Címkék: Focal | Peugeot

2020. április 28. kedd, 09:46

 

Prémium hifi egy városi autóban: a vadonatúj 2008 a Peugeot harmadik típusa, amelyhez a felső kategóriás Focal szállít kiemelkedő minőségű audiorendszert.

 

 

Az egyedülálló ajánlat alkalmából áttekintjük a két vállalat közötti együttműködést. A Peugeot számára dicsőséges év volt 1979. A vállalat ebben az évben vette szárnyai alá a kiváló adottságokkal rendelkező, ám életképtelenné vált Simca márkát, és ekkor mutatta be minden idők egyik legkiválóbb francia autóját, az 505-öst. Egy harmadik dolog is történt azonban 1979-ben, amelynek akkor aligha tulajdonított jelentőséget az autógyártó, mostanra mégis meghatározó momentumnak bizonyult. A franciaországi Saint-Étienne-ben Jacques Mahul ebben az évben alapította meg cégét, a Focalt, amely négy évtized alatt a prémium audiorendszerek piacának világszerte elismert, többszörösen kitüntetett szereplőjévé és a Peugeot kiemelt beszállítójává vált.

 

 

 

Miután Jacques Mahul otthoni rendszereivel felhelyezte márkáját a hifi-térképre, figyelmét régi vágya megvalósítására fordította. A zene mellett ugyanis az autózásért is szenvedélyesen rajongott, és hogy a kettőt minél jobb minőségben köthesse össze, 1989-től elkezdett autóba beépíthető hangszórókat és erősítőket fejleszteni. Alig több mint egy évtized kellett ahhoz, hogy ezen a téren is a csúcsra érjen: 2001-ben a legmagasabb kategóriában ért el világbajnoki címet az autóhifis szakma legrangosabb versenyén, az IASCA-n – méghozzá egy Peugeot 306-osba épített rendszerrel.

Ez a siker jelentette az első kapcsolatot az időközben a francia kézműves tradíciók ápolásáért a Label Entreprise du Patrimoine Vivant címmel kitüntetett Focal és a legrégebbi hagyományokkal rendelkező francia autógyártó között. A tudatos együttműködés 2014-ben indult útjára, amikor a Focal észbontó 50 hangszórós, 17 400 wattos audiorendszert tervezett a Peugeot Design Lab különleges alkotásához, a Peugeot Expertre épülő Le Bistrot du Lion-hoz. A speciális lenszövetből készült hangszórók persze nem a vezető, hanem a vendégek szórakoztatására szolgáltak: a kinyitható, széthúzható oldalfalú, különleges jármű ugyanis gourmand büféskocsi volt, amely a milánói divathét francia pavilonjának látogatóit szolgálta ki.

A következő közös munka már kifejezetten a fedélzeti zenei élmény tökéletesítéséről szólt. A 2015-ös Peugeot Fractal tanulmányautó – amelyen a közönség először találkozhatott az i-Cockpit kezelőfelületi koncepcióval – akusztikailag optimalizált belső felületei, valamint négy darab Focal erősítővel meghajtott, 1600 wattos, 9.1.2 csatornás audiorendszere kifejezetten semleges, telt, tökéletesen élethű hangzást biztosított. Két évvel később lépett színre a Peugeot Instinct, egy szépséges, önvezető kombi-tanulmány, amelyhez ismét a Focal tervezett a vezetési üzemmódhoz (autonóm vagy kézi) és az ezzel összhangban változó üléshelyzethez igazodó hangzásképű, tizenegy hangszórós audiorendszert. Az alumínium és magnézium komponensekből felépülő, lenmembrános hangszórók mellett két Focal fejhallgató is helyet kapott a tanulmányautóban, személyre szóló zenei élményt biztosítva a hátul utazóknak.

 

 

 

A Peugeot Instinct fedélzetén felvetett lehetőségeket a 2018-as Peugeot e-Legend tanulmányautóban tökéletesítette a Peugeot és a Focal. Az elektromos retró tanulmány vadonatúj hangzás-koncepciókat vezetett fel: a többzónás klímaberendezés mintájára minden ülésnél külön szabályozható audiozónákat alakítottak ki, így mindenki a maga zenéjében merülhetett el, míg a fedélzeti rendszerek figyelmeztető és tájékoztató hangjelzései csak a vezetőhöz jutottak el.
Miközben a nagyközönség ámulva nézte a Peugeot Instinct lenyűgöző vonalait, a frissen bemutatott Peugeot 3008 tulajdonosai már személyesen is megtapasztalhatták, mire képes egy Focal audiorendszer egy sorozatgyártású autóban. Az Év Autójának megválasztott SUV-hoz a világon elsőként tervezett gyári beépítésű hifit a Focal: az 515 wattos, 12 csatornás erősítő és a 10 hangszóró kombinációja egy évvel később a Peugeot 5008-asban is megjelent.

A 2018-ban bevezetett Peugeot 508 és 508 SW modellpáros esetén nem elégedtek meg annyival a Focal hangmérnökei, hogy az eltérő akusztikai jellemzőkhöz hangolják a rendszert: a még tökéletesebb zenei élményt kifinomult esztétikai részletekkel kombinálták, majd az 508 SW formavilágát előre vetítő Peugeot Instinct példájára vezeték nélküli Focal fejhallgatókkal tették teljessé.

Így jutottunk el 2020-ig és a Peugeot 2008-ashoz, amely a városi szabadidőautók kategóriájában szokatlan módon kínál prémium audio lehetőséget is. A Focal mérnökei a 10 hangszóró pontos elhelyezése mellett az autó belsőépítészeti jellemzőit is szem előtt tartva fűzték egységbe a technológiát és a stílust.

A szubkompakt szabadidőjármű a legújabb, ám aligha utolsó példája annak, ahogy a két innovatív francia márka a luxust többek számára elérhetővé téve vadonatúj korszakot nyit a fedélzeti zenehallgatás terén, szélesebb vásárlóközönség előtt nyitva meg azt a minőséget és élményt, amely korábban csak kevesek számára volt elérhető.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER