Címkék: kupé | Lexus LC

2020. szeptember 16. szerda, 07:32

 

Bár a legnagyobb várakozás kétségkívül a Lexus hamar ikonikussá váló sportautója, az LC kupé idén ősszel érkező kabrió változatát, az LC Convertible modellt övezi, a japán luxusautógyártó az alapmodellről sem feledkezett meg.

 

 

 A már koncepcióautóként minden szemlélőt rabul ejtő, azóta pedig a szaksajtóban zajos sikert arató, a piacon pedig előzetes értékesítési várakozást megdöntő, többszörös dizájndíjas modellt még tovább finomították, és ennek csokorba is szedtek 10 különleges megoldást bemutató érdekességet vele kapcsolatban.

Az LC kupé minden idők egyik leglátványosabb és leginnovatívabb Lexusa, amelynek elegáns, erőteljes stílusa sokak szerint a modern autótervezés megtestesülése. Persze ez a többszörösen díjnyertes autó jóval több, mint egy mutatós formaterv – ahogy azt alábbi válogatás is bizonyítja. A fejlett fényezési technológiától kezdve a kilincsek kialakításán át az autót masszívan összetartó szegecsekig az LC rengeteg izgalmas titkot rejt, amelyek mindegyike arról az aprólékos figyelemről és gondos kézműves kidolgozásról árulkodik, ami a Lexus összes modelljét jellemzi.

 

 

 

 Strukturális kék: A természet színének újraalkotása a modern technológiával
Amikor egy trópusi pillangó ragyogó színeit csodáljuk, talán nem is gondolnánk, hogy az intenzív csillogás igazából nem is a rovar szárnyának a színe, hanem a fényvisszaverődés eredménye. Ennek alapján alkotta meg a Lexus a Strukturális Kék fényezést, olyan festéket használva, amelynek pigmentje mikrorészecskéket tartalmaz, és ezek imitálják a természetes tükröző hatást. Ha egyenesen rápillantunk az LC-re, akkor kifejezetten élénk kék színt látunk. Ha enyhén elfordítjuk a tekintetünket, az árnyalat észrevehetően sötétebbre vált; ez a hatás gyönyörűen kihangsúlyozza a kupé hatásos íveit és domborulatait. A fényezési eljárás annyira bonyolult, hogy csupán napi három autó készíthető el vele, így nem csoda, hogy a Lexus mindössze egy 300 darabos szériát díszít ezzel a festéssel.

 Orsó formájú hűtőrács: Egy jellegzetes Lexus-elem újraértelmezése
Minden új Lexus látványos dizájn-eleme az orsó formájú hűtőrács, amit a tervezők mindig úgy formálnak meg, hogy hűen tükrözze az adott modell karakterét. Az LC kupé esetében a dizájnerek több száz különálló blokkból állították össze az erőteljes 3D-hatású rácsot, így a mintázat mérete és vizuális ritmusa lentről felfelé haladva dinamikusan változik. Ráadásul ez a dizájn cseppet sem öncélú, hiszen dinamikus vonalakat teremt, amelyek egészen az autó hátuljáig végignyújtóznak a karosszérián. Ha alaposan szemügyre vesszük a hűtőrácsot, akkor láthatjuk, hogy a krómozott külső keret felül nyitott, és a tervezők itt magát a motorháztetőt ‘húzták bele’ az orsóforma kialakításába.

 Led fényszórók: Kompakt ragyogás
A Lexus új technológiát alkalmazott az LC ultrakompakt LED fényszóróinak megalkotásához: a polarizáltfény-rendszerű (PES) lencséket, amelyek kisebbek, mint egy átlagos LED-dióda átmérőjének fele. Apró méretük ellenére ezek a lencsék kiváló megvilágítást biztosítanak, és így a Lexus keskeny, elegáns fényszórókat alakíthatott ki, amelyekben elfért három vetítőlencsés LED és a nappali menetvilágítás is – mindez a márka klasszikus dizájnja szerint elrendezve.

 Ajtókárpitok: Játékos elegancia
Az LC formatervezői nem csupán a drámai hatású karosszéria megformálásán dolgoztak, hanem az utastér tökéletesítésére is kiemelt figyelmet fordítottak – így az ajtókárpitra is, amelynek áramló, élesen metszett vonalai játékos fény-árnyék hatást keltenek. A krómozott részek izgalmas kontrasztot alkotnak a kárpitok anyagával, és a burkolat kiváló tapintási érzete nagyban hozzájárul a fényűző összhatáshoz.

 Külső kilincsek: Funkcionális szépség
A Lexus az LC-ben használt először süllyesztett kilincseket, amelyek teljesen belesimulnak a bezárt ajtók felületébe, így nem zavarnak bele a karosszéria áramló vonalvezetésébe, és egyben az autó aerodinamikáját is javítják. Amikor a kilincs kiemelkedik, a körülötte levő részre 15 másodpercen át fény vetül, ami az ajtó bezárása után finoman elhalványul, majd kialszik.

 

 

 

Hátsó légbeömlők: Finom aerodinamikai részletmegoldások
A legtöbben úgy gondolják, hogy egy autó légbeömlői a hűtést szolgálják, de a Lexus LC-ben az aerodinamikai teljesítményt is tökéletesítik. Az ajtók mögött elhelyezett beömlők kisimítják az LC oldalán lefelé futó légáramlatokat, csökkentve ezzel a zavaró szélzajt. A vezető így jobban érzi, hogyan tapadnak a hátsó kerekek az aszfalthoz, vagyis ez a mérnöki megoldás egyben a kupé vezetési élményét és menetteljesítményét is javítja.

Manhattan narancs: New York színei
2020-ban a Lexus egy új, exkluzív és avantgárd utastéri színsémával lepte meg az LC vásárlóit. A Manhattan Narancs árnyalat a híres Manhattan Henge nevű jelenségről kapta a nevét; ez egy igazán különleges fényhatás, amit évente kétszer csodálhatnak meg az amerikai metropolisz lakói, amikor a lenyugvó nap sugarai pontosan végigvilágítják a város nyílegyenes utcáit.

Önlyukasztó szegecsek: Innováció a gyártósoron
Sosem fogjuk meglátni az LC kupé gyártósorán használt önlyukasztó szegecseket, de a hatásukat biztosan érezzük majd, amikor egy-egy húzós kanyarban kiélvezzük az erős, merev karosszéria előnyeit. A szilárd karosszériaszerkezet ráadásul nemcsak azért fontos, mert egy ilyen autó kezesebben irányítható, hanem azért is, mert hatásosabb ütközésvédelmet nyújt. Az önlyukasztó szegecsekkel biztonságosan rögzíthetők egymáshoz az eltérő típusú fémek, amire a hagyományos hegesztés nem lenne alkalmas. Az LC gyártásában ott kapnak szerepet, amikor az autó alsó részén össze kell kötni az alumínium és acél elemeket; a tökéletes precizitás érdekében lézersugár jelöli ki, hová kerüljenek a szegecsek.

 Váltófülek: Érezni az autót
A Lexus azt szeretné, ha az LC volánja mögé beülve mindenki úgy érezné, hogy eggyé vált az autóval, ezért a tervezők a legapróbb részletek kidolgozásánál is az emberi benyomásokra összpontosítottak. Ezzel a szemlélettel készültek a kormány mögötti váltófülek, amelyekkel manuális kapcsolhatjuk a sebességfokozatokat. A hűvös tapintású magnéziumból készült kapcsolók finoman kidolgozott profilja szinte belesimul a kézbe, és akkor is ösztönösen megtalálhatjuk őket, amikor menet közben mindig más és más pozícióban markoljuk a kormánykereket.

Karosszéria: Legyen erősebb és könnyebb!
Az LC tökéletes kiegyensúlyozottságában az is fontos szerepet játszik, hogy a mérnökök különféle fémek és anyagok párosításával egyszerre tették szilárdabbá és könnyebbé a karosszériát. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a megfelelő anyagot a megfelelő helyen használják, ezért a motorháztető és az első sárvédő alumíniumból készült, ami nemcsak könnyű, hanem a gyalogosok sérülésének kockázatát is csökkenti. Az ajtók szerkezetében különféle anyagokat kombináltak, többek közt sajtolt karbonszál-kompozitot (CSMC) és alumíniumot; ennek köszönhetően ötven százalékkal könnyebbek lettek, mint egy hagyományos ajtó, így ezek az elemek is jelentősen hozzájárulnak az autó alacsony súlypontjához, vagyis a kiváló irányíthatósághoz.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER