Címkék: céagadó | kockázat | Volkswagen

2015. szeptember 30. szerda, 08:56

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint most rosszabbak az európai vállalati szféra adóskockázati mutatói, mint a görögországi adósságválság legutóbbi fellángolásának idején, és ebben jelentős szerepe van a Volkswagen-botrány piaci járványhatásának.

 

Az egyik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services keddi helyzetértékelése szerint a piaci hangulat - amelyet már korábban elrontottak a kínai gazdaságból érkező kedvezőtlen hírek - még sokkal komorabbá vált a német autógyár egyre kiterjedtebb csalási botrányának kirobbanása óta.

A Markit által a 125 legnagyobb európai vállalat törlesztésleállási kockázatának piaci biztosítási cseretranzakcióiból (credit default swaps, CDS) képzett iTraxx Europe Main CDS-index - amely a görög válság legutóbbi mélypontján 81 bázispontig emelkedett - most 84 bázispont környékén jár, ami másfél éves csúcs.

Ez a kompozit CDS-index márciusban még 59 bázisponton volt. A tavaszi érték óta végbement emelkedés - mivel sok vállalat egyéni CDS-mutatójából képzett indexről van szó - jelentős mértékű.

A Markit elemzői kiemelik, hogy az európai vállalati szféra jelenlegi kockázati megítélését össze sem lehet hasonlítani a tavaszival. A márciusi piaci hangulat meghatározó tényezői között volt az euróövezeti jegybank (EKB) akkoriban bejelentett gazdaságélénkítő célú masszív mennyiségi enyhítési ciklusa, amelyre annak idején a piac meredek felfutással reagált.

A Markit szerint a jelenlegi CDS-árak viszont már azt jelzik, hogy milyen kiterjedtté vált a Volkswagen-botrányból eredő pénzügyi járványhatás az egész német autóiparban.

A Volkswagen irányadó ötéves kötvényére kínált CDS-konstrukciók díjszabása eddigi történelmi csúcsán, 260 bázisponton jár, ami a négyszerese a botrány kirobbanása előtt mért szintnek, de a BMW és a Daimler CDS-középárfolyama is megkétszereződött ugyanezen időszak alatt.

A Markit kimutatása szerint a BMW kötvénykötelezettségeinek kockázatbiztosítási konstrukciói jelenleg 130, a Daimleré 110 bázispont környékén mozognak.

A három nagy német autóipari csoport CDS-kontraktusaival a Volkswagen tíz napja kirobbant botránya előtt 50-60 bázispontos árfolyamokon kereskedtek.

A jelenlegi árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves Volkswagen-kötvényre most 260 ezer euró körüli középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon, négyszer annyiért, mint a Volkswagen amerikai részlegétől kiindult teszteredmény-hamisítási botrány előtt.

Általános az a londoni elemzői vélemény, hogy a VW-nek valószínűleg hosszú távú károkat okozott az ügy.

A Moody's Investors Service, amely - csakúgy, mint a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - a minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a Volkswagen adósosztályzati kilátását, ehhez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az amerikai környezetvédelmi előírások szándékos kijátszása nyomán kitört botrány az egész világ személyautó-piacán negatív hatással lesz a német cég hírnevére és hitelességére.

A Moody's szerint az így kialakult negatív vállalati imázs hosszú ideig fennmaradhat, és ez gyengítheti a Volkswagen piaci pozícióit, márkaértékét és fogyasztói ár/érték-megítélését, és mindez végső soron hatást gyakorolhat a Volkswagen jövőbeni jövedelmezőségére is. MTI


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER