2011. március 06. vasárnap, 19:10

 

Legújabb design-tanulmányával a jövő formatervezéséből adott ízelítőt a Skoda a Genfi Autószalonon. E tanulmány letisztult formavilágával és a részletek iránti aprólékos figyelemmel hűen testesíti meg a Skoda iránti elvárásokat.

skoda dizajn tanulmany

Hagyomány és víziók: jövőbe mutató, nagysikerű architektúra
A Skoda modellek sikeres architektúrája alapjául a hosszú tengelytáv és a karosszéria rövid túlnyúlásai szolgálnak, egyaránt a kiemelkedő belső térkínálat szolgálatában. Emellett a dinamikusan feszes tetőívvel közösen vizuálisan is az alapvető mozgékonyság és dinamika benyomását keltik. A lendületes formákkal csatlakozó csomagtér-ajtó a Skoda modellek magas fokú funkcionalitására utal. A széles körű mindennapos használhatóság és az utastér variálhatósága a márka klasszikus értékei közé tartozik, amelyeket itt a legmodernebb formában fogalmaztak meg a tervezők. A matt felületű hűtőrács a márka esztétikai értékeit képviseli, finoman kiformált lamellái szinte a hárfa húrjait idézik.

Stílusjegyek: új márkalogó és markáns világítótestek
A középpontban minden vonal kiindulásaként az új, áttekinthetőbb grafikájú márkalogó áll, amely a motorházfedél vízszintes vonalát megtörve hangsúlyozza különös .

A Skoda új márkaemblémáját mindkét oldalról négytagú fényszóróegység fogja közre. Szimbolikus lóhere-alakzatuk a tanulmánymodellt barátságos, egyben kifejezetten praktikus arculattal ruházza fel, amely egyből szimpátiát ébreszt. A hátsó lámpatestek C-formája szintén a Skoda autóinak egyéni stílusjegyei közé tartozik, nappal és sötétben egyaránt. A design-tanulmány számára e sajátos világítási elemeket még inkább egyértelmű és karakteres formában, illetve a legmagasabb fokú precizitással dolgozták ki a tervezők.

skoda belso dizajn

Karakteres körvonalak: fény-árnyék játék és az ablakok kiegyensúlyozott grafikája
A tanulmánymodell sportosan elegáns sziluettjét a fény és az árnyékok pontosan megkomponált játéka és a határozottan meghúzott „tornádóvonal” határozza meg, különösen hatékonyan érvényesítve a formák kiegyensúlyozott arányait. Éppoly tökéletes harmónia jellemzi az oldalablakok grafikáját, a hátsó ajtók „uszonyai” a külső visszapillantó tükröket rögzítő első háromszögekre rímelnek. Az eredmény pedig teljes egészében újszerű esztétikai élmény.

A koncepciómodell egészen legapróbb részleteiig e rendkívül magas igények jellemezte design-karaktert sugározza. Hátsó lökhárítója felett például finom horony fut a hátsó lámpák és a rendszámtáblatartó között, az így keletkezett háromszögek pedig a csiszolt kristályok finomságát idézik, abszolút sajátos karaktert és egyéniséget sugározva.

Bőséges térkínálat: igényes anyagválasztás kristályüveggel
A külsejét jellemző letisztult és precíz stílus a koncepciómodell utasterében is meghatározó. A Skoda jellemző értékei, mint a bőséges térkínálat és a magas fokú funkcionalitás itt igényes anyagválasztással és elegáns formavilággal alkot kifinomult harmóniát. Az alapvetően világos környezet kellemes és barátságos hangulatot teremt.

Alapjaiban új megoldás a kristályüveg alkalmazása, amely vonzó stílusban utal a cseh kultúra és kézművesipar hagyományaira.

E designtanulmány újabb jelentős lépés a Skoda jövője felé vezető úton. Formavilága alapvetően dinamikus, miközben provokálás nélkül mozgatja meg szemlélője fantáziáját, s avatott bepillantást enged a Mladá Boleslavból, azaz a Skoda székhelyéről érkező autók jövőjébe. A formatervezők és a konstruktőrök itt új, teljes körű műszaki fejlesztőközpontban dolgozhatnak a siker felé vezető út állomásain, abszolút optimális feltételeket teremtve a gazdag hagyományokra visszatekintő cseh márka számára nagyra törő céljai megvalósításához. Ezek pedig nem kevesebbről szólnak, mint az új, feszültséggel teli formák jellemezte design és a márka hagyományos erényei – funkcionalitás, letisztult vonalak és precíz technika – megőrzése melletti folyamatos növekedés.

skoda dizajn tanulmany genf


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER