Címkék: gyár | szrtájk | Volkswagen

2014. június 05. csütörtök, 06:02

 

Figyelmeztető sztrájkot hirdettek a Volkswagen pozsonyi gyárában, miután megfeneklettek a bérkövetelésekről a dolgozók szakszervezete és az üzem vezetősége között hónapokkal ezelőtt kezdődött tárgyalások.

A figyelmeztető munkabeszüntetést öt órán keresztül tervezték - jelezte előre a Sita szlovák hírügynökségnek Zoroslav Smolinsky, a vállalat dolgozóinak szakszervezeti vezetője, aki szerint az első lépésről van szó, s amennyiben a vállalat részéről nem érkezik "ésszerű ajánlat", folytatják nyomásgyakorló akcióikat.

A szakszervezeti vezető közlése szerint a figyelmeztető sztrájk szükségességének fő oka, hogy bár a gyár vezetésével már korábban sikerült megegyezniük egy 5,6 százalékos mértékű béremelésben, a munkáltató nem tett le azon szándékáról, hogy heti másfél órával csökkentse a jelenleg 37 és fél órás munkaidőt, ami a gyakorlatban 4 százalékos bércsökkenést eredményezne. A szakszervezet szerint a munkaidő csökkentés csak látszatintézkedés lenne, mert az ott dolgozók a gyakorlatban továbbra is 37 és fél órát töltenének munkahelyükön, ám csak 36 óráért kapnának bért.

A szakszervezet - amely eredetileg 6 százalékos béremelést kért és nem számolt egy esetleges munkaidő csökkentéssel - még az év elején kezdte meg az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat a pozsonyi VW vezetőségével. A tárgyalásokat később közvetítő útján folytatták, de azok így sem hozták meg a várt eredményt, amire a dolgozók érdekképviselete március végén sztrájkkészültség kihirdetésével reagált.

A szakszervezet képviselői a sztrájk előtti napon végül megegyeztek a cégvezetéssel a fizetések emeléséről. Zoroslav Smolinský elmondta: a cég 80-85 százalékra teljesítette a munkások követelését, az elkövetkező napokban nyilvánosságra hozzák a konkrét számokat, és aláírják a kollektív szerződést is. A régi kollektív szerződés március végén járt le.

A pozsonyi Volkswagen dolgozói 2012 októberében egy alkalommal már alkalmazták a sztrájkkészültség nyomásgyakorló eszközét, akkor erre az új kollektív szerződésről kialakult vita miatt került sor. Két évvel ezelőtt a sztrájkkészültség kihirdetését követő két héten belül megszületett a megállapodás a dolgozók szakszervezete és a munkaadó között.

A VW pozsonyi leányvállalata a Volkswagen Slovakia, az ország legnagyobb gyártókapacitással rendelkező és legtöbb embert foglalkoztató autógyára, több mint 9400 alkalmazottja van. MTI, Bumm.sk

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER