Címkék: Daily Blue Power | Év Zárt Áruszállítója | Iveco Daily | Pierre Lahutte

2018. augusztus 01. szerda, 19:12

 

Immár 40. születésnapját ünnepelheti a hosszú távon fenntartható üzemű Daily Blue Power családjáért a 2018-as „Nemzetközi Év Zárt Áruszállítója” („International Van of the Year 2018”) díjjal kitüntetett IVECO Daily. 

 

Az 1978-ban bemutatott Daily hátsókerékhajtással és független első felfüggesztésekkel kiegészített teherautó-alvázával valósággal forradalmasította a könnyűkategóriájú teherszállítást, egyaránt egyedülálló sokoldalúságot, megbízhatóságot és gazdaságosságot kínálva.

A napjainkban már harmadik nemzedékében járó Daily folyamatosan fejlődött az elmúlt 40 esztendő során, ám mindvégig hű maradt eredeti génjeihez, egyre tovább tágítva a fejlesztés határait és kielégítve az ügyfelek mind magasabb igényeit – hogy napjainkra a hosszú távú fenntarthatóság bajnokává lépjen elő.

A bemutatkozása óta eltelt 40 év során a Daily számos technikával jelent meg elsőként a szakmában, illetve aratott elismerést a szakértők körében, nemzetközi díjak mély benyomást keltő gyűjteményével.

Torino, 2018. július 19.


Immár 40 esztendeje tágítja egyre tovább és tovább az IVECO Daily a fejlesztés, a sokoldalúság és a gazdaságosság határait a könnyűkategóriájú haszonjárművek körében. 1978-as bemutatkozása óta alapvető, a teljes szakmát megváltoztató fejlesztések jellemzik, a hátsókerékhajtással és független első felfüggesztésekkel szerelt teherautó-alváz alkalmazásától egészen a közös nyomócsöves (common-rail) technika 1999-es – világszerte első – bevezetéséig, valamint – a kormányzás és fékezés alatti kedvezőbb irányíthatóság szolgálatában – az elektronikus menetstabilizáló rendszer (Electronic Stability Program; ESP) alkalmazásáig.

A megjelenése óta eltelt évek során a Daily folyamatosan fejlődött, hogy megfeleljen az ügyfelek mind komolyabb igényeinek, ám eközben is mindvégig hű maradt eredeti génjeihez. Gazdaságos és környezetkímélő technikáival – amint e szempontok mind meghatározóbbá váltak a szállítmányozásban – élen járva egyedülálló Daily Blue Power koncepciójával egészen napjainkig a szakma élvonalát képviseli a hosszú távú fenntarthatóság terén. Olyan járműcsaládról van szó, amely megszabadítja a szállítmányozó vállalkozásokat a legszigorúbb környezetvédelmi előírások kötöttségeitől és amelyet a 2018-as „Nemzetközi Év Zárt Áruszállítója” („International Van of the Year 2018”) díjjal is elismertek.

A három kontinensen gyártott és 110 ország útjait járó, több mint hárommillió Daily egyértelműen jelzi a modellcsalád népszerűségét és kivételes képességeit, hogy szerte a világon alkalmazkodjon ügyfeleink speciális igényeihez.

Amint Pierre Lahutte, az IVECO márka elnöke hangsúlyozta: „Az idén a Daily történetének fontos mérföldkövét ünnepeljük – a modellcsaládét, amely már a kezdetektől a szakma élén járt és 40 esztendeje vezeti annak átalakulását a hosszú távon fenntartható szállítmányozás felé. Hosszú története során a szállítmányozó vállalkozások és a szakértők körében egyaránt óriási sikert aratott, szerte a világon számos díjat begyűjtve. E járműcsalád mindig is a jövőbe tekintett, alapvető értékeihez – sokoldalúság, megbízhatóság és gazdaságosság – hűen felelve meg már előre vásárlói elvárásainak, s mindenkor ügyfeleink kiváló partnereként az üzlet és a hosszú távon fenntartható környezetvédelem terén.”

Napjainkban a Daily a szakma élvonalát képviseli, sikerét pedig az alapvető erényeinek köszönheti – kezdve egyedi alvázától, amely jól ismert robusztus konstrukciójának és sokoldalúságának alapja. A különleges C-profilú acél kereszttartókkal erősített teherviselő szerkezet a legkülönfélébb alkalmazások szerinti kialakításokhoz is ideális alapot kínál a felépítménygyártók számára, olyan speciális járművek, mint például a lakóautók, a csomagkézbesítő, hulladékgyűjtő, billencs-, darus, kommunális és műszaki mentő járművek, vagy épp a mentőautók gyártásakor. A Daily olyan egyedi műszaki megoldásaival is elismerést aratott, mint például hátsó- vagy összkerékhajtása.

A Daily család 3,3 és 7,2 tonna össztömeg között, illetve 7,3-től egészen 19,6 köbméter raktérfogatig egyaránt a piac legszélesebb palettáját kínálja. Fejlett megoldásai a legkorszerűbb technikával emelik új szintre menetteljesítményeit és kényelmét, s kínálnak még szélesebb körű connectivity-lehetőségeket, illetve gondoskodnak még kedvezőbb teljes birtoklási költségszintről (Total Cost of Ownership) – mindvégig e modellek kiemelkedő „üzleti érzékét” tükrözve és tökéletes üzleti partnerré avatva őket.

Blue Power családjával a Daily a hosszú távú fenntarthatóság területén állt az élre, a lefejlettebb dízel és alternatív hajtástechnikával hozza el a jövőt. Ilyen modell a Daily Euro 6 RDE 2020 Ready, amely az első könnyű haszonjárműként felel meg már most a 2020-as valós üzemi körülmények közötti károsanyag-kibocsátási (Real Driving Emissions) előírásoknak, a Daily Hi-Matic Natural Power, az első nyolcfokozatú automata sebességváltóval kínált, földgázüzemű (CNG) könnyűkategóriás haszongépjármű, valamint a nulla károsanyag-kibocsátású Daily Electric. E modellcsalád tökéletes megoldást kínál a korlátozások nélküli városi és városkörnyéki szállításra, éjjel-nappal elérhetővé téve a legszigorúbb zaj- és károsanyag-kibocsátási előírások jellemezte városközpontokat is.

40 éve „első” – és mércéül szolgál

  • 1978: az első Daily egy 17 köbméteres és 210 centiméter belmagasságú raktérrel kialakított, zárt áruszállító – az első a piacon –, amelyet 2,5 literes dízelmotor hajt
  • 1984: az első Daily 4×4 bemutatkozásával bővül a család
  • 1985: a TurboDaily az első könnyűkategóriájú haszonjármű turbódízel technikával
  • 1992: legördül a szerelőszalagról az első példány a spanyolországi Valladolidban
  • 1996: kétféle motorra bővül a Daily kínálata: a 2,5 literes turbófeltöltésű dízel mellé megérkezik az új, még erősebb 2,8 literes erőforrás
  • 1998: az ECODaily az első földgázüzemű (Compressed Natural Gas; CNG) könnyűkategóriás haszongépjármű
  • 1999: megérkezik a piacra a Daily második generációja és máris elnyeri a 2000-es „Év Zárt Áruszállítója” („Van of the Year 2000”) díjat – az első modell a piacon közös nyomócsöves (common-rail) technikával
  • 2000: a suzzarai gyár mellett Brazíliában is beindul a gyártás
  • 2004: ismét bővül a Daily család, ezúttal egy még erősebb, akár 176 lóerős, 3,0 literes turbófeltöltésű dízelmotorral
  • Ugyanebben az évben Kínában is megkezdődik a Daily gyártása
  • 2006: az új dizájn mellett megjelenik az irányíthatóságot kormányzás és fékezés közben szabályozó elektronikus menetstabilizáló rendszer (Electronic Stability Program; ESP)
  • 2009: héttonnás változattal bővül az eleve széles paletta
  • Ugyancsak 2009-ben mutatkozik be az innovatív Daily Electric
  • 2010: a Daily világszinten eléri a kétmilliós értékesítési darabszámot
  • 2014: bemutatkozik a Daily harmadik generációja és máris a 2015-ös „Év Zárt Áruszállítója” („Van of the Year 2015”) díjjal tüntetik ki; látványosan hódítja meg a piacokat és világszerte számos díjat gyűjt be; széles kínálatában az IVECO a kategóriában egyedülálló nyolcfokozatú automata sebességváltójával szerelt, új Daily Hi-Matic is megjelenik és egyből „bestsellerré” válik
  • 2016: e sikerek alapjain a Daily Euro 6 olyan fejlett technikákkal emeli tovább a mércét, mint a forgatónyomaték-szintet lehetőség szerint automatikusan, a vezető beavatkozása nélkül csökkentő EcoSwitch PRO rendszer, amely a termelékenység kárára kötött kompromisszumok nélkül mérsékli az üzemanyag-fogyasztást; a forradalmi BUSINESS UP alkalmazás révén a connectivity is új szintre lép
  • 2017: a hosszú távon fenntartható üzemű Daily Blue Power család háromféle hajtásrendszer egyedi kínálatával érkezik a piacra: elektromos, földgázüzemű, illetve a legfejlettebb dízeltechnika, amely hatályba lépése előtt már három évvel kielégíti a valós üzemi körülmények közötti 2020-as károsanyag-kibocsátási (Real Driving Emissions) előírásokat; a sorozat elnyeri a 2018-as „Év Zárt Áruszállítója” („Van of the Year 2018”) díjat

Daily – 40 év díjai

A Daily család díjak sokaságát gyűjtötte össze története során, különösen legutóbbi generációja büszkélkedhet számos elismeréssel:

  • 2015-ös „Nemzetközi Év Zárt Áruszállítója” („International Van of the Year 2015”) (Európa)
  • „2015 Legjobb Kézbesítő Haszonjárműve” („KEP Transporter 2015”) (Németország)
  • 2015-ös „Kézbesítő Haszonjármű Innovációs Díj” („Innovation Award for KEP Transporter 2015”) – Daily Hi-Matic (Németország)
  • 2016-os „Európai Innovációs Díj” („European Innovation Award 2016”) – Daily Hi-Matic (európai lakóautók)
  • „2016 Legjobb Haszonjárműve” („Best Commercial Vehicle 2016”) (Chile)
  • 2016-os „Legjobb Haszonjármű 3,5 tonnáig” („Best Commercial Vehicle up to 3,5 ton 2016”) (Németország)
  • 2017-es „Év Nagyméretű Zárt Áruszállítója” („Large Van of the Year 2017”) (What Van? díjak – Egyesült Királyság)
  • 2017-es „Nemzeti Szállítási Díj” („National Transport Award 2017”) (Spanyolország)
  • 2017-es „Év Hosszú Távon Fenntartható Üzemű Teherautója” („Sustainable Truck of the Year 2017”) – Daily Electric (Olaszország)
  • 2017-es „Év Nemzetközi Minibusza” („International Minibus of the Year 2017”) – Daily Tourys (Európa)
  • 2018-as „Év Hosszú Távon Fenntartható Üzemű Teherautója” („Sustainable Truck of the Year 2018”) – Daily Hi-Matic Natural Power (Olaszország)
  • 2018-as „Nemzetközi Év Zárt Áruszállítója” („International Van of the Year 2018”) – Daily Blue Power (Európa)
  • 2018-as „Kína Év Zárt Áruszállítója” („China Van of the Year 2018”) – China Daily van (Kína)
  • 2018-as „Év Zárt Áruszállítója” („Van of the Year 2018”) – Daily Blue Power (Danish Automotive Journalists Association)
  • 2018-as „Legjobb Haszonjármű” („Best Utility Vehicle 2018”), három kategória: transzporter 3,5 tonnáig és afelett, illetve minibuszok (ETM Verlag Readers’ Choice Awards – Németország)

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER