2013. július 14. vasárnap, 10:23

 

Amikor e-mailben visszaigazolta a Mini tesztautó kérést Jávor Dani a BMW-Mini PR-osa, csak annyit írt Mini One Ray és cuki lesz. Mi az, hogy cuki? Az iroda ablakából kerestük, hol áll az autó, onnan föntről megértettük, meglátva a tetőn és a motorházon végigfutó két vékony rózsaszín csíkot és a visszapillantó tükrök ugyanolyan színű burkolatát. Hát kaptunk egy nagyon csajos autót.

Mini One Ray teszt
Képgaléria
Mini One Ray teszt
A képre kattintva galéria nyílik több képpel!

Mini One Ray teszt
Mini One ára, műszaki és technikai adatai
A Mini éjszakai fényei

Node csajos-e a rózsaszín?

Gyerekkorunkban még a lányok rózsaszín, a fiúk kék rugdalózót kaptak többnyire, azonban manapság sok férfi húz vadrózsaszín pólót vagy inget, s nem csak az azonos nemhez vonzódók. Bár a látvány a mai napig furcsa, - számomra - legalább annyira, mintha egy kisfiút rózsaszín rugiba öltöztetnének, de a jelenség van.
Ezt a kis Minit egyébként mindkét nem megnézte, mivel a Mininek egyébként is van arca, különbözik az A-ból B-be eljutáshoz való átlag autóktól, színes pont a közlekedők között. A férfiak pedig többnyire beljebb is kutattak a tekintetükkel; vajon jó nő ül-e az érdekes kis járműben..

rozsaszin-mini


Minden esetre a magyar közlekedésben részt vevők csajos kisautónak ítélték a rózsaszínfülűt, akár gyalogos, - akik többen is simán leléptek elé, nem zebrán és nagyot bámulva át-sééé-tál-tak előtte, - akár autós.

Lássuk az autós példát egy X5-össel, bár a másik két német prémium márkára is általánosságban jellemző - tisztelet a kivételnek - az alábbi eset, bár tapasztalat szerint a BMW többi típusának vezetői inkább előzékenységet mutatnak.
mini-one-kutyaAz X5-ösben ülők nagy része sajnos – magyar jellemző a nagy- és drágautós erőszakosságot követi – s így soha nem fogja megtudni, milyen a BMW-s lélek és szív. Következő a közlekedési helyzet: Rózsaszínfülűnek be van állítva a tempomat az új nullás felső sebességhatárára. Közeledünk a kamionhoz, index ki, belső sávba be, de X5-ös sofőrje még gyorsít. Elkezdődik a magyar nagyobbautós kisautót lealázó színjáték. Kamion közepénél járunk X5-ös kb. 1 m-es követéssel tolná a Minit. Elérkezünk a kamion elejéhez, de ez a pimasz kis gép nem rebben el előle, ugyanis jön a következő kamion és rebbenni, befékezni, tempomat újrabeállít stb. kéne, s a megengedett sebesség felső határán megyünk. (Megjegyzem – bár jobbról ugye nem előzünk, ezt, ha tényleg nagyon siet, egy gyors művelettel megtehette volna – az X5-ös tudja ezt..) Na, a következő kamion közepénél villog, és majd’ a szalagkorláton megy. Elhagyjuk a kamiont, kisautó kimegy a külsőbe, de a magyar nagyautós vezetőnek már nem olyan sietős, ugyanis a hazánkra jellemző erődemonstráció második része következik, a befékezéses szívatás. Bár elszlalomoztunk előle, mégis úgy érezvén kiosztotta a kisautót, távozott, mi meg mentünk kifele a pályáról, s a harmadik felvonást (az utána menős, akár tettlegesség elkövetését is) már nem akarta vagy nem volt ideje lejátszani. Ismerős?

Nos ez a kis vagy rózsaszín nőiautók sorsa Magyarországon, a MINI Roadsterben nem volt ilyen vagy ehhez hasonló gond. Az autó ugyanaz, de sportkocsi a forma…
A gondolat befejezéséhez, milyen a BMW-s szív; előny nála, int menj. Nem hiszem, hogy gyorsan átgondolta volna, hogy a MINI a BMW csoportba tartozik. Egyszerűen egy női autót elengedett, nemhogy keménykedjen egy kicsi gyengével. Az X5-ös tulaja, - és a hasonlóan viselkedők - pedig a következő képet vetítik az ember elé; egy ökölvívóbajnok lever egy kamaszgyereket vagy egy kislányt, bátor..
Itt jegyzem meg sokadszor a rend őreinek, míg egy kisebb gyorshajtás 30 ezer forint, egy közúti veszélyeztetés pl. 300 ezer, nem érné meg nem csak a statisztikát javítandó, de ezen az erőszakos viselkedésen kissé változtatni? Nem kéne más hozzá, csak a jelzés nélküli Astrának vagy Fabiának a hátuljára és elejére egy kamerát tenni…


Mini One Ray nem csak rózsaszínben

A Ray a Mini One-nak egy színesített változata és az Energy Pink mellett további két színben jelenhet meg, Alien Green és Lemon Yellow, mely utóbbival már egész vagányul néz ki. Jellegzetessége egyedi embléma a hűtőrácson, indexlámpa mellett, műszerfalon, s nem utolsó sorban a belterének többféle színben választható a hangulatvilágítása Salt és Pepper csomagokban. A Mini One-hoz egyébként 3 féle csomag rendelhető: Salt, Pepper és Chili.





rozsaszin mini


A mi kis rózsaszín autónkat viszont igazi cuki csajos környezetbe akartuk elhelyezni, életképet mutatni a kis Mini jövendőbeli hölgytulajdonosának.
Kutya! Az kell nekünk egy csajos kutya! A könyvelőnknek van! Fehér kicsi gombóc, Lujzi. Na, az kell nekünk az autóhoz. Lujzi imád minket, s imádta az autót is. Érdeklődéssel vette egymaga birtokba, amikor rácsuktuk az ajtót. Megvizsgálta a kilátást mind a sofőr-, mind pedig az anyósülésből. Hátrakukkantva felmérte a hátsó ülések térkínálatát. Megtekintette az ajtókárpitot és díszítéseket, sőt a könyöklőt is alaposan szemrevételezte. Miután elvégezte a kényelmességi tesztet, kikönyökölt a vezetőülésből kecsesen és csajosan. Jól érezhette az autóban magát, mert egyáltalán nem mutatott kiszabadulni vágyó viselkedést.
mini-one-tesztLujzit végül a fotózkodás után kitessékeltük az autóból és visszaadtuk gazdájának. Az ajtót kinyitva érezhető, hogy nem spóroltak ki belőle anyagot, sportautós súlyú és tágra, majd 90 fokos szögben  nyitható. A sportautós jelleget a keret nélküli ablakok - melyeket becsípődésgátlóval láttak el - is sugallják. Beülve elöl kényelmes ülésekben helyezkedhetünk el. Hátul egy 180 centi magas ember mögé ülve szűkös a hely, de két 170-170 centi méretű személy elfér egymás mögött. A hátulra beszállást Komfort-beszállás segíti, azaz lehajtva az első ülést, előregurul.

A műszerfalra pillantva a megszokott Minis környezet és krómcsillogás fogad. A kormány mögött fordulatszámmérő, de ne aggódjunk, minden fontos információt kiad a közepén lévő digitális kijelző. A műszerfal közepén lévő kilométeróra működő dizájn, bele szerkesztve a máshol is megszokott helyen találjuk a rádió információs mezőjét és a kormányon kívül a telefon-vezérlő gombjait. Alatta CD lejátszó, a klíma és a nem szakaszos elektromos ablakemelők és ködlámpák kapcsolói található. A váltó előtt két pohártartó van, USB, Aux és 12 Voltos csatlakozók kis praktikus tároló hellyel. A kesztyűtartó rekesz fölött a műszerfalban is van kis rakhely, amelynek a borítására tették a Ray-re jellemző színes Mini emblémát. A pipere tükrök lámpával ellátottak.

mini-muszerfal


A könyöklő telefontartót rejt, a hátsó részét viszont hátsó italosüveg tartónak alakították ki.

mini-kesztyutartomini-ulesek














A csomagtartó mérete 160 liter, azonban a magas pakolhatóság miatt praktikus. A hátsó üléseket a csomagtérből egyszerűen lehajtva a raktér 680 literre nől.

mini-csomagtarto


Menettulajdonságok
A Mini One-t kétféle 75 és 96 lóerős motorral kínálják. Nálunk az utóbbi járt. 100 km/órára 10,5 másodperc alatt gyorsul. Legnagyobb nyomatékát 153 Nm @ 3,000 ford./percnél adja le. Ha megtaláljuk a helyes ritmust az autóval, lehet vele jó dinamikusan közlekedni. A váltó és a futómű eme női színváltozatban kicsit keménynek tűnt, míg a Roadsterben kifejezetten jólesett. A váltó hátramenetbe kapcsolása viszont már túl kemény. Megkértük Tündit, az amatőr gokartversenyzőt, - aki a Nissan Nismo Juke verseny nyertese is, s saját autója egy 2002-es évjáratú Rover 45-ös - mondja el a véleményét. Általánosságban szerette az autót elsőre, a menetdinamikával is teljesen elégedett volt. Egy dolgot jegyzett meg 160 centis termetéhez, túl közel van a kormány vagy túl messze vannak a pedálok.

szisz-ferenc-hungaroring


Kinek ajánljuk
Ebben a rózsaszínben igazi kis csillogó egyedi női autó, az erősebb motorral lendületesebb karakterű hölgyek ügyesen haladhatnak a közlekedési forgatagon át. A szín meghatározó, kedves, mosolygós hölgyek még pasizhatnak is vele, ha nem állnak a nagyautók útjába.
A zöld és sárga színekben már férfiautó is lehet, tekintettel, hogy nem egy testes karakteres férfiember a Mininél sokkal kisebb Fiat 500-asba is gyömöszölve magát, gokartozik boldogan.

Mini One Ray teszt
Mini One ára, műszaki és technikai adatai
A Mini éjszakai fényei



 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER