemmód optimális választás, ha belvárosi zónákban közlekedünk, hiszen maximálisan megfelel minden közlekedési és károsanyag-kibocsátási korlátozásnak. A gázpedál felengedésekor az autó tovább ’vitorlázik.’ Ha pedig lejtőn haladunk, az új ecoasting ereszkedés-szabályozó rendszer tartja az állandó 50 km/óra sebességet (amit a vezető a gáz- vagy a fékpedál finom érintésével szabályozhat.)

A tonale plug-in hybrid q4 számos tisztán elektromos jellemzője még gazdaságosabb, egyben még pihentetőbb vezetési élményt biztosít. Az e-save üzemmód például a belső égésű motor működése során gondoskodik az akkumulátor feltöltéséről, illetve a töltöttségi szint fenntartásáról. A regeneratív fékrendszer lassítás és fékezés során képes visszanyerni és az akkumulátorban tárolni a felszabaduló mozgási energiát. Az e-coasting funkció aktiválásakor pedig már akkor elkezd visszatölteni a rendszer, ha a vezető a fékpedál érintése nélkül, pusztán a gázpedál felengedésével lassít.

A vezető a műszerfal kifejezetten erre a célra szolgáló menüjéből szabályozhatja ezeket a tisztán elektromos mobilitási funkciókat.

 

 

 

Az alfa romeóra jellemző menetdinamika

A tonale plug-in hybrid q4 biztonságos, kényelmes és élvezetes vezethetőséget kínál; a kategória legkiválóbb dinamizmusa, legcsekélyebb tömege és legjobb menetdinamikai jellemzői az alfa romeo hagyományaihoz méltó vezetési élményt biztosítanak. A tonale plug-in hybrid q4 összkerékhajtása (az első tengelyt a 180 lóerős belső égésű motor, a hátsót a 90 kw-os villanymotor hajtja) terepen, illetve csekély tapadású aszfalton egyaránt maximális stabilitást biztosít. A fejlett hibrid 4x4-es rendszer, amelyben a két tengely hajtása között nincs fizikai kapcsolat, hanem azok működését csupán „virtuálisan”hangolja össze a vezérlő elektronika, még könnyebbé, egyben páratlanul kezessé teszi a tonale plug-in modellt.

A felülmúlhatatlan minőség és komfort prémium vezetési élményt biztosít a kiemelkedő fedélzeti komfort, a kategóriaelső helykínálat, valamint a csekély károsanyag-kibocsátás jóvoltából az alfa romeo tonale plug-in hybrid q4 szabadidőjármű városi használatra és hétvégi utazásokra egyaránt optimális választás. A kategória élmezőnyébe tartozó belső térben számos tárolórekesz és racionális elrendezés várja az utasokat, a sík falakkal határolt csomagtartó használatát optimális magasságú rakodóperem és kéz nélkül nyitható csomagtérajtó teszi kényelmesebbé.

A modell helykínálata szintén a legjobbak közé tartozik a méretosztályban: a két üléssorban kényelmesen elfér négy 190 centiméter magas felnőtt. A jármű kivételesen szilárd vázszerkezete pedig hatékonyan csillapítja a zajok és rezgések szintjét. Ehhez járul hozzá a „csend hangja”, amely az elektromos üzemű haladást kíséri, és amely kiemelkedően élvezetes és csendes vezetési élményt garantált. A jármű kényelmét az innovatív, könnyen használható technológiák széles körén túl a létező legmagasabb kidolgozási és anyagminőség fokozza.

Ugyanezt a célt szolgálja a kétzónás klímaberendezés, a kellemes hangulatvilágítás, a kifinomult infotainment rendszer, a szellőztethető és fűthető első ülések, valamint a 14 hangszórós harman kardon audiorendszer. Ezt egészíti ki a motoros mozgatású csomagtérajtó, valamint a sebességváltó kar előtt kialakított felület, amely a kompatibilis okostelefonok biztonságos és praktikus, vezeték nélküli töltésére szolgál. Ami pedig a biztonságot illeti, a tonale plug-in hybrid ultramodern megoldásokkal gondoskodik a vezető és utasai épségéről, anélkül, hogy az a vezetési élmény rovására menne. Az autó vezetőtámogató funkciói között megtalálható a 2. szintű autonóm vezetési rendszer, a jármű környezetéről 360°-os képet biztosító, nagyfelbontású kamera, valamint a holttereket figyelő, illetve a hátsó keresztirányú forgalmat felügyelő rendszerek. Szintén a biztonságot szolgálja a vázszerkezet rendkívüli szilárdsága és gyártási minősége. Mindezek a megoldások maximális ötcsillagos minősítést eredményeztek az euro ncap biztonsági vizsgálatán.

A felülmúlhatatlan utazási élményt szoftverek és online kapcsolódás szavatolják a márkára jellemző vezetési élményhez társuló, kiemelkedő színvonalú szoftverek és kapcsolódási funkciók jóvoltából az utasok nem csak teljes kényelemben utazhatnak, de a külvilággal is folyamatos kapcsolatot tarthatnak. Az amazon alexa hangvezérelt asszisztens integrálása a jármű számos innovatív technológiai megoldása közül is kiemelkedik: ennek jóvoltából a vezető pusztán szóbeli utasításokkal kommunikálhat a rendszerrel. Így kezét mindvégig a kormányon, tekintetét pedig az úton tarthatja. Az amazon alexa jóvoltából az ügyfelek otthonuk kényelméből tájékozódhatnak a jármű állapotáról: a rendszer olyan hasznos információkat biztosít számukra, mint például a tonale plug-in akkumulátorának töltöttségi szintje.

A vadonatúj, beépített infotainment rendszer az alapfelszerelés részét képezi. Funkciói, tartalmai és szolgáltatásai folyamatosan és vezeték nélkül (ota) frissíthetők a testre szabható android operációs rendszeren és a 4g mobil adatkapcsolaton keresztül. A nagyfelbontású képernyők összesített képátlója eléri a 22,5 hüvelyket: a teljesen digitális műszeregység 12,3 colos, míg a központi érintőképernyő 10,25 colos. A tonale plug-in ezáltal a kategória legkiválóbb kezelőfelületét nyújtja, ami könnyed és ösztönös kezelhetőség mellett magával ragadó kapcsolódást tesz lehetővé. Az okostelefonokra emlékeztető felhasználói élményt biztosító kifinomult, egyszerre több funkció futtatására is alkalmas felületen keresztül a vezető minden szükséges információhoz anélkül hozzáférhet, hogy tekintetét le kellene vennie az útról. A tonale plug-in hybrid q4 műszeregységében olyan újdonságokkal találkozhatunk, mint a jobb oldali óra alsó részén elhelyezett elektromos kígyómotívum. A műszer a villanymotor állapotától (ki, be, töltés) függően változtatja a színét, és a teljesítmény-kifejtésre, valamint a töltési folyamatra vonatkozó összes információt a vezető rendelkezésére bocsátja.

A tonale plug-in hybrid q4 fedélzetén három új funkció debütál, tovább bővítve az alfa connect szolgáltatások portfolióját:

- e-control: lehetővé teszi, hogy az ügyfél az elektromos hajtáslánchoz kapcsolódó különböző funkciókat – pl. a töltési folyamatot vagy az elektromos klímaberendezést – a távolból, közvetlenül a my alfa connect alkalmazásból vezéreljen.

- dinamikus hatótávolság megjelenítés: a navigációs rendszer térképén, illetve a my alfa connect alkalmazásban egyaránt megjeleníti azokat a célállomásokat, amelyeket a rendelkezésre álló töltöttségi szinttel még biztonságosan elérhetnek.

- töltőpont-kereső: a felhasználó a navigációs rendszer térképén és a my alfa connect alkalmazásban egyaránt rákereshet a legközelebbi nyilvános töltőállomásokra.

A tonale plug-in hybrid q4 emellett az alfa romeo szolgáltatások ökoszisztémájára építve teljes mértékben innovatív ügyfélélményt nyújt, az online vásárlástól kezdve a blokklánc technológiát alkalmazó, nft (nem helyettesíthető token) alapú tanúsítványig. Az elsőként a tonale modellnél alkalmazott nft vadonatúj technológiának számít az autóiparban, és az alfa romeo az első gyártó, amely nft alapú digitális tanúsítványt rendel hozzá járműveihez, így garantálva azok eredetiségét és megfelelő szerviztörténetét, ami pedig javítja a járművek értéktartását. Az nft tanúsítvány hitelesebbé teszi a gépkocsit a használtautó-piacon. Mindez fokozottan érvényes a tonale plug-in hybrid q4 esetében, mivel ennek a tanúsítványa még több információt tartalmaz.

Modellválaszték és a különleges kivitelű bevezető változat

A tonale plug-in hybrid q4 a modellcsalád zászlóshajója, amely az alfa romeo egyszerűsítésen és racionalizáláson alapuló modellválaszték-stratégiájához igazodik. A modell elérhető az elegánsabb, jellegzetes karakterű ti kivitelben, vagy veloce felszereltségi szinten, amely a menetteljesítményekre és a sportosságra helyezi a hangsúlyt. Ezen kívül a tonale plug-in piaci bevezetéséhez kapcsolódóan edizione speciale kivitelben is megvásárolható. Ez a technológiai és online kapcsolódási funkciók széles skálája mellett titánszínű karosszériabetéteket, a kerékdobokon elhelyezett, egyedi emblémát, fekete tonale logót, 20 colos könnyűfém keréktárcsákat, fém pedálokat, továbbá piros brembo féknyergeket kínál.

 

 


  •  

Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER