2013. március 11. hétfő, 19:50

 

Az ország 26 szakiskolájából összesen 59 háromfős csapat nevezett az idei Autótechnika Országos Tanulmányi Versenyére. A verseny első fordulója az Autótechnika szakportálon zajlott. Meghatározott idő alatt kellett az interneten feltett kérdéseket megválaszolni. A középdöntőbe 8 csapat juthatott be, számukra egyedülálló feladatot talált ki a versenybizottság elnöke, dr. Nagyszokolyai Iván főszerkesztő.

bosch-gyujtogyertya

A Bosch cég 2013-ban megünnepli a gyújtógyertya feltalálásának 111. évfordulóját. A gyújtógyertya szabadalmát a nagyfeszültségű mágnes gyújtással együtt a Bosch 1902. január 7-én kapta meg. Az első, motorba épített nagyfeszültségű gyújtógyertya a Bosch műhelyében 1902. szeptember 24-én készült el. Az első gyújtógyertya szerelt gyertya volt, középelektródája, szigetelése, testelektródája csavarkötéssel rögzül.

Ezt a gyújtógyertyát kell most a versenyző csapatoknak elkészíteniük. Természetesen kapnak hozzá induló segítséget, és ők maguk is kiegészíthetik tudásukat a szükséges információkkal. A feladat első része tehát a rendelkezésre álló forrásanyag alapján a részletrajzok és az összeállítási rajz elkészítése. A hiányokat okos megfontolással kell pótolni. Ezután el kell készíteni a gyújtógyertyát 1:1 méretarányban. Az anyagmegválasztás szabad. Az eredeti gyertya vas, réz és kerámia alapanyagokból készülhetett.

autotechnika-tanulmanyi-verseny

Az országos verseny középdöntője március 23-án lesz, a döntőt pedig április 4-én tartják. Ekkor derül ki, hogy a szakma legkiválóbb képviselőiből alakult zsűri előtt melyik szakiskola diákjai lesznek a legjobbak. Tavaly a szombathelyi Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium tanulói lettek a legjobbak, mögöttük a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium diákjai és a debreceni Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola tanulói állhattak fel az Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny dobogójára. Mindhárom iskola csapatai idén is bejutottak a középdöntőbe.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER