Címkék: lakóautó | Toyota

2023. február 13. hétfő, 17:05

 

Expedíciók, világ körüli túrák ideális járműve lehet a japán Direct Cars karosszériaépítő cég BR75 névre keresztelt terméke, amely egy guruló luxuslakás nappalival, fürdőszobával és minden kényelmi extrával, ami csak elképzelhető.

 

 

 

A lakóautók többsége dobozos furgonokra épül, de a Direct Cars szerint egy pickupból készített lakóautó is jó választás lehet azok számára, akik szeretnének néhány napig a civilizációtól messze élni. A cég legújabb alkotása, a BR75 SUV Adventure Camper a Toyota Hiluxon alapul, így megvan az a nagy előnye a normál lakóautókhoz képest, hogy terepen is magabiztosan képes közlekedni.

Természetesen a Hilux duplakabinos, négyajtós változatából indultak ki, a plató helyére, hosszú hátsó túlnyúlással egy komplett lakóegységet húztak fel, amely légellenállást javító terelőidomokkal is el van látva. Menet közben öt utas fér el a meghagyott normál autóüléseken, álló helyzetben pedig két felnőtt és két gyerek alhat hátul. Az áramvonalas doboz jól illeszkedik a Hilux-karosszériához, a bal oldali ajtón, illetve a felnyitható hátsó ajtón kívül a hátsó üléspad mögötti nyíláson át is be lehet jutni a nappali részbe, ami rossz időben vagy hideg éjszakákon felbecsülhetetlen előny lehet.

 

 

 

Alapesetben a nagyszobát étkezőhelyiségnek vagy nappalinak lehet használni, összecsukható asztallal és két ülőpaddal. A nyitható tető lehetővé teszi, hogy kiegyenesedve állhassanak bent felnőttek, és hogy rengeteg természetes fény jusson be. Az egyedileg választható színű belső térben a fából készült burkolatok, a csempe-stílusú padló és a hangulatvilágítás otthonos atmoszférát teremtenek. Könnyen átalakíthatók az étkezőpadok egy 2,3 méter hosszú franciaággyá, amely felnőttek számára is kényelmes, míg a másik, 1,66 méter hosszú, két gyerek számára tervezett ágy a tetőrészből húzható és hajtható ki. Mindkét oldalon van egy-egy ablak, felettük pedig rengeteg tárolórekeszt, szekrényt, ruhaakasztót és törölközőszárítót alakítottak ki, még beépített hűtőszekrény is van.

Nagy teljesítményű, lakásokba tervezett légkondicionáló berendezéssel is felszerelhető a lakórész, ami lehetővé teszi az optimális hőmérséklet és páratartalom fenntartását a külső időjárási körülményektől függetlenül. Észrevétlenül bújik meg a klíma külső, hőleadó egysége a lakóautó hátsó lökhárítója alatt, egy masszív, egyedi tervezésű fémrács által védve. A hőmérséklet, a világítás, a vízkészlet, az inverter, az elektromos és USB-csatlakozók egy könnyen használható, falba integrált, tablet stílusú érintőpanelről vezérelhetők, amely a Direct Cars saját fejlesztése.

 


 


A lakóegységhez a jármű hátuljában egy második, kisebb szoba is tartozik, amely zuhannyal, lefolyós vízálló padlóval, mosdóval, nagyméretű tükörrel, kihúzható pipereasztallal és néhány extra tárolórekesszel is fel van szerelve. Ez a kis helyiség belülről, vagy a hátsó ajtón át kívülről is megközelíthető, a víz- és karcálló padlóburkolatának köszönhetően fürdőszobaként, vagy nedves, piszkos felszerelések tárolására is használható. Ha koszossá válna, vízzel könnyen tisztítható. Szintén praktikus, hogy a zuhanyzó extra hosszú vízcsővel rendelkezik, hogy jó időben a járművön kívül is lehessen használni. A lakóautót egy 85 literes víztartállyal, egy 20 literes ivóvíztartállyal és egy 45 literes szennyvíztartállyal szerelték fel.

A Hilux-alapú BR75 lakóautó képes fenntartani a kényelmi funkcióit akkor is, ha nincs rácsatlakozva az elektromos hálózathoz. Ezt egy nagy, 200 Ah-s másodlagos akkumulátor teszi lehetővé, amely a 2,4 literes dízelmotor és a tetőre szerelt 200 W-os napelem segítségével egyaránt tölthető. A nappaliban található 100 voltos belső konnektorok mellett hátul, kívül is kialakítottak két konnektort a szabadtéri használatra tervezett elektromos eszközök számára. A szabadtéri üldögélés még tűző napos időben is lehetséges a lakóautó oldalába rejtett, kihúzható árnyékolónak köszönhetően.

Még azt is kitalálták a Direct Carsnál, hogy az eredeti pickup eltávolított platóját mire lehet felhasználni: utánfutóvá alakítva, vonóhoroggal a lakóautó mögé lehet kötni, így még több hely áll rendelkezésre a csomagok és felszerelések számára. A személyre szabható, stílusos megjelenésű utánfutó felszerelhető a Hiluxhoz tervezett utángyártott alkatrészekkel, így még praktikusabb.

A Direct Cars jelenleg két változatot kínál a BR75-ből: az olcsóbb a Toyota Hilux Z-n alapul, és 10 980 000 jentől (30 millió forint) kapható, míg a Toyota Hilux GR Sportra épülő, gazdagabban felszerelt modell alapára 12 450 000 jen (34 millió forint). Természetesen ezek a számok még növelhetők, ha a modelleket olyan további extrákkal kérik, mint például a terep-gumiabroncsok és -felnik.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER