2013. május 29. szerda, 17:50

 


Majd' száz veteránautó indult útnak tegnap Peking külvárosából a kínai nagy fal tövétől Párizs irányába. Ez az ötödik Peking-Párizs veterán autós futam.

kina-oldtimer-futam

Az autók között van egy 1913-as Ford T-modell, de Bentley-k, Mustangok, Citroenek, Rolls-Royce-ok, valamint bogárhátú Volkswagenek és Volvók is képviseltetik magukat, és egy Moszkvicsot is említettek a híradások.

Valamennyiükre 12 ezer kilométer vár, át a Góbi-sivatagon (Mongólián) és Oroszországon, Ukrajnán, Szlovákián, Ausztrián, Svájcon keresztül a célig, Párizsig. Napi több száz kilométeres megtett távval számolva a szervezők 33 napra tervezték az összesen 12 ezer kilométeres túrát.



Az embert és a gépet próbára tevő hagyományos futam nem veszít népszerűségéből. Az első Peking to Paris transzkontinentális autós megmérettetésre 1907-ben került sor. Akkor öt autó indult el a kínai fővárosból és négy meg is érkezett Párizsba. Győztese egy olasz herceg volt.
Céljuk az volt, ami most is, hogy bizonyítsák: az ember és az általa alkotott jármű együtt bárhova eljuthat a világon. A második, klasszikus autóknak szánt Peking-Párizs ralit 1997-ben rendezték, méghozzá Tibeten keresztül vezető útvonallal. A százéves évfordulón, 2007-ben közel háromszáz induló állt rajthoz.

Legutóbb 2010-ben 106 szebbnél szebb autó és egyetlen motor vállalta a megmérettetést. Az indulók között volt egy Olaszországban felnőtt, londoni illetőségű magyar is, Andrea Mandel-Mantello. Olasz partnerével egy zöld-fehér-pirosra festett, az 1920-30-as években gyártott, erős Chevrolet 6 Tourerrel vágtak neki a párizsi útnak. MTI


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER