2013. augusztus 08. csütörtök, 16:27

 

Haladás és életerő jellemzi a legaktuálisabb szín-trendeket a gép-járművilágban. Ezt a kilátást igazolják a BASF „Making Headway“ gépjármű trendkollekciójának színárnyalatai is.

autoszinek

„Új technológiák, új modellek, új mobilitási koncepciók – olyan értékváltás válik egyre nyilvánvalóbbá, melynek következményeként a zöld – a növekedés és az újrakezdés színeként – egyre inkább előtérbe kerül“ - magyarázza Mark Gutjahr, a BASF Design Europe vezetője.
A több mint egy évtizednyi „színtelen” időszakot követően, amikor is a fekete, az ezüst vagy a fehér, illetve legutóbb a barna szín volt jellemzően képviseltetve az utakon, a gépjárművilág egyre erőteljes-ebben mozdul el az élénk színek irányába. 

A zöld szín egyre inkább leveti az öko-imázst

Az, hogy éppen a zöld színtartomány nyer teret a jövőbeni gépjár-műfestékek színkialakításában, az ökológiával való nyilvánvaló kap-csolaton és az érintetlen természet képén alapul. A legújabb zöld színárnyalatok, melyeket a következő három-négy évben autóink viselni fognak, tudatosan szakítanak az ökológiai imázzsal.
Gutjahr szerint: „A társadalmi értékváltozás kérdéseire adott válaszokat nem a „vissza a természetbe” romantikus víziójában találjuk meg, ha-nem intelligens megoldásokban és technológiákban.“ A zöld szín itt az olyan új értékeket hordozza, mint az egyszerűség, a felelősség, az indi-vidualitás, vagy akár a harmónia és az egyensúly, melyek egyre inkább beágyazódnak a társadalomba. 

Globális trend – regionális színválasztás

Az individualitás kérdései globális kontextusban válnak egyre fontosab-bá. A zöld szín megalapozza a rendkívül expresszív autófestékek trend-jét, és erősíti a fejlesztést az erősebb színdifferenciálás irányában. A BASF globális tervezőcsapata kutatásai során határozott regionális kü-lönbségeket fedezett fel. Annak ellenére, hogy a zöld témának globális jelentősége van, mindez eltérő módon jelentkezik az európai, az ázsiai és az észak-amerikai régiókban.

A racionalitás és a minőség az a két jellemző, mely áthatja az európai design nyelvezetét, és amely kiegyensúlyozott, de egyben mégis erős színárnyalatokat hoz a színkínálatba. A sötétzöld és a smaragd színár-nyalatok kifinomult struktúrákat és jól adagolt effektusokat mutatnak fel. A telített zöld színárnyalatokat arany kiemelésekkel nemesítik. Amíg az európai térségben új értékek után kutatnak, addig Ázsiában az olyan témák, mint a természet, a harmónia gyakorolnak erős befolyást erre a színárnyalati tartományra. Ott tehát finom, de mégis sokoldalú autófes-tékeket várnak el – így gondoskodnak az erőteljes pasztellszínek a nagyvárosi szürkeség színekkel történő ellensúlyozásáról.  Az észak-amerikai színválasztásra a tisztaság és a közvetlenség jellemző, ahol is a citrom árnyalataival készült zöldessárga színárnyalat egyre fontosabb szerepet játszik. 

„Elérkezett a színek ideje!”
A számtalan új zöld színárnyalat a gépjármű festékeknek több játékteret enged. Az olyan új effektuskategóriák és témák, mint például a domborlakkok és a matt lakkok, a jövőben még több lehetőséget kínál-nak, de új követelményeket is fognak támasztani, mind technológiai, mind pedig kreatív alkotói értelemben. Gutjahr a komplexitásban lát új lehetőségeket: „Új eljárásokkal és pigmentekkel tudjuk alkalmazásba átültetni az olyan innovációkat, mint például a BASF „XSpark” új effekt-kategóriái.  Az effektpigmentek alkalmazása gondoskodik a rendkívüli csillogásról, amely tisztább, világosabb és intenzívebb hatású az eddigi összes effektnél. A csillogás fényben rendkívül jól érvényesül, ezáltal elegáns hatású anélkül, hogy tolakodó lenne.  „ Az XSpark-ban rendkí-vül nagy lehetőség rejlik", magyarázza a tervező pozitív jövőképét. „El-érkezett a színek ideje!“


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER