Címkék: Korzika | Toyota | WRC

2018. április 03. kedd, 20:03

 

A 2018-as Rally Világbajnokság negyedik fordulójában Korzika kanyargós aszfaltútjain száguldanak majd végig a Toyota Gazoo Racing World Rally Team pilótái. A klasszikusnak számító Tour de Corse az évad első olyan versenye, ami mindvégig aszfalton fut, de Jari-Matti Latvala, Ott Tänak és Esapekka Lappi magabiztosan ülnek volán mögé, hiszen a Toyota Yaris WRC már Monte-Carlo lefagyott útjain is fényesen bizonyított, kettős győzelmet szerezve a csapatnak.

 

A WRC franciaországi fordulójának számító Tour de Corse arról híres, hogy keskeny és szeszélyesen kanyargó hegyi útjait egyik oldalt sziklák, másik oldalt pedig veszélyes meredélyek szegélyezik. Ám ez a futam nemcsak a pilótákat, hanem a gumikat is erősen megterheli, hiszen az aszfalt meglehetősen érdes, a szakaszok pedig hosszúak. A mezőny bázisa a sziget keleti oldalán fekvő Bastia repülőtér lesz; innen indul pénteken a rally két szakasszal, amelyek egyike, a La Porta-Valle di Rostino 49,03 kilométer hosszú. A szombati három, összesen 136,9 kilométer hosszúságú szakasz helyszíne az északi partvidék, az utolsó napon pedig a sziget nyugati részén, Ajaccio környékén mérkőznek majd meg egymással a versenyzők. Az 55,17 kilométeres Vero-Sarrola-Carcopino tesztszakaszt a 16,25 kilométer hosszú Pénitencier de Coti-Chiavari Power Stage követi.



“Úgy érzem, jól fogunk szerepelni Korzikán. Az autónk egyszer már elég jónak bizonyult aszfalton, és jó néhány eredményes teszten is túl vagyunk már. Tesztpilótánk, Juho Hänninen sokat dolgozott a futómű beállításain, és sikerült is javítania az autó teljesítményén, úgyhogy azt hiszem, Jari-Matti, Ott és Esapekka elégedett lesz a géppel. A csapat összes tagja remekül felkészült, és szerintem mindenki nagyot autózik majd.” – fogalmaz Tommi Mäkinen, a Toyota Gazoo Racing rally csapatának csapatfőnöke.

“Jó emlékeket őrzök Korzikáról, ahol 2015-ben győzelmet arattam. Szeretem az aszfaltot. Amúgy nem véletlenül hívják ezt a futamot a Tízezer Kanyar Rallyjának: ha az ember egy 100 méternél hosszabb egyenest talál, akkor valószínűleg eltévesztette a szigetet! A kanyarokat nem igazán lehet levágni, és az útburkolaton alig akad kavicsos rész, úgyhogy nagyon élvezetes itt autózni. A futamot megelőző tesztünk nagyon, de nagyon eredményes volt, és kifejezetten bízom az autóban. Korzikán mindegyik csapat gyors lesz, de remélem, hogy így is összejön nekünk a dobogós helyezés!”- teszi hozzá Jari-Matti Latvala, a 7. rajtszámú autó pilótája.

“Eddig mindenféle úton jók voltunk ebben a szezonban, és a csapat nagyon keményen dolgozott azon, hogy ez így legyen. Most itt az ideje, hogy visszaszerezzünk pár pontot a vetélytársainktól. Tavaly elég jól szerepeltem Korzikán, most pedig komoly eredményt szeretnék elérni. A Monte-Carlo Rallyn meglehetősen sajátságosak voltak a körülmények, így ott nehéz volt nagyot dobni, de most a Korzikát megelőző tesztek nagyon biztatóan sikerültek. Szerintem jó irányba indultunk el, és úgy érzem, hogy remek az autó teljesítménye.” – véli Ott Tänak, a 8. rajtszámú autó pilótája.

“Más kategóriákban korábban is versenyeztem már párszor Korzikán, úgyhogy elmondhatom: ez egy egészen egyedi futam. Kanyar kanyar után, és alig vannak egyenesek, ahol szusszanhatnánk egy kicsit. Az is szokatlan, hogy a verseny viszonylag kevés, de hosszú szakaszokból áll. Most állok először rajthoz Korzikán egy WRC-géppel, de magabiztos vagyok, mert Monte-Carlóban is jó tempót diktáltunk. Az is bizakodóvá tesz, hogy jók az autó beállításai, ráadásul mindezt nedves és száraz pályákon is leteszteltük, szóval minden körülményre felkészültünk.” – árulja el Esapekka Lappi, a 9. rajtszámú autó pilótája.
    
Statisztikák (Tour de Corse):
Év    Jari-Matti Latvala    Ott Tänak    Esapekka Lappi
2017    4                            11               -
2016    4                            10               -
2015    1                            10              14

Mi történt tavaly?
A Toyota Yaris WRC majdnem dobogós helyet szerzett, amikor tavaly bemutatkozott Korzikán; Jari-Matti Latvala összetettben a negyedik lett, és a hajrában hatalmasat autózott. Ő lett a Power Stage győztese, és végül csupán 0,1 másodperccel maradt le a harmadik helyezett mögött.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER