Címkék: hindrogén üzemanyagcella | Kanada | Toyota Mirai

2017. február 01. szerda, 09:47

 

A Toyota három Toyota Mirai üzemanyagcellás járművet állított forgalomba Kanadában, amelyek bemutató kampánya a 2017-es Montreali Nemzetközi Autókiállításon kezdődött, majd országszerte más fontos kanadai autókiállításokon folytatódik. A kampány révén kanadaiak megismerhetik a hidrogénhajtású autók előnyeit, amelyek a hidegben is jól működnek, könnyen feltölthetők, és nem kell aggódni a hatótávolságuk miatt.

 

Az automobilizmus jövője tisztábban látható, mint valaha; és ez az olyan autóknak köszönhető, mint a Toyota Mirai szedán, ez a hidrogén üzemanyagcellás elektromos jármű (FCEV), amelynek kipufogójából csupán víz távozik. Hogy ezt a jövőt a kanadaiak is megismerhessék, a Toyota három darab Mirai FCEV-t állított forgalomba az országban. E sorozatgyártású modellek – amelyek már kaphatók Japánban, Kaliforniában és Európa egy részében – a vállalat tájékoztató kampányának főszereplői. A Montreali Nemzetközi Autókiállításon induló országos kampány célja, hogy a kanadaiak minél többet tudjanak meg az FCEV járművekről és arról, hogyan segíthetnek ezek az autók csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.„A hidrogénhajtású Mirai most csatlakozik a Toyota fejlett technológiájú autóinak széles kínálatához, amelyben az itt, Kanadában gyártott hibridek is szerepelnek. Így a Mirai is segít a károsanyag-kibocsátás mérséklésében, miközben bebizonyítja, hogy e technológia minden szempontból megfelel azon elvárásoknak, amiket vásárlóink támasztanak a személyautókkal, a SUV-okkal, a pickupokkal vagy éppen a teherautókkal szemben,” – fogalmaz nyilatkozta Stephen Beatty, a Toyota Canada Inc. alelnöke.

„Örömmel indítjuk hát útjára Montrealban a Mirai egész Kanadára kiterjedő kampányát, arra számítva, hogy az autósok és minden egyéb érintett egyaránt megérti majd, miért tartjuk kulcsfontosságúnak a hidrogénhajtást a tisztább jövő szempontjából.” – teszi hozzá az alelnök.

A Toyota Mirai volt az egyik központi szereplője annak a kiállításnak, ahol a vállalat bemutatja legfejlettebb technológiáit a Montreali Nemzetközi Autókiállításon, amit január 20-29- között rendeztek meg a Kongresszusi Palotában. A Toyota Mirai egy sorozatgyártású autó, ami már megvásárolható azokban az országokban, ahol rendelkezésre áll a hidrogéntöltő infrastruktúra. E tisztán és takarékosan működő járművet bárki könnyen használhatja a mindennapi közlekedéshez, hiszen hatótávolsága körülbelül 500 kilométer, és mindössze öt perc alatt feltankolható hidrogénnel.
A Toyota döntése, hogy a Montreali Nemzetközi Autókiállításra időzítve elindította a Mirai tájékoztató kampányát, egyben arra is rávilágít, hogy a márka magabiztos a hidrogénhajtású modell hidegtűrése tekintetében – akárcsak abban, hogy az autó népszerűvé válhat Québec tartományban, amely a világ vezető hidrogéngyártója. A kampány egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy Kanadában igény van az FCEV-modellek és más fejlett technológiák használatát lehetővé tevő infrastruktúra fejlesztésére, ezzel is hozzájárulva az autóipar szénkibocsátásának csökkentéséhez.

Az FCEV erős és környezetbarát: a Mirai üzemanyagcellájában a hidrogén összekeveredik a levegő oxigénjével, s ez kémiai reakciót eredményez, aminek két terméke az elektromos áram és a vízpára. Az áram hajtja az autót, a vízpára pedig (a Mirai egyetlen emissziója) a kipufogón át távozik. A Toyota elkötelezetten dolgozik azért, hogy segítsen a közösségeknek csökkenteni üvegházhatású gázkibocsátásukat; mindez szerves része a vállalat hosszú távú 2050-es Környezetvédelmi Célkitűzésének. Ebben fontos szerepet kap Nulla Emissziójú Új Autó Terv is, amelynek – öt más klímavédelmi és természeti erőforrás-megőrző kezdeményezés mellett – határozott célja, hogy a 2010-es szinthez képest 90 százalékkal csökkenjen az új autók károsanyag-kibocsátása. Annak érdekében, hogy a hibrid autók egyre nagyobb számban terjedjenek világszerte, és hogy felgyorsuljon az innovatív üzemanyagcella-technológák fejlődése, a Toyota több mint 5.600 üzemanyagcellás szabadalmát teszi közkinccsé; köztük olyan találmányait is, amelyek létfontosságúak voltak a Toyota Mirai megalkotásához.A hidrogén
A hidrogén sokoldalú, tiszta és biztonságos energiahordozó, ami egyaránt felhasználható üzemanyagként vagy ipari alapanyagként, és nagy mennyiségben is könnyen tárolható. A Hidrogén Tanács tagjai elkötelezték magukat a hidrogén-infrastruktúra kiépítése mellett. A hidrogén (megújuló forrásból származó) elektromos árammal, illetve alacsonyabb szénkibocsátású fosszilis energiával is előállítható, és felhasználási helyén nulla károsanyag-kibocsátással hasznosítható. A hidrogén egyre népszerűbb, mivel folyadék és gáz formában egyaránt nagy energiasűrűséggel tárolható és szállítható, és elégetésével illetve üzemanyagcellás felhasználásával hő és elektromos áram állítható elő belőle. E sokoldalúsága miatt a hidrogén kulcsfontosságú lehet a közlekedési, ipari és lakossági szektorokban, emellett pedig kiválóan alkalmas a megújuló forrásból előállított energiák nagy volumenű tárolására, így ígéretes lehetőséget kínál az energetika átalakításához.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER