Címkék: 2014 | autópiac | eladás | Genfi Autószalon | német

2014. március 04. kedd, 06:15

 

 

Németországban februárban már sorban a harmadik hónapban növekedett az eladott új autók száma, és bővült a gyártás és az export is a német autóipari szövetség (VDA) adatai szerint, amelyet a kedden kezdődő Genfi Autószalon előestéjén közöltek.

 

Februárban 4 százalékkal bővült az autóeladás az egy évvel korábbihoz képest, így összesen 209 400 új gépkocsit helyeztek forgalomba Németországban. A három hónapja folyamatosan tartó növekedés fordulatot jelez az autógyártók legnagyobb nyugat-európai felvevőpiacán - emelte ki a VDA.

Hasonlóan kedvező tendencia látszik a térség egészét tekintve. A legutóbbi, januári adatok szerint a legtöbb országban megindult a növekedés, az euróövezet válsággal küzdő tagállamaiban pedig rendkívüli mértékben bővült az eladott kocsik száma, Írországban például 33 százalékos, Portugáliában 32 százalékos, Görögországban 15 százalékos növekedést mértek az év első hónapjában.

A nyugat-európai régióban az idén várhatóan 11,7 millió új autó talál gazdára, 2 százalékkal több a tavalyinál, ami ugyan azt jelzi, hogy megindult a kilábalás, de kétséges, hogy sikerül valaha is elérni a válság előtti 15 milliós darabszámot, mert a piac erősen telített - emelte ki Matthias Wissmann, a VDA elnöke.

A kereslet élénkülése a német gyártók helyzetét is erősíti - tette hozzá. A németországi kapacitások kihasználtsága emelkedett februárban, az üzemekből 493 200 darab kész autót szállítottak ki, ami 7 százalékos növekedés éves összevetésben, az exportált új autók száma pedig ugyancsak 7 százalékkal 379 800-ra emelkedett.

A VDA becslése szerint a németországi üzemek teljesítménye az idén 2 százalékkal 5,55 millió darabra emelkedhet, az export pedig szintén 2 százalékkal 4,28 millió darabra. A német cégek külföldi autógyáraiban ennél jóval nagyobb lehet a növekedés, az összes gyártó valamennyi külföldi telephelyét együttvéve 6 százalékkal 9,1 millióra emelkedhet az elkészült kocsik száma. Összesen tehát 14,7 millió darabra becsülik a német gyártók termelését.
A német autóipar világpiaci részesedése 20 százalék lehet az év egészében, a prémium kategóriában pedig elérheti a 80 százalékot a szervezet előrejelzése szerint. MTI


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER