Címkék: Peugeot e-Expert

2020. május 20. szerda, 18:36

 

A Peugeot Expert 2016-os bemutatkozása óta több mint 195 000 példányban kelt el világszerte, tehát igazi piaci sikerdarab lett.

 

 

Most pedig ismét újdonsággal jelentkezik a kompakt furgonok szegmensében: hamarosan érkezik a modell 100%- ban elektromos meghajtású változata.

Az új Peugeot e-Expert minden szakmában és minden élethelyzetben otthon van. Ideális munkahelyként beépített technológiai eszközökkel és határozott stílussal segíti használója mindennapjait, ráadásul akadálytalanul behajthat a korlátozott forgalmú belvárosi útszakaszokra is. Az elektromos változat nem köt kompromisszumot: megtartja a Peugeot Expert valamennyi eredeti értékét, és búcsút int a károsanyag-kibocsátásnak is.

 

 

 

Fejlődő piaci szegmens
A kompakt furgonok piaca Európában mintegy 750 ezer autót jelent évente; a Peugeot Expert pedig 2016-os bevezetése óta folyamatosan növelni tudja részesedését. A Peugeot Expert kínálata nemrégiben újult meg az Euro6 szabványoknak megfelelő motorokkal, most pedig ismét újdonsággal jelentkezik: érkezik 100%-ban elektromos meghajtású változata. Ha abból a tényből indulunk ki, hogy a haszongépjárművek közel 80%-a naponta 200 km-nél kevesebbet közlekedik, kézenfekvő megoldás a Peugeot Expert elektromos változatának kifejlesztése. A tisztán elektromos autók ugyanis még a legszigorúbb szabályozás alá eső belvárosi útszakaszokra is behajthatnak. Az új verzió ráadásul megtartotta a Peugeot Expert valamennyi ütőkártyáját, például a piacon egyedülálló Compact modellváltozatot, amely a legszűkebb utcákban és a legforgalmasabb belvárosi zónákban is megállja a helyét.

Speciális célokra (pl. hűtőtartály vagy emelőkosaras daru) természetesen rendelkezésre áll a modell felépítményeinek teljes kínálata, melyeket szerződött partnereink az alváz-kabin változat alapján készítenek el.

Next Gen e-Van by Peugeot – határozott, egyedi stílus :

Az új Peugeot e-Expert – hűen a márka power of choice koncepciójához – megőrzi a belsőégésű motorral szerelt változat erős, robusztus, minőségi stílusát, miközben mutat néhány újdonságot is.

Az autó külsején:
„színváltó” oroszlán elöl és hátul (attól függően változtatja színét, hogy milyen szögből nézzük), a Look csomag részeként, töltőnyílás a bal első sárvédőben, különleges hűtőrács, e-Expert jelzés az autó hátsó részén.

Az autó belsejében:
Elegáns, áttekinthető műszeregység az elektromos üzemmódra optimalizált színes kijelzőkkel, középen elhelyezett, speciális grafikájú érintőképernyő TomTom Traffic 3D navigációs rendszerrel, amely jelzi a közelben található töltőpontokat és a mindenkori töltöttség alapján kiszámított aktuális hatótávot, illetve az elérhető zónát, új „e-Toggle” automata menetmód választó („sebességváltó” kar),
üzemmódválasztó gomb az Eco, a Normal és a Power üzemmód közötti váltáshoz, elektronikus kézifék.

Az elektromos üzemmódhoz kialakított vezetőfülke:
A középkonzol a következőképpen alakult át: itt kapott helyet, tökéletesen ergonomikus módon, az új „e-Toggle” sebességváltó – ezzel válthatunk a Park, a Reverse, a Neutral, a Drive és a Brake fokozat között, itt találjuk a 3 üzemmódválasztó gombot, a felső részre pedig tárolórekesz került.

Az új Peugeot e-Expert 3 üzemmódban vezethető, melyek között gombbal válthatunk:
Eco (60 kW, 180 Nm) : takarékos üzemmód a minél nagyobb hatótávért,
Normal (80 kW, 210 Nm) : optimális üzemmód a mindennapi használathoz,
Power (100 kW, 260 Nm) : nehéz rakomány szállításához kialakított üzemmód.

Kétféle fékezési lehetőség áll rendelkezésre, melyek különbözőképpen járulnak hozzá az akkumulátor töltéséhez: normál, amely a belsőégésű motorral szerelt változathoz hasonló élményt nyújt, fokozott (a sebességváltó B, azaz „Brake” (fék) gombjával elérhető) amely a gázpedál felengedésekor lép működésbe, és dinamikusabb fékezést tesz lehetővé.

Az új Peugeot e-Expert minden változatában elektronikus kézifék működik, ami újdonság a modell történetében. Az új megoldás – azonkívül, hogy helyet szabadít fel a padlón – kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a mindennapi használatot. Az elektronikus kézifék mellett egy praktikus, hálós tárolórekesz is elfér.

Megújult a műszerfal, elsősorban azért, hogy az elektromos üzemmóddal kapcsolatos információkat megjelenítse: külön kijelzőn figyelhetjük a fogyasztás alakulását (energiatakarékos működésnél ECO, maximális teljesítmény kifejtésnél POWER), illetve az energia visszanyerésének folyamatát (CHARGE), külön kijelző mutatja a hűtő- és fűtőrendszerek (fűtés, légkondicionáló) energiafogyasztását, saját kijelzőt kapott az akkumulátor töltöttségi szintje, színes kijelző jeleníti meg az energiaáramlás folyamatát, a töltés státuszát (éppen zajló vagy előre programozott), a fedélzeti számítógép által szállított információkat és a hátralévő hatótávot.
A műszerfal – és a gépkocsi – közepén találjuk az érintőképernyőt, amely a TomTom Traffic 3D navigációs rendszert is magában foglalja. Az érintőképernyő „Electric” menüpontjában érjük el a következő funkciókat :
„Flux” – az energiaáramlás megjelenítése,
„Statistiques” – fogyasztási statisztikák megjelenítése,
„Charge” – késleltetett töltés beprogramozása.

Ezeken kívül megjeleníthetjük a közelben található töltőpontokat, illetve azt a zónát is, amelyet az aktuális töltöttséggel még elérünk, valamint beprogramozhatjuk az utastér hőmérsékletének automatikus beállítását is.

 

 

 

Next Gen e-Van efficiency – 100%-ban elektromos működés
 A Peugeot e-Expert a moduláris, többféle meghajtással is kombinálható EMP2 (Efficient Modular Platform) platformra épül. 100%-ban elektromos meghajtású változatának maximális teljesítménye 100 kW, maximális nyomatéka 260 Nm, amely az indulás pillanatától fogva azonnal rendelkezésre áll, mégpedig rezgés, zaj, sebességváltás, szagok és természetesen CO2 kibocsátás nélkül.

Az elektromos hajtáslánc hasonló az új Peugeot e-208-éhoz és az új Peugeot e-2008-éhoz. A meghajtó áttétel (reduktor) kialakítása azonban jobban alkalmazkodik a haszongépjárművek sajátságos használatából adódó terhelési igényekhez.
Teljesítményadatok (POWER üzemmódban – hivatalos jóváhagyás alatt álló értékek) : végsebesség: 130 km/h, gyorsulás 0 - 100 km/h: 13,1 s, 1000 m álló helyzetből: 35,8 s, gyorsulás 80 - 120 km/h: 12,1 s.

Az új Peugeot e-Expert az első olyan elektromos Peugeot modell, amely kétféle akkumulátorral is elérhető. A lítiumion akkumulátorok kapacitása 50 kWh vagy 75 kWh.

Mindhárom modellváltozat (Compact, Standard és Long) elérhető az 50 kWh kapacitású akkumulátorral, amelynek hatótávja kb. 230 km a WLTP szabvány (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures) szerint. A Standard és a Long változat 75 kWh kapacitású akkumulátorral is rendelhető, amely akár 330 km-es hatótávot is lehetővé tesz (a fenti szabvány szerint). Az akkumulátor hőszabályozása az utastér fűtésrendszerére csatlakozik, ennek köszönhetően pedig rövidebb lehet a töltési idő, optimális a hatótáv és nő az akkumulátor élettartama. Az autót két töltőnyílással szerelik fel, melyekkel minden helyzetben könnyű a töltés. Szériafelszereltségként egy egyfázisú. 7,4 kW-os töltőkábel jár az autóhoz, opcióként pedig egy háromfázisú, 11 kW-os kábel rendelhető hozzá.
-szabványos hálózati csatlakozóról (8A): a teljes feltöltés időtartama 31 óra (50 kWh-s akkumulátor), illetve 47 óra (75 kWh-s akkumulátor),
-megerősített hálózati csatlakozóról (16A): a teljes feltöltés időtartama 15 óra (50 kWh-s akkumulátor),illetve 23 óra (75 kWh-s akkumulátor),
- 7,4 kW-os Wall Boxról: a teljes feltöltés időtartama 7 óra 30 perc (50 kWh-s akkumulátor), illetve 11 óra 20 perc (75kWh-s akkumulátor), egyfázisú kábellel (7,4 kW),
- 11 kW-os Wall Boxról: a teljes feltöltés időtartama 5 óra (50 kWh-s akkumulátor), illetve 7 óra 30 perc (75kWh-s akkumulátor), háromfázisú kábellel (11 kW),
- nyilvános töltőponton: az akkumulátor hőszabályzó rendszere 100 kW-os töltő használatát engedi, ily módon a 80%-os töltöttség 50 kWh-s akkumulátor esetében 30 perc, 75 kWh-s akkumulátor esetében pedig 45 perc alatt érhető el.
Verziótól függően a navigációs rendszer kijelzőjén vagy a MyPeugeot® mobilalkalmazásban előre
beprogramozhatjuk, hogy az autó mikor kezdjen tölteni. Ugyanilyen módon tudjuk a töltést bármikor
elindítani vagy leállítani, illetve ellenőrizni a töltés folyamatát.

Az új Peugeot e-Expert kiemelkedő hőkomfortot biztosít utasai számára, az alábbi megoldásokkal: nagy kapacitású (5 kW) fűtőellenállás, fűthető ülések (verziótól függően), verziótól függően érintőképernyőről vagy a MyPeugeot® mobilalkalmazásból előre programozható légkondicionálás. Azonkívül, hogy a megoldás nagyon kényelmes, a hatékonyságot, a hatótávot is javítja: az autó hőmérséklete induláskor hamarabb éri el az ajánlott üzemi hőmérsékletet, és az akkumulátor is hamarabb melegszik az optimális hőfokra.

A Peugeot ökoszisztéma:
A Peugeot szándéka, hogy segítse ügyfeleit az elektromos autózásra történő átállásban, ezért különleges szolgáltatásokat is kínál, melyek három alapelvre épülnek : Easy-Charge - avagy hogyan könnyítsük meg ügyfeleink számára a különböző töltési lehetőségekhez való hozzáférést:
- töltési megoldások otthonra vagy az irodába – e szolgáltatásnak nem csupán a többféle berendezés (megerősített csatlakozó, Wall box, Smart Wall box stb.) képezi részét, de egy előzetes felmérés is (melynek során a szakértő megtervezi a kiépítendő elektromos hálózatot), illetve természetesen a berendezés teljeskörű telepítése is.
- nyilvános töltési lehetőségek, a Free2Move Services révén, melynek része egyrészt a hozzáférés az Európában működő több mint 150 ezer töltőállomáshoz, de a rendszer képes arra is, hogy a távolság, valamint a töltés sebessége és ára szerint sorrendet állítson fel a szóba jöhető töltőpontok között. A kiválasztott töltőponthoz a navigációs rendszer segítségével juthatunk el.

Easy-Move - avagy hogyan garantáljuk ügyfeleink szabad mozgását minden körülmények között:
Trip planner : a hosszú utazások megtervezésére és megszervezésére szolgáló eszköz a Free2Move Services mobilalkalmazáson keresztül érhető el. Javaslatot tesz az ideális útvonalra, mégpedig úgy, hogy közben figyelembe veszi az aktuális töltöttséget és az útvonalon található töltőpontokat. Az alkalmazás képes elküldeni az útvonalat az autó navigációs rendszerébe, így az az autóban is követhető lesz.
Mobility Pass : a kiterjesztett mobilitás és a garancia díja átalányként beépíthető az autó havi lízingtörlesztő részletébe – ami egyben azt is lehetővé teszi, hogy az autó minden pillanatban az ügyfél rendelkezésére álljon.

Serenity – avagy hogyan segítsük ügyfeleinket abban, hogy alaposan megismerjék és így magabiztosan használják autójukat:
- új digitális demonstrációs eszközök, amelyek a Peugeot honlapjain segítik az elektromos autózással való ismerkedést,
-garancia- és Assistance szerződések, amelyek beépíthetők az autó finanszírozási szerződésébe, így komplikációmentes autóhasználatot tesznek lehetővé,
- igazolás az akkumulátor kapacitásáról, amelyet átvizsgáláskor állít ki a szerviz, és amely megkönnyíti az autó később eladását azzal, hogy hitelt érdemlően bizonyítja az akkumulátor aktuális kapacitását.
- 8 év vagy 160 ezer km garancia az akkumulátorra, a kapacitás 70%-áig.

Élvezetes vezetés és praktikum a mindennapokban: Next Gen e-Van abilities

Az új Peugeot e-Expert külső méreteit tekintve kompakt, terhelhetősége viszont maximális, mivel az akkumulátor a padlólemez alatt kapott helyet, így egyáltalán nem csökkenti a raktér méretét. Az akkumulátor elhelyezése jót tesz a karosszéria stabilitásának is, az optimális súlyeloszlással a belsőégésű változatokhoz hasonló vezetési kényelmet biztosít. A futómű kényelme kifogástalan, a lengéscsillapítók és a speciális rugók üres és megrakodott állapotban egyaránt a legjobbat nyújtják.
Az új Peugeot e-Expert vezetője minden helyzetben könnyedén helytáll: a speciálisan kialakított kormányszervó állandó 11,3 méteres fordulókört garantál (Compact változat), az autó magassága pedig nem haladja meg a 190 cm-t (verziótól függően), aminek köszönhetően a parkolóházak többségébe nyugodtan behajthatunk.


Az új Peugeot e-Expert ugyanazokban a változatokban kapható, mint a belsőégésű motorral szerelt verzió, így minden célra tökéletesen használható: furgon (3 hosszúságban: 4,6 méteres Compact, 4,95 méteres Standard és 5,30 méteres Long), dupla kabin (5 vagy 6 fix vagy lehajtható üléssel, Standard és Long hosszúságban), padlólemez-kabin (csak bizonyos piacokon elérhető, felépítményekhez, Standard hosszúságban).

A modell sokoldalúsága kiemelkedő a szegmensben.

A 3 személyes Moduwork ülés, a válaszfalban elhelyezett csapóajtóval és a moduláris oldalsó üléssel az alábbiakat kínálja:
3 személy utazhat az első sorban. Ezt a tulajdonságot nagyon kedvelik a profi felhasználók, akik ilyen módon optimális körülmények között szállíthatják munkatársaikat és eszközeiket egyaránt.
Teljesen sík padló 1,16 méteres hasznos hosszúsággal, vagy pedig – 2 személy esetén – jelentős plusz hely elöl.
Mobil iroda, amelyet a beépített asztalka és a lehajtható középső ülés segítségével hozhatunk létre.
Tárolórekesz a középső ülés alatt.

A vontatási kapacitás is megmaradt: a modell akár 1000 kg vontatására is alkalmas. Az akár 6,6 m3 térfogatú raktér pontosan ugyanakkora, mint a belsőégésű motorokkal szerelt változatoké, míg az 1275 kg-os hasznos terhelhetőség kifejezetten az elektromos változatokra jellemző.
Az új Peugeot e-Expert testreszabott megoldásokat kínál, egyre több igényt kielégít. Kétféle felszereltségi szinten lesz kapható (PRO és PREMIUM), illetve elérhető lesz két speciális felhasználásra szabott változata is: az inkább országúti közlekedőknek szánt ASPHALT és a városi használatra tervezett URBAN.

A 100%-ban elektromos változat ügyel a felhasználók biztonságára és kényelmére. Ennek szellemében a következő technológiai megoldásokat és vezetést segítő rendszereket kínálja: oldalsó tolóajtók „kéz nélküli” ajtónyitó megoldással, kulcs nélküli nyitás és indítás, Head Up Display, Grip Control, emelkedőn történő elindulást segítő rendszer,Visiopark 1, 180°-os tolatókamera, sebességkorlátozó és –szabályozó rendszer, véletlen sávelhagyásra figyelmeztető jelzés, ütközésre figyelmeztető jelzés, automatikus vészfékező rendszer, éberségfigyelő rendszer, automatikus országúti világítás kapcsoló, sebességkorlátozó táblákat felismerő és sebességhatárt ajánló rendszer, kibővített táblafelismerő rendszer (stop, behajtani tilos) holttérfigyelő rendszer.

Az okostelefon ma már a mindennapjaink szerves része, így könnyen használható a Peugeot e-Expertben is. A telefonon érkező információkat az Apple CarPlayTM és Android AutoTM funkciókat is kezelni képes MirrorScreen továbbítja az autó érintőképernyőjére. Városi közlekedésben, egészen 30 km/h sebességig hangjelzés figyelmezteti a környezetet az elektromos jármű közeledésére (előre és hátramenetben is), így védve a gyalogosokat.

Az új modell érkezésével a Peugeot újabb lépést tett előre kínálata elektromos fejlesztésében. Az új Peugeot e-Expert koncepciója 3 alapelvre épül:
Serenity : 2021-re 100%-ban elektromos megoldást kínálni a teljes haszongépjármű-kínálatban,
Pleasure : kompromisszummentes szolgáltatások és a megszokott Peugeot vezetési élmény,
Simplicity : átláthatóan végigkísérni az ügyfelet a vásárlás és a karbantartás teljes folyamatán.

Az új Peugeot e-Expert Európában 2020 második félévében lesz kapható. A modell Franciaországban, Valenciennes közelében készül.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER