Címkék: piac | Toyota

2023. április 04. kedd, 14:15

 

Kevés olyan autómodell akad, amelynek globális eladásai meghaladták a 10 milliót, a világ legnagyobb autógyártójaként a Toyota ugyanakkor büszkélkedhet néhánnyal: a sort természetesen minden idők legnagyobb darabszámban értékesített autója, a Corolla vezeti, több, mint 50 millió eladott darabbal, de a Camry, a RAV4, a Hilux és a Land Cruiser is a szűk elitklub tagja, amelyhez most egy új Toyota modell, a Yaris is csatlakozik.

 

 

 A Toyota divatteremtő modellje, a Yaris gyártásának 25. évében érte el a lenyűgöző globális értékesítési mérföldkövet. A 10 milliomodik autó, egy Yaris GR SPORT a Toyota franciaországi üzemében készült, amely 2001 óta ad otthont a Yaris európai gyártásának, és lenyűgöző környezetvédelmi múlttal rendelkezik. Az évek során a Yaris négy generációja új biztonsági és technológiai mércéket állított fel a B kategóriában, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a modell kétszer nyerte el az ’Év autója’ címet: először 2000-ben, majd 2021-ben. A Toyota Yaris emellett négy egyéni és három gyártói Rally Világbajnoki címmel is büszkélkedhet.

A többszörösen díjnyertes és egyre népszerűbb Yaris elérte a 10 milliós összesített globális értékesítési mérföldkövet, és csatlakozik a Toyota olyan régóta népszerű modelljeinek sorához. Eddig a Corolla, a Camry, a RAV4, a Hilux és a Land Cruiser érték el a nyolc számjegyű eladási számot. A Yaris csaknem negyed évszázada számít etalonnak az innováció terén, és úttörő az új technológiák és koncepciók B-szegmensbe történő bevezetésében. Ez idő alatt pedig a Toyota egyik legkeresettebb modellje volt Európában.

 

 

 

 

A Yaris jelenlegi generációja a modellcsalád bővítésével bebizonyította, hogy képes alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez: ennek keretében 2020-ban bemutatkozott a nemzetközileg elismert, a vezetés tiszta élményére összpontosító GR Yaris verzió, 2021-ben pedig a kiváló képességekkel megáldott városi SUV, a Yaris Cross.
2023. február végére az első generációs Yaris 1999-es bevezetése óta a modellcsalád összesített értékesítése Európában elérte az 5.155.506 darabot. 2022-ben a Yaris család eladásai a Toyota teljes európai értékesítésének több mint egyharmadát tették ki: 185.781 Yaris, 156.086 Yaris Cross és 5.392 GR Yaris talált gazdára – ezzel a teljes szegmens 8 százalékát tudhatja magáénak a japánok típuscsaládja. A Yaris egy igazi globális Toyota modell, amelyet szerte a világon gyártanak. A Yaris gyártása 1999 januárjában kezdődött a japán Aichi Takaoka üzemben. Ma a Yarisnak 10 országban van gyártóbázisa: Japánban, Brazíliában, Kínában, Tajvanon, Indonéziában, Malajziában, Pakisztánban, Thaiföldön, Franciaországban és a Cseh Köztársaságban. Európában a Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) 2001 óta gyártja a Yarist, 2021 óta pedig a Yaris Crosst. Ugyancsak 2021-ben a kolini Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) szintén megkezdte a Yaris gyártását, hogy kielégítse a modell iránti növekvő keresletet Európában. A Yaris család összesített európai gyártása 2022 végére meghaladta a 4,6 milliót. A Yaris kulcsfontosságú alkatrészeit, például a benzines és hibrid elektromos motorokat és sebességváltókat szintén helyben gyártják a Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) vállalatnál, amely a TMMF és a TMMCZ számára is szállít elemeket. Küldetésének részeként – hogy stílusos, praktikus mobilitást biztosítson a modern élet követelményeihez igazítva – a Yaris irigylésre méltó múltra tekint vissza a biztonság, a hatékonyság és a teljesítmény innovációja terén, amelynek köszönhetően mindig vonzó volt az autó az ügyfelek számára. Az első generációs Yaris 2000-ben elnyerte az Év Autója címet, így ez volt az első Toyota-modell, amely kiérdemelte ezt az elismerést, ráadásul ugyanebben az évben az Év Japán Autója díjat is bezsebelte a Toyota Vitz – így hívják a Yarist Japánban. A kisautó összes generációja bekerült az Év Autója jelöltek mezőnyébe, és 2021-ben a jelenlegi generáció lett az első típus, amely a 21. században meg tudta szerezni a második Év Autója címét.

Első generáció – Piccolo Genio más néven a Kis Zseni
Az 1990-es évek végén a Toyota egy új kompakt, globálisan elérhető modellt szeretett volna kifejleszteni a 21. századra. A vadonatúj autót úgy tervezték, hogy a nagyra becsült Toyota Starlet szupermini nyomdokaiba léphessen, ami nem volt egyszerű feladat. Ennek eléréséhez a modellnek modern megjelenést és a legújabb technológiákat kellett felvonultatnia. A Yaris forradalmi “nagy-kicsi” kialakításával újraírta a kisautók szabálykönyvét, így betekintést nyújtva a következő évezred autózásába. A világ először az 1997-es Frankfurti Autószalonon láthatta a Toyota vízióját egy vadonatúj koncepción keresztül. A Toyota Funtime részese volt a márka „Fun” koncepció-projektjének, amely bemutatta moduláris platformok tervezésének sokoldalúságát. A koncepcióautót a Toyota European Office of Creation (EPOC) központjában tervezték Brüsszelben, Belgiumban. Egy évvel később pedig már debütált is az új, sorozatgyártású Toyota Yaris a Párizsi Autószalonon. A külső formáit az EPOC központban rajzolták meg – amelyből hamarosan a Toyota European Design Development (ED2) központ lett –, míg az utastér kialakítása az európai és japán szakemberek együttműködéséből született. Az első generációs Yaris stílusos, karakteres lett, és célirányosan az európai ízlésre volt tervezre, köszönhetően viszonylag magas, tágas és organikus formájú karosszériájának, amely az emberi dimenzió tervezési koncepcióját helyezte a középpontba. Bár a külső méretek kellemesen kicsik voltak, az apró Yaris belül kényelmes és praktikus utastérrel büszkélkedhetett, amely tágasabb teret kínált sok nagyobb járműnél, köszönhetően a nagy fejtérnek és a csomagtér méretének maximalizálása érdekében alkalmazott rugalmas üléskialakításnak. Az okos, minimalista kialakítás és a tetszetős külső a biztonságot érintő kompromisszumok nélkül valósultak meg, az első Yaris pedig a szegmens legbiztonságosabb autójává vált az Euro NCAP besorolása szerint, ami egy mai napig tartó trend alapjait fektette le.

Az innovatív, első generációs Yaris egy fejlett és hatékony 1,0 literes benzinmotorral volt szerelve – a „Mighty Atom” becenevet a hagyományos 1,4 literes motorral azonos teljesítménye miatt kapta –, amely 68 lóerős teljesítményt biztosított, és 1999-ben elnyerte az Év Motorja nemzetközi elismerést. A Yaris örökre beírta magát a Toyota történetébe, amikor elnyerte a 2000-es Év Autója címet, hiszen az első Toyota modell volt, amely elnyerte a rangos díjat az európai autós újságírókból álló zsűritől. A zsűri dicsérte az első generációs Yaris külső és belső megjelenését, valamint a hangulatos utastér sokoldalúságát. A Yaris 1,0 literes motorja szintén elismerést kapott az élettel teli karakteréért és a hatékonyságáért: a zsűri szerint ez volt a legjobb 1,0 literes motor, ami elérhető volt a piacon. Az év végén bevezettek egy másik hajtásláncot is, amely egy 1,3 literes, 87 lóerős VVT-i egységet kínált a magas felszereltségű ötajtós modell vásárlóinak. 2001-ben a Yaris segítségével vezették be a T-Sport sportváltozatokat Európában. A háromajtós Yaris T-Sportot erőteljes, 1,5 literes VVT-i motorral szerelték fel, amely 106 lóerőt adott le 6000-es fordulatszámon, és emellett dinamizmusra hangolt futóművet, megerősített karosszériát és sportos belső részleteket kapott. A kategóriaelső hot hatch 9 másodperces idejével gyorsabban teljesítette a 0-100 km/órás sprintet, mint a legtöbb 1,6 literes versenyző, és rugalmasabb volt 60-100 km/óra között (8,4 másodperc), mint bármely hasonló versenytárs. A Yaris T-Sport sikere teremtette meg az alapjait annak, hogy a sportváltozatok azóta minden Yaris generáció kínálatában megjelenjenek.

Az 1,4 literes D-4D dízelmotor 2002-es bevezetésével – amellyel a Toyota lett az első olyan gyártó a világon, amely teljes egészében alumínium dízelmotort gyártott – a Yaris sorozat hajtáslánc-kínálata teljessé vált. A Yaris hamar a vásárlók kedvencévé vált Európa-szerte, akik praktikus, szórakoztató és divatos megoldásnak találták az autót a mindennapi városi élet igényeire, és nem mellesleg megbízható partnernek érezték a nagyobb távolságok megtételére is. Ezt bizonyítja az első generáció világszerte több mint 1,2 milliós értékesítési száma. Az első generációs Yaris innovatív és barátságos karakterét a Toyota által egy rendkívül sikeres olaszországi reklámkampányban használt szlogen foglalja össze a legjobban, amely az új autót aranyosan csak „piccolo genio”, avagy „kis zseni” becenévvel illette.

Egy autó sok névvel
A ráragadt becenevek mellett a Yarist különböző neveken ismerték szerte a világon. A ma már jól ismert Yaris név a „Charis” szóból származik, amely a Charites egyes alakja, aki a báj, a szépség, a természet, az emberi kreativitás, a jóakarat és a termékenység görög istennője. A modell 1999-es japán debütálása óta a jelenlegi generáció megjelenéséig a hazájában Vitz néven került forgalomba. Változattól és régiótól függően a modell Toyota Platz, Echo, Belta, Vios és Scion iA néven is ismert. Bizonyos piacokon Daihatsu Charade és Mazda2 néven is forgalmazták. A 10 milliós összesített értékesítési mérföldkő csak a Yaris, Vitz, Yaris Cross és GR Yaris típusokat veszi figyelembe.

 

 

Második generáció – Ötcsillagos teljesítmény

A Yaris a második generációval – amelyet 2005-ben mutattak be Európában – vált felnőtté. Az autó népszerűségét megalapozó, optimális belső teret és kényelmet biztosító okos kialakítás, valamint a biztonságot és a teljesítményt szolgáló fejlett technológiák tovább fejlődtek, miközben a felhasználói élmény is kifinomultabb lett. A „nagyautós gondolkodás” megközelítés és a nagyobb méretek minden eddiginél tágasabbá tették a második generációt, lehetővé téve, hogy a nagyobb, C-szegmens szereplőivel rivalizáljon. Ennek egyik kiemelkedő összetevője a lapos hátsó padló volt, amelynek köszönhetően három felnőtt is kényelmesen ülhetett a hátul. A 60:40 arányban osztott ülések csúsztathatók és dönthetők lettek, így lenyűgöző, akár 880 milliméteres lábteret biztosítva a hátsó utasok számára. A kategória legjobb, 737 literes rakterét részben a Toyota kényelmes Easy Flat rendszerének köszönhetően érték el, amely a hátsó ülések gyors és egyszerű lehajtásával sík padlót hozott létre. A részletekre és az utasok kényelmére való megszállott figyelem kiterjedt az ajtók záródási hangjának finomhangolására és a műszerfalon belüli 18,2 literes tárolókapacitás biztosítására. Növelték a teljesítményt és a hatékonyságot, valamint a menetdinamikát és a menetkényelmet, amihez hozzájárult az aerodinamikailag hatékony karosszéria, amelynek légellenállási együtthatója alacsony, mindössze 0,30 lett. A magasabb biztonsági szabványok felállításának irigylésre méltó története az utasok védelmére vonatkozó ötcsillagos Euro NCAP minősítéssel bővült – először a Yaris történetében.

Ezt a nyugalmat a Toyota fejlett minimális behatolású kabinrendszerének és az utastérben elhelyezett kilenc légzsáknak köszönheti, beleértve a vezető térdlégzsákját is, ami mérföldkőnek számított egy Yaris méretű autóban. A második generációs Yaris három- és ötajtós kivitelben volt elérhető, három különböző hajtáslánccal. Az új, 1,0 literes VVT-i benzinmotor gazdaságos és erős volt, miközben továbbra is könnyű maradt. Kategóriaelső teljesítményt (69 LE) és nyomatékot (93 Nm) kínált. Az előző generációból átvett 1,3 literes VVT-i egység továbbra is népszerű maradt alacsony fordulatszámon is nyomatékos viselkedésével és csúcsteljesítményével, amely sportos, mégis kifinomult érzetet biztosít. Az 1,4 literes D-4D dízelmotor tovább fejlődött, és már 90 lóerőt produkált 3600-as fordulatszámon. Mivel a Yaris folyamatosan népszerű volt minden korosztályban, a sportosabb képességek iráni igényeket a Yaris TS elégítette ki. Ezt az új sportváltozatot a 2006-os Párizsi Autószalonon mutatták be, és egy új, 132 lóerős, 1,8 literes Dual VVT-i motorral szerelték fel, és 194 km/órás végsebességgel, sportos felfüggesztéssel, valamint dinamikus megjelenéssel hódított, beleértve a hátsó légterelőt és az oldalsó szoknyákat. A környezettudatosság növekedésével Európában felgyorsult a vásárlói igény a kisebb, hatékonyabb autók iránt. A Yaris élen járt a lendületes városi megjelenés és a mérnöki innováció ötvözésével. A Toyota Optimal Drive technológiát 2009-ben vezették be, és az üzemanyag-hatékonyság és a károsanyag-kibocsátás javulását eredményezte, anélkül, hogy ez veszélyeztetné a Yaris híresen fürge viselkedését.

Harmadik generáció - Hello hibrid
Az összes Yaris generációt úttörő szellem jellemzi, és a 2012-ben bemutatott harmadik generáció forradalmasította a kisautó piacot azzal, hogy bevezetett egy öntöltő hibrid opciót, és az eddigi legfejlettebb Yaris lett. A fejlesztés három évét a Hybrid Synergy Drive átfogó felülvizsgálatának szentelték, beleértve a motoralkatrészek mintegy 70 százalékának újratervezését, hogy a Toyota legkönnyebb és legkompaktabb hibrid rendszere legyen, anélkül, hogy a teljesítmény, a belső tér kényelme vagy a csomagtér terén kompromisszumot kötne. A Yaris a B-szegmens első öntöltő hibrid járműveként – újabb elsőség, amely az ikonikus típusnévhez fűződik – a Toyota elhivatottságának szimbólumává vált, hogy a hatékonyság és a stresszmentes vezetés hibrid előnyeit egyre növekvő számú vásárló számára tegye elérhetővé tegye. Emellett kifejezte a vállalat elkötelezettségét az öntöltő hybrid hajtásláncok teljes modellpalettára való kiterjesztése iránt. A legmodernebb kipufogógáz-visszavezetési technológiának és az elektromos vízszivattyúnak köszönhetően a hibrid rendszer 100 lóerős teljesítménye a kategóriájának élére emelte a Yarist teljesítmény és üzemanyag-fogyasztás terén – arról már nem is beszélve, hogy elsőként elérhetővé tette a tisztán elektromos, helyi károsanyag-kibocsátástól mentes közlekedést. A harmadik generációs Yaris nemcsak úttörő technikai előrelépést jelentett, hanem a stílusos, kifinomult külső dizájn terén is mércét állított fel, merész színválasztékkal és aerodinamikailag optimalizált karosszériaformával, amely kategóriaelső, 0,287-es légellenállási együtthatót ért el. 2017-ben a Toyota európai tervező és fejlesztő, valamint mérnöki csapatai vezető szerepet vállaltak a harmadik generációs Yaris frissítését célzó 90 millió eurós globális projektben, amely során több mint 900 új alkatrész került bevezetésre a formatervezés, a dinamikus teljesítmény és a biztonság javítása érdekében. Egy másik ötcsillagos Euro NCAP-besorolásra építve a Toyota Safety Sense technológiákat az arculatfrissítés részeként vezették be a kínálatban, ami ismét bizonyítja, hogy a biztonság alapfelszereltség a Yarisban, miközben a Toyota ED2 tervezőstúdiójában készült az új megjelenés, az első és a hátsó kialakítás változásaival, , szintén debütált.

A Toyota 2017-es visszatérése a FIA Rally Világbajnokságba (WRC) a Toyota GAZOO Racing vezetésével a limitált kiadású Yaris GRMN kifejlesztéséhez vezetett, amely az első GRMN (amely a „Gazoo Racing” és a hangolást végző „Meister of Nürburgring” rövidítésekből áll össze) betűnégyest viselő Toyota lett. Európában gyártották és értékesítették. A Yaris GRMN hiteles sportautó-képességei biztosították, hogy mind a 400 darab elkeljen már azelőtt, mielőtt az autó a bemutatóterembe került volna. 2018-ban a Toyota GAZOO Racing által ihletett Yaris GR SPORT az első GR SPORT felszereltségű modellként jelent meg Európában. A GR SPORT modellváltozatok folyamatos sikere ahhoz vezetett, hogy a Toyota egy teljes modellcsaládot mutatott be Európában a sportos dinamizmus ihlette felszereltséggel, beleértve a Yarist, a Yaris Crosst, a Corollát, a C-HR-t, a RAV4-et és a Hiluxot.

Negyedik generáció – dinamikus teljesítmény és biztonság
A 2020-ban piacra dobott negyedik generációs Yarist a világ legbiztonságosabb kisautójának tervezték, köszönhetően az alapfelszereltség részeként kínált fejlett vezetéstámogató rendszereknek (Advanced Driver Assistant Systems – ADAS). Ez az első modell, amelyet már világszerte Yaris néven ismernek. A „nagy-kicsi” koncepcióhoz való visszatérés még dinamikusabb megjelenést eredményezett: az újdonság rövidebb, szélesebb és alacsonyabb lett, mint az előző generáció. Erőteljes megjelenése kifejezi a városi közlekedéshez és parkoláshoz szükséges mozgékonyságot és kompaktságot, miközben továbbra is biztosítja a nagy belső teret és a kényelmet. A negyedik generációra vonatkozó nagyobb ambíciók megvalósításának kulcseleme a Toyota New Global Architecture (TNGA) GA-B platform volt. A Yaris lett az első kisautó, amelyet erre a moduláris platformra építettek, és amely az alacsony súlypont és a kiemelkedően merev karosszéria révén javította a menetdinamikát, valamint jobb vezetési élményt és kezelhetőséget kínál. A GA-B platform is hozzájárult a szemet gyönyörködtető dizájnhoz, amelyet egy rajtvonalnál álló sprinter tartása ihletett. A szélesebb, alacsonyabb és kompaktabb megjelenés, valamint a vezető alacsonyabb üléspozíciója „koncentráltabb és dinamikusabb” megjelenést eredményezett a lendületes, mindig útra kész autó számára.

A teljes hajtáslánc kínálat hatékonysága 22 százalékkal nőtt anélkül, hogy a teljesítmény rovására ment volna mindez. Sőt, a 16 százalékos erősödésnek köszönhető, a teljes rendszerteljesítmény 116 lóerő lett. Az élesebb fojtószelep-reakció élvezetesebb vezetést eredményezett, ami hozzájárult a 0-100 km/órás sprintidő 15 százalékos javulásához – immár 9,7 másodperc alatt letudható ez a művelet. A hibrid technológia legújabb generációját a tömegre, a teljesítményre és a hatékonyságra optimalizálták, ami átalakította a Yaris tisztán elektromos működését. A tisztán elektromos meghajtás nyugalma akár 130 km/órás sebességnél is élvezhető, miközben a továbbfejlesztett hibrid teljesítmény jobb rugalmasságot eredményezett alacsony sebességnél és országúton is, a lineárisabb gyorsulás pedig fokozott vezetési élményt biztosít. A negyedik generációs Yaris ismét a Toyota legnépszerűbb modellje volt Európában, és először vált a régió legkelendőbb modelljévé, köszönhetően a kompakt, jól felszerelt városi stílus modern kombinációjának, valamint a kategória legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztásának. Alig több mint húsz évvel azután, hogy a Yaris elnyerte a Toyota első Év Autója díját, a negyedik generációs Yarist az 59 európai autós újságíróból álló zsűri a 2021-es Év Autójának választotta. A zsűri dicsérte a Yaris kifinomultan működő, alacsony károsanyag-kibocsátású és elérhető árú hibrid technológiáját. Mindez pedig magyarázat arra, hogy a Yaris vásárlók több mint 80 százaléka miért választja a hibrid hajtásláncot. A Yarist a formái, a dinamizmusa és a kategóriaelső biztonsága okán is elismerték. 2022-ben a Yaris negyedik generációján alapuló új Yaris GR SPORT exkluzív, új Dynamic Grey külső színnel és kéttónusú fényezéssel került forgalomba Európában. Az új, egyedi 18” kerektárcsák a csiszolt felületükkel és piros díszcsíkjaikkal megerősítik a GAZOO Racing stílust, az első hűtőrács pedig vadonatúj hálós kialakítást kapott, amely a jellegzetes „G” mintázattal rendelkezik. A Yaris GR SPORT dinamikusabb futóműhangolást és fokozott karosszériamerevséget kínál a még élvezetesebb, kényelmesebb és vonzóbb élmények érdekében.

 

 

GR Yaris – Díjnyertes sportautó
A sikeres Yaris GRMN és az első Yaris GR SPORT nyomán 2020-ban megérkezett az első eredeti GAZOO Racing sportmodell, a GR Yaris. Ezt a közúti sportautót a Yaris WRC sikere ihlette, amely a Toyota GAZOO Racing World Rally Team színeiben egy gyártói címet, valamint két egyéni világbajnoki címet szerzett a modell megjelenéséig. Az újdonság megerősítette a típust, mint az innovatív technológiák úttörője, és soha nem látott elismerésekben részesült, ezzel azonnal modern klasszikussá válva. A GR Yarist közvetlenül a Toyota rally tapasztalatai alapján fejlesztették ki egy egyedülálló platformon, amely egyesíti az új GA-B alvázt és a GA-C platformról érkező hátsó részt. Könnyű alumínium karosszériapaneleket és kovácsolt karbon-kompozit tetőt kapott, és persze nem maradtak el a súlycsökkentő intézkedések sem. A motortérben a világ legerősebb háromhengeres motorja található, amely egyben a legkisebb és legkönnyebb 1,6 literes turbómotor. A 261 lóerőt és 360 Nm nyomatékot produkáló GR Yaris így mindössze 5,5 másodperc alatt képes elérni álló helyzetből a 100 km/órás sebességet, és meg sem áll az elektronikusan korlátozott 230 km/órás végsebességig.

A mindössze 1280 kilogrammos saját tömegnek köszönhetően a GR Yaris kiváló, 4,9 kg/lóerős tömeg/teljesítmény aránnyal rendelkezik, amely az elektronikusan vezérelt GR-FOUR összkerékhajtási rendszerrel együtt nagyszerű kombinációt biztosít. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a 25.000 darabban korlátozott modell minden egyes darabját gyorsan elkapkodták a lelkes rajongók, akik szerették volna megtapasztalni a valaha készült legextrémebb Yaris képességeit. A GR Yaris emellett élen jár a Toyota karbonsemleges jövőjére való törekvésében, a sorozatgyártású autók és a motorsport terén is. A vállalat folyamatos elkötelezettségének szemléltetésére az új és változatos hajtáslánc-technológiákba történő beruházások terén 2021 augusztusában debütált Európában a GR Yaris H2 tanulmány, amely egy szinte zéró kipufogógáz-kibocsátású, hidrogénüzemű belsőégésű motorral van szerelve. A Belga Ypres Rallyn futott bemutatók során a Toyota Motor Corporation elnöke, Akio Toyoda és Juha Kankkunen rallylegenda vezette az autót. A Rally Világbajnokság szabályozásának változásával a Toyota GAZOO Racing a 2022-es szezonban bemutatta a GR Yaris Rally1-et, amely az országúti modellre épül. Mostanáig a Toyota GAZOO Racing World Rally Team három gyártói, valamint négy egyéni világbajnoki címet szerzett, amivel a Toyota gyártói rally világbajnoki győzelmeinek száma hatra emelkedett.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER