Címkék: BMW Gran Coupé

2019. október 16. szerda, 08:35

 

A BMW 2-es Gran Coupé világpremierjével a BMW a prémium kompakt kategóriában is elérhetővé teszi a magasabb gépkocsi-szegmensekben hatalmas sikernek örvendő négyajtós kupék karosszériakoncepcióját.

 

 

A klasszikus limuzinok extravagáns alternatívájaként kecsegtető újdonságot az egyedi stílus, a szemet gyönyörködtető megjelenés és az érzelmekkel átitatott vezetési élmény hármas egysége mentén álmodták meg a tervezők, innovatív kijelző- és járművezérlő technológiákkal, valamint jövőbe mutató, intelligens kapcsolati megoldásokkal felvértezve.

Az első BMW 2-es Gran Coupé világszerte a kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóság és a legendás menetdinamika BMW modellekre jellemző harmóniájával érkezik meg az utakra, kiváltképp vonzó belépőt kínálva a bajor prémiumgyártó modellpalettájára.

 

 

 

 A Lipcsében készülő BMW 2-es Gran Coupé a 2019 novemberében megrendezendő Los Angeles-i Nemzetközi Autószalonon ünnepli világpremierjét és minden képessége megvan ahhoz, hogy felébressze a vágyat a BMW által fémjelzett vezetési élmény iránt a nagyvárosok merőben új, dizájnközpontú célcsoportjában. Az újdonság rendkívül ígéretes modellként érkezik meg a BMW márkakereskedéseibe, főként azokon a piacokon, amelyeken a limuzin karosszériakoncepciót már eddig is kitörő népszerűség övezte. Az első BMW 2-es Gran Coupé értékesítése 2020 márciusában veszi kezdetét. Németországban a BMW 218i Gran Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 5,0 – 5,7 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 114 – 131 gramm / km)* alapára 31 950 euró, a BMW 220d Gran Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 4,2 – 4,5 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 110 – 119 gramm / km)* alapára 39 900 euró, a modellpaletta csúcsán álló BMW M235i xDrive Gran Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 6,7 – 7,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 153 – 162 gramm / km)* alapára pedig 51 900 euró.

 Merészen sportos, érzelmekben gazdag és kiváltképp extrovertált vonalvezetésével, keret nélküli ajtajaival és magabiztos kiállásával az első BMW 2-es Gran Coupé büszkén hirdeti rokonságát a BMW 4-es sorozat, a BMW 6-os sorozat és a BMW 8-as sorozat négyajtós kupéival. Mindezt ráadásul kivételesen magas szintű hétköznapi használhatósággal, kategóriájában páratlan utastéri helykínálattal és nagyméretű csomagtérrel párosítja.

A BMW 2-es Gran Coupé etalon menetdinamikai mércét állít fel kategóriájában, amelyet a sportos kisugárzás még tovább erősít. A magával ragadó vezetési élménynek a BMW vadonatúj fejlesztésű elsőkerék-meghajtású padlólemeze ágyaz meg, amelyen a BMW 2-es Gran Coupé – sok más technológiai újítással együtt – az új BMW 1-es sorozattal osztozik. A legkorszerűbb futómű-technológia és a megannyi innovatív rendszer mind menetdinamika, mind agilitás szempontjából új szintre emeli a kategóriaetalon mércét, amellyel az új BMW 2-es Gran Coupé egy csapásra a sportosságra, csúcstechnológiás járműkapcsolati megoldásokra és bőséges utastéri helykínálatra vágyó fiatal, nagyvárosi célközönség elsőszámú választásaként debütál. A BMW M235i xDrive Gran Coupé ráadásul a BMW xDrive intelligens összkerékhajtást is az alapfelszereltség részeként kínálja fel a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek.

 

 

Dinamikusan elnyújtott jármű-sziluett exkluzív részletekkel

 A BMW 2-es Gran Coupé könnyedén váltja valóra a prémium kompakt szegmensben a nagytestvérek fejedelmi eleganciáját. Leginkább szembetűnő stílusjegye a dinamikusan elnyújtott jármű-sziluett, amely a klasszikus kupék vonalvezetését idézi – ahogyan a négy, keret nélküli ajtó is. A bajor prémiumgyártó legújabb Gran Coupé modelljét olyan exkluzív részletek emelik ki a tömegből, mint a hűtőrács-pár látványos kerete, a BMW M235i xDrive Gran Coupé hálómintázatú hűtőrácsa és a vadonatúj hátsó lámpák, amelyeket a tervezők mélyen bevezettek a gépkocsi közepe felé. A két elemet egy magasfényű feketére fényezett dekorcsík köti össze, elegánsan körbeölelve a középre helyezett BMW márkaemblémát is. A hátsó lámpák és az őket összekötő dekorcsík vízszintes elrendezése a BMW 2-es Gran Coupé szélességét nyomatékosítja. Az újdonság karosszériája 4 526 milliméter hosszú, 1 800 milliméter széles, miközben csupán 1 420 milliméter magas. Az alacsonyan húzódó vonalvezetés és a sportos jármű-sziluett ellenére a modell utasait az ajtók mögött bőséges helykínálat fogadja, nem utolsósorban a 2 670 milliméteres tengelytávolságnak köszönhetően. A 430 liter térfogatú csomagtér ráadásul számtalan módon bővíthető. Mindezek jelentős mértékben fokozzák a modell kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóságát.

Alacsony, széles, sportos, és már az alapfelszereltség részeként LED-technológiával dolgozik

 Egyszerre alacsony és széles kialakításával a BMW 2-es Gran Coupé felettébb sportosan fekszik az úton. Magabiztos kiállása mindenekelőtt a dinamikus frontrészben gyökerezik, amely a BMW klasszikus stílusjegyeit modern formában értelmezte újra. A keskenyre húzott, dupla ikergyűrű-motívummal világító első fényszórókat (amelyek már az alapfelszereltség részeként teljes LED-technológiával dolgoznak, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig adaptív változatban is megrendelhetők) úgy rajzolták meg a tervezők, hogy azok minden tekintetet az elegáns hűtőrács-párra tereljenek. Utóbbi egyetlen nagyméretű elem benyomását kelti és mindkét irányba büszkén terül el. A tervezők a prémium kompakt szegmens iránymutató négyajtós kupéjának hamisítatlan stílusjegyeként a hűtőrács függőleges lamelláit elegáns kontúrral rajzolták meg, amely a szatinált alumínium használatával háromdimenziós hatást kelt. A modellpaletta zászlóshajójaként érkező BMW M235i xDrive Gran Coupé-t már első ránézésre is exkluzív stíluselem különbözteti meg, a hűtőrács lamelláit ugyanis itt háromdimenziós hálómotívum helyettesíti. A vérpezsdítően sportos stílusjegyet a zárt versenypályák teljesítményorientált gépei ihlették. A BMW M235i xDrive Gran Coupé az első lökhárítóban nagyobb méretű oldalsó légbeömlőket is visel.

Elegánsan ereszkedő tetőív és erőteljes vállrész

A BMW 2-es Gran Coupé oldalának vonalvezetése látványos fény-árnyék játékot kelt életre, újfent kihangsúlyozva a modern BMW kupék egyedi karosszériaarányait és lebilincselő eleganciáját. A kecsesen ereszkedő tetőív alatt hosszan nyúlik el az oldalsó ablaksáv, amely már ránézésre is csökkenti a hátsó kialakítás tömörségét és elegánsan nyújtja meg az alatta húzódó vállrészt. Az erőtől duzzadó hátsó kerékjárati ívek sportosságát a C-oszlopoknál alkalmazott önálló domborítás hangsúlyozza ki. Hátulnézetből az erőteljes vállrész tovább fokozza a modell szélességét és magabiztos kiállását, és ahogyan az első fényszórók, úgy a keskenyre húzott hátsó lámpák is teljes LED-technológiával világítanak, már az alapfelszereltség részeként. Vékony fénycsíkjukkal és mélyre nyúló kialakításukkal a hátsó lámpák a BMW ikonikus „L” alakú fénydizájnjának merőben új értelmezését váltják valóra, amelyek a négy részre tagolt hátsó kialakítás részeként elegáns, modern, részletgazdag benyomást keltenek.

 A sportos megjelenést 90 milliméter átmérőjű, krómozott kipufogóvégek zárják (a BMW M235i xDrive Gran Coupé egyedi, négyszög alakú kipufogóvégeket visel), a kerékívekben pedig 16”, 17” vagy 18” méretű könnyűfém keréktárcsák gurulnak. A 18” méretű felcsiszolt felnik az M Sport felszereltségi csomag és a BMW M235i xDrive Gran Coupé kiváltságai. Az opcionális extrafelszereltségek közé a 19” méretű felcsiszolt keréktárcsa-garnitúra és a nagyméretű, elektromosan működtethető panoráma üvegtető is felkerült.

 

 

Sportos hangulatú utastér lenyűgöző helykínálattal

 A BMW 2-es Gran Coupé sportos hangulatú utasterét a családos életvitelt és a hosszú távú utazások szempontjait mindvégig szem előtt tartva, kiváló minőségű anyagok felhasználásával tervezték meg a dizájnerek. Korszerű kialakítását az olyan innovatív részletek nyomatékosítják, mint például a dekorbetétek – opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető vagy a magasabb felszereltségi csomagokhoz tartozó – háttérvilágítása, amelyet hat különböző árnyalatban állíthatnak be a bajor prémiumgyártó ügyfelei. Bőséges helykínálatával a BMW 2-es Gran Coupé egy csapásra rácáfol az elegáns kupé-sziluett mögé sejtett, szűkös előítéletekre, hiszen a hátsó üléssorba játszi könnyedségű beszállást garantál, ahol az utasok ráadásul a BMW 2-es Coupé hátsó üléssorához képest 33 milliméterrel nagyobb térdteret élvezhetnek. Az üléspozíció mindeközben 12 milliméterrel magasabbra került. A csomagtér alapesetben 430 liter térfogata 40 literrel múlja felül a kétajtós 2-es BMW hasonló értékét és a hátsó üléssor 40:20:40 arányban osztott támlájának ledöntésével még tovább bővíthető. A hátsó üléssor a csomagtérből is teljes egészében előre hajtható, az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Comfort Access funkcióval felszerelt modellek esetében pedig a csomagtérajtó egy láblendítéssel nyitható és egyetlen gombnyomással zárható.

Középpontban a vezető

 A műszerfalon elhelyezett járművezérlő gombok mindegyike a vezető köré összpontosul, a csoportosított funkciók pedig – úgy mint a fűtőrendszer, a légkondicionáló és a különféle vezetési üzemmódok – könnyű használhatóságot ígérnek. Az első BMW 2-es Gran Coupé opcionális extrafelszereltségei között a BMW központi operációs rendszerének legújabb, 7.0 verziója is megtalálható, amelynek intelligens információszolgáltató koncepciója – az opcionális extrafelszereltség részeként ugyancsak elérhető BMW Gesztusvezérléssel – két nagyméretű digitális kijelzővel dolgozik együtt (a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés esetében egyenként 10,25” képernyő-átmérővel), a BMW Live Cockpit műszerfal-elrendezés formai megoldásai és dizájnkoncepciói pedig a BMW fényszóróinak dupla ikergyűrű-motívumát idézik. A nagyfelbontású, érintőképernyőként is funkcionáló központi kijelző a műszerfal közepén kapott helyet, a BMW által megszokott módon a vezető felé fordítva. A bajor prémiumgyártó ügyfele maximálisan személyre szabhatja a központi kijelzőn megjelenített tartalmakat, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig a 9,2” kivetítő-átmérőjű, színes BMW Head-Up kijelző is elérhető, hogy egy pillanatra se kelljen levennie tekintetét az útról.

Intuitív járművezérlés a BMW iDrive operációs rendszer vezérlőtárcsájával, érintésekkel, hangutasításokkal és gesztusokkal

 A BMW 2-es Gran Coupé utasai a vezetési szituációhoz és személyes preferenciáikhoz leginkább illeszkedő módon kommunikálhatnak az autóval, amelyet a bajor prémiumgyártó ügyfelei a középkonzolon és a kormányon elhelyezett gombokon kívül a BMW iDrive operációs rendszer vezérlőtárcsájával (amelyet a BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezéstől felfelé érintés-érzékeny felülettel kínál a gyártó) és már az alapfelszereltség részeként is érintőképernyőként funkcionáló, 8,8” képernyő-átmérőjű központi kijelzőn keresztül vezérelhetnek. A BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezés navigációs rendszert és hangutasításokkal vezérelhető online funkciókkal kiegészített, intelligens hangutasítást is tartogat.

 A legmagasabb szintű műszerfal-elrendezést a BMW Live Cockpit Professional jelenti, amelynek a BMW Intelligens Személyi Asszisztens (BMW Intelligent Personal Assistant) és a két darab nagyfelbontású, egyenként 10,25” képernyő-átmérőjű, teljes mértékben digitális kijelző is része. A BMW központi operációs rendszerének legújabb, 7.0 verziójával dolgozó BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés a legkorszerűbb járműkapcsolati megoldásokkal és a legátfogóbb személyre szabhatósági lehetőségekkel kényezteti a bajor prémiumgyártó ügyfeleit. A technológia két leginnovatívabb újítása az adaptív navigációs rendszer és a merevlemez-alapú multimédiarendszer. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Gesztusvezérlés hét különböző gesztust képes megkülönböztetni egymástól, ezek közül kettőhöz pedig a BMW ügyfelei a személyes preferenciáikhoz leginkább illeszkedő két funkciót rendelhetik hozzá.

 

 

Ötféle felszereltségi szint és egy csúcsmodell

 Ötféle felszereltségi szintjével az első BMW 2-es Gran Coupé számos személyre szabhatósági lehetőséget kínál a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek. A Luxury Line felszereltségi csomag például szatinált alumíniumból készült dekorbetétekkel és Dakota bőr üléskárpittal helyezi középpontba a modell kifinomult stílusát és kényelmét. A prémium kompakt szegmens iránymutató négyajtós kupéjának sportos oldalát eközben két különböző felszereltségi csomag hivatott kihangsúlyozni: a Sport Line felszereltségi csomag magasfényű feketére fényezett dekorbetéteket és a BMW Individual magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomag ablakkereteit tartogatja, az M Sport felszereltségi csomag pedig egyedi légbeömlő-betétekkel, magasfényű feketére fényezett dekorbetétekkel, szatinált alumíniumból készült hűtőrács-lamellákkal, Dark Shadow árnyalatú BMW M hátsó lökhárító-betéttel, BMW M sportkormánnyal és Trigon/Sensatec bevonatú sportülésekkel tesz egy lépést a BMW M235i xDrive Gran Coupé csúcsmodell felé. A modellpaletta csúcsán helyet foglaló BMW M235i xDrive Gran Coupé exkluzivitását Cerium Grey árnyalatú stílusjegyek hangsúlyozzák, hálómintázatú hűtőráccsal, magasfényű feketére fényezett BMW M hátsó lökhárító-betéttel és a karosszéria színére fényezett hátsó légterelő szárnnyal.

Sportautós agilitás és vérpezsdítő menetdinamika

 Ahogyan az új BMW 1-es sorozat, úgy az első BMW 2-es Gran Coupé is a bajor prémiumgyártó csúcstechnológiás elsőkerék-meghajtású padlólemezére épül. A technológia kifejlesztésekor a BMW Group tervezőmérnökei részletekbe menően kiaknázták a vállalatcsoporton belül, hosszú évek alatt felhalmozott elsőkerék-meghajtású szaktudás legjavát és a BMW i divíziótól is innovatív technológiákat emeltek át, a BMW 2-es Gran Coupé így nem csupán az utastéri helykínálat terén, de a menetdinamika terén is vadonatúj mércét állít fel a prémium kompakt szegmensben. A legkorszerűbb futómű-technológia, a számos tervezőmérnöki innováció, a vadonatúj fejlesztésű alkatrészek és az autó menetdinamikai adottságait felügyelő vezérlőrendszerek tökéletes együttműködése rendkívüli agilitást eredményez: a BMW 2-es Gran Coupé érezhetően gyors és precíz rendszerreakciókat garantál, amellyel új szintre emeli a vezetés élményét.

Kulcsfontosságú alkotóelem e téren a BMW i3s tisztán elektromos prémium kompakt (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 14,0 – 14,6 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km)** technológiai örökségeként alkalmazott ARB technológia (hajtásfüggő kipörgés-korlátozás), amely száraz, nedves és átmeneti útfelületen, havas úton és jeges körülmények közepette is minden korábbinál gyorsabban és pontosabban felügyeli az egyes kerekek esetleges kipörgését, ezzel intenzív gyorsulás és kanyarodás közben is optimalizálva a kerekek tapadását. A BMW 2-es Gran Coupé alapfelszereltségeként kínált ARB technológia kipörgésvezérlő rendszerét a tervezők a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) vezérlőegysége helyett közvetlenül a motor vezérlőelektronikájába integrálták, amelynek köszönhetően a jelcsatorna jelentősen lerövidült. Az információáramlás így háromszor, a vezető által érzékelt rendszerreakció pedig tízszer gyorsabb lett. A dinamikus menetstabilizáló rendszerrel szorosan együttműködő, hajtásfüggő kipörgés-korlátozás ráadásul anélkül csökkenti az elsőkerék-meghajtású modelleknél tapasztalható hajtási befolyást, hogy megtörné az oldalirányú gyorsulás felépülésének folyamatát.

Hajtási befolyásoktól mentes kormányozhatóság BMW Performance Control teljesítményvezérlő csomaggal

 Az ARB technológia működését az első BMW 2-es Gran Coupé-hoz ugyancsak alapfelszereltségként kínált BMW Performance Control teljesítményvezérlő csomag is segíti, amely kanyarodás közben az ívbelső kerekek intelligens fékezésével fokozza a modell agilis vezethetőségét. Az eredmény szinte hajtási befolyásoktól mentes kormányozhatóság. Az ARB technológia és a BMW Performance Control teljesítményvezérlő csomag a BMW M235i xDrive Gran Coupé fedélzetén is megtalálható, amelynek alapfelszereltségébe ráadásul nem csupán a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás, de a vadonatúj fejlesztésű, teljesen mechanikus Torsen önzáró differenciálmű is beletartozik. Utóbbi az első féltengelyek összezárásával ígér minden korábbinál sportosabb vezetési élményt. A differenciálművet a mérnökök a nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltóba építették be, amely a Launch Control elnevezésű rajtprogram aktiválása esetén már az első és a második sebességi fokozatban is a kerekekre zúdítja a motorból érkező 450 Nm csúcs forgatónyomaték legjavát. A BMW M sport kormánymű minden korábbinál élénkebb reakciója érezhetően sportosabb agilitást, a bajor prémiumgyártó ügyfeleiben pedig még nagyobb kanyaréhséget eredményez. A BMW M sport fékrendszer eközben minden vezetési szituációban kimagasló kopásállóságról és bőséges fékerő-tartalékról tesz tanúbizonyságot. A BMW M sport kormánymű és a BMW M sport fékrendszer az opcionális extrafelszereltség részeként a BMW 2-es Gran Coupé többi motorváltozatához is elérhető.

 

 

Háromféle futómű-hangolási lehetőség

 A BMW 2-es Gran Coupé alapfelszereltségéhez kínált futóművet úgy hangolták be a mérnökök, hogy az mindegyik hajtáslánc-változattal kényelmesen dinamikus vezethetőséget garantáljon. A bajor prémiumgyártó ügyfelei ugyanakkor az opcionális extrafelszereltség részeként a 10 milliméteres hasmagasság-csökkenést kínáló BMW M sport futóművet és a változó lengéscsillapítás-vezérléssel (VDC – Variable Damper Control) dolgozó adaptív futóművet is megrendelhetik az autó alá. Utóbbi megoldás esetén a vezető a vezetési élménykapcsolón (Driving Experience Control) keresztül kétféle csillapítási hangolást is aktiválhat: a kényelemre összpontosító COMFORT üzemmódot és a dinamikusan dolgozó SPORT üzemmódon. Az adaptív futómű és a BMW M sport futómű egyaránt megerősített stabilizátor rúddal dolgozik. A BMW 2-es Gran Coupé összes hajtáslánc-változata többkaros hátsó kerékfelfüggesztéssel gurul le a gyártósorról. Annak érdekében, hogy minden ügyfele a személyes preferenciáihoz leginkább illeszkedő futómű-hangolás mentén élhesse át a vezetés élményét, a BMW háromféle futómű-hangolási lehetőséget kínál fel – az alapfelszereltség részeként kényelemre hangolt beállítástól kezdve, egészen a BMW M sport kormányművel és BMW M sport fékrendszerrel dolgozó BMW M sport futómű extrém dinamikus hangolásáig. A legszélesebb futómű-hangolási tartományt azonban a változó lengéscsillapítás-vezérléssel (VDC – Variable Damper Control) dolgozó, BMW M sport fékrendszerrel kiegészített adaptív futómű garantálja.

Piaci bevezetés háromféle erőforrással

Az első BMW 2-es Gran Coupé piaci bevezetésekor a bajor prémiumgyártó ügyfelei a BMW EfficientDynamics motorcsalád legújabb nemzedékének háromféle (egy dízel és kétféle benzines) erőforrása közül választhatnak. Mindegyiken részletekbe menő finomításokat hajtottak végre a mérnökök, hogy minden korábbinál alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és károsanyag-kibocsátást, egyes esetekben pedig ezzel párhuzamosan nagyobb teljesítményt érjenek el. A BMW 2-es Gran Coupé belépő szintű erőforrása a BMW 218i Gran Coupé motorterében dolgozó háromhengeres benzinmotor, amely 103 kW / 140 lóerő maximális teljesítményre képes. A BMW 220d Gran Coupé meghajtásáról egy 2.0 liter hengerűrtartalmú, négyhengeres dízelmotor gondoskodik, amelynek maximális teljesítménye 140 kW / 190 lóerő, a BMW M235i xDrive Gran Coupé motorterébe pedig a BMW Group legerősebb négyhengeres motorját építették be a mérnökök – 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítménnyel.

 A csúcsmodell 4,9 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre (a BMW M Performance csomaggal 4,8 másodperc alatt), végsebességét pedig az elektronika 250 km/óránál szabályozza. A BMW 218i Gran Coupé és a BMW M235i xDrive Gran Coupé benzinüzemű részecskeszűrővel, a BMW 220d Gran Coupé pedig dízel részecskeszűrővel és nitrogén-oxid-megkötő katalizátorral szerelt SCR rendszerrel (Selective Catalytic Reduction – Szelektív Katalitikus Redukció) dolgozik. Mindhárom erőforrás maradéktalanul teljesíti az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány környezetvédelmi előírásait. A BMW 228i xDrive Gran Coupé – amelynek 2.0 liter hengerűrtartalmú, négyhengeres benzinmotorja 170 kW / 231 lóerő maximális teljesítményre képes – kizárólag az Egyesült Államokban válik elérhetővé.

Háromféle erőforrás háromféle váltóval

A BMW 218i Gran Coupé esetében az alapfelszereltség részeként egy hatfokozatú manuális váltó továbbítja a háromhengeres motor erejét az első kerekek felé. Az opcionális extrafelszereltség részeként a modellhez a hétfokozatú Steptronic duplakuplungos automataváltó is megrendelhető. A BMW 220d Gran Coupé nyolcfokozatú Steptronic automataváltója és a BMW M235i xDrive Gran Coupé nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltója még kényelmesebb és még simább váltásokat garantál, az intelligens járműkapcsolat pedig azt is lehetővé teszi, hogy az automataváltók az adott vezetési szituáció és az autó előtt álló útszakasz sajátosságai szerint hangolják át váltási karakterisztikájukat.

Innovatív közreműködés a magasabb gépkocsi-szegmensekből

 A BMW 2-es Gran Coupé vezetést támogató rendszereinek innovatív tárházát a magasabb gépkocsi-szegmensekben elérhető technológiai megoldások erősítik. Az intelligens technológiák a fedélzeti kamerák élőképeit, illetve a radarok és szenzorok jelzéseit veszik számításba a jármű közvetlen és közvetett környezetének tökéletes leképezésekor, amelynek segítségével minimalizálhatják vagy teljes mértékben megelőzhetik egy esetleges közúti közlekedési baleset kockázatát. Veszély esetén a jármű nem csupán figyelmezteti a bajor prémiumgyártó ügyfeleit, de automatikus kormánymozdulatokra és fékezési manőverekre is képes. Ügyfeleinek Európában a bajor gyártó a prémium kompakt szegmens iránymutató négyajtós kupéját már alapfelszereltségként automata fékező funkcióval dolgozó, ütközésre és gyalogosokra figyelmeztető rendszerrel (Collision and Pedestrian Warning with City Braking) kínálja, amely nem csupán a gyalogosokat, de az úttest mentén közlekedő kerékpárosokat is észreveszi.

Ugyancsak a BMW 2-es Gran Coupé alapfelszereltségének része az aktív sávtartó technológiával dolgozó, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), amely a 70 és 210 km/óra közötti sebességtartományban automatikusan képes tartani a felfestett forgalmi sávot. Az opcionális extrafelszereltségek között ugyanakkor a 160 km/órás sebességig működő, Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control), valamint a sávváltásra figyelmeztető rendszerrel (Lane Change Warning), a hátsó ütközésre figyelmeztető rendszerrel (Rear Collision Warning) és a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszerrel (Crossing Traffic Warning) dolgozó Driving Assistant csomag is megtalálható.

Parkolóasszisztens (Parking Assistant) innovatív tolatási segédlettel (Reversing Assistant)

A BMW 2-es Gran Coupé a parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control), a tolatókamera és a parkolóasszisztens (Parking Assistant) opcionális extrafelszereltségként megrendelhető hármasával segíti a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek parkolási manővereit. A parkolóasszisztens a párhuzamos és merőleges parkolásban is meghatározó segítséget nyújt, sőt mi több, a párhuzamosan beparkolt járművet képes magától ki is vezetni a parkolóhelyről. Az opcionális extrafelszereltségek palettáján az innovatív tolatási segédlet (Reversing Assistant) is megtalálható: a technológia a parkolást megelőző összes, legfeljebb 36 km/órás sebességgel menetirányba megtett út pontos kormánymozdulatait eltárolja, hogy tolatáskor milliméterre pontosan ugyanazt a mozdulatsort ismételhesse meg visszafelé – maximum 50 méteren, legfeljebb 9 km/órás sebességgel.

Az okostelefon, mint slusszkulcs

 Az első BMW 2-es Gran Coupé opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján két olyan okos funkció is megtalálható, amelyek korábban csak a magasabb gépkocsi-szegmensekben elérhető BMW modellek kiváltságai voltak: a BMW Digital Key digitális kulcs és a BMW Intelligens Személyi Asszisztens (BMW Intelligent Personal Assistant). A BMW Digital Key digitális kulcs lehetővé teszi a bajor prémiumgyártó ügyfelei számára, hogy okostelefonjukkal működtessék BMW modelljük központi zárját: a készüléket elegendő közel tartani az ajtónyitó kilincshez, és a technológia máris aktiválódik – akkor is, ha az okostelefon akkumulátora teljesen lemerült. A volán mögé ülve az erőforrás is azon nyomban indíthatóvá válik, amint a bajor prémiumgyártó ügyfelei elhelyezik a készüléket a számára kialakított rekeszben vagy a vezeték nélküli okostelefon-töltést garantáló tálcán. A BMW Digital Key digitális kulcs akár öt felhasználóval is megosztható. A technológia alkalmazásához minimum Android 8.0 operációs rendszert futtató Samsung Galaxy készülék szükséges.

BMW Intelligens Személyi Asszisztens: egyszerre szakértő és beszédpartner

 A BMW 2-es Gran Coupé forradalmi járművezérlő koncepciójának egyik legnagyobb újítása az új BMW 3-as limuzinban leleplezett és az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Intelligens Személyi Asszisztens, amely fedélzeti szakértőként gyakorlatilag az adott BMW modell összes funkcióját tökéletesen ismeri. A „Helló BMW!” („Hey BMW”) hangutasításra bekapcsoló, intelligens technológia segítségével a bajor prémiumgyártó ügyfelei élő szóban működtethetik a jármű különböző funkcióit és átfogó információkat is lekérhetnek. A BMW Intelligens Személyi Asszisztens egy önálló személyiséggel felvértezett, digitális karakter, amely képes megtanulni a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek napi rutinját, megjegyezni kedvenc járműbeállításaikat és elsajátítani szokásaikat, hogy az adott helyzetekben és környezetekben egyre közvetlenebb és készségesebb módon biztosíthassa szolgáltatásait.

A technológia ugyanakkor nem csupán a vezető utasításait képes végrehajtani, de minden pillanatban segítségre készen áll és a hosszabb beszélgetésekben is partnernek tekinthető. A BMW Intelligens Személyi Asszisztens egyik legkülönlegesebb funkciója, hogy a többi vezetést támogató rendszerrel ellentétben a BMW ügyfelei itt tetszésük szerint nevet is adhatnak a digitális személyiségnek, amely így sokkal egyedibb karakterré, a bajor prémiumgyártó ügyfeleivel kialakított kapcsolatai pedig még személyesebbé válnak.

Connected Navigation opció a minél pihentetőbb utazásért

A Connected Navigation opció intelligens szolgáltatásai lehetővé teszik, hogy útvonaltervezéskor a technológia számos külső és belső információt számításba vegyen. Okoskészülékeik segítségével a BMW 2-es Gran Coupé vezetői könnyedén elküldhetik úti céljaikat a jármű navigációs rendszerének, amely képes eltárolni és más eszközökkel szinkronizálni azokat. A parkolóhely-asszisztens (Parking Space Assistant) már jóval a célba érkezés előtt jelzi a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek a legoptimálisabb parkolóhelyeket, miközben az úti célhoz legközelebb eső parkolóház telítettségéről is percre pontos információkkal rendelkezik. A felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatás (On-Street Parking Information) és a PARK NOW szolgáltatás is az intelligens technológia szerves része. Egyes nagyvárosokban ráadásul a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek készpénzmentes, automatikus parkolódíj-fizetésre is lehetőségük van.

 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER