2010. szeptember 27. hétfő, 21:11

 

A Chevrolet Volt akkumulátora segítheti a megújuló energiaforrások térnyerését.
Együttműködés az ABB csoporttal az akkumulátor másodlagos felhasználásán.

 


A General Motors és az ABB csoport közösen fogják kivizsgálni a Volt elektromos autó akkumulátorának másodlagos felhasználásával kapcsolatos lehetőségeket. A cél annak a megállapítása, miként hasznosítható fel az akkumulátor, mint megújuló energiaforrás, amely növelné a szél- és napenergia kiaknázásának hatékonyságát.

Az együttműködés alapját az a szándéknyilatkozat fektette le, amelyet a napokban írt alá a General Motors és az ABB csoport az Egyesült Államokban.
A két vállalat az együttműködés keretében azt fogja kutatni, miként használható a Volt elektromos autó 16 kilowattórás akkumulátora, miután életciklusát sikeresen befejezte az autóban, mint elektromos energiatároló különböző energetikai rendszerekben.
A végső cél nem más, mint az Államok villamos energiai hálózata hatékonyságának fokozása innovatív és költségkímélő módon.

„A Volt akkumulátorának jelentős maradványkapacitása lesz akkor is, amikor befejezi „pályafutását” az autóban” – emelte ki Micky Bly, a General Motors igazgatója, aki felelős az  elektromos rendszerek, hibrid meghajtások, elektromos autók és akkumulátorok fejlesztéséért. „Ezért egyesítjük erőnket az ABB-vel, hogy a Volt akkumulátorának az autózáson túlmutató környezetkímélő felhasználásán dolgozzunk.” – folytatta Bly. „Az akkumulátor teljes életciklusára kiterjedő megoldásokon fáradozunk majd közösen az ABB-vel”

A Chevrolet Volt megnövelt hatótávolságú elektromos autó vásárlóit az USA-ban nyolc év vagy 100 ezer mérföld kiterjesztett garancia illeti meg a korszerű lítium-ion akkumulátorral kapcsolatban. Ez az autóipar jelenleg leghosszabb, mindent átölelő garanciája az elektromos autók terén, amely ugyanakkor az autó következő tulajdonosára is ingyenesen kiterjeszthető. A fenti garancia fedi mind a 161 szerkezeti elemét az akkumulátornak, amely 95 százalékban GM tervezésű, valamint fedezetet nyújt a akkumulátor termikus stabilizáló rendszerére, az elektromos töltés rendszerére és az elektromos meghajtásra.

Az ABB a világ legnagyobb villamos energiai hálózatok gyártója, vezető vállalat az energetikai és automatizálás technológiák terén. Műszaki megoldásaival növeli az energiaszolgáltatók valamint az ipari felhasználók hatékonyságát, egyben csökkentve a környezetünk terhelését.
„Az elektromos autók akkumulátorának másodlagos felhasználása számunkra nagyon izgalmas kutatási terület. Az itt elért eredmények jelentős gazdasági és környezetvédelmi haszonnal kecsegtetnek.” – emelte ki Bazmi Husain, az ABB intelligens hálózatok részlegének vezetője.

chevrolet volt akkufelhasznalas


A két vállalat mérnökei és kutatói az alábbi területeken egyesítik erőiket:
•    Megújuló energia tárolása: szél- és naperőműben termelt elektromos energia tárolása a Volt akkumulátoros rendszerében és ezen energia igény szerinti visszaszolgáltatása az energetikai rendszerbe.
•    Hálózati terhelés optimalizálása: Az energiaszolgáltatók a Volt akkumulátorok tárolókapacitásának kihasználásával kiegyenlítik a termelési-felhasználási ingadozásokat ez által növelve a rendszer megbízhatóságát és hatékonyságát.
•    Tartalék energiaforrás hálózat kimaradás esetére: az akkumulátoros rendszerekben tárolt energia helyettesítheti a hálózatot természeti csapások által okozott kimaradások esetén, különösen kisebb települések számára
•    Fogyasztási időpont optimalizálás: ipari felhasználók esetében költségmegtakarítást eredményez, ha a felhasználó az akkumulátor használatával a nap megfelelő szakában olcsóbb energiát tölt le a hálózatból későbbi felhasználásra.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER