2011. április 22. péntek, 14:05

 

A New York-i Nemzetközi Autókiállításon került kihirdetésre, hogy a 100%-ban elektromos hajtású, zéró-emissziós Nissan LEAF lett 2011-es „Világ Év Autója", megelőzte a BMW 5-ös szériát és az Audi A8-at.

nissan leaf



A mostani elismerés a legfrissebb a kitüntetések hosszú sorában, melyeket a világ első megfizethető, a világpiac számára nagy sorozatban gyártott, tisztán elektromos hajtású autója begyűjtött, amelyet az Európai Év Autójává is megválasztottak.    

"Nagy öröm számunkra, hogy világ első nagy szériában gyártott elektromos autó, a Nissan LEAF nyerte el a rangos 2011-es Világ Év Autója díjat" - mondta a Nissan elnök-vezérigazgatója, Carlos Ghosn. „Ez a díj annak elismerése, hogy a Nissan LEAF, a zéró-emissziós közlekedés úttörője, vezethetőségében, csendességében és kiváló irányíthatóságában vetekszik a robbanómotoros autókkal. Emellett megerősíti a Nissan jövőképét és értékrendjét is, mely szerint ügyfeleinek egy fenntartható közlekedési megoldást kíván nyújtani szerte a világban."

A World Car Awards szervezet zsűrije megjegyezte, hogy „a LEAF a híd a Nissan merész elektromos világába. Ez az ötüléses ferdehátú a világ első elektromos autónak tervezett, nagy szériában gyártott autója. A Nissan adatai szerint hatótávolsága teljes töltöttség esetén 160 kilométer felett van, 8 óra alatt lehet 220 voltos áramforrásból feltölteni, és nem bocsát ki kipufogó gázokat. Alacsony súlypontja kivételes kanyarvételi tulajdonságokkal vértezi fel, és szinte teljesen mentessé teszi az alulkormányozottságtól. Mi a jó hír? Pont olyan érzés, mint egy hagyományos autó, csak csendesebb annál."

A Világ Év Autója megmérettetés 2004-ben indult útjára, és nyertesét ázsiai, európai és amerikai szakújságírókból álló zsűri választja.

A Nissan LEAF már megvásárolható Japánban, az Egyesült Államokban, és egyes európai országokban, majd 2012-ben a világ további piacon válik elérhetővé. Az autót jelenleg a Nissan oppama-i üzemében, Japánban gyártják. Gyártása 2012 végén megkezdődik majd az Egyesült Államokbéli tennessee-i üzemben, és 2013 elején a Nissan sunderland-i üzemében, Nagy-Britanniában is.

A Nissan, amely szövetséges partnerével, a Renault-val együtt a világon vezető pozíció kivívására törekszik a zéró-emissziós mobilitás terén, világszerte több, mint 90 kormánnyal, várossal és egyéb szervezettel létesített partneri viszonyt, melyek célja nem csak az elektromos járművek és lítium-ion akkumulátorok fejlesztése és gyártása, hanem a fenntartható mobilitás magvalósítása is. A Nissan átfogó megközelítéssel ösztönzi a világot a fenntartható mobilitás kialakítására, ide tartozik például a feltöltő hálózat, az infrastruktúra fejlesztése, az újrahasznosított anyagok felhasználása és a széleskörű energia-hasznosítási rendszer alkalmazása, amelynek része a  lítium-ion akkumulátorok második körben történő hasznosítása.      


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER