2013. március 19. kedd, 12:35

 

A hétvégén, Olaszországban kezdetét veszi a túraautó-világbajnokság (WTCC) 2013-as évada. A 12 fordulósra tervezett világbajnoki sorozat negyedik alkalommal startol Monzában, a sebesség szentélyében, ahová 25 versenyző adta le nevezését. Az idei szezonban öt autógyár, a SEAT, a Chevrolet, a Lada, a BMW és a Honda versenygépei lesznek ott a világbajnoki futamokon, közülük azonban a Honda és a Lada indít gyári csapatot.

A Zengő Motorsport negyedik szezonjára készül a 2012-es év privát világbajnokával, Michelisz Norberttel. A magyar csapat két sikeres év után nem BMW-vel, hanem az idei évre gyári csapattal Honda versenyautójával vág neki a világbajnoki sorozatnak. Michelisz idén már nem indulhat a privát versenyzők számára kiírt világbajnoki címért, ennek megfelelően minden figyelmét az abszolút pontversenyre fordíthatja.

michelisz-honda

A Honda gyári csapatában a 2009-es világbajnok, Gabriele Tarquini, és Tiago Monteiro indulhatnak a Civic 2013-as fejlesztésű autójával. A portugál pilóta a tavalyi év utolsó három versenyhétvégéjétől a Honda csapat tagja és egy dobogós helyet is szerzett a szezonzárón, Makaóban.

Micelisz Norbert pályafutása során az elmúlt két esztendőt kivéve, minden szezonban elsőkerék-meghajtású versenyautóval versenyzett és most ismét erre kell berendezkednie, visszaszoknia. A három Hondával versenyző pilóta számára nyitottak lesznek a telemetriai adatok, amely nagy segítség lehet a Zengő Motorsport és Michelisz számára is, amíg jobban megismerik az új technikát.

A monzai pálya tekintetében igen jónak mondható Norbi mérlege, az elmúlt három évben, mindannyiszor bejutott az időmérő edzés második szakaszába és a 6 versenyből öt alkalommal pontszerző helyen ért célba. A Zengő Motorsport versenyzője a 2012-es év második versenyén 7 körön keresztül vezette a futamot, de egy szerencsétlen technikai hiba miatt autója lelassult és át kellett átadnia vezető helyét Yvan Mullernek, végül a 8. helyen futott be. 

A tavalyi versenyhétvége során az időmérő edzésen kisebb meglepetésre, Gabriele Tarquini volt a leggyorsabb a SEAT Leonnal, de a versenyeken már nem tudta maga mögött tartani az akkor még gyári támogatással versenyző Chevrolet csapat versenyzőit. Az amerikai gyár versenyzői szinte tökéletes hétvégét zártak és öt dobogós helyezést gyűjtöttek a két verseny során. A háromszoros világbajnok, Yvan Muller az első és a második futamon sem talált legyőzőre.  

A hétvége szombaton két szabadedzéssel indul, délután, 15:00-kor rendezik az időmérő edzést. Vasárnap reggel a 15 perces warm up-on készülnek fel a versenyzők a délutáni két futamra. Az 5793 méter hosszú aszfaltcsíkon 2x10 kört kell teljesíteniük a versenyzőknek.

A Zengő Motorsport 2013-ban részt vesz a FIA ETCC sorozat megmérettetésein is, amely öt helyszínen kerül lebonyolításra.  A sorozat versenyeire 36 versenyző adta le nevezését és a magyar csapat, két magyar versenyzővel, Nagy Norberttel és ifj. Ficza Ferenccel képviseli magát a túraautó Európa-bajnokságon.  A Zengő Junior Team pilótapárosa egy-egy SEAT León Supercopa volánja mögött bizonyíthat, amely azért mondható szerencsésnek, mert Michelisz Norbert és Wéber Gábor is ilyen típusú versenyautóval kezdte meg nemzetközi szereplését és mindketten bajnoki címig jutottak a SEAt León EuroCup sorozatban.

Michelisz Norbert: A szezonnyitó versenyhétvégével kapcsolatban nincsenek konkrét elvárásaim. Sajnos egy picit kevesebb lehetőségem volt menni az autóval, mint szerettem volna, emiatt nehezebb feladat vár ránk Monzában. A váltás kapcsán tudtuk, hogy ha minden tesztlehetőség összejön, a szezon első fele akkor is a tanulásról, az információszerzésről, a tapasztalatszerzésről fog szólni. Most ez még inkább igaz és emiatt nem szeretnék felesleges terhet rakni a vállaimra. A legfőbb célom, hogy a lehető leggyorsabban és a legtöbbet tanuljak. (Bányik János)

A hétvége menetrendje:

Március 23, szombat:

09:00-09:30 Első szabadedzés
11:45-12:15 Második szabadedzés
15:00-15:35 Időmérő edzés (Eurosport2)

Március 24, vasárnap:
09:30-09:45 Bemelegítő edzés Eurosport2)
15:05-           Első futam - 10 kör (Eurosport2)
17:20-           Második Futam - 10 kör (Eurosport1)


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER