2013. január 18. péntek, 18:13

 

Az Európai Unióban a tavalyi 8,2 százalékos visszaesés után az idén további 3,6 százalékkal kevesebb személygépkocsit értékesítenek - áll a Gépkocsikereskedők és Karbantartók Európai Tanácsa (CECRA) pénteken közzétett jelentésében.


A szervezet gépkocsi-kereskedelmet elemző szakdivíziójának (ECD) felmérése szerint tavaly 12,054 millió személygépkocsit adtak el az unióban, ez 8,2 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Az idén az ECD prognózisa szerint a piac további 3,6 százalékkal zsugorodik, csak 11,62 millió autót értékesítenek.

Az ECD adatai azt mutatják, hogy az Európai Unióban tavaly a legnagyobb mértékben, 17,6 százalékkal Magyarországon nőtt az újonnan regisztrált személygépkocsik száma, és az idén további 18,7 százalékos növekedéssel az eladások elérik a 63 ezer darabot. A második helyen Nagy-Britannia áll, ahol tavaly 5,3 százalékkal több autót értékesítettek, de az idén már 1,4 százalékos csökkenés várható. Ezenkívül az EU négy másik tagállamában mutattak ki néhány tized százaléktól 1,6 százalékig terjedő növekedést 2012-ben, és jövőre már csak öt uniós országban vár növekedést az ECD.

A többi tagországban visszaesett az értékesítés, Görögországban 40,1 százalékkal, Portugáliában 37,9 százalékkal, Olaszországban 19,9 százalékkal zuhantak az eladások tavaly.
Izland, Norvégia és Svájc adatait is tekintetbe véve tavaly összesen 12,528 millió személygépkocsi kelt el Európában, 7,8 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben, és az idén 3,6 százalékkal 11,623 millióra csökken a forgalomba kerülő gépkocsik száma.
A felmérés nem terjed ki Ciprusra és Máltára, ahonnan nem érkeztek adatok, és néhány ország esetében részben becslésen alapul.
MTI


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER